Temettü, son dönemde adını borsa ile ilgilenmeyen yatırımcıların bile duyduğu bir kelime. Temettü ile ilgili merak ettiğiniz; temettü nedir, temettü nasıl alınır temettü hissesi alma tavsiyeleri gibi merak edilen soruların cevaplarını yazı dizimizde bulabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Temettü Nedir?
Borsada para yatırdığınız şirketlere, paranız oranında ortak olmuş olursunuz. Şirketler de yatırımcılarının paralarını ve kendi öz kaynaklarını kullanarak kâr elde eder. Şirket; elde ettiği kârları, şirketin büyümesi için ya da ortaklarına dağıtma amacıyla kullanabilir. Bu ortaklara kârı dağıtmaya ise temettü denir. Eğer şirket genel kurul toplantısında temettü dağıtımına karar verecekse bunu belirtilen tarihte dağıtır.
Temettü Nasıl Alınır?
Yatırımcıların çoğu, dağıtılan temettü nasıl alınır sorusunu merak ediyor. Temettü veren şirket bu kârı, aracı olduğunuz kurum veya bankaya iletir. Banka bu parayı, 2 iş günü içinde sizin yatırım hesabınıza aktarır. Sizin ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Temettü verilirken şirketteki lot ( 1 adet hisse senedi) sayınızda düşüş yaşanmaz. Aksine, şirketin kâr oranı arttığı için ana paranız yükselir. Bunun yanında kâr payınızı da almış olursunuz.
Bazı yatırımcılar tamamen büyüme şirketi alırken bazıları tamamen temettü şirketine yönelir. Büyüme ve temettü şirketi seçimi nasıl yapılır sorusunun ayrıntılı cevabına ise buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili İçerik
Temettü Hissesi Alınırken Nelere Dikkat Edilir?
Temettü nasıl alınır öğrendikten sonra temettü hissesi alınırken nelere dikkat edileceği hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.
Şirketlerin temettü vermesi için kâr oranında ve üretiminde herhangi bir sıkıntının yaşanmaması gerekiyor. Fakat kâr eden bazı şirketlerin üretim ve yatırımı son hızda devam ederken temettü dağıtmaz. Bunun yerine bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı yapar. Bedelli ve bedelsiz sermaye ile ilgili tüm ayrıntılara şuradan ulaşabilirsiniz.
Az riskli, yavaş büyüyen bir yatırım tercihiniz varsa şirket seçiminde temettüyü ilk sıraya alabilirsiniz. Peki temettü hissesi alınırken nelere dikkat edilir?
Şirket gelecek vaat ediyor mu? Bulunduğu sektör gelişmeye ve üretime açık mı? Şirketin ithalat ve ihracat oranı gibi çok önemli noktalara bakılması gerekiyor.
Şirket incelemeleri yaparken bir de temettü verip vermediğine ve bu temettü geleneğini ne kadar sürdürdüğüne bakabilirsiniz. Bir şirketin temettü geleneğinin olması için şirketin en az 5 sene üst üste kâr dağıtmış olması göz önünde bulundurulur.
Bazı şirketler, lot başına güzel kârlar dağıtırken bazı şirketler çok küçük kârlar dağıtır. Buna şirketlerin temettü verimliliği denir. Şirketin dağıttığı kâr yüzdesine göre temettü verimliliğinin düşük ya da yüksek olduğu hesaplanır. Temettü hissesi alınırken nelere dikkat edilir sorusunun önemli yanıtlarından biri de temettü verimidir.
Temettü Yılda Bir Kere Mi Ödenir?
- Temettü şirketlerinin çoğu yılda 1 kere temettü verir. Çok az şirket yılda 2 veya daha fazla temettü verir. Birden fazla temettü verme durumu şirketin kârlılığına göre belirlenir.
Temettü veren şirketler, temettü dağıtım tarihlerini Borsa İstanbul’a bildirir. Borsa İstanbul, temettü veren tüm şirketlerin tarihini sayfasında yayınlar. Buraya tıklayarak temettü veren şirketlere ulaşabilirsiniz.
2023 Temettü Tarihleri
Şirketler, genel kurul toplantılarında aldıkları kararlara göre belirli bir tarihte temettü dağıtırlar. Bu tarihler çoğunlukla ilkbahar-yaz aylarına denk gelse de yıl boyunca farklı aylarda temettü veren şirketler bulunur.
2023 temettü tarihleri henüz netleşmese de her şirketin dağıtacağı aylar, önceki yıllarla benzerlik göstermektedir. Örneğin geçen senelerde genel olarak;
Mart ayında;
- ISYAT, ISGYO, AKBNK, ISMEN, TTRAK, CIMSA, OTKAR
Nisan ayında ise;
- AYGAZ, AKSA, SAHOL, ALKA, FROTO, EGEEN, DOAS
Mayısta;
- SISE, EREGL, VESBE, KONYA, ALARK, ALKIM, ADEL, CCOLA
Haziran;
- EGSER, BIMAS, SARKY, ASELS
Kasım ayında ise; FROTO gibi şirketler temettü verir. (FROTO, 2022 senesinde iki farklı ayda 2 kere temettü dağıttı.)
Temettü alırken bilmeniz gereken bir noktayı da hatırlatalım. Şirketler size temettü verirken lot başına net tutar hesabınıza geçmez. %10’luk vergi dilimi sizin adınıza devlete ödenerek temettünüz yatırılır.
Yatırılan bu temettüyü ister nakit olarak çekersiniz isterseniz tekrar aynı şirkete yatırım yaparsınız. Eğer verilen temettüyü harcamadan tekrar şirkete yatırım yaparsanız buna bileşik getiri denir. Bileşik getirinin uzun vadede sağladığı yararlara ayrıntılı şekilde ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yazıda temettü nasıl alınır, temettü alınırken nelere dikkat edilir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Umarız bilgiler sizler için faydalı olmuştur. Daha fazla bu tarz bilgi için Borsa kategorimizi mutlaka ziyaret edin.