Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor?

İnternetten para kazanma fikri günümüzde geçmişte olduğundan daha fazla ilgi görüyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri ise içinde bulunduğumuz pandemi süreci. Evden çalışmak ve dijital işlerden para kazanmak fiziksel işlerden daha kolay gibi görülüyor. Hal böyle olunca internetten para kazanma konuları gündeme gelmeye devam ediyor. Bir çoğumuzun bildiği gibi internetten para kazanma deyince akla ilk olarak gelen kanallardan biri Adsense olarak bilinir. Bu yazıda sizlere Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor sorusuna detaylı olarak yanıt veriyor olacağız.

Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor?

İnternetten para kazanmanın en yaygın yollarından biri içerik pazarlamadır. Pek çok içerik üreten site ve uygulama görmüşsünüzdür. Bu içerikleri tükettiğimiz için belli bir kitleye dahil oluruz. Bu kitleler ise proje sahiplerine gelir sağlar. Fakat sadece yüz binlerce ya da milyonlarca kişiyi bir siteye topladığınız için değil, bu kişilere ürün ve hizmet tanıttığınız ya da sattığınız için para kazanırsınız. Eğer içerik üreticisi iseniz, içerik satıyorsunuz demektir. Ziyaretçiler ise içerik tüketicilerdir.

Üretim ve tüketim süreci karşılıklıdır. Proje sahipleri içerik tüketicilerinin beğenerek tüketeceği içerikleri üretirler. Ne kadar üretim o kadar hasat olarak bilinir. Fakat bu pek çok teknik konuya göre yanlıştır. Nitelik mi yoksa nicelik mi? Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor sorusu ise tam da bu soru ile ortak özelliklere sahip.

Google Adsense ile para kazanmak pek çok açıdan farklı yorumlanmaktadır. Google Adsense, reklam verenlerden aldığı ücreti içerik sahiplerine pay eder. Kendi komisyonunu aldıktan sonra kalan para, ilgili reklamın ilgili biriminin gösterim ve tıklamaya dönüştüğü siteye aktarılır. Bu düzen Adsense sayesinde sağlanır. Google Adsense, reklam verenlerin reklam bütçelerinin %60 kadarını içerik ortaklarına verir. Yani 100 TL bütçe ile reklam veren bir firma, reklamlarının gösterildiği sitelere 60 TL ödeyecektir. Bu organizasyonu yapan Google Adsense ise bu hizmetleri sunduğu için bu ödemenin %40’ını yanı 40 TL’sini alacaktır. Bu oran kimisine göre oldukça fazladır. Bana göre ise kesinlikle normal.

Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor
Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor

Yıllardır ücretsiz hizmetler sunan Google, arama motoru, mail servisi, video servisi, müzik servisi, doküman servisi, bulut ve daha pek çok servisi milyarlarca insana ücretsiz olarak kullandırıyor. Yıllardır bu masrafları karşılıyor ve tek kuruş ücret talep etmiyor. Bu ekosistemi kurması yıllarını aldı ve tüm işi kendi yaptığı halde %40 komisyon alıyor. Bu açıdan bakınca çok da fazla komisyon aldığı söylenemez.

Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor?

Ücret dağılımı hakkındaki kısa bilgilerden sonra gelelim asıl konuya. Google Adsense ile ne kadar para kazanılabileceğini az çok kestirmek mümkün. Bunu kestirmek için öncelikle TBM kavramını bilmek gerekiyor:

TBM, tıklama başı maliyet olarak bilinir. Reklam verenler, bütçelerinin her tıklama için ne kadar harcanması gerektiğine karar verir. Az önce 100 TL’den örnek vermiştim. Tekrar bu örneğe devam ediyorum. 100 TL reklam bütçesi olan bir reklam veren, anahtar kelimelerine her tıklama için belirli bir oranda teklif verir. Eğer bu teklifi analiz ederek verir ise doğru bir teklif vermiş olur. Analiz ise Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile yapılabilir. Bu araç sayesinde reklam veren, görünmek istediği anahtar kelime sonuçlarında ne kadar görünebileceğini ve ne kadar ücret ödemesi gerektiğini görür.

Reklam verenler, Bu bilgileri kullanarak her anahtar kelimesi ya da kampanyası için tıklama başına maliyet belirler. Bu maliyet reklam verilen kategoriye göre farklılık gösterir. Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor sorusuna net olarak yanıt verilememesinin sebebi de tam olarak budur. Her sitenin kategorisi, içerik yapısı ve ziyaretçi kitlesi farklıdır. Google Adsense geliri de tam olarak bu metriklere göre belirlenir.

Şimdi, tüm bu bilgileri toparlayalım…

Bir sitemiz var, bu sitede belirli içerikler üretiyoruz. Sitemizdeki içerikler ile alakalı ürün veya hizmet veren bir firma var. Bu firma Google ADS üzerinden reklam veriyor. Bu reklamlar Google tarafından alakalı bulunduğu için sitemizde gösteriliyor. Ziyaretçi kitlemiz bu reklamları görüyor ve tıklıyor. Her tıkladıkları reklam, reklam verenlerin o tıklama için belirlediği bütçe kadar bize kazanç getiriyor. Buraya kadar tamamız diye düşünüyorum.

Yazının önceki kısmında reklam verenlerin her tıklama için bütçesinden eksilecek parayı önceden belirlediğini ve bu tutarın aslında sektördeki rekabete göre belirlendiğini ifade etmiştim. Peki rekabetin fazla olduğu, TBM’lerin fazla olduğu bir kategori üzerinde araştırma yapsak? Yani ilk sıralarda çıkmak ya da daha fazla sitede görünmek için tıklama başına 0,30 TL değil de 0,90 TL bütçe belirlemek zorunda olan reklam verenlerin içeriklerine odaklansak? Alacağımız %60 3 kat daha fazla olmaz mıydı? Kesinlikle olurdu.

Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor
Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor

Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor sorusunun yanıtı tam olarak burada gizlidir. Sitenizde hangi reklama kaç kere tıklanacak bilebilir misiniz? Tabii ki de bilemezsiniz. Bu yüzden Adsense’in tıklama başına ne kadar vereceğini bilemezsiniz. Bunu bilmek, sektördeki reklamverenlerin reklamlara tıklama başına ne kadar bütçe ayırdığını bilmek demektir. Müneccim olmadığınıza göre bunu bilmek imkansız. Fakat tam olarak bilmek imkansız. Hemen yelkenleri suya indirmeyelim…

Google Anahtar Kelime Aracını Kullanın!

Daha önce bahsetmiş olduğum Google Anahtar Kelime Aracı ile ufak bir araştırma yaparak TBM’i yüksek olan kategorileri bulup bu kategorilerde içerik üretebilirsek, her tıklama başına ayrılmış bütçenin bir kısmından gelir elde edebiliriz. Bu kategorilerde içerik üretmek, kazancı daha düşük olan diğer kategorilerden daha fazla para kazandıracaktır.

anahtar kelime bulma türkçe
anahtar kelime bulma türkçe

Google Adsense’in tıklama başına ne kadar verdiğini öğrenmenin harika bir yolu var. Google Anahtar Kelime Aracını kullanarak içerik üretebileceğiniz ve içerik üretmek istediğiniz kategorilerin listesini çıkarabilir, en yüksek TBM değerine sahip kategorilere yönelik proje geliştirebilirsiniz. Bu projelere genelde niş projeler denir. Belirli bir konuya odaklanan bu projeler, o konunun iyi bir TBM değerine sahip olduğu varsayılarak hayata geçirilir.

İlgini Çekebilir: Adsense’den En Çok Ödeme Alan 15 Site

Yüksek TBM değerine sahip kategorilerde içerik üretmek size zaman ve para kazandırır. 1 Yıl emek verip bir yerlere getirdiğiniz bir sitenin ayda 100.000 ziyaretçisi olduğunu düşünün. Fakat Adsense odaklı içerikler üretmediğiniz için elinizde sadece 100.000 tekil kullanıcı olsun. Bir de 1 yıl uğraşıp ayda 20.000 tekil kullanıcıya ulaşan bir projeniz olduğunu düşünün. Fakat bu projenizde sadece Adsense odaklı stratejiler geliştiriyor ve uyguluyor olun. İki proje arasında 5 kat ziyaretçi farkı var.

100.000 tekil kullanıcısı olan sitede görünen reklamlar düşük TBM değerine sahip olduğu için kazancı da düşük olacaktır. 100.000 Tekile ulaşmak için 1 yılı çok yoğun şekilde geçirmiş olmanız da cabası. Fakat 20.000 tekil kullanıcısı olan siteye rahat rahat içerik yüklediniz ve 2-3 kat daha az emek verdiniz. Verdiğiniz emeğin vermediğiniz kadarı ise düşünüp araştırma yapma süreci. Bu süreç sayesinde 20.000 tekil kullanıcıdan hem daha fazla reklam tıklama oranı aldığınızı hem de her tıklama başına diğer projeden %90 daha fazla kazanç elde ettiğinizi bir düşünün.

Google Adsense Gösterim Başına Ne Kadar Veriyor?

Google Adsense gösterim başına sabit bir ücret ödemez. Yazının diğer kısımlarında belirttiğim gibi Adsense, tüm metrik durumunuza göre hesaplama yapar. Projenizde gösterilen reklamların teklifleri ve sitenizdeki ziyaretçilerin sitenizdeki içerikler üzerinde bulundukları etkileşime göre yapılan bu hesaplama kesinlikle sabit değildir.

Adsense gösterim başına ne kadar veriyor
Adsense gösterim başına ne kadar veriyor

Fakat Türkiye içerisindeki ziyaretçiye hitap eden sitelerin masaüstü için 1000 gösterim başına ortalama 1-3 TL verdiğini söyleyebiliriz. Sitenin kalitesine göre bu değer 1000 gösterim başına 10 TL de olabilir. 0,30 TL de olabilir. Kalitesiz ve özgün olmayan içerikler ile kesinlikle iyi kazançlar elde edilmeyeceğini bilmeniz gerekir. Kaliteli içerik üretmek için Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli? Makale Yazım Kuralları yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Adsense ile Para Kazanmanın Yolları

Adsense ile para kazanmanın en temel yollarından biri bu örnekte olduğu gibi doğru strateji geliştirmektir. Nitelik mi yoksa nicelik mi sorusu tam da Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor sorusu ile tam da bu yüzden kesişir. Bir tarafta 100.000 tıklanan site her tıklamadan 0,20 TL kazanıyor, diğer taraftan 20.000 tıklanan site her reklam tıklamasından 0,90 TL gelir elde ediyor. Nitelik ve nicelik farkı tam olarak burada karşımıza çıkıyor.

google adsense
google adsense

Adsense Gelir Arttırma yazımda detaylı olarak anlattığım gelir arttırma yöntemleri sayesinde TBM oranlarını arttırmak mümkün. Fakat bu konudaki tek metrik TBM değil. TO ve BGBG de işin içinde. İçeriğin kategorisinin ne kadar önemli olduğunu bu yazıda anlatmaya çalıştım. Kaliteli içeriğin kaliteli reklamları olması gerekiyor. Bu yüzden reklam yerleşimi son derece önemli. Doğru reklam yerleşimi ile iyi tıklama oranları (TO) elde edilebilir. İyi bir TO elde edilmiş ise yüksek TBM‘in de gücünden yararlanarak iyi bir BGBG elde edilebilir. (bin gösterim başı gelir)

Bu yazıda bahsi geçen metriklerin her biri birbiri ile bağlı metriklerdir. TBM düşük iken BGBG çok çok iyi seviyelerde olmaz. Eğer BGBG düşük ise TBM de çok iyi yerlerde sayılmayacaktır. TO kötü olan bir proje ne kadar kazanç elde edebilir ki? Anladığınız üzere her bir metrik birbiri ile doğrudan ilgilidir ve Adsense ile para kazanmak için tüm metriklerin iyileştirmesi gerekir. Bunu sağlamak için biraz teknik bilgiye ve bolca azme sahip olmalısınız. Teknik işleri bir iki haftada halledip yıllar boyu projenizle ilgilenmelisiniz. Yaşını almış projeler, uzun vadede Google’ın gözüne girer ve herhangi bir siteden daha fazla TBM değeriniz olur. Yeni projeler 0,09 TL gibi TBM oranlarına sahipken yerine oturmuş ve yıllanmış projelerin TBM değeri +2 TL olabilir.

TBM değerlerinin belirlenmesi ülkelerin ekonomik durumları ile doğrudan ilgilidir. Fakirliğin olduğu bir ülkede TBM değerleri oldukça düşüktür. Orada TBM değeri bile olmayabilir. Fakat alım gücü yüksek ülkelerde TBM değerleri son derece yerindedir.

Google Adsense ile İnternetten Para Kazanma

Bu yazıda sizlere Google Adsense tıklama başına ne kadar veriyor sorusuna detaylı olarak yanıt vermeye çalıştım. Sorunun net bir cevabı olmaması nedeni ile de soruya cevap verebilecek noktaya gelmeniz için bazı bilgiler paylaştım. Son olarak ise Adsense üzerinden para kazanmak isteyenlere şunları söyleyebilirim:

Kategoriniz her ne olursa olsun ilk başlarda çok düşük TBM değerlerine ve TO’larına sahip olacaksınız. Pes etmediğiniz sürece çok az miktarda ama sürekli olarak bu değerlerin arttığını göreceksiniz. Ve eğer azimle çalışırsanız, başkalarının 100.000 tekil kullanıcı ile kazandığı paranın çok daha fazlasını siz 20.000 tekil kullanıcıya reklam göstererek kazanabileceksiniz. Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Google Adsense ile para kazanmak için pek çok detayı göz önünde bulundurmak ve iyi bir çalışma programı çıkarmak gerekir. Hedeflerin net ve gerçekçi olması kazanacağınız paranın miktarına doğrudan etki eder. 2023 yılı itibarı ile 1 kişinin emek verip her şeyi ile ilgilendiği bir blog 3-10 Bin TL arasında gelir getirebilir. Fakat uzun yıllar emek verilmiş ve sistematik şekilde içerik üretilen bir blogda 5-20 bin TL kazanmak mümkündür. Bu sayılar bazılarına çok zor ve uç gelse de bu kazançları elde eden birkaç arkadaşım olduğunu söyleyebilirim. Bu noktaya kolay gelmiyor, fakat bu noktaya geldiğinde daha hevesli içerik üretiyor ve çalışıyorsunuz.

Yerden, zamandan ve işverenlerden bağımsız bir çalışma ortamı kulağa hoş geliyor değil mi? Fakat bunun bir bedeli var: Normalden daha çok çalışmak. Adsense ile ne kadar para kazanabileceğinize aldığınız bu yanıtlardan sonra kendinize bir plan oluşturun. Bu konuda destek almak isterseniz yorum yaparak makul düzeyde yardımcı olmam için ilk adımı atmış olursunuz.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

“Google Adsense Tıklama Başına Ne Kadar Veriyor?” üzerine bir yorum

  1. Azerbaycanli izleyiciniz olarak yazinizi sona kadar okudum. her seyi detayli anlatmissiniz. tesekkurler qardas

    Cevapla

Yorum yapın