Dolandırıcılar her gün yeni yöntemler geliştirip insanları dolandırmaya devam ediyor. İnsanları dolandırmak ve paralarını almak için birbirinden farklı yöntemler geliştiren dolandırıcıların en son yöntemi ise Ziraat Bankası 160. Yıl Fonu Hibesi adlı yöntem.
Konu Başlıkları
Uyarı: Bu sayfayı çevrenizdeki insanlara göndererek daha fazla insanın bilinçlenmesine vesile olabilirsiniz. Özellikle size link gönderen kişilere gönderirseniz daha fazla kişinin dolandırılmasına engel olabilirsiniz. Özellikle de yakın çevrenizdekileri koruyabilirsiniz. Bu yazıyı paylaşın…
Daha önce sizin için diğer dolandırıcılık yöntemlerini detaylı olarak açıkladık. Yüzbinlerce kullanıcımızı bu içerikler sayesinde güvende tuttuk ve bilgilendirdik. Önceden yayınlamış olduğumuz bu dolandırıcılık haberlerine de göz atarak konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Haberin devamında Ziraat Bankası 160. Yıl Fonu Hibesi dolandırıcılığı hakkında detaylara ulaşacaksınız…
- PTT 180. Yıl dönümü Devlet Posta Desteği Dolandırıcılığı
- Trendyol Hediye Çeki Dolandırıcılığı
- A101 Hediye Çeki Dolandırıcılığı Dikkat!
- Sahibinden GET Dolandırıcılığı Tuzağına Düşmeyin!
- Global Pazarlama İcra Takibi – Global Satış Dolandırıcılığı
Ziraat Bankası size böyle bir link göndermez! Böyle bir kampanya duyurmamıştır!
Ziraat Bankası ve diğer bankalar bu şekilde kampanya yaptıklarında resmi web siteleri ya da telefon numaraları üzerinden sizinle iletişime geçerler. Size mesaj gönderen kişiler büyük olasılıkla sizin tanıdığınız kişiler. Ve genelde geliri düşük insanlar. Zaten geliri düşük olan insanların bunu yapmaya mecbur olduğu biliniyor.
Bu müşkül durumdan istifade edip insanlara para kazandırma vaadi ile bu tarz linkler gönderiliyor ve ceplerindeki birkaç yüz lira da alınmış oluyor. Uzun lafın kısası: bu tür linklere tıklamayın. Ziraat Bankası gibi büyük kurumlar bu şekilde sizinle iletişime geçmez. Resmi telefon numaraları ile iletişime geçerler.
Ziraat Bankası 160. Yıl Fonu Hibesi Dolandırıcılığına Dikkat!
WhatsApp üzerinden gönderilen bir link ile Ziraat Bankası 160. Yıl Fonu Hibesi adında bir sayfaya yönlendirilebilirsiniz. Bu sayfada sizden belli başlı görevleri yapmanız istenir. Bu görevlerden biri ilgili sayfayı WhatsApp üzerinden belli sayıda birine göndermektir.
Siz bu sayfayı başkalarına gönderdikçe daha fazla insanı bu tehlikeye atmış olursunuz. Saldırganlar, yani bu dolandırıcılık yöntemini geliştiren kişiler siz ve sizin gibi bu linke tıklayıp paylaşan kişilerin bilgilerini ele geçirebilir. Paralarını alabilir ya da zarara uğratabilir.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken iki şey var:
- İlgili mesajı silin ve ilgili bağlantıya asla tıklamayın. (Linke tıklamayın bile)
- Size bunu gönderen kişiyi uyarın. Bunun bir dolandırıcılık olduğunu bilsin ve daha fazla insana göndermesin. Gönderdiği kişileri de kendisi uyarsın.
Eğer gelen mesajdaki linke tıkladıysanız sayfayı hemen kapatın. Bu şekilde tehlikede olmazsınız. Fakat sayfadaki yazıları okuyup orada anlatılanları yaparsanız sorun yaşamanız muhtemel. Peki, bu sayfayı açınca ve söylenenleri yapınca ne oluyor? Sizin için bu sorunun cevabını resimli anlatım ile vereceğiz. İlgili zararlı linke sizin yerinize tıklayacağız ve ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
Gelen Zararlı Linke Tıklayarak Başlıyoruz
Genellike WhatsApp üzerinden gelen bu linklerden birine tıklıyoruz ve olacakları izliyoruz. Adım adım bu aşamaları size göstereceğiz.
İlk adım, gelen mesaja tıklıyoruz. Biz bilgisayar kullandığımız için ilgili siteyi bilgisayarda açacağız. Site telefon görünümüne göre tasarlanmış. Bilgisayarda çok kötü görünüyor. Daha başlamadan sitenin sahte olduğunu anlıyoruz.
Siz daha iyi anlayın diye telefon görünümüne geçiş yapıyoruz. Aşağıdaki resimde Ziraat Bankası’nı bilip bilmediğinizi soruyor:
Sıradaki ekranda ise bize kaç yaşında olduğumuzu soruyor. Bir önceki soruda olduğu gibi bu soruyu da yanlış da cevaplasanız bir şey değişmiyor. Sonraki ekrana geçiyorsunuz.
Burada çıkan soruların cevapları önemli değil. Önemli olan sizin gerçekten bir form doldurduğunuzu hissetmenizi sağlamak. Böylece gerçekten de bir şeyler kazanmaya daha çok odaklanacaksınız ve dediklerini daha iyi yapabileceksiniz. Siber korsanların düşünce yapısı bu şekilde çalışır. Sıradaki işlemlere geçelim.
Soruları rastgele cevaplayarak sonraki şamaya geçtik. Yukarıdaki resimde sahte bir doğrulama yapıldığını görüyorsunuz. Sadece göstermelik sizi bekletiyor ve ekrana havalı cümleler yazıyor.
Verdiğimiz yanlış cevaplar sayesinde bile bir şeyler kazandık. Sözde Çekiliş hakkı kazandık.
Kutulardan birini seçtik ve genelde ilk seçimimiz yanlış olur. Her zaman bu tür dolandırıcılık olaylarında ilk tercihimiz değil ikinci tercihimiz doğru oluyor. Denemeye devam ediyoruz…
İkinci denememizde bir şeyler kazanmayı başarıyoruz. 2000 Lira kazanmışız. (Sözde) Burada sıradan bir WhatsApp kullanıcısı hemen sevinir ve 2000 lirayı almak için ne isteniyorsa yapar. Biz de öyle davranacağız. (Gerçekte sakın böyle bir şey yapmayın direkt sayfayı kapatın!)
Bizden ekrandaki WhatsApp butonuna dokunarak 5 grup ya da 20 kişiye bu mesajı göndermemiz gerektiğini söylüyor. Sizin grup mu ya da kişiye mi mesaj gönderdiğinizi algılaması mümkün değil. Biz bunu bildiğimiz için rahatça WhatsApp butonuna tıklıyoruz. Bizi WhatsApp uygulamasına yönlendirmeye çalışıyor.
WhatsApp’a gitmeden ekranımızdaki uyarıyı kapatıyoruz. Çünkü kapatıp kapatmadığımızı görecek bir teknoloji yok. Bunu biliyoruz, bu WhatsApp senaryosunun da sahte olduğunu biliyoruz. Bizim mesaj gönderip göndermediğimizi anlamasına imkan yok. Bu yüzden göndermiş gibi sürekli İptal’ basıyoruz. Tekrar WhatsApp butonuna dokunuyoruz tekrar mesaj gönderdiğini sanıyor.
Hemen yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mavi çubuk biz tıkladıkça %80 oldu. Ama kimseye mesaj göndermedik. WhatsApp uygulamasını bile açmadık.
Böylece 20 kişiye mesaj gönderdiğimizi zannederek kazandığımızı söylüyor. Kendisi bizi kandıracaktı ama biz kendisini kandırmış olduk. WhatsApp butonu gitti ve kayıt işlemini tamamlayın butonu geldi. Bu botuna dokunuyoruz ve bizi reklam sayfalarına yönlendiriyor. Tüm bu senaryonun amaçlarından biri buydu: reklama tıklatmak ve bundan cüzi reklam gelirleri elde etmek.
Sizin gibi milyonlarca insan bu linklere tıkladığında o reklam tıklamaları milyonları buluyor ve ciddi reklam gelirleri elde edilebiliyor. Aslında saldırganların tek amacı bu. Sizden bir şekilde gelir elde etmek.
Elbette hikaye burada bitmiyor. Sadece size reklam tıklatmak için kurgulanmış bir senaryo değil bu…
SMS Onayı Vermeyin, Telefon Numaranızı ve Bilgilerinizi Gizli Tutun!
Bu tür saldırıların tek amacı size reklam tıklatmak değildir. Telefonunuza göre mesaj gönderebilirler. Örneğin sizi ücretsiz internet kullanmaya teşvik eden sahte mesajlar gösterebilirler. Siz de “bedava internet neyden kötü” diyerek telefon numarasını girer ve gelen mesaja onay verirseniz tuzağa düşmüş olursunuz. Çünkü sizi bir hizmete abone yapmıştır ve mobil ödeme ile faturanızdan para almıştır.
Ziraat Bankası 160. Yıl Fonu Hibesi Sonuç:
Eğer mobil ödeme onayı verirseniz iptal etmek için bu konuları incelemenizi tavsiye ederiz:
- Turkcell Mobil Ödeme Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Vodafone Mobil Ödeme Açma Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Yani normalde 100 lira gelen faturanız 600 1000 lira gelebilir. Mobil ödeme yöntemi ile sizden sms onayı alarak para koparmış olmalarını istemiyorsanız bu tür linklere tıklamamalı, tıklasanız dahi kişisel bilgilerinizi paylaşmamayı ve mesajı daha fazla kişiye göndermemeyi düşünmeniz şart.
Bu tür mesajlar her zaman gelebilir. Bu yüzden önce mesajların kimden geldiğine, gelen mesajların tıklamadan önce nasıl göründüğüne, hangi sitelere yönlendiğine dikkat ediyor olmanız gerekir. Bu mesajlar ancak gerçek firma kanallarından geldiğinde değerlendirilmelidir. Aksi halde dolandırıcılık mağduru olabilirsiniz. Ayrıca Ziraat Bankası hakkındaki tüm gelişmelere resmi web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.