Bilgisayara Android kurma rehberi ile ilgili bir makale yayınlamayı uzun zamandır düşünüyordum. Kısmet bugüneymiş. Daha önce yazmış olduğumuz en iyi emülatörler listesi ve kasmayan android emülatörler listesi sizlerin yoğun ilgisini gördü. Bu konularda bahsetmediğimiz ve eksikliğini hissettiğimiz bazı konular var. Bilgisayara android kurmak sadece emülatör ile yapılan bir işlem değil. Bu yüzden bilgisayarda android çalıştırmak için gereken tüm yöntemler hakkında sizlere bilgi vermeye karar verdim. Bu yazıda ise tam olarak bilgisayarda android çalıştırma, bilgisayara android kurma ve android çalıştırma gibi konular hakkında detaylı bilgilere yer veriyor olacağım.
Konu Başlıkları
Bilgisayara Android Kurma Rehberi (2023)
Bilgisayara android kurma fikri son zamanlarda gelişen android oyunlar ve android uygulamalar sayesinde sık sık gündeme geliyor. Hemen herkesin, bilgisayarında sanal bir android bulundurma ihtiyacı doğuyor. Bazı uygulamaları telefon yerine bilgisayardan çalıştırmak hem güvenlik hem de kolaylık açısından önemli olabiliyor. Ayrıca oyun kontrollerinin bilgisayar donanımları ile daha iyi yapılabiliyor olduğu da bir gerçek. Daha büyük ekranda daha güçlü ekipmanlar ile oyun oynamak rakiplerimize karşı avantaj elde etmemizi sağlıyor.
Bilgisayarınıza Android Emülatör kurmak için bu dokümanlara göz atın:
Bilgisayarda android çalıştırmak pek çok açıdan gereklidir. Özellikle yoğun şekilde bilgisayar kullanan kişiler, telefona sık sık bakmayı sevmezler. Şahsen ben öyleyim. Bilgisayarda her işimi hallediyorum fakat arama geldiğinde mecbur telefonu kullanmak zorunda kalıyorum. Fakat WhatsApp mesajlarımı ya da maillerimi yine bilgisayardan takip ediyorum. Ayrıca mobil ile yapılan pek çok işi yine bilgisayardan takip ediyorum.
Bilgisayarda android çalıştırmak için kullanabileceğimiz birden çok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında işimize en uygun olanı tercih etmemiz gerekiyor. Bilgisayarımızın kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak için bu yöntemler arasında kendimize en uygun olanın hangisi olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Bu yüzden tüm yöntemleri bu yazıda detaylandıracağım. Bu sayede her birini okuyup hangi yöntemin bilgisayarınızda android çalıştırmak için daha uygun olacağına daha doğru ve kolay karar verebileceksiniz.
Bilgisayara Windows Yerine Android Kurma
Bilgisayarınızda Windows kullanıyorsunuz ama Android kullanmaya daha çok ihtiyacınız mı var? O zaman bu yöntem tam size göre. Bilgisayarda android çalıştırmanın en stabil yöntemlerinden biri bilgisayarınıza android dağıtımında bir linux kurmaktır. Android, bildiğiniz gibi bir Linux Dağıtımı‘dır. Linux tabanında çalıştığı için Windows‘dan daha farklı bir yapıya sahiptir. Bu yapıyı Windows içerisine adapte etmek bazı sorunlara sebep olabilir. Windows içinde emülatör ya da başka bir yöntem ile Android çalıştırmak da bu sorunlara ortam hazırlar.
Bu gibi sorunların hepten çözülmesini istiyorsanız Windows içinde android çalıştırmak yerine doğrudan kaynaklarınızı Android’e ayırmalısınız. Bunu iki yoldan yapabilirsiniz. Biri, bu başlıkta anlattığımız gibi Android’i Windows’u silip onun yerine kurmak. Diğeri de Windows’un yanına Android kurmak. İkisi de bilgisayarınızın kaynaklarını tam olarak kullanmanıza yardımcı olur.
Fakat bilgisayarın tüm kaynaklarını en iyi şekilde Android çalıştırmak için kullanmak isterseniz bilgisayara Windows yerine Android kurmanız gerekir. Çünkü hem Windows hem de Android’i yan yana kurarsanız diskinizde fazla yer kaplamış olursunuz. Eğer bu sizin için sorun olacak ise sizin için en uygun bilgisayarda android çalıştırma yöntemi Windows yerine Android kurma yöntemidir.
Windows yerine bilgisayara doğrudan Android kurmak için kullanabileceğiniz yazılımlar ise şu şekildedir:
- PrimeOS
- Bliss OS-x86
- Phoenix OS
- Remix OS
- Android-x86
- LineageOS
Listede bulunan Android dağıtımlarını bilgisayarınıza doğrudan kurabilir ve bilgisayarınızda Android çalıştırabilirsiniz. Oyun oynamak, uygulama kullanmak ve bilgisayarı Android olarak kullanmak için bu programlar bize yardımcı olacaktır. Listenin ilk ögesi olan PrimeOS ve Phoenix OS‘i bizzat deneyimledim. İkisi de güzel sonuçlar veriyor. Windows’a alışmış biri olarak bu Android’leri eleştirmemenizi tavsiye ederim. Çünkü arkasında gönüllülerin çalıştığı hissediliyor. Yani açık kaynak projeler ile ücretli projeler arasında kıyaslama yapmak pek adil olmadığı için bu ücretsiz Android çözümlerinden tüm özelliklerin çalışmasını beklemeyin. Her ne kadar alanlarında en iyi çözümler olsalar da eksikleri var.
Bilgisayara Windows Yanında Android Kurma
Bir önceki başlıkta Windows yerine Android kurmakla ilgili bilgiler vermiştim. Windows’u kaldırıp yerine Android kurmak size uygun gelmiyor ise, bilgisayarda hem Android hem de Windows bulunsun, istediğimde herhangi birini başlatabileyim (ayrı ayrı boot etmek gerekir) diyorsanız da Android’i Windows’un yanına kurmanız gerekir. Yani bu başlıktaki yöntemleri uygulamanız gerekir.
Windows’dan vazgeçmeden sadece gerek olduğunda bilgisayarı kapatıp Android olarak başlatmak isterseniz Windows’un yanına bir Android kurmanız gerekir. Bunu yapmak için bilgisayarınızda yeterli disk alanı ve bölümü olması gerekir. C ve D olarak kullanılan diskler (bazıları tek disk kullanır C gibi) bu işlem için yeterli olabilir. Fakat Windows’un yanında bir Android çalıştırmak isteniyor ise bu kurulumun Windows’un çalıştığı diskin dışında bir yere yapılması gerekir. Ayrıca o diskin biçimlendirileceğini, Android için uygun şekilde formata sokulacağını da bilmeniz gerekiyor. Yani Bilgisayarınızda sadece Android’in çalışabileceği ayrı bir disk bölümü oluşturmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Bu konuda uyarıda bulunmak istiyorum çünkü bu işleme sabırsızca başlayan kişilerin verileri silinebiliyor. Bilinçsiz şekilde Android kurmak için sistem C‘yi ya da kişisel dosyaların bulunduğu D diskini silmek mümkün. Bu tür işleri yapmadan önce bu işlemleri silinme korkusu yaşamayacağınız disk üzerinde uygulamalısınız. Bunun için yeni bir disk bölümü oluşturabilirsiniz.
Disk bölümünü oluşturduktan sonra şu Android çözümlerinden birini ilgili diske kurmanız gerekir. Kurulum notları bu projelerin resmi web sitelerinde ve internette yaygın şekilde yer alıyor.
- PrimeOS
- Bliss OS-x86
- Phoenix OS
- Remix OS
- Android-x86
- LineageOS
Bu Android çözümleri bir önceki başlık ile aynı. Çünkü Windows’un yerine mi yoksa Windows’un yanına mı kurduğunuz bu dağıtımları etkilemiyor. Bu Android çözümleri sayesinde bilgisayarınıza istediğiniz şekilde Android kurabilirsiniz. Kurulum notlarını görmek için isimleri ile ilgili internette araştırma yapabilirsiniz. Örnek için tıkla.
Bilgisayara Sanal Android Kurma (Sanal Makine İle)
Bilgisayarda sanal bir bilgisayar oluşturmayı pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Sanal makine olarak bilinen bu yöntem sayesinde işletim sisteminiz içerisinde bir işletim sistemi daha çalıştırabilirsiniz. Bunu yapmak için yardımcı programlara ihtiyaç duyacaksınız. Bu programlara sanallaştırıcı diyebiliriz. Sanal makine kurmak için sık sık kullanılan bu programları şu şekilde sıralayabiliriz:
- VirtualBox
- VMware Workstation Player
- Parallels Desktop
- QEMU
- Citrix HyperVisor
- Xen Project
- Microsoft Hyper-V
Liste biraz uzayıp gidecek gibi. Fakat bilgisayara android kurma çözümleri için yeterli bir liste. Zira sadece biri bile yeterli olabilir bizim için. Listenin ilk ögesi VirtualBox bilgisayarda android çalıştırmak için mükemmel bir tercih olabilir. Daha önceki iki yöntemde olduğu gibi bilgisayara doğrudan işletim sistemi dağıtımı olarak Android kurmak için kullanacağımız dağıtımları burada da kullanabiliriz.
Sanal makine programları, kendi içerisinde sanal işletim sistemleri çalıştırmak üzere geliştirilmektedir. Bu sebeple ilk iki başlıktaki işletim sistemi dağıtımları bu program içerisinde çalıştırmak için kullanabiliriz. Eğer sanal makine içerisinde yani Windows içerisinde Android çalıştırmak istiyorsak ve bunu emülatör ile yapmak istemiyorsak bu yöntem bizim için en doğru yöntem olacaktır. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak için VirtualBox Android Kurulumu hakkında araştırma yapabilirsiniz. Belki ilerleyen zamanlarda bu konuda bir rehber hazırlarım. Kim bilir?
Bilgisayara sanal makine ile Android kurmadan önce bu işlemin kaynaklarınızı ziyadesi ile tüketeceğini bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden düşük sistem özelliklerine sahip olan kişilerin ilk iki başlıktaki yöntemleri kullanmasını tavsiye ederim. Bilgisayarda hem windows, hem windows içinde sanal makine programı, hem de sanal makine programı içinde Android çalıştırmak kaynaklarınızı sadece Android çalıştırmaya göre en az 3 kat daha fazla yorabilir. Bu yüzden kaynaklarınızı aracı programlar ile harcamak istemeyebilirsiniz. Bu yüzden uyarımı yapmış olayım.
Unutmayın ki Android çalıştırmak için kullandığımız Emülatör programları da aracı programlardır ve bilgisayarımızın kaynaklarını belli oranda tüketir. Böylece hem Windows, hem emülatör yazılımı, hem emülatör içinde Android çalışıyor olur. Android’i çalıştırmak bu kadar zahmetli olmamalı. Ayrıca daha Android’i neden çalıştırdığınıza değinmedim bile. Oyun oynayacaksanız oyuna kalan kaynakların yeterli olup olmaması bambaşka bir konu.
Bilgisayara Emülatör ile Android Kurma
Bir önceki başlıkta sizi Emülatörlerden ve sanallaştırıcı programlardan soğutmuş olabilirim. Fakat bazı durumlarda seçme şansınız olmayabilir. E biz de bir yazı yayınlıyor isek herkese uygun olarak yayınlamayı tercih ederiz ve bir taraf tutmayız. Eğer buraya kadar olan kısımdaki başlıklar sizin için uygun değilse, bilgisayarda android kullanmak için bir emülatöre ihtiyacınız var ise bu başlıkta bulunan bilgileri dikkatlice okuyun.
Uzun zamandır android emülatörler ile ilgili bazı içerikler üretiyoruz. Bu içerikler yüz binlerce insana ulaşmış durumda. Amacı emülatör aramak, bilgi edinmek ve en iyi emülatörleri bulmak isteyenler için iki liste oluşturmuştuk. Bu listeler en iyi emülatörler ve kasmayan android emülatörler ile ilgiliydi. Bağlantılara tıklayarak bu listelere gidip istediğiniz emülatörü seçebilirsiniz.
Bu yazıda bu emülatörler ile ilgili bir detay vermeyeceğim çünkü zaten o listelerde sevgili Burak gerekli bilgileri verdi. Ayrıca bu içeriklerin videolarına da erişmek isterseniz en iyi emülatörler için buraya, kasmayan emülatörler için buraya tıklamanız yeterli olacaktır. (Bağlantılar YouTube bağlantısıdır.)
Android emülatör kullanarak bilgisayarınızda android çalıştırabilirsiniz ve android ile yapılabilecek pek çok işi yapabilirsiniz. Oyun oynamak, WhatsApp, Telegram kullanmak ve telefonunuzda yapmadığınız işleri yapmak gibi pek çok işi emülatör içinde android çalıştırarak yapabilirsiniz.
Bilgisayarda emülatör ile android çalıştırmak için kaynaklarınızın iyi düzeyde olması gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Emülatör yazılımları işlemcinizi yoğun şekilde kullanarak işlem yapar. İşlemcilerin sanallaştırma teknolojisini kullanarak her ne kadar daha iyi performans gösterse de bilgisayarınızda başka işlemler yapmanıza engel olabilir. Kaynaklarınız yeterli seviyede değil ise diğer işlerinizi aksatacak kadar bilgisayarınızı kasabilir, yavaşlatabilir. Eğer android emülatörler ile bilgisayarınızda android kullanacaksanız bunları önceden bilmeniz gerekiyor.
Bilgisayara Web Browser ile Android Kurma
Madem bilgisayara Android kurma yöntemleri ile ilgili bir yazı yazıyorum. O zaman her ne kadar benim pek tercih etmediğim bir yöntem olsa da bu yöntemi deyazıya eklemem gerekiyor. Bu yüzden web browser yani web tarayıcılar üzerinden çalıştırılan emülatörleri de listeye eklemeye karar verdim. Basit işlerinizi halletmek için kullanabileceğiniz bazı emülatörler bulunuyor. Bu emülatörler tarayıcı eklentisi olarak çalışıyor.
Bilgisayara Android Kurma fikrine sahip olanların Chrome gibi tarayıcılar ile bu isteklerini yerine getirebilmeleri teknik açıdan iyi. Fakat performans açısından pek de iyi olduğu söylenemez. Bu yüzden biraz önce basit işler için bu yöntemi tercih etmeniz gerektiğini belirttim. Yazının buraya kadar olan kısmında okumuş olduğunuz başlıkların herhangi biri işinize yaramıyor ise muhtemelen hızlı ve basit bir Android çözümü arıyorsunuzdur. Kurulumu ve yapılandırması kolay bir Android çalıştırmak istiyor iseniz tarayıcı üzerinde çalışan emülatörler tam size göre. Bu Chrome eklentilerinin isimleri ise şöyle:
- Android Online Emulator
- ARChon Runtime For Chrome
- Appetize.io
- ARC Welder
Chrome ile emülatör çalıştırıp Android kullanmanın bazı avantajları yok değil. Eğer Linux ve MacOS kullanıyor iseniz acil emülatör ihtiyacınızı eklentiler ile çözebilirsiniz. Buradaki emülatörleri eklenti olarak Chrome kurabilirsiniz. Bu sayede Android 5.0 ve üzeri arayüzlere erişim hakkı sağlarsınız. Basit düzeydeki APK testlerinizi doğrudan bu eklentiler üzerinde yapabilirsiniz. Ayrıca Android telefonlarda ne yapmak istiyorsanız test amaçlı pek çoğunu bu eklentiler üzerinde de yapabilirsiniz.
BONUS: Çevrimiçi (Online) Emülatörler
Bilgisayarınıza android kurmak için bu yazıdaki pek çok başlığı dikkatlice okudunuz ama yine de bilgisayarınız için en doğru android çalıştırma çözümünü bulamadınız mı? O halde size bonus olarak online Android emülatörlerinden biraz bahsedeyim.
Online Android Emülatörleri, web sitesi üzerinden android kullanmanıza yarayan çevrimiçi android çözümleridir. Sadece bir siteyi ziyaret etmek kadar kolaydır.
ApkOnline.net sitesine giderek yukarıdaki gibi bir android emülatör çalıştırma talebinde bulunabilirsiniz. (Run Online butonuna tıklayın) Ekranda çıkan süre tamamlanınca sizin için bir Android emülatör hazır olarak ekrana gelecek. Hemen aşağıda olduğu gibi.
Bilgisayara Android Kurma – SONUÇ
Android hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Sadece telefon ve tablet olarak değil işletim sistemi olarak değerlendirmemiz gereken bu buluş, ulaşımdan sağlığa, eğlenceden eğitime pek çok alanda kullanılır hale geldi. Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu süreçte sağlık çalışanlarının, eğitmenlerin, öğrencilerin ve hastaların hayatlarını kolaylaştırmak için oldukça yoğun şekilde kullanılan Android, daha sayamadığım pek çok alanda kullanılıyor. Sektörler arasında payı oldukça büyük olan bu teknolojiyi pek çok sebepten ötürü kullanmamız gerekebilir. Her zaman telefon ve tablet üzerinden kullanmak istenmeyen Android’i bilgisayar üzerinden kullanmak da mümkündür.
Bu yazıda tam olarak bilgisayarda android çalıştırma ve bilgisayara android kurma hakkında tecrübelerime dayanan bir takım bilgilere yer vermeye çalıştım. Umarım bu konu hakkındaki sorularınızı giderecek bir yazı olmuştur. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için mutlaka yorum yapın. En kısa zamanda yanıt vereceğimden emin olabilirsiniz. Sonraki yazılarda görüşmek üzere.