Mobil uygulama nasıl yapılır? Uygulama Geliştirme notları

Mobil uygulama nasıl yapılır sorusu pek çok bilgisayar meraklısının sorduğu ilk sorulardan biri. Bilgisayar ve bilgi teknolojilerine meraklı olan hemen herkes mobil uygulama geliştirme ve uygulama yapma hakkında bir şeyler merak etmiştir. Bu yazıda mobil uygulama nasıl yapılır? Mobil uygulama geliştirmek için neler gereklidir bunlardan bahsedeceğiz.

Mobil uygulama nasıl yapılır? Uygulama Geliştirme
Mobil uygulama nasıl yapılır? Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama nasıl yapılır – geliştirilir?

Bu soru oldukça sık sorulsa da oldukça geniş bir sorudur. Bu yüzden geniş cevaplar vermek gerekir. Bu yüzden biraz filtreleme yaparak biraz da örnekler vererek anlatmaya çalışacağız. Verilen bilginin en doğru şekilde size fikir vermesi çok önemli.

Mobil uygulama yapmanın birkaç yolu var. Özgün şekilde mobil uygulama yapabilirsiniz. Ya da aracı programlar ya da siteler sayesinde hazır şablonlar ya da hizmetler kullanarak mobil uygulama yapabilirsiniz. Sizin amacınız mobil uygulamayı yazmak ise bazı yazılım dillerine ve diğer terimlere hakim olmanız gerekiyor.

Mobil uygulama yapmak için hangi programlama dillerini bilmelisiniz?

Mobil uygulama yapmak için hangi programlama dillerini bilmelisiniz?
Mobil uygulama yapmak için hangi programlama dillerini bilmelisiniz?

Soruya dikkat ederseniz hangi programlama dilini değil hangi programlama dillerini bilmeniz gerektiğini soruyoruz. Yani tek başına bir dil bilmek tam anlamı ile yeterli olmayabilir. Yapmak istediğiniz projeye göre değişir elbette. Fakat bir mobil uygulama belli bir işi yapmayacak ise, aşırı sabit ve tek bir işe odaklanmıyor ise farklı programlama dillerine ihtiyaç duyacaktır.

Mobil uygulama geliştirmek için tercih edilen en popüler diller Objective-C, Swift, C++, C#, Python, BuildFire.js, PHP ve Java‘dır. Sıralama rastgele yapılmıştır. Aralarında ne alaka dediğiniz diller olabilir. Bu dillerin hemen her biri mobil uygulama yapmak için gerekli olabiliyor. Hatta HTML, CSS gibi ögeleri de listeye dahil etmeniz gerekebiliyor.

PHP

php programlama dili
php programlama dili

Eğer bir mobil uygulama yazacaksanız ve bu uygulama bir web panelden kontrol edilecekse biraz HTML biraz CSS ve biraz da PHP bilmeniz gerekebilir. İşin hepsini sizin yapmanız gerektiği durumlar emin olun gelecek. Fazla dil göz çıkarmaz demişler. Tabii ki bunların yanında HTML de öğrenmeniz gerekiyor.

PHP, uygulamalarınızın web panellerinde kullanacağınız fonksiyonlar ve uygulama içerisinde kullanacağınız webservisler için sıklıkla başvurabileceğiniz bir dil. En önemli mobil uygulama geliştirme dili değil elbette.

BuildFire.js

BuildFire.js Programlama Dili
BuildFire.js Programlama Dili

Hızlı mobil uygulama geliştirme odaklı ortaya çıkan bu dil ile mobil uygulama geliştirebilirsiniz. BuildFire SDK ve JavaScript’ten güç alan BuildFire.js’i mutlaka araştırmalısınız. Farklı dilleri araştırarak projelerinizi daha kısa sürede daha kararlı şekilde geliştirebilirsiniz.

Python

Python programlama dili
Python programlama dili

Web uygulamaları geliştirmek için en çok tercih edilen ve en popüler programlama dillerinden olan Python, iyi bir mobil uygulama geliştiricisi olmak isteyenlerin gündemine girmeyi her zaman başarmıştır. Öğrenimi nispeten kolay olan bu dil ile geliştirilen Instagram, Spotify, Youtube ve BitTorrent adlı uygulamaları kesinlikle duymuşsunuzdur.

Sadece mobil uygulama geliştirmek için değil, web sitelerin pek çok bölümünde de Java programlama dili kullanılmaktadır.

Java

Java programlama dili
Java programlama dili

Mobil uygulama yapımı konusunda en çok tercih edilen programlama dillerinden birisi de Java’dır. Android işletim sisteminin java ile yazılmış olması, Java’nın en çok tercih edilen mobil uygulama geliştirme dillerinden biri olmasına sebep olmuştur. Java pek çok alanda oldukça esnek yapıda çalışabildiği için tercih edilmesi daha muhtemeldir.

C#

C# sharp programlama dili
C# sharp programlama dili

Nesne tabanlı programlamanın olmazsa olmazlarından biri de C#’tır. (C Sharp) Windows tarafından geliştirilmiş bu dil Windows Phone’lar için uygulama geliştirirken oldukça hızlı ve basittir. Visual Studio, AutoCad, Office 365 gibi programlar C# ile geliştirilmiştir.

C++

C++ programlama dili
C++ programlama dili

Platformlar arası mobil uygulama geliştirenlerin sıklıkla başvurduğu bir dil olan C++ oldukça güçlü bir programlama dili. Genellikle basit uygulamalar için tercih ediliyor olsa da bazı durumlarda nispeten daha komplike projelerde de tercih edilebiliyor. Projelerin çeşidine göre tercih edilen bu programlama dili hakkında da araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Swift

Swift programlama dili
Swift programlama dili

Apple INC tarafından geliştirilmiş olan Swift ile iOS ve Linux ortamında çalışarak uygulama geliştirebilirsiniz. Objective-C ile birlikte çalışabilen basitleştirilmiş bir sürüm olarak değerlendirilebilir. IOS geliştirmek için birincil programlama dillerindendir.

Objective-C

Objective-C programlama dili
Objective-C programlama dili

Objective-C Apple tarafından geliştirilmiştir. IOS ve MacOS platformları için uygulama geliştirebildiğiniz en temel programlama dillerinden biridir. C++ ile birlikte kullanılabilir. IOS uygulamaları geliştirmek istiyorsanız Objective-C kesinlikle tanışmanız gereken bir programlama dili.

Mobil uygulama geliştirmek için en iyi IDE, program önerileri

Mobil uygulama geliştirmek için belli başlı programlara ihtiyaç duyarız. Bu uygulamalar sayesinde mobil uygulama yapma sürecimiz daha da kısalır. Ayrıca pek çok yeniliğe anında adapte olur, buna göre daha hızlı ve rahat şekilde kod yazarız.

Mobil uygulama geliştirken kullanılan programların başında Android Studio gelmektedir. Pek çok geliştiricinin yakından takip ettiği bu IDE ile harikalar yaratmak mümkün.

Mobil uygulama geliştiriciler sıklıkla şu IDE’leri de tercih etmektedir:

  • Qt IDe
  • Xcode
  • Eclipse IDE
  • JetBrains Rider
  • Visual Studio Code

Hangi programları öğrenmem gerekiyor?

Bu listede buluna mobil uygulama yapımında kullanılan programlama dillerinin en az birini uzmanlık derecesinde biliyor olmanız gerekiyor. Herhangi bir programlama dilinde uzmanlaşmak için birkaç programlama dilini de öğreniyorsunuz. Dolayısı ile bir proje geliştirirken birden fazla programlama dili kullanmak durumunda kalıyorsunuz.

Yolun hemen başında iseniz tüm bu teorik bilgileri öğrenmeniz gerekiyor. Mobil uygulama geliştirme tek düze bir süreç değil. İyi bir yazılımcı ve geliştirici olmak için tüm gereksinimleri karşılıyor olmanız gerekiyor. İyi bir eğitim, iyi bir deneyim süreci ve bolca proje geliştirmek gerekiyor.

Tüm bu yazılım dillerini öğrendikten sonra zaten mobil uygulama nasıl yapılır çok iyi biliyor olacaksınız.

Kodlama bilmeden mobil uygulama yapmak mümkün mü?

Bu sorunun kısa cevabı evet. Mobil uygulama geliştirmek için kod bilgisine ihtiyacınız elbette var. Ama her düzeyde mobil uygulama için yazılım ve kod bilgisine ihtiyacınız yok.

Eğer amacınız basit bir uygulama geliştirmek, kod yazmadan bir uygulama sahibi olmak ise piyasada bulunan mobil uygulama yapma sitelerini araştırmanızı tavsiye ederiz.

Mobil uygulama yapma siteleri sayesinde hızlı ve kolay şekilde kendi mobil uygulamanızı geliştirebilir ve Play Store ve App Store gibi uygulama marketlerinde yayınlayabilirsiniz. Bu uygulamaların içerisine reklam yerleştirip uygulamalarınızdan gelir elde edebilirsiniz.

Mobil uygulama sahibi olmak istiyorsanız ise belli başlı mobil uygulama geliştirme firmalarından hizmet almanız gerekir. Bu konuda hizmet veren oldukça fazla firma bulunuyor. Firmaların referanslarına bakarak tercih edebilirsiniz.

Sonuç:

Bu yazıda sizler için mobil uygulama nasıl yapılır? Mobil uygulama geliştirmek için hangi programlama dillerini bilmek gerekir gibi sorular üzerinde durduk. Umarız istediğiniz bilgilere ulaşmışsınızdır. Unutmayın, yazılım, tasarım ve mühendisliğin harika bir birleşimidir. Kolay olmayacak, ama olduğunda hayatınız değişecek. Başlamak için bugün çok iyi bir gün…

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın