Telefon neden ısınır sorusunu özellikle akıllı telefonlar hayatımıza girdikten sonra daha sık sormaya başladık. Pek çok durum telefon ısınma sorununa sebep olabilir. Bu durumları ise detaylı olarak bu yazıda ele alıyor olacağız. Hazırsanız telefon neden ısınır? telefon şarjdayken neden ısınır? gibi sorulara yanıt verelim…
Konu Başlıkları
Telefon neden ısınır?
Telefonun ısınma sebepleri arasında en dikkat çekici 2 sebep batarya sorunları ve şarj adaptörü ya da şarj kablosu sorunlarıdır. Yaygın olarak bu donanımlardaki sorunlar telefonun ısınmasına sebep olur. Daha az sıklıkla karşımıza çıkan telefon ısınma sorunları ise işlemci ve diğer donanımlardan kaynaklanabilir. Şimdi bunları biraz açalım:
Batarya kaynaklı telefon ısınma sorunları
Eğer telefonunuzdaki batarya eskimiş ise, özelliğini kaybetmiş ise ya da herhangi bir hasar almış ise ısınabilir. Hatta şişip patlayabilir. Nadiren görülen bir durum olsa da batarya ısınmalarına karşı vaktinde önlem alınmalıdır.
Bataryalar telefonun içinde genellikle arka kapağa yakın şekilde konumlanır. Eski telefonlarda batarya arka kapak çıkarılıp değiştirilebiliyordu. Ticari kaygılardan ve tasarım odaklı sebeplerden ötürü artık telefonların arka kapakları çıkmıyor. Böyle olunca bataryalara da ulaşmak hayli zor.
Batarya kaynaklı telefon ısınmalarında telefon değil aslında batarya ısınmış olur ve teknik servis desteği alınmalıdır.
Şarj aleti kaynaklı telefon ısınma sorunları
Batarya kaynaklı telefon ısınma sorunlarına benzer olarak şarj aleti kaynaklı sorunlar da telefonu ısıtabilir. Eğer doğru akım ve amper ile şarj gönderemiyor ise şarj aletiniz telefonunuzda ısınmaya sebebiyet verebilir. Şarj adaptörü ve şarj kablosu birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı da bu soruna sebebiyet verebilir.
Şarj aleti kaynaklı ısınma sorunlarının geneli orijinal olmayan şarj aleti kullanımı kaynaklıdır. Orijinal şarj aletleri ve aksesuarlar tercih etmek telefon sağlığı açısından son derece önemlidir. Orijinal olmayan şarj aksesuarları bataryayı ya da anakartı yorarak ısınmasına sebep olur. Uzun süreli kullanımda ise telefonunuzun anakartını ya da bataryasını bozabilir. Aşırı ısınma var ise kesinlikle problem vardır. Teknik destek almanızı tavsiye ederiz.
Diğer ısınma sebepleri
Telefonunuz ısınıyor ise hemen yukarıda bahsettiğimiz iki sebep ile ilgili olması yüksek ihtimal. Fakat her zaman batarya ya da şarj aleti kaynaklı ısınma problemi olmayabilir. Herhangi bir iç arıza telefonunuzun ısınmasına sebep oluyor olabilir. Bunun yanında yazılımsal sorunlar da telefonda fazla kaynak tüketerek ısınmaya sebep olabilir.
Telefonun işlemcisini yoğun şekilde kullanan bir yazılımsal aktivite telefonunuzun ısınmasına sebep olabilir. Yazılımsal iyileştirmeler yaparak telefonunuzdaki bu sorunu giderebilir ve ısınma sorununa çözüm bulabilirsiniz.
İşlemciye aşırı yük binmediğinden emin olun
Telefonunuzun işlemcisine aşırı yük biniyor ise telefonunuz belirli oranda ısınabilir. Örneğin iPhone telefonlarda AR (arttırılmış gerçeklik) uygulamalarını uzun süre kullanırsanız telefon ısınabilir. Çünkü hem kamera, hem işlemci, hem diğer donanımlar neredeyse maksimum kapasite ile çalışırlar. Bu da telefonun ısınmasına sebep olur.
iPhone ayarlar bölümünde Pil ayarlarına girerek pil sağlığınızı kontrol etmeyi unutmayın. Garanti süresi boyunca %80 altına düşen pil için değişim yapılıyor. Böyle bir hakkınız olduğunu bilmenizde fayda var. Diğer markalar için çeşitli garanti şartları sunuluyor. Garanti kitapçığından ya da telefonu satın aldığınız firmadan bilgi alabilirsiniz.
Yoğun kullanım ısınmaya sebep olur
Başka bir örnekte ise herhangi bir Android telefonu ele alalım. Uzun süre 4K video kaydı yapmak telefonu ısıtacaktır. Çünkü 4K görüntü üretip işlemek ve bir yandan onu kaydetmek büyük yük anlamına gelir ve bu telefonun ısınmasına sebep olur.
Peki ne yapılmalı?
Öncelikle her konuda olduğu gibi bu konuda da profesyonel destek almakta fayda var. Sizin hiç aklınıza gelmeyecek sorunlar ve çözümler olabilir. Bu işi yapan profesyonellere yönelmeniz ilk tavsiyemiz.
Orijinal telefon aksesuarları tercih etmek telefon ısınma riskini azaltır. Sürekli şarjda telefon kullanıyor iseniz bunu yapmayı bırakmalısınız. Telefon bir yandan enerji alırken bir yandan işlem yapıp enerji kaybediyor ise güç dengesinde aksaklık olabilir. Bu da hem ısınmaya hem uzun süreli batarya ve anakart sorunlarına sebep olabilir. Dikkatli ve özenli kullanılması gereken telefonlar, ancak bu şekilde ısınma ve diğer sorunlardan kurtulabilir.
Bu yazıları da inceleyebilirsiniz: