Bu rehberde Türkiye Pazaryeri siteleri ve bu sitelerle ilgili rakip analizi, entegrasyonlar vb. konularda bilgiler verilmektedir. Türkiye’de satıcıdan tüketiciye hizmet veren ve MarketPlace olarak adlandırılan Pazar yeri sitelerine yakından bakalım…
Konu Başlıkları
Türkiye pazaryeri siteleri içinde fiyat takibi ve rakip analizi konusunda sektörde oldukça büyük rekabet var. Pazar yerlerine olan ilgi sebebi ile bir çok yatırımcı bu pazar yerlerinde sanal mağazalar oluşturarak ürünlerini satışa çıkarmaktadır. Rekabet ortamı kızıştıkça da belli başlı yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu yazıda Türkiye’de bulunan online pazar yerlerinin tercih edilme durumlarına göre kendi aralarında ve kendi içlerindeki rekabet durumlarını, ürün ve fiyat analizinin yanı sıra rakip analizinin de hangi ortamlarda ne şekilde yapıldığını ele alıyor olacağız. Tabii öncesinde Türkiye’de bulunan pazaryerleri hakkında biraz bilgi sahibi olmamızda fayda var.
Türkiye Pazaryeri Siteleri Hangileridir? – 2023 [Güncellendi]
Türkiye’de bulunan pazaryerleri başlıca aşağıdaki gibi olmaktadır. (Sıralama rastgeledir.) Bu siteleri kullanarak hem satış yapabilir hem de müşteri olarak alışveriş yapabilirsiniz. İlgili sitelere ait bilgileri sürekli olarak güncellemeye çalışıyoruz. İşte Türkiye pazaryeri siteleri ile ilgili detaylar…
Amazon Türkiye (amazon.com.tr)
Hem aylık abonelik ücreti hem de satış komisyonu ile mağaza kabul eden Amazon Türkiye, rakiplerine nazaran daha düşük masraf çıkaran bir pazar yeridir. Halihazırda bulunan ismi ile yüz milyonlarca internet kullanıcısına ulaşmayı başarmaktadır. Fakat belirtilen komisyon oranları Türkiye içindeki satışları kapsamaktadır. Yine de bu durum aşağıdaki rakiplerinden çok daha az komisyon aldığı gerçeğini değiştirmemektedir.
Hepsiburada.com
Türkiye’nin en büyük online pazaryeri sitelerinden biri olan hepsiburada.com, 2017 yılında Black Friday yani kara cuma satışlarında büyük bir başarıya imza atmıştı. Black Friday satışlarından 252 milyon TL ciro elde eden hepsiburada.com, n11.com un 140 milyon TL’lik satışını ikiye katlamıştı. 24 saat içerisinde 2 milyon ürün satmayı başaran hepsiburada.com en iyi pazaryeri siteleri arasında bu istatistiklerle iddiasını koruyor.
N11.com
Türkiye’nin en büyük online pazaryeri sitelerinden biri olan n11.com, 2018 yılına ait bir infografik yayınlamıştı. Bu infografiğe göre n11.com 5 yıl içinde devlete 1 milyar TL’den fazla vergi geliri sağladı. Toplam ziyaret hacmi 7.8 Milyar TL olan n11.com’un bu grafiğe göre toplam 13 milyon üyesi bulunuyor. Bu üyeler ve ziyaretçiler tarafından toplamda 2,6 Milyar kere ziyaret alan n11.com 9,8 milyon uygulama indirmesine sahip.
Ziyaretçilerinin %64.8’i 36.6 yaş ortalamasına sahip erkeklerden oluşurken, %35,2’i 34.9 yaş ortalamasına sahip kadınlar oluşturuyor. 14,6 milyon ürün sayısı bulunan n11.com’un 100.000 den fazla iş ortağı bulunuyor. Ayrıca 81,2 milyon satış gerçekleştirildiğini ifade eden bu infografikte 51,6 milyon adet gönderi teslim edildiği bilgisine de yer verilmiş. Tüm bunların sürdürülebilirlik için önemli olan ar-ge çalışmalarının sonucu olduğu aşikar. Firma, ar-ge yatırımları için toplamda 83 milyon lirayı gözden çıkarmış.
Trendyol.com
Son zamanlarda yaptığı reklam yatırımları gözle görülür ölçüde fazla olan trendyol.com, Türkiye’nin en iyi online pazaryeri siteleri arasında kendisine yer bulmayı başarıyor. 2018 kara cuma istatistiklerini açıklayan trendyol.com 7,5 milyon ürün satışı gerçekleştirmiş.
2 milyar sayfa görüntüleme, 100 milyon ziyaret, 24 milyon tekil ziyaretçi ve 1.5 milyon tekil alışverişçi istatistiklerini elde eden trendyol.com rakiplerine “ben de buradayım” demeyi başardı. Günümüzde yatırımlarına devam eden firma son zamanlarda yaptığı indirimler ve reklamlar ile satışlarını artıracağa benziyor.
Gittigidiyor.com
Türkiye’nin ilk online pazaryeri sitelerinden biri olan gittigidiyor.com’un istatistikleri ise aşağıdaki gibidir;
GittiGidiyor’u 2018 yılı ilk yarı istatistikleri;
- 424 milyon kişi ziyaret etti,
- Aylık ortalama ziyaret sayısı 83 milyon,
- 2.3 milyardan fazla sayfa görüntüleme aldı,
- Aylık tekil ziyaretçi sayısı 30 milyon,
- Kayıtlı üye sayısı 22 milyon,
- Ortalama saniyede 1 ürün satılıyor,
- Mobil cihazlar üzerinden yapılan alışveriş hacmi, 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 57 arttı.
- Mobil uygulama indirilme sayısı yaklaşık 8 milyon.
- Toplam mobil ziyaret 316 milyon.
- Toplam trafikte mobilin payı yüzde
- En çok alışveriş yapılan gün pazartesi.
- En çok alışveriş yapan iller sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, İçel, Balıkesir, Gaziantep, Muğla ve Hatay.
(hermen yukarıdaki veriler egirisim.com’dan alınmıstır.)
Güncelleme: 30 Eylül 2022 tarihinde gittigidiyor projesi sonlandırılmıştır.
ePttAVM.com
Türkiye’nin milli E-Ticaret platformu olan ePttAvm.com, 2012 yılında Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.) tarafından hayata geçirildi. 2,5 milyondan fazla üyeye, 7,5 milyondan fazla ürüne ve 5 binden fazla tedarikçiye sahip olan ePttAvm (2018 verilerine göre) kuruluşundan 6 yıl sonra 3 kat büyümeyi başarmış.
Günümüzde pek çok ürünü rakiplerine nazaran daha uygun fiyata alıcı ile buluşturuyor olması ile bilinen bu pazaryeri, en çok LED TV, General Mobile, Lenoov Notebook ve Sandisk Flash Bellek gibi ürünlerin satışını gerçekleştiriyor. Dönemsel olarak değişen bu verileri takip etmek tedarikçilerin yapması gerekenler arasında.
Çiçek Sepeti
Türkiye’deki en bilindik pazaryeri sitelerinden biri olan Çiçek Sepeti, özellikle trendyol ve hepsiburada gibi markalardan sonra yarışa başlamasına rağmen arayı kapatmayı başardı. İlk olarak çiçek ve hediye gönderme işine giren platformda bugün hemen her çeşit ürünü bulmak mümkün. Pazardaki yerini korumayı başaran ve sürekli olarak kampanyalar düzenleyen platform uzun süre daha pazarda kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
Etsy
Türkiye’den alışveriş ve satış yapabileceğiniz bir diğer pazaryeri sitesi de Etsy’dir. Bu sitede dijital üründen fiziksel ürüne tüm ürün gruplarını alabilir ya da satabilirsiniz. Son dönemlerde dijital pazarlama sektörünün de yakından takip ettiği platformda alıcı ve satıcı olarak kazanç elde etmek mümkün.
Needion
Türkiye pazaryeri siteleri arasında sıkça adından söz ettirmeye başlayan bu platform %5 komisyon oranı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Pazaryeri satıcılarının en çok şikayet ettiği durumlardan biri komisyon oranlarıdır. %30 ve üzeri oranlarda komisyon olan platformların arasında Needion %5 komisyon talep ediyor. Diğer platformlar kadar bilinmese ve işlem yapılmasa da yine de E-Ticaret‘e başlamak isteyenler için iyi bir başlangıç alanı gibi görünüyor.
AliExpress
Hemen her evde ve arabada bulunması gereken, aksesuar olarak kullanılan ya da giyilebilen ürünler için tercih edilen AliExpress, Türkiye pazaryeri siteleri arasında yerini almış durumda. Türkiye’deki pazaryeri siteleri kadar satışa müsait olmasa da ürün alırken sıklıkla tercih edilebilen bir site.
Bpazar
Adını pek duymadığımız fakat içerisinde lazım olabilecek ürünler barındıran Bpazar adlı bu pazaryeri sitesinde hem satış yapılabilir hem de ürün alışverişi yapılabilir. Standart bir pazar yeri sitesi olan bu site, büyük rakipleri arasında ayakta kalmaya çalışıyor.
Pazaryerlerinde Rakip Analizi
Buradaki pazar yerlerinin kendine has algoritmaları bulunmaktadır. Bu algoritmalar ile ürünler ilgili arama sorgularına göre özenle listelenir. Aramaya ve kişiye özel getirilen arama sonuçları pazaryerinin kârını da gözetmek zorundadır. Bu yüzden belirli mağazaların ya da belirli ürünlerin yine belirli şartlara göre üstünlüğü söz konusudur. Bu üstünlük ise bir çok stratejisini içerisinde bulundurur. Bu stratejilerin özverili çalışmalar sonucunda belirlenmesi ve profesyonel ortamlarda uygulanması gerekir.
Tam olarak bu sebepten ötürü rakip analizi, fiyat takibi, ürün analizi, arz-talep ilişkileri gibi kriterler göz önünde bulundurularak stratejiler geliştirmenize yardımcı olan araçlar, ürünler ve hizmetler geliştirilmiştir, geliştirilmektedir. Bu ürün ve hizmetlerin alınması tek başına bir şey ifade etmemekle beraber kazanç artışını değil garanti vaat bile edememektedir. Bu sebeple bu ürün ve hizmetlerden en doğru şekilde faydalanmak için doğru kararlar almak gerekir.
Bu kararlar satış yapılacak kategorilere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin fiyatını sürekli olarak güncellemeniz gereken ürünler için kesinlikle bir yardımcı araç kullanmanız gerekecektir. Altın gibi fiyatı sürekli olarak değişen ürünlerin fiyatını tek tek takip etmeniz tekil ürünlerde kolay olsa da çoğul ürünlerde zor olacaktır.
Pazaryerlerinde Fiyat Takibi
Hele ki rekabet halinde olduğunuz mağazalar var ise onların ürünlerinin fiyatlarını düzenli olarak takip edip fiyatınızı buna göre güncellemeniz gerekecektir. Sürekli olarak bu gibi takipleri sizin yerinize yapan yardımcı yazılımlar sizi büyük bir yükten kurtaracaktır. Bu iş için ayrılan bütçeyi de rahatlıkla yatırım olarak tanımlayabiliriz.
Mağazaların Türkiye’deki e-ticaret ve online satış üzerindeki tecrübeleri ve taktikleri değişiyor. Tecrübeleri de buna bağlı olarak artış gösteriyor. Tüm bunlar aradaki rekabeti kızdırıyor. Bu rekabet genel olarak alıcılara yarıyor. Satıcılar arasındaki kıran kırana olan bu yarışta rol oynayan yazılımlar ise çeşitli fiyatlar ile satışa sunulmuş durumda.
Pazaryerleri Arasındaki Takip ve Rekabet Ortamı
Firmaların tek bir pazar yerinde var olması tamamen e-ticaret sularına açıldığı anlamına gelmez. Var olan tüm pazaryerlerinde mağaza oluşturarak kendi e-ticaret sistemleri ile de satışlarını pekiştiren firmalar e-ticaret konusunda rakiplerine nazaran daha çok ciro yapmaktadır. Bu ciddiyet ile çalışan firmaların tüm pazar yerleri ve kendi e-ticaret sistemlerini kontrol etmeleri oldukça vakit alacağı için ek yazılımlara ihtiyaç duyulmuştur.
Bu yazılımlar sayesinde ürün tüm e-ticaret ortamlarına ve pazaryerlerine birkaç tıklama ile yüklenebilir. Yüklenen ürünler istenilen fiyat ve stok bilgisi ile tüm pazaryerlerinde ve özgün e-ticaret sisteminde yayınlanır. Herhangi bir pazaryerinde ya da özgün e-ticaret sisteminde satılan bir ürünün stok bilgileri tüm pazaryerlerinde ve e-ticaret sistemlerinde güncellenir. Hatta firmanın yerel sunucularındaki stok bilgileri de güncellenir. Böylece ürünün hangi platformlarda satıldığı gözetmeksizin stok bilgileri güncellenir. Ön muhasebe işlemleri yapılır. Ürün kargoya hazır hale gelene kadar bu tür yardımcı yazılımlar büyük bir iş yükünden kurtulmanızı sağlar.
Pazaryerlerine tam entegre olabilen bu yazılımlar sayesinde ufak detaylar da yer almaktadır. Bu detaylar ürünlerin açıklamasının tüm pazaryerlerinde aynı olması, resimlerin aynı olması, fiyat ve stok bilgilerinin aynı olması gibi sıralanabilir. Ayrıca bu yazılımlar firmalarda yerleşik olarak kullanılan muhasebe yazılımları ile de entegre çalışır. E-fatura – e-arşiv kullanan firmalar ürünün kargoya verilişi aşamasına kadar elini hiç bir işe sürmeden tüm satış ve muhasebe işlemlerini geçekleştirebilirler.
Türkiye’nin pazaryeri siteleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımıza genel olarak rakip analizi ve fiyat takibi hakkında da bilgi vermeye çalıştık. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerilerinizi yorum yaparak bizlere bildirebilirsiniz.
Çok özenli ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık her daim takipteyim…
teşekkür ederim 🙂
burak hocam emeğinize sağlık başarılı bir yazı olmuş yine. n11 kategorilerinde ürünleri öne çıkarma konusunda oldukça yardımcı oldunuz