Pandemi sürecinde ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi artış gösteren E-Ticaret faaliyetleri pek çok girişimcinin dikkatini çekti. Zaten pazarda varlığını sürdüren firmaların yanı sıra bu büyük pastadan pay almak isteyen işletmeler ve kuruluşlar e-ticaret dünyasında varlığını sürdürmek için çeşitli yatırımlar yapmaya başladı. E-Ticaret hakkında bilgilerini pekiştirmek isteyen ve yeni bilgiler edinmek isteyen yatırımcılar için oluşturduğumuz Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi serimizin giriş içeriği olan bu içeriği ve bu içeriğe bağlı diğer içerikleri dikkatlice okuyup E-Ticaret hakkında ciddi anlamda kritik bilgiler edineceğinizi vaat ediyorum…
Konu Başlıkları
E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret, elektronik ortamda günümüz teknolojilerinden yardım alarak alıcı ile ürünün ya da hizmetin buluşturulmasına verilen en genel isimdir. E-Ticaret bir yapıdır ve oldukça detaylıdır. Sadece internetten satış yapmak olarak bilinse de sadece bundan ibaret değildir. E-Ticaret bir operasyondur. Her operasyon gibi bu operasyon da iyi ve organize bir şekilde yönetilmelidir. Standartlar ve etik gözetilmelidir. E-Ticaret, doğru kurgulandığında şehrin en işlek caddesinde mağaza işletmek gibidir.
Her işletme satışlarını artırmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak ister. Pek çok azı bu isteğin yerine gelmesi için gereken çabayı gösterir. E-Ticaret, satışları artırmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak için günümüzün en iyi ticaret koludur. Fiziksel ticaretin önüne geçen bu sektör hızla büyümeye devam ediyor ve kendisi büyüdükçe içindekileri de büyütüyor. Her birimiz bunun farkında olduğumuz için bu içeriği üretiyor ya da okuyoruz.
Büyüyen bu pazarda önlerden yer almak için çok geç olmadığını rahatlıkla ifade edebilirim. Fiziksel dünyada rakipleriniz sizden bir asır daha eski ve köklü olabilir. Peki ya internette? E-Ticaret çeyrek asır bile yaşamamış bir sektör. Daha genç olan bu sektörden bugün yer edinmek işletmeniz ve projeniz adına alınmış en iyi kararlardan birisidir. Belki de en önemlisidir.
İleri tarihlerde pek çok işletmenin mağazasını kapatması ya da depoya çevirmesi oldukça muhtemel. Mağaza giderlerinin fazla olması ve bu giderlerin ürünlere yansıtılması hem alıcıyı hem satıcıyı olumsuz etkilemektedir. Hal böyle olunca hem satıcı hem alıcı ticaret konusunda etkin olamamaktadır. Tüm bu sorunları ortadan kaldıran E-Ticaret ise hem alıcının hem de satıcının yüzünü güldürmektedir.
E-Ticaret Nasıl Yapılır? – Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi
E-Ticaretin nasıl yapıldığını birkaç cümle ile özetlemek isterdim fakat benim 9 yılımı vermiş olduğum ve hala da vermeyi düşündüğüm bir sektörü birkaç cümle ile özetlemeyi hem sektöre hem de sektörde geçirdiğim vakte saygısızlık olarak görürüm. Bu yüzden sadece E-Ticaret üzerine bir eğitim serisi hazırlama kararı aldım ve söyleyeceklerim birkaç cümleden ibaret olmayacak. Bu içerik, içeriğin başında da belirttiğim üzere bir serinin başlangıcı ve önsözü. Serinin devamında bu içeriğin de içerisinde bağlantılarına yer vereceğim pek çok E-Ticaret yazısı bulabileceksiniz. E-Ticaret Nasıl Yapılır sorusunu bu sebeple serinin devamında öğrenmenizi tavsiye ediyorum.
Tabii bu başlığın bu içerik içerisinde geçiyor olmasının da bir sebebi var. E-Ticaretin temel kavramlarını ve genel işleyişini tanımlamak için yer verdiğim başlığın detayı ise şu şekilde;
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-Ticaret yapmak için ilk olarak pek çok işte olduğu gibi bilgi gereklidir. Bu serinin temel amacı ise o bilgiyi sizlere sağlamaktır. E-Ticaret pek çok şekilde yapılabilir. Pek çok bütçe aralığı ve sınırsız ürün çeşidi ile yapılabilir. Önemli olan E-Ticaretin sizin kafanızdaki proje ile nasıl entegre olduğudur. E-Ticaret tek düze bir kavram değildir demiştik. Bu sebeple öncelikle E-Ticaret kavramını iyi anlamak gerekir ve bu anlayıştan yola çıkarak mevcut fikirlerin bu yapıya adapte edilip edilemediği düşünülür. Eğer proje E-Ticaret yapısına tam anlamı ile uyarlanabiliyor ise E-Ticaret için ilk adım atılabilir. E-Ticaret ile tam örtüşmeyen bazı projeler ve fikirler de olabilir. Bu konuda serinin ilerleyen içeriklerinde çeşitli örnekler ile açıklama yapacağım.
E-Ticaret yapmak için fikir ve E-Ticaret uyumluluğu üzerinde çalışmalar yapıldıysa geriye birkaç önemli adım kalıyor. Bu önemli adımlarından ilki bilgi, ikincisi ise sabırdır. Bilgi ve sabrın mükemmel bir kombinasyonu olan başarılı E-Ticaret süreci, hemen her seferinde kazanç proje sahiplerine sağlamıştır. Kritik olan ise iyi bir E-Ticaret fikri değil, o fikrin nasıl gerçeğe uyarlandığıdır. Operasyonun yönetişimi E-Ticaret yapmak için en önemli kısımdır. Doğru yönetilmeyen bir E-Ticaret projesi fikir ne kadar iyi olursa olsun başarılı olamaz. Bu yüzden fikir ve uygulamadan önce yönetişimin öneminin bilincinde olmak gerekir.
Önerdiğim İçerik: Pazar Yerlerinde Satış Yapmak ve Satış Arttırma Yöntemleri
E-Ticaret yapmanın en önemli iki yanı sabır ve bilgi demiştim. Bilgi, belirli bir düzeye kadar E-Ticaret işini yürütmeye yarar. Teknik anlamda yeterli bilgi ile bir E-Ticaret projesi belirli yerlere gelebilir. Tam da bu noktadan sonra işin içine sabır girer. Sabır, belirli bir yere gelmiş E-Ticaret projesinin başarıya giden temel anahtarıdır. Bilgi ve sabır edindikten sonra doğru fikir iyi bir E-Ticaret projesi olabilir.
Teknik Bilgiye Sahip Olmak Oldukça Önemli
E-Ticaret yapmak için teknik anlamda pek çok kritere sahip olmak gerekir. Eğer kasıt ettiğim E-Ticaret kavramı sizin kasıt ettiğiniz kavram ile aynı ise ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Ama sektörde oldukça fazla olan ve odak noktasında sadece “para” olan E-Ticaret girişimcileri bu kriterlerin tam olarak neden gerekli olduğunu anlamayabilir. “Para kazandırıyor ise başarılıdır” mantığı ile yönetilen projelerden bağımsız olarak bu eğitim serisinde E-Ticaretin en doğru şekilde nasıl yapıldığını öğreneceğinizi düşünüyorum.
E-Ticaret yapmak için öncelikle belli başlı teknik gereklilikler var. Eğer WebSite üzerinden satış yapılacak ise bir E-Ticaret sistemine gerek olacaktır. Eğer sosyal medya üzerinden bir satış yapılması isteniyor ise sosyal medya anlamında tüm teknik donanımsa ve bilgiye sahip olunması gerekir. Pazaryerleri üzerinden satış yapılacaksa da teknik anlamda yeterli olmak gerekir. Tüm bunların birbirine entegre edilmesi gerektiği durumlar da olacaktır. Bu sürece iptal/iade, kargo, stok takibi, fiyat takibi, tedarik, dijital pazarlama, muhasebe, yazılım ve tasarım gibi pek çok başlık dahil olacaktır. Bu başlıkların hemen her biri için bu eğitim serisinde detaylı bilgilere yer veriyor olacağımdan şüpheniz olmasın.
E-Ticaret Yapmanın Tüm Süreçleri – Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi
E-Ticaret eğitim serimizdeki diğer içerikler E-Ticaret’in nasıl yapıldığını daha iyi anlamanız için yayınlanmıştır. Bu sebeple en iyi E-Ticaret yapma süreci için serideki tüm yazıları dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Bu serinin içerisindeki bazı içerikler şu şekildedir;
- E-Ticarette En Sık Yapılan Yanlışlar Nelerdir?
- Ücretsiz E-Ticaret Yapmak Mümkün Müdür?
- E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli Midir?
- E-Ticaret İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?
- E-Ticaret İçin Sermaye Ne Kadar Olmalıdır?
- E-Ticaret İçin Şahıs şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
- E-Ticaret Ürün Fotoğrafları Nasıl Olmalıdır?
- E-Ticaret İçin Hangi SSL Kullanılmalıdır?
- E-Ticaret İçin Tedarikçiler Nasıl Seçilir?
- E-Ticaret Eğitimi Nereden Alınır?
- Sosyal Medya Üzerinden E-Ticaret Nasıl Yapılır?
- WebSite Üzerinden E-Ticaret Nasıl Yapılır?
- En İyi E-Ticaret Yazılımı Hangisi?
- Pazar yerleri Üzerinden Satış Yapmak
- Entegrasyonların E-Ticaretteki Önemi Nedir?
- Sanal Pos ve E-Ticaret | En İyi Sanal Pos Hangisidir?
- E-Ticarette Fiyatlandırma Nasıl Olmalıdır?
- E-Ticarette Dijital Pazarlama Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
- E-Ticarette SEO Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
- E-Ticarette Kullanılan Programlar Nelerdir?
- E-Ticarette Kargo Süreçleri Nasıl İşlemelidir?
- E-Ticarette Müşteri İlişkileri Nasıl Yürütülmelidir?
- E-Ticarette İptal/İade Süreçleri Nasıl Yürütülmelidir?
- E-Ticarette Muhasebe Süreçleri Nasıl Yürütülmelidir?
- E-Ticarette Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
- E-Ticarette Fiyat Analizi Nasıl Yapılır?
- E-Ticarette Pazar Analizi Nasıl Yapılır?
- E-Ticarette Personel Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Yukarıdaki listede yer alan E-Ticaret başlıkları oldukça önemlidir. Her biri gündelik yaşantımda girdiğim süreçlerin genel işleyişi hakkında bilgi veriyor. Bu yüzden yıllar içinde edindiğim deneyimleri bu başlıklar altında inceleyerek bir nebze olsun siz de kısa yoldan edinebilirsiniz. Böylece hem bir çok gereksiz maliyetten kurtulursunuz. Hem de normalden çok daha hızlı E-Ticaret sektörüne giriş yapmış olursunuz. Önemli olan hızlı sonuca ulaşmak olduğu için değil, kaybedecek vakit olmadığı için bu şekilde ifade etmek istedim.
Bu eğitim serisindeki temel amacım yazı içerisinde sıkça bahsettiğim gibi insanların zaten büyümekte olan bu sektörün içerisinde yerini almasına yardımcı olmak. Ayrıca amaçlarımın arasında E-Ticaret hakkında en çok merak edilen sorulara tecrübelerime dayanarak cevap vermek ve bu sektörde yapılan ilk ve en önemli yanlışlar hakkında insanları bilinçlendirmek. Bu sayede sektöre olumlu yönde katkı yapmak ve sektörün gelişmesine bir nebze de olsa katkıda bulunmak da bu seriyi hazırlamamdaki bir diğer unsur.
Ücretsiz E-Ticaret Eğitim Serisini Takipte Kalın!
E-Ticaret eğitim serisinin giriş kısmı olan bu içeriğin burada sonuna geliyorum. Lütfen eğitim içerisindeki tüm içerikleri mutlaka ama mutlaka okuyun. Buradaki bilgilerin E-Ticaret operasyonlarınızın hangi noktasında karşınıza çıkacağın bilemezsiniz. Pek çoğu günlük E-Ticaret işlerinizde zaten karşınıza çıkıyor. Her birini özenle seçtiğim konuları okuyup anladıktan sonra eminim ki E-Ticaret hakkındaki bilmeniz gereken en temel bilgilere sahip olacaksınız ve bir E-Ticaret operasyonu başlatmak için kendinizi yeterli seviyede bilgiye sahip görebileceksiniz.
E-Ticaret Eğitim serimizde yer alan tüm konular hakkında aşağı kısımdan yorum yapabilirsiniz. Tüm E-Ticaret içeriklerimizi görmek için ilgili kategoriyi ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi içeriğimize giderek tüm içeriklerimize oradan ulaşabilirsiniz. Yorum yapmaktan lütfen çekinmeyin. Elimizden geldiğince tüm yorumlara hızlı şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Sorularınızı samimiyetle cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Serinin diğer yazılarında görüşmek üzere…
salam instagram sifremi unutdum.komey edin xais