Borsada işlem yapan temettü yatırımcıları, portföy stratejilerini ağırlıklı olarak temettü veren hisseler olarak belirlerler. Bu şekilde hem hisse fiyatının değer artışından hem de şirketin kârını dağıtmasından faydalanırlar.
Konu Başlıkları
Temettü hisseleri çoğunlukla yatırım yapmış ve hedefi büyüme değil istikrar olan şirketlerden oluşur. Bu durumda portföyünüz yavaş ama düzenli şekilde büyür. Ama kenara ayıracağınız nakdiniz az ve portföyünüzün daha kısa sürede büyümesini istiyorsanız; portföyünüze düzenli temettü veren hisseler dışında büyüme hisseleri de ekleyebilirsiniz. Ya da büyüme hisselerinin kârını, temettü hisselerinizi beslemek için de kullanabilirsiniz. Büyüme hisseleri dışında borsa aracılığıyla da halka arzlara katılabilirsiniz.
Not: Her yatırımın risk içerdiğini ve yazılan hiçbir yazının yatırım tavsiyesi olmadığını hatırlatalım.
Temettü Hisseleri Nasıl Alınır?
Temettü hissesi almak için önce bir banka veya aracı kurumda hesap açmanız gerekir. Daha sonra; yatırım hesabınıza para aktararak, araştırdığınız temettü hisselerinden istediğinizi alabilirsiniz. 1 adet hisse senedine, 1 lot adı verilir. Lot almadan önce hesabınızda yeterli para olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Temettü veren hisseler alırken düzenli temettü veren hisseleri göz önüne alırsanız planlarınız dahilinde temettü alabilirsiniz. Çünkü bazı şirketlerin temettü geleneği devam ederken bazı şirketler her sene temettü vermeyebilir.
Bununla birlikte her şirketin temettü vermesi sizin için olumlu bir gelişme olmayabilir. Şirket hem yavaş büyüyor hem de temettü verimi azsa yatırımınız enflasyon karşısında yerini koruyamayabilir. Bir örnek verelim:
Diyelim ki 50 liraya bir hisse aldınız ve sene sonunda hissenin değeri 60 liraya çıktı. Hisse size o sene 2 lira temettü vermiş olsun. Eğer enflasyon o sene %30 arttıysa paranızın enflasyon karşısında en azından değerini koruması için 50 lirada minimum (50×30): 100= 15 lira yükselmiş olması gerekir. Sizin paranız ise 60 liraya yükseldi 2 lira temettünüzü de eklerseniz 50 liranız 62 liraya ulaşır. Evet, paranız geçen seneye göre arttı fakat enflasyon karşısında eridi.
Son birkaç yılın enflasyon ve verilen temettü oranları ile artışları da hesaplamak portföyünü oluştururken size oldukça yardımcı olacaktır.
En Yüksek Temettü Veren Hisseler Nelerdir? Temettü Gelenekleri Var Mıdır?
Borsa İstanbul’da işlem yapan temettü yatırımcılarının çoğu; en yüksek temettü veren hisseler, düzenli temettü veren hisseler, temettü geleneği olan hisseler gibi çeşitli konularda araştırma yaparlar. Finans piyasaları ile ilgili bilginizi ve borsa okuryazarlığınızı arttırmak için daha önce yazmış olduğumuz temettü nedir temettü geliri ne demektir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
En Yüksek Temettü Veren 10 Hisseyi yıl bazında inceleyelim. 2023 yılı için Temettü Hisselerinden portföy oluştururken son 2 yıldaki temettü verimlerine bakarak temettü yatırımı stratejinizi oluşturabilirsiniz.
2022’de En Yüksek Temettü Veren Hisseler
- EREGL: %11
- TTKOM: %10.2
- ISDMR: %9.2
- ANGEN: %8.8
- BASGZ: %7.7
- MEDTR: %7.6
- EGSER: %7.6
- TTRAK: %7.5
- TOASO: %7.2
- DOAS: %7.2
2021’de En Yüksek Temettü Veren Hisseler
- VESTL: %19.5
- ISDMR: %14.3
- EREGL: %10.2
- AKGRT: %9.3
- DOAS: %8.5
- TOASO: %7.5
- VESBE: %7.5
- AEFES: %6.7
- YGGYO: %6.7
- ENJSA: %6.7
Son iki yılın temettü getirisi en yüksek şirketleri yazdık. İki yılda ilk 10’da ortak şirketler bulunduğu gibi önceki yılda ilk 10’a girip sonraki yıl ilk 10 içinde olmayan şirketler de mevcut. Bu yüzden portföy oluştururken çeşitli sektörlerden en az birkaç hisse seçimi, riski minimize edecektir.
Daha fazla temettü içeriği için borsa kategorimizi ziyaret edebilir ve aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz:
- Temettü Emekliliği Nedir? Temettü Emeklisi Olmak Mümkün mü?
- Temettü Nasıl Alınır? Temettü Almak İçin Ne Zaman Hisse Almalı?
- Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?
- En İyi Temettü Hisseleri Nelerdir? Neye Göre Seçilmelidir?
- Temettü Nasıl Hesaplanır? Temettü Hesaplamanın İncelikleri
- Temettü Nasıl Alınır? Temettü Hissesi Alma Tavsiyeleri
- Temettü Tarihleri ve 2023’te Temettü Dağıtacak Şirketler
- Düzenli Temettü Veren Hisseler Hangileridir? Temettü Dağıtımı Nasıl Gerçekleşir?