Temettü Hesaplama Nasıl Yapılır? (Örnek Portföyler ile)

Temettü; borsada para yatırılan şirketin, hisse ortaklarına, net kârının en az %20’sini dağıtmasıdır. Şirketin temettü dağıtmasının ön koşulu kâr yapmasıdır. Şirketin bilanço döneminde genel kurul kararıyla dağıtılması kabul edilen temettünün dağıtılma takvimini de genel kurul belirler. Peki temettü nasıl alınır ve temettü hesaplama nasıl yapılır?

Üreten ve gelişen şirketler temettü dağıtmayı gelenek haline getiriyor. Yatırımcının ana parası eksilmeden yılda en az bir kere alacağı temettü, son zamanlarda sıklıkla hesaplanıyor. Her ay verilebilen temettü genellikle yılın ikinci çeyreğinde veriliyor. Temettüler verilmeden önce, temettü yatırımcıları, o yıl tahmini olarak ne kadar pasif gelire sahip olacaklarını merak ediyor. Dağıtılacak tutarı belirlemek içinse temettü takviminden önce temettü hesaplama işlemleri yapıyorlar.

Pasif Gelirin Popüler Adresi Temettü Yatırımı ve Temettü Hesaplama
Pasif Gelirin Popüler Adresi Temettü Yatırımı ve Temettü Hesaplama

Tüm Yönleriyle Temettü Yatırımcılığı

Temettü yatırımcıları, az miktarlarda da olsa borsa portföyüne para ekleyerek yatırım stratejisi oluştururlar. Kendi işinden başka ek bir geliri olmayan veya hayata tamamen kendi maddi imkanlarıyla tutunan insanlar son yıllarda enflasyonla mücadele ediyor. Enflasyonun olduğu bir dönemde birikim yoluyla herhangi bir mülk ya da yatırım edinmek oldukça zordur. Çünkü birikimi arttırmaya çalıştıkça satın alınmak istenen mal, her ay artış gösterir.

 Örneğin 10 bin liralık bir ürün alacağınızı düşünelim . Siz 4 ayda 10 bin lira biriktirebiliyorsanız 4 ayın sonunda alacağınız ürünün fiyatı 4 ayda %10 enflasyonun olduğu bir dönemde 11 bin olacaktır.

Bu yüzden insanlar tek seferde bir ürün almakta oldukça zorlanır. Özellikle ithal olan ürünlerde fiyatlar, oldukça hızlı yükselir. Hatta önceden 2 ayda alacağınız bir ürün için 6 ay ödemeli kredi bile kullanabilirsiniz. İşte böyle zor dönemler için insanlar, farklı yatırım stratejileri kullanmaya başlar. Her ay birikim yerine üreten bir şirkete yatırım amacıyla borsadaki şirketlere yönelirler. Zaman zaman şirketlerden hisse alarak şirketin küçük de olsa bir ortağı olurlar.

Örnek Temettü Hesaplama Portföyü
Örnek Temettü Hesaplama Portföyü

Borsada yatırımı olan insanlar, yatırımlarından gelir elde etmek isteyince bir süredir temettü yatırımcılığını araştırıyor. Bunun için, belirli temettü hesaplama işlemleri yaparak plan yapıyor. Ek gelir veya temettü emekliliği için gerekli miktarı da hesaplayarak toplam tutar tahmin ediliyor.

Örneğin temettü gelirinizin aylık 1000 lira olmasını istiyorsanız çeşitli temettü şirketlerinden yıllık net 12 bin lira kazanıyor olmanız gerekir. Stopaj vergisinin düşüşü ile birlikte net 12 bin lira için brüt 13.400-13.500 aralığında alacağınız bir temettü hesaplama planı yapmalısınız.

Not: Stopaj vergisi %10 olarak kesilir.

Örnek Temettü Hesaplama Portföyü

Portföyünüzde 3 temettü şirketinin olduğunu düşünelim.

  • A şirketin hisse fiyatı 50 lira, vereceği temettü 5 lira,
  • B şirketin hisse fiyatı 60 lira, vereceği temettü 10 lira,
  • C şirketin hisse fiyatı 20 lira, vereceği temettü 1 lira olsun.

A şirketinden 100 lot, B şirketinden 150 lot, C şirketinden 200 lotunuzun olduğu bir portföy üzerinden planlama yapalım.

  1. A şirketinde 100×50=5000 lira değerinde hisseniz vardır.
  2. Bu şirketten 5×100= 500 lira brüt, 450 lira ise net temettü geliri alırsınız.
  3. B şirketinde 150×60= 9000 lira değerinde hisseniz vardır.
  4. Bu şirketten 10×150= 1500 lira brüt, 1350 lira net temettü allırsınız.
  5. C şirketinde 20×200= 4000 lira değerinde hisseniz vardır.
  6. Bu şirketten 1×200= 200 lira temettü alırsınız.

Bu şirketlerde toplam 18 bin liranız vardır. (Fakat ana paranız daha azdır. Çünkü A şirketinin şimdiki hisse fiyatı 50 lira olabilir ama siz o hisseyi 40 lirayken aldıysanız maliyetiniz daha düşük olur.) 18 bin lira yatırımla bir yılda 2000 lira net temettü kazancınız olur.

Daha fazla temettü içeriği için borsa kategorimizi ziyaret edebilir ve aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz:

Yorum yapın