Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?

Temettü sözcüğü, son zamanlarda oldukça sık duyulmaya başlandı. Peki temettü nedir? Temettü geliri ne demektir sizler için inceleyip tüm ayrıntıları ile anlattık. İşte yazı dizimiz.

Temettü Nedir?

Temettü, bir şirketin ortaklarına payları oranında kâr dağıtmasıdır. Bu kâr dağıtımı, nakit ya da hisse senedi şeklinde gerçekleşebilir. Kâr payının belirlenmesinde şirketin yıllık net dönem kârına göre değişir.

Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?
Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?

Şirketin net dönem kârından vergi ve diğer zorunlu harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan tutarın en az %20’si temettü olarak dağıtılır. Şirketin temettü dağıtımı genel kurulda belirlenir. Genellikle yılda 1 kere dağıtılan temettüyü bazı şirketler 2 ya da 3 kere de dağıtabilir.

Daha önceki temettü içeriklerimize de borsa kategorimizden ulaşabilirsiniz. İşte sizler için birkaç örnek:

Temettü Almak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

  • Temettü almanın ilk koşulu, temettü dağıtacak şirkete ait en az 1 hisse senedinin bulunmasıdır.

Püf Nokta: Hisse senedine lot adı verilir.

  • Lot başına verilen tutar kadar temettü almaya hak kazanırsınız. Örneğin 50 lotunuz varsa ve lot başına 2 lira kar dağıtılıyorsa 100 lira temettü almayı hak edersiniz. (%10’luk vergi, sizin adınıza devlete verilir bu yüzden hesaba 90 lira yatar.)
  • Sizin bir işlem yapmanıza gerek kalmadan şirket bunu hesabınızın olduğu aracı kuruma ya da bankaya yatırır.

Temettü geliri ne demektir sorusunun yanıtı ise temettüden gelen paralardan belirli bir gelir oluşturmanız olur.

Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?
Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?

Temettü Geliri İle Finansal Özgürlük Mümkün Mü?

Finansal özgürlük; kişinin bir yere bağlı kalarak çalışmasını gerektirmeyecek kadar gelirinin olmasıdır. Finansal özgür olan kişi, şimdiki yaşam standardını karşılayacak şekilde yeterli yatırım veya gerektiğinde nakit parası olan kişidir. Peki gerçekten temettü geliri ile finansal özgürlük mümkün mü?

Bu, tamamen sizin beklentilerinize ve yaşam düzeyinize bağlı bir durumdur. Örneğin sizin için aylık ne kadarlık bir miktar olursa çalışmanıza gerek kalmadan  şimdiki giderlerinizi karşılayabilirsiniz? Ayrıca yaşınız ve hali hazırdaki iş durumunuz da bu süreci etkiler. Siz 10 yıl sonra maaşına ek iyi bir gelir mi istiyorsunuz? Yoksa 45 yaşında pasif gelir elde edip emekli olmak mı?

Bu soruların cevaplarına göre bugünkü birikim ve yatırım tutarınız şekillenir. Sizin için maaşınıza ek aylık 5 bin lira yeterli bir paraysa hesaplamalarınızı buna göre yapar kenara para koyarsınız. Ya da faturalarımı ödesin diyorsanız daha az miktarda yatırım yaparsınız.

Her şirketin temettü hisseleri dağıtımı farklıdır. Kimi 1 lot başına 2 lira verirken aynı tutardaki başka lot 3 lira veriyor olabilir. Temettü portföyünüzün ortalama getirisini son birkaç yıla göre hesaplayabilirsiniz. Temettü geliri ile finansal özgürlük mümkün mü sorusunun cevabı sizin birikim ve yatırımlarınızın miktarında saklı.

Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?
Temettü Nedir? Temettü Geliri Ne Demektir?

Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü emekliliği nedir sorusuna yanıtımız “gelirinizin tamamını ya da yüksek kısmını temettü gelirlerinden elde etmenizdir” olur. Peki, temettü emeklisi olmak mümkün mü?

Temettü emekliliği dışında aylık sabit geliriniz olacaksa yıllık temettü gelirinizi bu şekilde hesaplayabilirsiniz. Örneğin size ayda 10 bin lira yetecekse temettü gelirlerinizin yıllık 120 bin lira olması gerekir. Bu gelir, bir veya birkaç şirketin temettü toplamı da olabilir. Bir örnekle açıklayalım.

Temettü emekliliğinizi bir şirketin ödediğini düşünelim. Şirketin bir lot fiyatı 30 lira ve ödediği temettü ise 5 lira olsun. Sizin bu hisseden aylık 10 bin gelirinizin olması için yıllık 120 bin lira almanız gerekiyor. Bu işe 24.000 lot demek. Yani bu şirkette, 24.000×30= 720 bin liranızın bulunması gerekiyor.  

(%10 stopaj vergisi düşülerek hesabınıza nakit geçecek tutar: yıllık 108.000 TL’dir.)


Bu içerikte sizlere temettü nedir? temettü emekliliği nedir gibi konularda bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdan yorum yapabilirsiniz. Sonraki borsa içeriklerinde görüşmek üzere.

Yorum yapın