Blog Sitelerinin Başarılı Olması İçin 12+ Tavsiye!

Kişisel ya da kurumsal blog sitelerinin başarılı olması için pek çok konuya dikkat etmek gerekir. Her kategorideki sitenin başarısı için farklı stratejiler izlemek gerekir. Blog siteleri için başarıya ulaşmanın ipuçlarını bu yazıda sizlere vermeye çalışacağım.

Öncelikle, kim olarak bu tavsiyeleri size veriyorum? Bu konuda ne kadar yetkinim? Önce buna yanıt vererek başlamak istiyorum:

10 yılı aşkın süredir 20’den fazla içerik üreten sitede zaman zaman editör, zaman zaman yazar, pek çok zaman yönetici ve danışman olarak görev aldım. Binlerce rakip ile rekabete girip zaman zaman öne geçmeyi, zaman zaman geride kalmayı deneyimledim. Bir içerik danışmanı, bir blog yazarı, bir tasarımcı ve SEO araştırmacısı olarak, sizlere blog sitenizin nasıl daha fazla ziyaret alacağını, nasıl daha başarılı olacağını naçizane tavsiyelerim ile anlatmaya çalışacağım.
Yazar: Burak Durmuş

Blog Sitelerinin Başarılı Olması İçin 12+ Tavsiye!
Blog Sitelerinin Başarılı Olması İçin 12+ Tavsiye!

Blog sitelerindeki başarı kıstası nedir?

Başarı pek çok kişiye ve pek çok projeye göre farklı değerlendirilen bir konudur. Blog sitelerinin başarısı elbette okur sayısı ve okurların içeriklerdeki memnuniyet oranıdır.

Blog siteniz ne kadar çok kişiye ulaşıyorsa ve ne kadar çok ziyaretçi memnuniyetine sahipse aslında o kadar başarılı demektir. Blog sitelerinin başarılı olması ve daha çok kişiye ulaşması için gereken tüm başlıklara bu içerikte yer vermeye çalıştım.

Bu başlıklardaki bilgiler doğrultusunda blog sitesi açar ya da mevcut blog sitenizi bu başlıklara göre güncellerseniz ziyaretçilerinizin ve ziyaretçi memnuniyetinizin artacağını garanti ederim.

Blog sitelerinin başarılı olması süreci nasıl işler?

Blog sitelerinin başarılı olma süreci nasıl işler?

Kurumsal ya da kişisel blog sitelerinin başarılı olması aşağıda listelemiş olduğum temel başlıklarla ilgilidir. Eğer projenizin başarıya ulaşmasını istiyorsanız ve yeterli bilgiye sahip değilseniz, bu başlıklardaki bilgileri kullanarak blog sitenizin daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yazı boyunca elimden geldiğince örnek ve grafik kullanmaya çalışacağım.

1. Blog sitenizin nihai amacını iyi belirleyin

Henüz blog sitelerini yeni açacak olan kişiler öncelikle bu sitenin amacını ve neye hizmet edeceğini iyi biliyor olması gerekiyor. Blog sitenizi açma amacınız nedir?

1. Blog sitenizin nihai amacını iyi belirleyin!

Bu soruya dürüstçe ve doğru şekilde cevap verebiliyor olmanız gerekiyor. Amaçsız site rüzgar nereye eserse oraya giden bir yaprağa benzer. Google, her tuşa basan siteleri sevmez. Bu yüzden, blog sitenizin bir amacı olduğuna emin olun. Bu amacın ne olduğuna karar verin. Blog sitenizin bir amacı olsun.

Kişisel hayatınızdan notlar paylaşabileceğiniz bir blog siteniz olabilir. Ya da felsefi konulardaki gelişmeleri yayınlayan, ilgili konudaki eserleri inceleyen, felsefe konusunda düşüncelerinizi içeren blog yazıları yayınlayabilirsiniz. Bu site sizin Felsefe konulu blog siteniz olacaktır.

Felsefe örneğini edebiyat, bilim, sanat, fen ve teknoloji, mesleki deneyimleriniz, hayati görüşleriniz gibi pek çok örneğe adapte edebilirsiniz. Bu konuda asla sınır yok. Fakat hem felsefe, hem sanat, hem bilim ile ilgili blog yazacaksanız, olabildiğince bu çizgide kalmaya, ve bu içeriklerin hakkını vermeye özen gösterin. Ayrıca devamlılığı da sağlamanızda fayda var.

2. Blog sitenizin tasarımına özen gösterin

Ziyaretçileriniz sizi ya da sitenizin kodlarını görmek yerine ilk olarak sitenizin tasarımını görür. Tasarım sadece içeriğin değil, site genelinin düzenini de kapsar.

2. Blog sitenizin tasarımına özen gösterin!

Sitenizde göze görünen tüm bütüne tasarım adını verebiliriz. Bu yapı ne kadar basit, sade, kullanışlı olursa o kadar iyi olur. Kullanıcılar aradığını rahatlıkla bulabilmeli, sitenizi rahatlıkla gezinebiliyor olmalıdır.

Eğer blog siteniz yoksa WordPress altyapısını kullanarak bir blog açabilirsiniz. WordPress’in en büyük avantajlarından birkaçı binlerce tema ve eklenti ile sitenizi kod yazmadan geliştirebiliyor olmanızdır. Blog sitenizin tasarımını WordPress Temaları ile yapabilirsiniz.

3. Blog sitenizin performansına özen gösterin

Sitenizin genel olarak performansı çok önemlidir. Google hızlı siteleri sever. Peki neden? Çünkü kullanıcılar hızlı site sever. Kullanıcı neyi seviyor ise Google’da onu sever.

3. Blog sitenizin performansına özen gösterin!

Bunun sağlamasını kendiniz yapabilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun: Hızlı siteleri gezmek mi daha keyifli yoksa yavaş siteleri mi? Elbette hızlı siteleri gezmeyi daha çok seviyorsunuz. Fakat hız kadar diğer konular da önemli. Diğer konulara diğer başlıklarda değiniyorum.

WordPress hızlı ve etkili bir içerik yönetim sistemidir. Performans odaklı temalar ve iyi bir sunucu yapılandırması ile siteniz son derece hızlı çalışabilir. Bu konudaki detaylı bilgiye WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

4. Tüm teknik kurulumların yapıldığına emin olun

Blog sitenizin ziyaretçilerinizin karşısına çıkmasını sağlayan bazı kurulumları vardır. Bu kurulumlar sadece blog siteleri için değil tüm siteler için geçerlidir.

Tüm teknik kurulumların yapıldığına emin olun!
  • Google Search Console kurulumu
  • Google Analytics Kurulumu
  • SEO Eklentisi ve Yapılandırması (Sitemap vs.)
  • Kalıcı bağlantı yapılandırması

4.1 Google Search Console Kurulumu

Google Search Console Kurulumu

Google’ın siteleri dizine eklemek için kullandığı arayüz Search Console ara yüzüdür. Eğer sitenizi buraya göndermezseniz içerikleriniz Google’da görünmeyebilir.

Google, siteleri belirli aralıklarla belirli algoritmalara göre tarar. Sitenizin Google’a gönderilmesi, linklerinizin algılanması ve çeşitli sorunların takip edilebilmesi için Google Search Console kurulumu çok önemlidir.

4.2 Google Analytics Kurulumu

Google Analytics Kurulumu

Sitenizdeki kullanıcıların hareketlerini izlemek için analiz aracına ihtiyaç duyarsınız. Hangi içeriğiniz ne kadar tıklanmış, hangi içerikleriniz az tıklanmış, hangi cihazdan, hangi bölgeden ne kadar trafik almışsınız bu gibi soruların her biri Google Analytics ile cevaplanabiliyor.

Google Analytics kurulumu oldukça basittir. Blog sitenizdeki hareketleri izlemek için bu ara yüzü kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. İçeriğin devamında Google Analytics’in öneminden bahsediyor olacağım.

4.3 SEO Eklentisi ve Yapılandırması (Sitemap vs.)

SEO Eklentisi ve Yapılandırması (Sitemap vs.)

Sitenizin Google ve diğer arama motorlarında bulunabiliyor olması gerekiyor. Eğer siteniz arama motoru dostu olursa içeriklerinizin daha fazla insana ulaşma şansı artar.

WordPress kullanarak blog sitesi açtıysanız ya da açmayı düşünüyorsanız çeşitli SEO Eklentileri ile SEO ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz. Bu konuda son derece önemli ve detaylı olduğu için burada sadece fikir vermek amaçlı değinmekle kalıyorum. SEO Nasıl Yapılır? gibi bir soruyu bu kadar kısa alanda anlatamam ve içeriğin odağından uzaklaşmış oluruz.

Özetle, SEO eklentisi kullanmak önemlidir. SEO yapılandırması iyi ve doğru şekilde yapılmalıdır.

4.4 Kalıcı bağlantı yapılandırması

SEO ve kullanıcı deneyimi ile ilgili olan bu özellik aslında hemen her blog sitesinin dikkat etmesi gereken bir özelliktir.

Kalıcı bağlantı yapılandırması

Ziyaret ettiğiniz web sayfaları (bu sayfa da dahil) farklı link türleri ile karşınıza çıkıyor. Her ne şekilde oluşturulmuş olursa olsun sitedeki linklerin (bağlantıların) sabit olması çok önemli. Yani sitedeki linklerin değişmiyor olması çok önemlidir.

Bu sayfayı örnek alalım:

https://webdeyazilim.com/blog-siteleri-nasil-basarili-olur.html

URL’ yani link (bağlantı) bu şekilde oluşturulmuş olsun. İçeriğinizin ziyaret edilmesini sağlayan ve sitenizdeki benzersiz adres olan bu bağlantı, asla değişmemelidir. Yani;

https://webdeyazilim.com/blog-siteleri-nasil-basarili-olur-2.html

gibi olmamalıdır. Bu linkler zamanla arama motorlarında index alır. Eğer eski bir link onca sitede paylaşıldıktan sonra değişir ise tıklandığında 404 sayfası çalışır. (İçeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın)

Bunun önüne geçmek için ya link değiştirmeyip kalıcı bağlantı yapısını kullanacaksınız. Ya da çok gerekli durumlarda linki değiştirip eski linki yeni linke yeniden yönlendireceksiniz. Yani eski link bir yerlerde tıklandığında yeni linke yönlenecek. Bunu sağladığınızda kullanıcı kaybı yaşamamış olursunuz.

Bu arada; kısa linkler kullanmaya özen gösterin.

https://webdeyazilim.com/blog-siteleri-nasil-basarili-olur-10-madde-ile-acikliyoruz.html değil de https://webdeyazilim.com/blog-siteleri-nasil-basarili-olur gibi kısa bir link kullanmak daha avantajlıdır. Google kısa linkleri sever.

5. Blog sitenizin konusunu (nişini) iyi belirleyin

Daha önceki başlıklarda sitenizin amacını belirlemenizin öneminden bahsetmiştim. Bu amacın sizin isteklerinize ne kadar uygun olduğunu araştırmak ve analiz etmek de son derece önemli.

Blog sitenizin konusunu (nişini) iyi belirleyin!

Bilgi: Niş blog, arama motorunda sizlerin büyük sitelerle yaşayacağınız rekabeti azaltmanızı sağlayacak bir içerik üretim stratejisidir. Bununla birlikte arama motorlarında yayınlayacağınız içerik skalasının özelleştirilmiş, yani spesifik olarak bir konu üzerine yoğunlaşarak yapılan içerik üretim yöntemi olarak da karşımıza çıkar.

Örneğin; amacınız felsefe konusunda içerikler üretmek ve bu konuda insanlara ulaşmak. Fakat felsefe çok geniş bir konu. Felsefe kitapları, felsefeciler gibi alanlara ağırlık vererek nişinizi biraz daha daraltmayı düşünebilirsiniz. Tabii ki öncesinde bu nişlerin size ve isteklerinize ne kadar uygun olduğuna araştırmanız gerekiyor.

Amacınız felsefe ile ilgilenen insanlara ulaşmak ise daha fazla tıklanacak konuları bulabiliyor olmanız gerekiyor. Anahtar kelime analizi başlığında bu konuya değiniyorum. İnsanların zaten aradığı konulara odaklanarak içerik üretirseniz, içerik ürettiğiniz konuyu araştıran insanların sizi ve blog sitenizi bulma ihtimali daha da artacaktır.

Eğer amacınız sadece kafanızın içindekileri siteye dökmek ise anahtar kelime analizinden bağımsız içerik üretebilirsiniz. Fakat bu biraz da sadece kendiniz okuyacağınız için oluşturulmuş bir içerik olacaktır. Eğer amacınız bu ise sorun yok. Fakat birileri de siteyi arayıp bulsun, içeriklerinizi okusun istiyorsanız diğer başlıklara da önem vermelisiniz.

Belirlediğiniz niş, alanında aranan bir konu olmalı. Hali hazırda bir kitlesi olmalı. Bugün belki hiç okunmayan bir hazar ile ilgili blog açtığınızda siz her ne kadar o yazarı seviyor olursanız olun bloğunuz tıklanmayacaktır. Mesela benim hakkımda bir blog açsanız, bu blog tıklanır mı? Tabii ki tıklanmaz. 🙂

Bu yüzden karar verdiğiniz nişin biraz da kitlesi olması gerekiyor. Bu kitleyi önceden analiz edip sizin istediğiniz düzeyde olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor. Eğer makyaj konularında yazmak ve video çekmek istiyorsanız evet, bu konu oldukça popüler. Ama rekabet (bir sonraki başlık) de buna göre fazla.

6. Rekabeti Önceden Analiz Edin

Nişinizi belirledikten sonra rekabet durumunu analiz etmeniz çok önemli. Eğer sizin içerik üretmek istediğiniz kategoride içerik üreten eski ve köklü blog siteleri varsa bu siteler ile rekabete gireceğinizi bilmeniz gerekiyor. Toz pembe hayaller satmak istemiyorum sizlere. Bu yüzden büyük rakiplerden uzak durmanız gerektiğini açıkça ifade etmek istiyorum.

Rekabeti Önceden Analiz Edin!

Fakat bu yapacağınız işten vazgeçmeniz anlamına gelmiyor. Eğer rekabet düzeyi düşük ve sizin projenize uygun anahtar kelimelere odaklanmış başlıklar belirlerseniz zaman içerisinde rakiplerinizi yakalayabilir ve hatta geçebilirsiniz de. Çok büyük projeler için yazıyorum bunları. Orta ve alt seviye rakipleriniz varsa onları her zaman geçme ihtimaliniz var.

Özetle, eğer blog siteniz varsa ya da blog sitesi açacaksanız, önceden rekabet araştırması yapmanız çok yararlı olur. Eğer daha fazla tıklanmak, daha fazla insana ulaşmak gibi bir gayretiniz varsa rekabet analizi şart.

Fakat gözünüz yükseklerde değilse; “sadece blogumu ben okuyayım, bir de linkini gönderdiğim arkadaşlarım okusun, sosyal medyada paylaşayım, burası benim günlüğüm gibi olacak” derseniz de rekabet analizini yapmadan blog sitesi açabilir ve içerik üretebilirsiniz.

7. Sitenizde yayınlayacağınız konuları önceden belirleyin & Planlı içerik üretin

İçerik üretim aşamasına kadar geldiyseniz yolun yarısını çoktan geçmişsiniz demektir. Eğer bir blog açacaksanız ya da mevcut olan blog siteniz ile devam edecekseniz iyi bir içerik üretim planına ihtiyacınız var.

Sitenizde yayınlayacağınız konuları önceden belirleyin! Planlı içerik üretin!

İyi yönetilen blog siteleri rastgele içerik üretmezler. Arka planda işleyen bir içerik üretim planı vardır. Site yönetimi bu plana bağlı kalarak içerik üretir.

Blog siteleri de bu yapıya ayak uydurursa daha kararlı ve başarılı şekilde yayına devam etmiş olur. Her gün “bugün ne içerik üretsem” diye düşüneceğinize haftada bir gününüzü hangi içerikleri üreteceğinize ayırın. Haftanın geri kalanında bu içerikleri üretin.

Hangi içerikleri üreteceğinize karar vermek de anahtar kelime ve başlık analizinden geçiyor.

8. Anahtar kelime analizine önem verin

Sitenizde yayınlayacağınız içeriklerin belirli bir konuda olması gerektiğinden bahsetmiştim. Bu içeriklerin her biri de en az bir anahtar kelimeye odaklanmış olması gerekiyor. Örneğin; şu anda okuduğunuz bu içerik “blog sitelerinin başarılı olması” ile ilgili. Okuyucusuna blog sitelerinin nasıl daha başarılı olabileceğini anlatmaya çalışıyor. Umarım öyledir yani.

Anahtar kelime analizine önem verin!

Eğer içeriğinizin amacı belliyse, içeriğinizin içerisinde kullanabileceğiniz anahtar kelimeleri de belirlemenizde fayda var. İçeriği yazmadan önce yapmanız gereken bu işi SEO Araçları kullanarak yapabilirsiniz. Bu konuda SEO kategorimizde bulunan Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve En İyi Seo Analiz Araçları başlıklı içerikleri inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca SEO Dostu İçerik Yazma İpuçları ve Araçları başlıklı yazımızda da içerik bazlı SEO hakkında çeşitli bilgiler bulunuyor. Tüm bu içeriklere göz atarak blog sitenizde daha fazla ziyaretçi getirecek içerikler üretmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

9. Google ile arayı iyi tutun

Blog sitenizin daha çok insana ulaşmasını istiyorsanız Google ile arayı iyi tutmanızda fayda var. Eğer sosyal medya hesaplarınızdan trafik çekiyorsanız Google sizin için ilk ziyaretçi kaynağı olmayabilir.

Google ile arayı iyi tutun!

Fakat henüz tanınmıyorsanız ve ürettiğiniz içeriklerin keşfedilmesini bekliyorsanız bunu Google ile arayı iyi tutarak yapabilirsiniz.

Blog sitenizde pek çok metrik bulunur. Sitenin hızı, sitenin türü, kategorisi, içeriklerin türü ve kategorisi, sitenin sunucusu, yazılımı, SEO adı altındaki her iyileştirme, müdahale ve güncelleme Google ile yakından ilgilidir. Çünkü sitenizdeki her şey Google tarafından analiz edilir.

Bunun sebebi; Google size kullanıcı göndermek için sizi en iyi şekilde tanımak için analiz eder. Siteniz hızlı mı, içerikleriniz kaliteli mi, içerikleriniz kullanıcıyı doyuruyor mu, siteniz sürekli açık mı, siteniz ulaşılabilir mi (iletişim künye bakımından) gibi pek çok metriğe göre siteniz değerlendirilir.

Tüm bu değerlendirmeler sonucunda sitenize bir puan verilir. Bu puan sadece Google algoritmalarının sitenize ilgili taramalarda kısa ve uzun vadeli verdiği puandır. Zamanla bu puan değişir. Eğer iyi yönde değişir ise sıralamada daha yükseklere çıkarsınız. Bu da daha fazla ziyaretçi ve reklam geliri anlamına gelir.

10. Sosyal medyayı etkili şekilde kullanın

Blog sitenizi ve blog içeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşmaya özen gösterin. Diğer yandan, sosyal medya profillerinizi büyütmek için içeriğinizle ilgili özgün paylaşımlar yapın. Daha fazla kitleye ulaşmak için daha çok mecrada görünür olmanız gerekiyor.

Sosyal medyayı etkili şekilde kullanın!

Sosyal medyadan sitenize trafik gelmesi SEO için de iyi bir durumdur. Google, büyük sitelerden bloğunuza gelen trafiği anlamlandırır. Eğer doğal bir trafik geliyor ise sitenize + puan verecektir. Bir siteden sizin sitenize bağlantı verilmesine Backlink denir. Ücretsiz Backlink Siteleri listemizi inceleyerek hangi sitelerden backlink alabileceğinizi görebilirsiniz. Ayrıca bu sitelerden backlink elde edebilirsiniz.

Sosyal medyada dolaşıp arama motorlarında dolaşmayan kitleye de ulaşmak için sosyal medya sitelerini aktif olarak kullanmanızı ve içerik üretmenizi şiddetle tavsiye ederim.

11. Ziyaretçilerinizi analiz edin, verilerinizi ölçümleyin

Google Analytics gibi analiz araçlarını kullanarak sitenizi sürekli olarak analiz etmelisiniz. Sitenizde hangi içerik daha fazla tıklanıyor hangi içerik az tıklanıyor hani içerik hiç tıklanmıyor bunları biliyor olmak zaman içerisinde size ve sitenize büyük fayda sağlar.

Ziyaretçilerinizi analiz edin, verilerinizi ölçümleyin!

Sitenizdeki tıklanan içerikleri görerek sonraki içerikleri buna göre üretebilirsiniz. İçerik üretim planınızı bu içerik türlerine göre oluşturabilirsiniz. Bunu görebilmek için sitenizi sürekli analiz ediyor olmalısınız.

Daha önce kurulumlarını yapmanızı tavsiye ettiğim Google Search Console ve Google Analytics sayesinde sitenizin arama motoru ve site içerisindeki performansını ölçebilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz veriler siteniz için en doğru kararları almanıza yardımcı olacaktır.

12. Blogunuzdan para kazanmanın yolları

12. Blogunuzdan para kazanmanın yolları

Blog sitenizi o kadar geliştirdikten sonra bir de gelir elde etmek isterseniz bunun birkaç yolu var. Fakat ilk etapta sadece en çok kullanılan üç para kazanma yolu hakkında bilgi vereceğim:

  • Google Adsense gibi reklamveren platformları ile para kazanmak
  • Blog sitenizde sponsorlu içerik ya da reklam yayınlamak
  • Satış ortaklığı sistemi ile gelir elde etmek

12.1 Google Adsense gibi reklamveren platformları ile para kazanmak

Pek çok sitenin kazanç modellerinden biri de Google Adsense’dir. Google’ın reklamveren ve yayıncıyı buluşturduğu bu servis şöyle çalışır:

Google Adsense gibi reklamveren platformları ile para kazanmak

Reklam verenler Google Adsense platformuna reklamlarını yüklerler. Belli özelleştirmeler yaparlar ve bütçe belirlerler. Reklamları onaylandıktan sonra en uygun sitelerde ve reklam alanlarında görünmek için beklerler.

Diğer yandan site sahipleri Google Adsense’e başvuruda bulunurlar. Başvurusu onaylanan siteler artık yayıncıdırlar. Yayıncı siteler sitelerinde bazı bölgelere reklam kodu eklerler. Google bu alanlarda reklam verenlerin reklamlarını gösterir. Tabii ki sadece uygun olan reklamları.

Eğer siteyi ziyaret eden kullanıcılar bu reklamları görür ve tıklarsa (ayrıca satın almalar gerçekleşirse) site sahibi (yayıncı) bu işlemden belirli bir oranda para kazanır.

Adsense ile Alakalı birkaç konu:

12.2 Blog sitenizde sponsorlu içerik ya da reklam yayınlamak

Blog sitenizde sponsorlu içerik ya da reklam yayınlamak

Blog sitenizden para kazanmanızın bir diğer yolu da sitenizde sponsorlu içerik ya da reklam yayınlamaktır. Sitenizdeki müsait alanlarda sponsorlarınızın kampanyalarını ya da doğrudan logolarını gösterebilirsiniz. Sponsorlarınız sizin ziyaretçilerinize görünerek reklam yapmış olur.

Tabii ki sponsorlar reklam verirken iki önemli konuya dikkat eder:

  • Ziyaretçilerinizin sponsorunuzun ürün ve hizmetine ne kadar uygun olduğu
  • Ziyaretçilerinizin ne kadar fazla olduğu

Sponsorlarınızın en çok dikkat ettiği konular bu iki başlık altında bulunur. Sitenizi ne kadar çok ziyaretçi ziyaret ediyor ise o kadar iyidir. Aynı zamanda sitenizin kitlesi çok önemlidir. Eğer kozmetik ile ilgili içerikler üretiyorsanız kozmetik firmaları size sponsor olabilir. Ama bir yazılım şirketi size sponsor olmayacaktır.

12.3 Satış ortaklığı sistemi ile gelir elde etmek

Sitenizin konusu ile ilgili ürünler hakkında bahsederken bu ürünlerin satışına aracı olarak para kazanabilirsiniz. Örneğin güzellik ve moda ile ilgili siteniz olsun: bu sitede “en iyi nemlendirici krem önerileri” adında bir içerik hazırlıyorsunuz. Buradaki nemlendirici ürünleri hakkında bilgi verip bu bilgilerin altına buton ekleyebilirsiniz. Butona tıklayan kullanıcı nemlendirici ürününün satın alma sayfasına yönlendirilir.

Satış ortaklığı sistemi ile gelir elde etmek

Burada önemli olan şudur: Link verdiğiniz site ile anlaşma yapmanız gerekir. Örneğin trendyol.com fenomenlerle işbirliği yapıyor. Eğer sosyal medya hesabınız da büyümüş ise trendyol ile anlaşma yaparak ürünlerin linkini sitenize ekleyebilirsiniz.

Amazon, hepsiburada, ebay, alibaba ve diğer pazaryeri siteleri bu şekilde gelir ortaklığı (satış ortaklığı ya da affiliate olarak da adlandırılır) çalışmaları yürütür. Site sahipleri içeriklerinden gelir elde etmiş olur. Satış gerçekleştiği için bu tür satış siteleri de iyi bir pazarlama sürecine girmiş olur.

Sitenize eklediğiniz linkler 1 ay 6 ay 1 yıl gibi (satıcı siteye ve kampanyaya göre değişir) süreyle izlenir. Yani, içeriğinize eklediğiniz bir linke tıklayan kullanıcı eğer 1 ay, 6 ay ya da 1 yıl içinde o ürünü satın alırsa size komisyon ödenir.

Sitenizden gerçekleşen her bir satış için komisyon alarak para kazanabilirsiniz. Bu gelir modeli İngilizce içeriklerde çok daha fazladır. Hem döviz cinsinden ödeme alınır hem de hedef kitlesi daha geniştir.

Eğer Instagram, YouTube ve TikTok hesabınız varsa şu iki konuya da göz atabilirsiniz:

Bu konunun akabinde blog sitenizden para kazanmak için daha fazla bilgiye Blog yazarak para kazanmak için bilmeniz gerekenler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Blog siteleri için son sözler

Blog sitesi açmak isteyenler ya da hali hazırda blog sitesi olanlar için bazı bilgiler vermeye çalıştığım bu yazının sonuna geldik. Umarım blog sitenizle ilgili fikirlerinizi netleştiren ve karar sürecinize olumlu etki eden bir yazı olmuştur. Konu hakkındaki herhangi bir sorunuz ya da görüşünüz için aşağıdan yorum yapabilirsiniz. İyi bloglamalar…

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın