Trendyol Pazaryeri: Trendyol Pazaryeri Giriş ve İstatistikler

Trendyol Pazaryeri, internetten satış yapmak isteyen girişimcilerin sıklıkla tercih ettiği bir pazar yeri sitesi. Türkiye’nin en başarılı satıcı platformlarından biri olan Trendyol Pazaryeri, zaman zaman yaptığı kampanyalar, anlaşmalar ve tanıtım çalışmaları ile son zamanlarda hemen hepimizin dikkatini ve ilgisini çekmeyi başarıyor. Pasta payını büyütmeyi hedefleyen Trendyol hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağımız bu yazıyı dikkatlice okuyup, varsa sorularınızı yazı sonundaki yorum bölümünden bana iletmenizi rica ederim.

trendyol başarılı mağaza bulma
trendyol

Trendyol Pazaryeri Hakkında Özet Bilgi

E-Ticarete başlamanın en masrafsız ve kolay yollarından biri, Pazaryeri sitelerinde satıcı hesabı (Mağaza) oluşturarak operasyona başlamaktır. Kendi e-ticaret sitenizi yaptırmak size maliyetli ya da yorucu geliyorsa, zaten hazır olan bir altyapıyı kullanarak reklam ve altyapı giderlerinizi minimize edebilirsiniz. Böylece E-Ticarete hızlı ve uygun başlangıç yapabilirsiniz. İlerleyen süreçlerde ise daha organize bir pazarlama stratejisi uygulayarak kendi markanıza ve altyapınıza yatırım yapabilirsiniz.

Trendyol Pazaryeri kullanmanın bazı avantajları:

  • E-Ticaret konusunda uzman olmasanız bile teknik olarak ürünlerinizi satışa çıkarabilmenizi sağlar.
  • Reklam ve altyapı maliyetlerinizi en düşük seviyede tutmanızı sağlar.
  • Sorularınıza yanıt verecek bir müşteri hizmetleri birimi vardır.
  • Dokümanlar ve eğitimlere ücretsiz erişerek E-Ticaret bilginizi arttırabilirsiniz.
  • Markanız ya da projeniz için markalaşma sürecinde ilk adımları atabilirsiniz.

Trendyol Pazaryeri kullanmanın bazı dezavantajları:

  • Her satıştan ortalama %5 ila %28 arasında komisyon ödersiniz. (31 Ağustos 2023 Sonrası geçerli olacak komisyon oranları)
  • Tam anlamı ile istediğiniz her müdahaleyi yapamazsınız, platform sahibi değil kullanıcısısınız.
  • Kendi markanıza yaptığınız yatırıma nazaran gelecekte daha az dönüş alırsınız. Yaptığınız her satış aslında önce Trendyol Pazaryeri hanesine yazılır, daha sonra size yazılır. (Başarı olarak)

Artıları ve eksileri genişletilebilir. Genel olarak Trendyol Pazaryeri üzerinde satış yapmanın artıları ve eksileri bu şekildedir.

Trendyol Pazaryeri Yarışta Ne Durumda?

Trendyol pazaryerinde satış yapmaya karar vermişseniz ya da henüz karar sürecinde iseniz bazı istatistiklere ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu istatistiklerin bir kısmına çeşitli araçlar ile ulaşabilirsiniz. Bir kısmına ise sadece satıcı panelinden ulaşabilirsiniz ve bunun için satıcı olmanız gerekiyor. Fakat henüz satıcı değilseniz biraz da manuel araştırma yaparak detaylı bir rapor hazırlanabiliyor.

Yazının hemen başında önce istatistikler ile ilerleyelim istiyorum. Trendyol, pazaryeri olarak gerçekten başarılı mı? Satış konusunda ne kadar potansiyele sahip? Satıcılarını rahat ettiriyor mu? Gerçekten pastadan aldığı payın büyüklüğü satıcılarına da yansıyor mu? Hep birlikte bu soruların cevabını istatistiklere bakarak anlayacağız…

Trendyol Pazaryeri Mart 2021 İstatistikleri;

Trendyol Pazaryeri Mart 2021 İstatistikleri;
Trendyol Pazaryeri Mart 2021 İstatistikleri;

Aylık Aktif Kullanıcı: Hemen yukarıda Trendyol’un kendi paylaşmış olduğu infografiği görüyoruz. Mart ayına yoğun şekilde hazırlanan Trendyol ekibi çeşitli kampanyalar ve indirimlerle birlikte aylık 102 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaşmış. Bu sayı aktif kullanıcı verileri incelemiş bireylerin de fark ettiği gibi Türkiye şartlarında mükemmel sayılabilecek bir sayı. Aslında yavaş yavaş Trendyol’un pazardaki payını kestirmeye başlıyoruz. Tabii ki sadece aktif kullanıcı ile iş bitmiyor. Yazının ilerleyen kısımlarında çok detaylı metrikler paylaşacağım. Yeni şeyler öğreneceğinize eminim!

1 Milyara Yakın Ziyaret: Yine infografik üzerinde görüldüğü gibi 800 milyondan fazla kere ziyaret edilen Trendyol, bu ziyaretlerin bir çoğunu satışa çevirmeyi başarmış. Bunun arkasında ciddi bir strateji ve ciddi bir mesai var. Buna emin olabilirsiniz. Sadece kendi tarafımızdan bakarak sistemi tam anlamı ile anlayamayabiliriz. Bu yüzden Trendyol’u anlamak istiyorsak, bazen satıcı olarak değil, trenyol.com olarak değerlendirme yapmamız gerekiyor. -ki ölçeklenmiş benzerini kendi projemize uyarlayalım-

48 Milyon Ürün Satışı: Eğer büyük bir pazar yeri iseniz ve 1 ay içerisinde 48 milyon ürün satışı gibi bir başarıya imza atmak istiyorsanız, hemen yukarıdaki iki metrikteki değerleri yakalamanız gerekiyor. Daha sonra bu metrikleri son derece akıllıca kurgulanmış senaryolar ile satışa dönüştürmeniz gerekiyor. Trendyol.com bunu oldukça başarılı bir şekilde yapıyor ve görüldüğü gibi Mart 2021 döneminde 48 milyondan fazla ürünü müşterisine ulaştırmış. Bu metrikleri birazdan derleyip toplayacağım. Lütfen yazıyı takip etmeye devam edin…

Trendyol’un Tek Başarısı Satışları Değil!

Bu metrikler bize trendyol.com’un kaç kişiye ne kadar ürün sattığını gösteriyor. Peki bu sizin için yeterli mi? Bence değil. Sizce de olmasın. Çünkü yüzeysel düşünerek gözümüzün önündekileri dahi göremeyebiliriz. Trendyol, bugün sattığı 48 milyon ürün ile bir süre idare edebilir. Fakat varlığını uzun süre sürdüremez. Hele ki çiçeksepeti, n11, gittigidiyor, hepsiburada ve amazon gibi rakipleri varken. Oyunda bu kadar oyuncu varken bu başarıya imza atmak elbette başarı. Fakat asıl iş bundan sonra başlıyor…

Bu metrikleri korumak oldukça önemli. Kendi satıcı kimliğimizin de benzer grafikleri elde etmesi gerekiyor. Tabii ki sayılar değişse de kendi satış ve ciro hacimlerimize göre bu grafikleri, stratejileri, çalışmaları ve devamlılığı indirgemeli ve uyarlamalıyız. Bu her ne kadar basit gibi görünse de biraz zaman alabilir. Hatta bayağı zaman alabilir…

Tekrar trendyol.com’un başarısına dönelim. Burada asıl mesele, Trendyol’un bundan sonraki yapacağı satışlar. Bunlar için trendyol.com neler yapıyor? Satıcı olarak bizlere ne gibi fayda sağlayacak? Bu gibi sorulara yanıt vermek için infografiğin devamını incelemenizi öneriyorum.

Yeni Kullanıcı Alışverişi: 160.000’den fazla yeni kullanıcının trendyol.com üzerinde alışveriş yapmış olması son derece önemli bir metrik. Bugüne kadar yapılan satışlardan konuşmayı bir kenara bırakmıştık. Asıl olay bundan sonra yapılacak satışlarda. 160.000 kullanıcının ilk defa alışveriş yapmış olması, eğer memnun kalmışlar ise daha sonraki dönemlerde de alışveriş yapacakları anlamına geliyor. Nasıl sizler iyi hizmet aldığınız lokantalara, marketlere, berberlere ya da kafelere gidiyor iseniz, bu kullanıcılar da ilk deneyimlerinde memnun kaldılar ise, defalarca kere trendyol.com üzerinden alışveriş yapacaklar. E-Ticarette bu duruma müşteri sadakati adı veriliyor. Bu, öyle bir hal alıyor ki, trendyol.com müşterileri elite müşteri olmaya başlıyor.


Bilgi: Elite müşteri, trendyol.com’un düzenli olarak alışveriş yapan müşterilerine verdiği bir unvandır. 3 ay içerisinde 20 ve üzeri kere sipariş veren kullanıcılar, eğer bu sipariş tutarlarının toplamı 2.000 TL’yi aşıyor ise elite müşteri olurlar. Bu sayede çeşitli ayrıcalıklardan faydalanırlar.


Bu metriklerin oluşmasındaki en temel faktör nedir?

Bu metrikler pek çok kişinin analiz edeceği metrikler. Oldukça basit sayılar hakkında konuşuyoruz evet. Fakat görebilen sayısı o kadar fazla değil. Bakıyoruz, ama göremiyoruz. Bunu nereden mi biliyorum?

Trendyol üzerinde satış yapan +98 bin işletme bulunuyor. Bunlar şirket olarak satış yapan satıcıların sayısı. +1.1 milyon ise bireysel satıcı bulunuyor. Toplamda +1.2 milyon satıcı arasında sizce kaç tanesi başarılı? Bunu öğrenmenin çok basit bir yöntemini bu yazıdaki konudan sapmamak adına buradaki yazıda anlattım. İlgili yazıyı okuyup tekrar buraya dönebilirsiniz: Trendyol’da Başarılı Mağaza Keşfi Nasıl Yapılır? 

Trendyol, bu metrikleri elde etmeyi ve bu satış başarısını elde etmeyi nasıl başarıyor şimdi öğrenmeye başlayabiliriz. Öncelikle, bu kadar metriği size tam bu kısımdaki bahsedeceğim konuları daha iyi anlayabilmeniz için detaylandırdım. Bu kadar metrik ve satış başarısı temelde satıcılara yapılan yatırımdan (1) ve kampanyalardan (2) geliyor. Daha sonra ise bu ikisine nazaran daha farklı, aslında bireysel olarak büyük detaylar geliyor. (3) Son iki cümleyi detaylandıralım…


Bilgi: Kampanya, Dijital Pazarlama terimlerinden biridir. Hemen yukarıdaki kampanya ifadesi, Ürün ve hizmet satışlarına ilişkin indirimleri kapsayan bir terim olarak kullanılmamıştır. Buradaki kampanya ifadesi, reklam planlama ve yürütme süreçlerinde stratejilerin planlama ve uygulama gibi aşamalarının tümünü kapsayan operasyonel bir terimdir. Tüm reklam ve pazarlama süreçlerinin yönetilmesine kampanya denilebilir. Kampanya sadece ürün ve indirim bazlı yapılmaz. Örn: Seçim Kampanyası


1. Trendyol.com’da Satıcılara Yapılan Yatırım

Trendyol, diğer pazar yeri sitelerine nazaran satıcılarına daha fazla ilgi gösteren ve satıcıların sorunlarını daha fazla dinleyip değerlendiren bir pazar yeri. Pek çok pazar yerinde görevliler ile iletişime geçmek için ticket ya da mail sistemi kullanılırken trendyol.com üzerinde canlı destek ile satıcı panelinden destek alınabiliyor. Bu birinci artımız ve inanın bana son derece önemli bir konu.

Diğer bir yatırım ise doğrudan satış odaklı diyebiliriz. Bu yatırım TDS (Trendyol Marketing Solutions) olarak ifade ediliyor ve satıcıların profesyonel e-ticaret ve pazarlama çözümlerine ulaşmasını hedefliyor. Bu sayede satıcılar, Profesyonel olarak trendyol.com üzerinde ürünlerini ön plana çıkarabiliyor. Ayrıca mağaza ziyaretlerini arttırabiliyor. Bunların yanı sıra satışların artması için dijital, sosyal medya ve e-ticaret uzmanlığı hizmetlerini de yine satıcılar için bu platform üzerinden veriyor.

Tüm bu profesyonel destekler, satıcıların satışlarını artırıyor. Tabii ki bu satışları elde etmek için daha önce bahsettiğimiz metriklerin bu değerlere ulaşması gerekiyor. Kampanyalar ile trendyol.com’a yönlendirilen yüz milyonlarca kullanıcıyı ürünler ve indirimler ile karşılamak satıcıların işi. Satıcıları eğitmeden bunu sağlamak neredeyse imkansız. Bunu diğer pazar yerlerindeki durumla kıyaslayarak rahatça görebiliyoruz. Satıcılara yapılan yatırım, gelen kitleyi doyurabilmek için. Peki bu kitle nasıl ve nereden geliyor?

2. Trendyol.com Tanıtım ve Pazarlama Süreçleri (Kampanyalar)

Trendyol.com’un metriklerindeki başarının bir kısmının satıcılara yapılan yatırım, bir kısmı da yapılan kampanyalar demiştik. Bu başlık altında ise kampanyaları ele alıyor olacağız.

Trendyol.com’un, Mart 2021 döneminde 102 milyondan fazla kullanıcıyı 800 milyondan fazla kere mobil uygulama ve web sitesine yönlendirerek 48 milyondan fazla ürün satmasını sağlayan şey, çok iyi organize edilen bir kampanya sürecidir. Bu kampanya sürecini daha önce Türkiye’de alışık olmadığımız yeni yöntemler ile yürüten Trendyol.com pazarlama ekibi, bunun meyvelerini istatistiklerde görüldüğü gibi topluyor ve toplamaya devam ediyor.

Kampanyaların onlarca farklı kolu var. En çok dikkatimizi çeken ve yenilikçi olan kampanyalardan birine aslında yukarıda paylaştığımız infografikte yer verilmiş. Trendyol.com bu metrikleri elde etmek için sosyal medya influencer’ları ile ücretli işbirliğinde bulundu. 4500+ Influencer ile toplamda 22.770 paylaşıma imza atıldı. Milyonlarca takipçisi olan bu sosyal medya fenomenleri, Trendyol.com’a büyük oranda ziyaretçi gönderdi.

Bu ziyaretçiler Google, YouTube, Televizyon ve açık hava reklamcılıkları ile desteklendi. Yazılı ve basılı pek çok kanaldan reklam kampanyaları yürüten trendyol.com, hemen herkesin sosyal medyada, televizyonda, YouTube videolarının başında ya da ortasında gördüğü bir marka haline geldi. İster istemez Mart indirimlerinden haberdar olan milyonlarca insan, bu süreçte platformu ziyaret etti ve ortaya bu metrikler çıktı.

3. Diğer Detaylar…

Sadece reklam yaparak ve satıcıları eğiterek bu metriklere ulaşılamaz değil mi? Tabii ki yıllardır yürütülen bir operasyon olmanın vermiş olduğu gücün de bu başarıya bir etkisi var. Bu gücün adı marka olmak…

Trendyol.com her şeyden önce kendi müşterisine sahip olan, sürekli olarak yeni müşteriler kazanan bir marka. 160.000 yeni müşteri satışı üzerinde bu yüzden durduğumu şimdi daha iyi anlayabilirsiniz. Her ay aslında yüzbinlerce insanı bünyesine katıp daha fazla müşteri sadakati oluşturmak, çok iyi reklam kampanyaları, çok iyi indirimler, satıcı eğitimi ve ciddi operasyonel süreç idaresi gerektiriyor. Hem de yıllarca bunu korumak, her sene üzerine yenilikler eklemek gerekiyor.

Tüm bunlar sağlandığında ise artık büyük bir marka haline geliyorsunuz. Bu başlığı diğer iki başlığın arkasına getirmemin sebebi ise trendyol.com’un istatistikler ile nasıl bir marka olduğunu anlamanızı sağlamak ve bu marka etkisinin yazının hemen başında yer alan infografiğe nasıl etkide bulunduğunu göstermek…

Trendyol Pazaryeri için tahmini google aranma hacimleri
Trendyol Pazaryeri için tahmini google aranma hacimleri

Hemen yukarıda gördüğünüz resim Trendyol.com’un marka değerinin, yazının ilk bölümlerinde gördüğünüz infografikteki metriklerin oluşmasındaki etkisini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu resimde görülen anahtar kelimeler, Google üzerinde aylık olarak karşılarındaki sayılar kadar aranıyor. Yani bu demek oluyor ki Trendyol, yapılan tüm kampanyaların ve Influencer çalışmalarının yanı sıra, zaten doğrudan platformuna girip “neler varmış” diyen on milyonlarca sadakati olan kullanıcıya sahip. Her ay sadece Google üzerinde 26.6+ milyon aranma hacmine sahip olmak tamamen marka değeri ile ilgili bir durum.

Bu marka değerini oluşturmak için ise daha önce de belirttiğim gibi yıllardır ciddi bir operasyon yürütülüyor. Satıcılar için eğitimler düzenleniyor. Ürünler için indirimler yapılıyor. Kategoriler ve ürün grupları için çeşitli kampanyalar ve indirimler belirleniyor. Her gün, her hafta,  her ay ve her özel gün için özel indirim ve kampanyalar organize ediliyor. Tüm bunların yanı sıra müşterilerin hemen her biri memnun edilmeye çalışılıyor. Hem satıcılar hem de alıcılar organize ediliyor. +48 milyon aktif kullanıcının organizasyonunu yıllar içinde en iyi şekilde yürütmenin karşılığı, yazının hemen başındaki metrikler ile ifade edilebilir.

Bu yazıda şimdiye kadar sadece bir metrik ile sizlere bilgi veriyor gibi görünebilirim. Fakat arada farklı açılardan bakıp aslında buradaki metriklerin sadece Mart 2021 döneminde ve hemen öncesinde yapılan reklam ve fiyat çalışmalarına bağlı olmadığını göstermek istiyorum. Trendyol Pazaryeri üzerinde satış yapmak isteyen hemen herkesin nerede satış yapmak istediğini bilmesi için bu metrikler oldukça önemli. Bu metriklerin nasıl elde edildiğini bilmek de son derece önemli.

Bu gibi metrikler genelde yüzeysel olarak inceleniyor. “Trendyol.com her ay yaklaşık 50 milyon kargo çıkarıyor” sonucuna varacak olan pek çok satıcı vardır eminim. Çünkü 1.2 milyon satıcı var ve bunların belki de sadece %10 kadarı aslında bu satışı gerçekleştirecek bilgiye ve donanıma sahip. Geri kalanı da “nasılsa her ay 50 milyon satış yapılıyor, bize de bir şeyler düşer elbet” mantığı ile hareket ediyor olabilir. Bu işe girecek olanların kesinlikle bu bakış açısına sahip olmalarını istemem. Bu verileri incelerken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Burada yapılan en küçük hesap hatası, operasyonunuzda aylar sonra büyük sorunlar oluşmasına sebep olacaktır. Beklediğiniz ciroları elde edememek ve beklediğiniz kargo sayılarını görememek bunlardan sadece ikisi.

Trendyol.com VS Diğer Pazaryeri Siteleri

Trendyol.com hakkında konuşup duruyoruz. Peki rakiplerinin durumunu bilmeden nasıl kıyaslama yapacağız? Trendyol hakkında tam bilgi sahibi olmak istiyor isek, rakiplerine nazaran ne durumda olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Yine bunun için çok küçük bir araştırma yapabiliriz… (Türkiye Pazaryeri Siteleri tam listesi)

N11.com Google aylık aranma hacimleri;

n11.com aranma hacimleri
n11.com aylık aranma hacimleri

hepsiburada.com Google aylık aranma hacimleri;

hepsiburada aylık aranma hacimleri
hepsiburada.com aylık aranma hacimleri

ciceksepeti.com Google aylık aranma hacimleri;

çiçek sepeti Google aylık aranma hacimleri;
çiçek sepeti aylık aranma hacimleri

Amazon Google aylık aranma hacimleri;

amazon aylık aranma hacimleri;
amazon aylık aranma hacimleri

Trendyol’un pazardaki en büyük rakiplerinin bazılarını burada listeledim. Ayrıca bu rakipler için az önce Trendyol markası için baz aldığım analiz metodunu uyguladım. Basit bir metod ama bir şeyi anlamamıza yardımcı olur. O şey ise Marka değeri…

Raporlarda gördüğünüz üzere n11 ifadesi Google üzerinde ayda ortalama 5.3 milyon kere tetikleniyor. Hepsiburada ifadesi ortalama 10 milyon, çiçek sepeti ortalama 5 milyon ve amazon ortalama 3.2 milyon aranma hacmine sahip terimler. Bu terimler doğrudan marka adları olduğu için markaların aranma hacimleri olarak ifade edilebilir fakat, bu sorguların varyantları olduğunu unutmamak gerekir. Sadece kıyaslama açısından bu raporu gösterdiğimi, satış ve diğer bilgilerin bu veriler ile alakası olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum.

Sadece Google üzerinde aylık aranma hacimlerine bakarak bu markaların toplamının neredeyse trendyol markasının aranma hacmine eşit olduğunu söyleyebiliriz. Yani trendyol, marka değerini o kadar yüceltmiş ki, rakiplerinin pazardaki paylarının neredeyse toplamı kadar pay almaya başlamış. Bu cümleyi sadece aradaki farkı teorik olarak anlayın diye kuruyorum. Sadece aradaki farkı biraz da olsa anlayabilmeniz için sadece tek bir arama motorunun marka başına tek sorgusunu kullanarak sizlere bir veri sundum. Bu yüzden detaylı raporlarda sonuçların değişiklik gösterebileceğini lütfen unutmayın. Yine de infografik ve diğer kaynaklardan analiz ettiğime göre söyleyebilirim ki, Trendyol.com rakiplerine gerçekten büyük zorluklar yaşatıyor.

Trendyol.com’da Satıcı Olmak

Buraya kadar trendyol.com’un nasıl bir yer olduğunu aşağı yukarı anladığımızı sanıyorum. Trendyol.com ciddi bir operasyon yürütüyor ve bunun karşılığını alıyor. Bunu sayılar, istatistikler ve infografikler ile gösterdik. Şimdi, tüm bunlara bakarak hâlâ trendyol.com’da satıcı olmak istiyor musunuz? Cevabınız evet ise yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Cevabınız hayır ise ya yazıyı meraktan okuyorsunuz ya da okumayı seviyorsunuz. Her ikisi işime gelir. Çünkü burada olmanız güzel 🙂

Trendyol’da satıcı olmak için yapılması gerekenleri anlatmak adına detaylı bir rehber hazırlamayı düşündüm fakat bunun için zaten pek çok doküman olduğunu fark ettim. Aynı adımları tekrar benim anlatmam bir şey ifade etmeyeceğinden, Trendyol’da nasıl mağaza açılacağı konusunu internette araştırmanızı rica edeceğim. Bir başvuru formu, birkaç evrak işi ve onay sürecinden sonra mağazanızı açıp satışa başlayabiliyorsunuz. Bu herkes için aynı işleyen bir süreç. Teknik kısımlar halledilir, buraya takılmayın. Önemli olan taktik kısımlar…

Trendyol’da Başarılı Satıcı Olmak

Trendyol’da başarılı bir satıcı olmak için tamamlanması gereken basit birkaç süreç bulunuyor. Bunlar;

  • Trendyol Akademi üzerinde eğitimlere katılmak ve teknik detayları öğrenmek
  • Trendyol Akademi üzerinden kampanya ve reklam süreçlerini öğrenmek
  • İmkan var ise TMS (Trendyol Marketing Solution) Partneri olmak
  • Ve işini sevgi ile yapmak olarak sıralanabilir.

Trendyol’da başarılı satıcı olmak ile pazar yerlerinde başarılı olmak arasında çok az fark bulunuyor. Trendyol.com’a özel süreçleri öğrenmek için Trendyol Akademi üzerinden eğitim alarak bu farkı kapatabilirsiniz. Geriye kalan süreçlerin neredeyse tamamı aynıdır. Pazar Yerlerinde Satış Yapmak ve Satış Arttırma Yöntemleri adlı yazımda detaylı olarak bahsettiğim konulara burada tekrar değinerek konuyu dağıtmayacağım. Fakat buradaki konuyu kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Muhasebeden personel seçimine, kargo sürecinden ürün yükleme sürecine pek çok kritik bilgiyi bu yazıda bulabilir ve başarılı satıcılar arasına girebilir, cironuzu arttırabilirsiniz.

Trendyol’da En Çok Satılan Ürünleri Görmek, Bulmak

En çok merak edilen konulardan biri de Trendyol Pazaryeri üzerinde en çok satılan ürünleri bulmak. Pek çok kişi en çok satılan ürünleri öğrenip o ürünleri satmaya başlamayı tercih ediyor. İlk bakışta mantıklı gibi görünen bu strateji, detaylı düşündükçe aslında o kadar da mantılı bir strateji gibi görünmüyor.

Çok satılan ürün, sizin olduğu gibi herkesin radarında. Bu da demek oluyor ki; büyük pasta, çok paydaş. Bir pasta ne kadar büyükse düşen pay o kadar büyük olmaz. Aksine, paydaş daha çok olacağı için pay daha düşük olacaktır. Özel koşullara göre istisnalar olabilir fakat genelde bu durum değişmez.

Fakat niş bir projede, sadece bir konuya odaklanan, belli hedef kitlesi olan bir strateji belirlediğinizde şansınız daha yüksek olabilir. Trendyol’da en çok satan ürünleri araştırırken, kategori bazlı araştırma yapılabilir. Satabileceğiniz, tedarik edebileceğiniz, ilgi duyabileceğiniz, severek ilgilenebileceğiniz kategorileri önceden belirleyin. Bu kategorilerde en çok satış yapan ürünleri bulmak çok da zor değildir.

Trendyol’da en çok satan kategori ve ürünler nasıl bulunur?

Kendinize bir kategori belirledikten sonra yapacağınız ilk şey ürün analizi yapmaktır. Hangi ürünü satsam diye sorduğunuz anda, belirlediğiniz kategorileri tek tek analiz etmeniz gerekir.

Bir kategoriye girerek listeleme türünü en çok puanlanan ve en çok satılan olarak iki farklı şekilde inceleyin. Burada popüler ürünleri göreceksiniz. Yorum sayılarına bakın. Puanlama sayılarına bakın. En önemlisi tarihlerine bakın. Eğer düzenli aralıklarla yorum yapılan ve puanlanan bir ürün görürseniz onu listenize ekleyin. Kendinize mutlaka liste tutun. Excel bunun için iyi bir araç. Google Sheets ise onu asla aratmayan ücretsiz bir alternatif.

Kendi kategorinizdeki satabileceğiniz ürünleri bu şekilde analiz ettikten sonra, bu listede kendi içinde de bir eleme yapın. Rekabeti az ve ilgisi ideal seviyede olan ürünler ile başlayabilirsiniz. Tabii ki maliyet hesabınızı, komisyon ve diğer giderleri iyi hesaplayarak iyi bir fiyattan rekabete girmeniz gerekecek.

Trendyol Pazaryeri Özet – Sonuç:

Trendyol pazaryeri, rakiplerine oranla daha fazla satış yapan bir platform. Rakiplerinden daha fazla erişim alıyor olmasının sebeplerinden bu yazıda bahsettik. Tanıtım ve pazarlama yöntemlerindeki başarıları, satıcılarını eğitmeleri ve onlara her an destek olmaları, platformlarını sürekli geliştirmeleri, müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için müşteri ilişkilerini en iyi şekilde yürütmeleri bu başarının ana sebepleri arasında. Marka değerlerini yıllar boyunca arttırıyor olmaları, günden güne daha fazla erişim alıyor olmaları, yeni kullanıcıların da alışveriş yapmasını sağlamaları, Trendyol.com’un diğer avantajlarından.

Pazaryeri Trendyol üzerinde satıcı olmak isteyenlerin, satıcı olmadan önce trendyol.com hakkında merak ettiği bazı sorulara yanıt vermek için yazdığım yazının özeti bu kadar.

Tabii ki çok daha fazla detay var fakat bu detayları sadece meraklılarına anlatmak daha doğru olacaktır. Bunu sağlamayı da yorumlar bölümünden yorum yaparak sorusunu ileten kişilere yanıt vererek gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Bu yüzden trendyol pazaryeri hakkında merak ettiğiniz tüm konularda bu yazı altından yorum yaparak destek alabileceğinizi bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Sürekli buralarda olduğum için kısa sürede yanıt vereceğime emin olabilirsiniz.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın