Temettü, borsada ortak olduğunuz şirketin size kârından verdiği paya verilen isimdir. Bu pay, sizin ortaklık oranınıza göre artar. Bu payı nasıl alacağınız ve temettü hisseleri konusunda ise daha önce yazdığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Temettü nasıl hesaplanır temettü hesaplamanın incelikleri nelerdir diye merak edenler için ayrıntılı bir yazı dizisi hazırladık. Hemen açıklamalara geçelim.
İlgili İçerik
Temettü Nasıl Hesaplanır?
Şirketin bir yıllık net dönem kârından vergiler ve zorunlu harcamalar çıkarıldıktan sonra en az %20 olması koşuluyla kârını dağıtan şirket, temettü dağıtmış olur. Hisse senedi olan herkes, şirketin temettüsünden faydalanabilir. Bunun için temettü tarihinden bir gün önce hisse senedi almanız yeterlidir. Fakat; sırf temettü almak için, bir gün önce hisse almanız size kâr sağlamaz. Çünkü sonraki gün aldığınız hisse tutarı, dağıtılan temettü oranı kadar düşmüş olacaktır. Bunun için hisseyi temettü tarihinden bir müddet önce almanızda fayda var.
Peki alınacak olan temettü nasıl hesaplanır temettü hesaplamanın incelikleri nelerdir sizi sayısal veriye boğmadan kısa bir örnekle açıklayalım.
Örneğin; bir şirketten 10 lot hisseniz olsun. Bu şirket, lot başına 2 lira temettü verecekse siz:
2×10= 20 lira temettüyü hak etmiş olursunuz. Ama hesabınıza %10 vergi düşülmüş haliyle 18 lira yatmış olur.
Temettü Verimi Nasıl Hesaplanır? Nelere Dikkat Edilir?
Borsada temettü yatırımcısı olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, temettü verimidir. Peki, temettü verimi nasıl hesaplanır nelere dikkat edilir Şirketin temettü verimi hisse fiyatı ile orantılıdır. Şirketin verdiği net temettünün hisse fiyatına oranı ise şirketin temettü verimliliğini gösterir. Ama bu hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu da, hesaplama yapılırken hissenin son güncel fiyatını değil sizin maliyetinizin göz önünde bulundurulmasıdır. Bu hesaplama ile birlikte iki farklı yatırımcının şirketteki payları aynı olsa bile temettü verimi farklı çıkabilir. Uzun vadede maliyetiniz azaldıkça temettü veriminiz her geçen yıl yükselir.
Temettü yatırımcısı olmak istiyorsanız ve ortalama bir temettü verimini hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki gibi hesaplayabilir yatırımlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
(Dağıtılan temettü/Hisse fiyatı)×100 formülü ile temettü hesaplayabilirsiniz. Örneğin;
Hisse fiyatı 40 lira olan ve 4 lira temettü dağıtan şirketin temettü verimliliği (4/40)×100= %10 çıkar.
Temettü Verimi Yüzde Kaç Olmalıdır?
- Bunun net bir yüzdeliği yoktur. Maliyetiniz düşükse sizin temettü veriminiz çok iyi çıkacaktır. Örneğin şu an 20 lira olan bir hisse 1 lira temettü verecekse temettü verimi piyasa değerine göre %5 olur. Ama sizin bu hissedeki maliyetiniz 10 liraysa temettü veriminiz %10 olur.
Temettü Veren Şirketler Hangileridir? Portföyümde Kaç Tane Temettü Hissesi Bulunmalı?
Temettü veren şirketleri araştırırken mutlaka temettü geleneklerini de araştırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu sene temettüsü için aldığınız bir hisse belki de birkaç sene hiç temettü vermeyebilir. Birçok şirket temettü dağıtımını kârına göre yapar. Bu yüzden yalnız temettü geleneğine değil şirketinizin kâr oranına da bakmanızda fayda var. Planlarınızı buna göre düzenlemiş olursunuz.
Temettü veren şirketler hangileridir sorusunu yanıtlayacak olursak;
- EREGL
- DOAS
- FROTO
- ISDMR
- TTKOM
- EGSER
- TOASO
- BASGZ
- TTRAK
- BIMAS
- PAGYO
- AYGAZ
- KRDMD
- DOHOL
- SAHOL
Gibi birkaç şirket sayabiliriz. Bunun dışında birçok şirket temettü geleneğini sürdürerek devam etmektedir.
Portföyümde kaç temettü hissesi olmalı sorusuna cevap ise tamamen sizin beklentilerinize bağlı. Siz az da olsa sürekli bir gelir istiyorsanız temettü hisselerinizin sayısının yüksek olması gerekiyor.
Temettü hesaplama ve verimi konusunda elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Bu bilgilerin size ışık olması temennisiyle.
Temettü, bir şirketin net kârının belli bir yüzdesini ortaklarına dağıtmasıdır. Bu pay, genellikle şirketin kâr dağıtım politikasına göre belirlenir ve ortakların ortaklık paylarına göre dağıtılır. Temettü miktarı, şirketin net kârının belirlenen yüzdesiyle çarpılarak hesaplanabilir. Örneğin, bir şirketin net kârı 100.000 TL ise ve temettü oranı %20 ise, ortaklarına dağıtılacak temettü miktarı 20.000 TL olur. Ancak, unutmayın ki bu sadece bir örnektir ve gerçekte temettü hesaplanması daha kompleks bir süreçtir.
Gerçekte, temettü hesaplaması daha kompleks bir süreçtir ve sadece net kâr oranına dayanarak yapılmaz. Öncelikle, bir şirketin net kârını belirlemek gerekir. Net kâr, şirketin satışlarından maliyetleri, vergileri ve diğer giderleri düştükten sonra kalan kârdır. Daha sonra, temettü oranı belirlenir ve net kârın bu oranıyla çarpılmasıyla temettü miktarı hesaplanır. Bu miktar, ortakların ortaklık paylarına göre dağıtılır.