Web sitelerin vazgeçilmez çalışmalarından biri olan SEO, gün geçtikçe önemini artırmaya devam ediyor. Ziyaretçilerimizin içeriklerimize daha rahat ulaşabilmesini sağlamak için yapılan bir çok işlem bulunuyor. Sitelerimizin hızlarını, tasarımlarını, içeriklerini, yazılımlarını, iç ve dış link yapısını, arama motorlarındaki varlıklarını ve güncelliğini SEO için yakından takip etmek zorundayız. Bu takibi de en iyi seo analiz araçları yardımı ile yapabiliriz.
Konu Başlıkları
Bu kriterlerin hepsi ve daha fazlasını takip edip raporlar çıkarmak sitemizin sıralamasını iyi yönde etkileyecektir. Raporlardan elde ettiğimiz sonuçları değerlendirmek ve uygulamaya geçmek ise yapılacak sonraki iştir. Bu süreci ikiye ayıracak olursak ilk kısmı sitenin her anlamda analiz edilmesi, ikinci kısmı ise analiz sonucunda elde edilen verilere dayanarak stratejiler geliştirmek ve uygulamak olacaktır.
Bu içeriğin temel amacı iki kısıma ayırdığımız SEO girişiminin ilk kısmını gerçekleştirmek için kullanılması gereken ve en iyi seo analiz araçlarından biri olan SEO PowerSuite yazılımının tanıtımını yapmak ve olabildiğince detaylı incelemek. Yazımın sponsorlu ya da ücretli tanıtım olmadığını da bilmenizde fayda var. (Keşke olsaydı PowerSuite’ciğim…)
SEO Powersuite Bulut tabanlı bir hizmet değil, masaüstü uygulamasıdır. Aslında, bir dizi masaüstü uygulamasıdır. PowerSuite setinde 4 program bulunur. Birlikte, SEO kampanyalarınız için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlarlar. Genelde kullanılan SEO araçları bulut tabanlıdır ve SEO PowerSuite masaüstünde çalışan bir küme olduğu için tercih durumunuzu biraz etkileyebilir. Ahrefs, Semrush, Alexa ve diğer araçların neredeyse tamamı bulut tabanlı SEO araçlarıdır. SEO PowerSuite, yüksek miktarda veri içeren tabloları işletim sisteminizden aldığı güç ile sizlere sunabilir. Bu verilerin tarayıcı üzerinde açıldığını düşündüğünüzde gecikmeler olabileceğini tahmin edebilirsiniz. SEO PowerSuite bu konuda yüksek hacimli verilerin raporlanmasını sağlayarak rakiplerine üstünlük sağlıyor.
En İyi Seo Analiz Araçları 2020
SEO Powersuite, çoğu özelliği denemenizi sağlayan ücretsiz bir sürüm sunar. Kaç tane URL’nin kontrol edilebileceği / araştırılabileceği konusunda sınırlamaları vardır ve proje bilgilerini saklamanıza izin vermez. Bunun için 299 $ (benim kullandığım) veya 699 $ (Enterprise sürümü) tam sürümünü satın almanız gerekir. Ayrıca ürünleri birbirinden ayrı satın almak da mümkündür. Şimdi ise 4 farklı aracı tek tek inceleyelim:
En İyi Seo Analiz Araçları: Rank Tracker
Arama motorlarındaki sıralamamızı kontrol etmek SEO adına başarılı olmanın en etkili yollarından biridir. Tabii ki sıralama takibinden önce yapılması gereken pek çok teknik iş bulunuyor. Fakat bu işlerin basit düzeyde nasıl yapıldığını biliyorsanız ihtiyacınız olan araçlar SEO araçlarıdır. İşimize yarayacak SEO araçları PowerSuite ile bir araya getirilmiş. Bu araçların içerisinden ilk Rank Tracker‘ı yani Sıra İzleyiciyi inceleyeceğiz.
Arama motorlarındaki sıralama durumumuz doğru şekilde analiz edildiğinde oldukça faydalı stratejiler geliştirilebilir. En iyi trafik alan içeriklerimizin belirlenmesi, bu içeriklerin devam niteliğindeki içeriklerin üretilmesi için oldukça önemlidir. Trafik alan içeriklerin neden trafik aldığını anladığımızda sonraki içeriklerimizi de bu bilgiler doğrultusunda üretmeliyiz. Sadece içerik üretme odaklı bir SEO yazısı yazdığımı düşünenleriniz olabilir. Aslında her web sayfası bir içeriktir ve arama motorları içerik olarak adlandırdığım bu yapıyı analiz eder ve tarar. İçerik olarak sadece bir makale, bir yazı, bir video ya da bir haberi kasıt etmiyorum. Tüm web sayfalarını kastediyorum…
İçeriklerinizi yayınladıktan sonra da takip edin!
Sitelerimizin sıralamadaki varlığını detaylı olarak analiz ederken en çok dikkat ettiğimiz noktalardan biri de yüksek trafik alan içeriklerin sıralama durumlarıdır. Bu içerikleri takip ettiğimizde zaman zaman yükseldiklerini zaman zaman ise düşüşe geçtiklerini görürüz. Yükseldiğimiz dönemdeki hareketler ile düştüğümüz dönemdeki hareketleri inceleyip analiz eder ve bir çıkarımda bulunursak bu çıkarımı diğer içeriklere uygulayabiliriz. Bu sayede diğer içeriklerimizin de arama motorlarında iyi sıralama elde etmesini sağlarız.
Diğer yandan Google üzerindeki sayfalarımızın izlenmesi gerekir. Sürekli olarak bu işi yapamayacağımız için seo araçları vazgeçilmezimiz. Bu araçlardan biri de Rank Tracker. Rank Tracker sadece sıralama sorgusu değil sorgulanan sayfalarımızın sıralamasının günlük olarak ne şekilde değiştiğini de rapor eder. Bu sayede düşen ya da yükselen sayfalara yönelik çalışmalar yapılabilir.
Rank Tracker’ın bir diğer özelliği ise anahtar kelime araştırması yapıyor olmasıdır. Yeni anahtar kelimeleri keşfetmek ve var olan anahtar kelimelerin hacimlerini analiz etmek için anahtar kelime analiz aracı olarak da kullanabileceğimiz Rank Tracker, Google Ads entegrasyonu sayesinde rakip sitelerinizi de analiz ederek sizlere en iyi anahtar kelime araştırması raporunu sunar. Sürekli merak edilen bir soru olan “Hangi içerikler daha çok tıklanıyor” sorusunun cevabı da burada yatıyor. Anahtar kelime analizi ve keşfini doğru yapabiliyor olan kişiler en fazla erişimi hedefleyen kişilerdir ve genelde doğru hedefleme ve doğru uygulama ile hedeflerine ulaşırlar.
En İyi Seo Analiz Araçları: WebSite Auditor
Bir çoğumuzun bildiği üzere SEO tek düze bir kavram değil. Üst sıralarda yer almak için belli başlı kurallar olsa da SEO zekice kurgulanmış ve uygulanmış bir akış diyagramı ve algoritmadır. Hızlı açılan sitelerin diğer sitelerden önde olacağını bilmeyenlerin bir program tarafından uyarılması gerekiyor. Sayfa başlıkları ve sayfa açıklaması gereğinden uzun olan içerikleri analiz etmenin kestirme bir yolu olması gerekiyor. Hangi sayfadaki resmin boyutu büyük, hangi sayfanın içeriği az, hangi sayfaya link çok fazla iken hangi sayfaya hiç link verilmemiş bunları görmek gerekiyor. 5-10 sayfası olan bir sitenin hemen her yerini manuel analiz edebiliriz. Fakat on binlerce sayfası olan bir projenin tamamını nasıl analiz eder ve takip ederiz?
Gelişmiş SEO Raporlama
Bu noktada imdadımıza SEO PowerSuite kümesinin WebSite Auditor aracı yetişiyor. Güncel olarak değişen SEO kavramlarının proje üzerinde ne kadar etkin olduğunu görmek, sitenin SEO kurallarına ne kadar uyduğunu ve uymadığını raporlamak için geliştirilen WebSite Auditor, siteyi baştan uca tarayarak bizleri onca analiz yükünden kurtarıyor. Sitenizdeki tüm sayfalar ya da sitenizdeki herhangi bir sayfayı detaylı olarak tarayabilen WebSite Auditor, bu raporları E-Posta yolu ile işlem bittikten sonra sizlere ulaştırabiliyor. Bu sayede bazı analizleri zamanlayıp iş bitiminde teslim alabiliyorsunuz.
Sitenizdeki en önemli SEO yapılarından birisi link yapısıdır şüphesiz. Sitenizin içinde bulunan linklerin kırık olup olmadığı da SEO için oldukça önemli bir konudur. Kırık olan linkler örümceklerin sitenizi dolaşmasına belirli ölçüde engel olacaktır. Ayrıca kullanıcı deneyimini kötü etkileyeceğinden olumsuz bir SEO imajı sergilemenize yol açacaklardır. Robot.txt dosyanızdaki hatalar bazı sayfalarınızın gerektiği gibi taramaya açık olmamasına yol açabilir. Eskiden www kullanıyor iseniz ve sonrasında kullanmayı bırakmış iseniz de linkleriniz www ya da www olmadan sitenizin içinde linklenmiş olarak kalmaya devam edecektir. Http den https yapısına geçmiş sitelerin de linkleri aynı şekilde ya kırılacak ya da yönlendirildiği için yönlenme süresince gecikmeye uğrayacaktır.
Tüm bu ve daha fazla olumsuzlukların tespit edilmesi gerekir. Ancak o zaman sitedeki hatalar giderilebilir. Bu hataların giderilmesi daha kararlı çalışan bir site demektir. Link yapısı kusursuz bir sitenin arama motorları örümcekleri tarafından taranması da kolay olacaktır. Google, hem kararlı hem de şeffaf siteleri sevdiğini yıllardır gösteriyor. Tüm bu analizleri yapmak oldukça güç olabilir. Fakat programlar bu yüzden var. SEO PowerSuite bu analizler için geliştirdiği WebSite Auditor ile gerçekten başarılı sonuçlara imza atıyor.
En İyi Seo Analiz Araçları: SEO SpyGlass
Sitelerin arama motorlarındaki varlığını etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeri backlink olarak biliniyor. Backlink, geri link olarak Türkçe’ye çevriliyor. Bir alan adının diğer alan adına referans olarak link vermesi backlink’e bir örnektir. Alan adına gelen linklerin ne kadarı içerik ile alakalı ise o kadar faydalı olur. Bağlantıyı veren alan adının arama motorlarındaki otoritesi, bağlantıyı alan alan adının otoritesini de olumlu etkiler.
Backlink’e referans link de diyebiliriz. Bir işe girerken referansınız ne kadar güçlü ise o kadar önde olursunuz. Link mantığı da buna benzer. Fakat herkesin size referans olmasını istemezsiniz. İtibarı olmayan sitelerin size link vermesi sizin de sitenizi itibarsızlaştırır. Gerçek hayatta sözü geçmeyen ve sürekli sorun çıkaran insanların size referans olması fayda sağlamadığı gibi zarar sağlayacaktır. Bu örnekten yola çıkarak Backlink’in önemini umarım biraz daha iyi anlayabilirsiniz.
SEO için oldukça önemli olan Backlink, analiz edilmesi gereken en temel unsurlardandır. Gerek rakip analizi gerek ise mevcut projenin analizi olsun hemen her site yükselmek için backlink analizi yapmak zorundadır. Asla geçemediğiniz rakiplerinizin link yapısını incelediğinizde o linklerin sizin linkleriniz arasında olmamasını görmeniz muhtemeldir. Rakipleriniz çok güçlü ve otoriter sitelerden link almış ise sizin link almamış sitenizin onu geçmesi oldukça güçtür. Ayrıca rakiplerinizin size toxic link göndermiş olması da muhtemeldir. Bu sayede o yükselmiyor da siz düşüyor, sıralama kaybediyor olmuş olursunuz.
Zararlı Linklerin Analizi
Toxic Backlink, zararlı referans linklerdir. Adult sitelerden projenize bir anda link verilmeye başlamış ise anti-SEO çalışmalarına maruz kalmış olabilirsiniz. Rakipler arasında oldukça sık görülen anti-SEO işlemi Toxic backlink ile yapılır. Sadece adult içerik yayınlayan sitelerden değil hack, warez ve spam içerikler üretilen değersiz sitelerden de link çıkışı yapılabilir. Alan adına referans olan kişilerin itibarsız alan adlarından oluşması hedef alınan alan adının da itibarsızlaşmasına yol açar. Bu gibi durumlarda Search Console üzerinden linkleri kabut etmemek için birkaç ayarın yapılması gerekir.
Bu ayarlardan önce yapılması gereken en önemli şey ise Backlink analizidir. Sitenizin ya da rakibinizin linklerini incelemek oldukça önemlidir. Sürekli olarak projelerinize gelen bağlantıları izlemeniz gerekir. Diğer yandan rakiplerinizin de link yapısını incelemeniz gerekir. Tüm bu işlemleri kolaylıkla halletmeniz için tasarlanmış olan SEO SpyGlass yazılımı, tüm link kayıtlarınızı detaylı olarak rapor eder. Araç sayesinde rakiplerinizin aldığı backlinkleri, bu linklerin türünü, süresini ve kalitesini analiz edebilirsiniz. Kendi projelerinizdeki link yapısını da bu şekilde analiz edebilirsiniz. İki analiz sonucunu kıyasladığızda rakipleriniz ile aranızdaki backlink çalışma farklarını görüp bu farklara göre stratejiler geliştirebilirsiniz.
Tüm bu süreçte yanınızda olacak araç SEO SpyGlass, link konusunda oldukça başarılı bir araç. Hem rakip siteleri hem kendi sitelerinizi yakından takip ederek link yapısını detaylı olarak analiz edebilirsiniz. Bu sayede kendi sitenizdeki eksik linkleri görüp buna göre yatırım yapabilirsiniz. Sitenize gelen zararlı bağlantıları engelleyerek SEO iyileştirmeleri yapabilirsiniz.
En İyi Seo Analiz Araçları: LinkAssistant
Backlink inşası ile ilgili bir önceki araçta detaylı olarak bazı noktalara değindik. Fakat her noktaya değinemedik. Geriye kalan önemli noktalardan diğerleri ise sitemize kabul edeceğimiz linklerin türleri ve anahtar kelimeleri. Hangi anahtar kelime ile hangi siteden hangi türde link alacağımızı bilmeden gelişi güzel linkler satın almak hem maddi olarak zarar, hem de zaman olarak zarar etmek demektir.
Linklerimizin inşa edilmesi sandığımız kadar basit olmayabilir. Alacağımız tüm linklerin ne süre ile hangi kelimeden hangi siteden çıkış yapacağı gibi pek çok detayı bulunan link inşasında bizlere en çok yardımı dokunan araçlardan birisi LinkAssistant adıyla biliniyor. SEO PowerSuite: LinkAssistant aracı, tüm link inşa sürecimiz boyunca bize yardımcı oluyor. Hangi site türünden, hangi alan adından, hangi kelimeden ne şekilde link almamız gerektiğini güncel algoritmalara göre raporumuza ekliyor ve bizi güncel seo tekniklerine göre yönlendiriyor.
En İyi Seo Analiz Araçları 2020
SEO, masrafların minimize edildiği en hesaplı tanıtım yöntemlerinden biridir. Uygundur ve bütçe dostudur. Fakat doğru yönetildiğinde bu böyledir. Ve bunun maddi bedelinden çok manevi bedeli vardır. Yoğun bir çalışma ister. Uzun bir sabır ister. Yetenek ve tecrübe ister. Tüm bunlar olması gerektiği gibi olursa SEO başarılı bir strateji olur. Başarılı olan bir SEO, başarılı olan bir proje demektir. Ürün, hizmet ya da içeriğinizi arayan kişilerin önüne çıkmak, çok iyi kurgulanmış SEO stratejisi ya da stratejilerinden geçer.
Bu yazıda SEO skorunuzu arttırmanıza yardımcı olabilecek bir program olan SEO PowerSuite‘i inceledik. İçerisinde bulunan en iyi seo analiz araçları da bu incelemeye dahil oldu. Detaylı olarak inceleme fırsatı bulduğum bu araçların projelerime son derece katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Değer verdiğiniz projelerinizin SEO puanını arttırmak için yapacağınız yatırımlar var ise, bu yatırımlar arasına SEO PowerSuite yazılımını da eklemeyi unutmayın. Sonraki yazılarda görüşmek üzere…
SEO hakkında çok güzel anlatımdı teşekkürler.
Güzel ve anlaşılır olmuş teşekkürler.