Telefona root atma işlemi basit olmasına rağmen çeşitli riskleri de içerisinde barındırır. Bu riskler birçok kullanıcı tarafından abartılsa da yine de mevcut riskleri göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Bu yazımızda ise Android işletim sistemine sahip bir telefona root atma işleminin nasıl yapıldığını, root işleminin faydalarını ve zararlarını inceleyeceğiz.
Konu Başlıkları
Root Nedir? Neden Atılır?
Root, kök anlamına gelen yabancı kökenli bir sözcüktür. Cep telefonları, bilgisayarlar gibi kullanıcılar tarafından kolaylıkla geliştirilebilen, tabiri caiz ise yoğurulan cihazlar değillerdir. Cep telefonlarında normalden daha fazla özelleştirme işlemi yapabilmek için root gerekir.
Root işlemi başarılı bir şekilde yapılan bir cep telefonunun erişim hakları çok daha fazladır. Root işleminden sonra kullanıcı, cep telefonunun kontrolünü tamamen kendi kontrolü altına alabilmektedir. Bu yüzden de profesyonel kullanıcıların cep telefonları rootludur.
Root tam anlamı ile Android telefonlarda yönetici olmaktır. Kendi telefonunuzu kısıtlı şekilde kullandığınızı düşünün. Her istediğinizi yapıyor olduğunuzu zannedebilirsiniz fakat pek çok işlemi yapamadığınızı ancak profesyonel kullanımda görebilirsiniz. Örnek olarak; telefonunuzdaki tüm uygulamaları silemezsiniz. Ayarlarda izin verilen limitlerin dışına çıkamazsınız. En basit örnekle işlemci frekansınızın en düşük ve en yüksek çalışma seviyelerine müdahale edemezsiniz.
Tüm bunların aksine, root edilmiş, root yapılmış ya da rootlanmış bir Android’iniz varsa tamamen özgür olabilirsiniz.
Android Root Atma İşlemi ile Neler Yapılabilir?
- Cihazın mevcut Android sürümü değiştirilebilir. Daha yüksek sürümler yüklenebilir.
- Android tarafından dayatılan programlar kaldırılabilir. Kaldıramadığınız sistem dosyaları bile kaldırılabilir.
- Mobil oyunlar için yapılan Android hile programları kolaylıkla çalıştırılabilir.
- Wi-Fi Şifre kırma gibi hack programları telefon tarafından kullanılabilir.
- Cihazın maximum ses miktarı arttırılabilir.
- Android telefon kamera ayarları daha profesyonel şekilde yönetilebilir.
Root işlemi genellikle kaldırılamayan programların ve sistem dosyalarının kaldırılabilmesinden dolayı yapılmaktadır. Samsung veya diğer Android model cep telefonlarında işletim sisteminin ve üretici firmanın dayattığı programlar genellikle işlevsel değildir ve kullanıcılar bunları kullanmazlar.
Her kullanıcı da kullanmadığı programı kaldırmak ister fakat Android işletim sistemi bu yetkiyi kullanıcılara sağlamaz. Bu yüzden de root işlemini tercih eden kullanıcılar, kullanmadıkları programları telefonlarından kaldırarak cihazlarının performanslarını maksimum seviyeye çıkartırlar.
Telefona Root Atma İşleminin Zararları Nelerdir?
Garanti: Root işlemi sonrasında garantisi devam eden cihazınızın bozulması durumunda cihazınızda root işlemi yapıldığı için üretici firma ilgili cihazı garanti dışı kabul edecektir. Teknik servise gönderilen cihazların root işleminden geçip geçmediği kontrol edildiği için garantisi devam eden cihazların rootlanması telefonu garanti dışı bırakmaktadır.
Uygulama sorunları: Root işleminden sonra mevcut uygulamalarınızın uyumsuzluk yaşaması muhtemeldir. Sürekli kullandığınız uygulamaların çalışmama ihtimali yüksek olduğu için root işlemini dikkatli yapmalısınız.
Root işlemi yapılan telefonların güvenlik ayarları devre dışı kalabileceği için cihazların güvenlik problemi yaşaması muhtemeldir. Örnek olarak cihazınızda kredi kart bilgileriniz tanımlıysa bu bilgilerin çalınması ihtimalini değerlendirerek root atma işlemini yapmalısınız.
Telefona Root işlemi uygulandığında telefona tam erişim elde etmiş olursunuz. Fakat henüz telefonunuzda gözle görülür bir değişiklik olmayabilir çünkü asıl iş Root yaptıktan sonrasıdır. Çünkü işlemci, RAM gibi performans ayarlarını yapabilir hale gelmişseniz bile, bu ayarları yapmadan telefonunuz hızlanmaz. Bu sebeple Root işleminden sonra telefonda olmasını istediğiniz değişiklikleri manuel olarak yapmanız gerekir.
Android Root Atma İşlemine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Root atma işlemine başlamadan önce cep telefonunuzun yedeğini almalısınız. Yedek almak, bu tarz işlemlerin öncesinde cihazınızı olası bir olumsuz durumdan kurtarmanızı sağlayacaktır. Telefonunuzu ve rehberinizi Google Drive’a yedekleyebilir ve root işlemi olumsuz olursa buradan tüm verilerinizi geri yükleyebilirsiniz.
Root işlemi esnasında telefonunuzun kapanmaması için şarj oranının yüksek olması şarttır. Telefonunuzun bataryası bozuksa da root işlemini şarja takılıyken yapmalısınız.
Root Atma Programıyla İşlem Yapmak
Cep telefonunuza root atma işlemini iki farklı yol ile yapabilirsiniz. Telefonunuza yüklediğiniz bir uygulamayla root atabileceğiniz gibi, bilgisayara telefonu bağlayarak da root işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kendi Android telefonunuza en uygun Root Programı’nı bulmak için En iyi Root Programları listemize göz atın. Burada indirme ve resmi root uygulama siteleri yer almaktadır. İlgili içerikte root atmak için ihtiyacınız olan tüm araçların bir listesi bulunur.
KingRoot programı basit ve etkili bir uygulama olsa da bu programla yeni cihazlara root atma işlemi yapamazsınız çünkü program Android 5.0’a kadar destek vermektedir. Bu yüzden root atma işlemini cihazınızı bilgisayara bağlayarak atmalısınız. Android 5.0 sürümünün altındaki cihazları kullanan kullanıcılarımız için KingRoot programıyla root atma işlemini kısaca anlatacağız.
KingRoot ile Root İşlemi
İlk olarak KingRoot APK İndir içeriğimizdeki KingRoot uygulamasını indirin. Uygulama KingRoot sitesinden alıntıdır. Herhangi bir webdeyazilim.com müdahalesi bulunmaz. Dolayısı ile programın kullanımından doğabilecek hiçbir sorumluluğu kabul etmiyoruz.
Programı indirmeden önce Ayarlar-Güvenlik menüsünden “Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeye izin ver” seçeneği işaretlenmelidir. Bu işlem yapıldıktan sonra program APK olarak indirilir. Cep telefonunun “İndirilenler” bölümüne gidilir ve program buradan yüklendikten sonra en altta yer alan “Try It” butonuna basılır.
Eğer burada “Device is not Root yet” yazısı yer alıyorsa bu cihazın henüz rootlanmadığı anlamına gelmektedir. Try Root yazısına tıklandıktan sonra beklemelisiniz. İşlem %100’e geldiğinde cihazınız artık rootlanmış olacaktır.
Root’u uygulamalarda kullanmak için her uygulamada izinleri aktifleştirmeniz yani “Allow” yapmanız gerekmektedir.
Root Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Kingroot programıyla atmış olduğunuz rootu geri yüklemek isteyebilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gereken şey çok basittir. Uygulama kaldırıldığında root işlemi de devre dışı kalmaktadır. Yine de programın kalıntıları telefonun içerisinde yer aldığı için root işleminin tamamen devre dışı kaldığını söyleyemeyiz. Bu yüzden programı tamamen kaldırmak için programı çalıştırın.
Programı çalıştırdıktan sonra “Settings” kısmına gelin ve altta yer alan “Uninstall KingRoot” seçeneğine tıklayın. İşlemi “Continue” seçeneğine basarak onaylayın. “Keep a Root Backup” seçeneğinin yanındaki işareti de kaldırdıktan sonra root öncesi tüm verileriniz geri yüklenecektir.
Bilgisayardan Root Atma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bazı kullanıcılar root işlemini cep telefonları üzerinden yapamazlar bu durumda da geriye kalan tek yöntem bilgisayardan root işlemini gerçekleştirmektir. Bilgisayardan da root işlemi için aynı programı kullanabilirsiniz. KingRoot programını ilgili linkten indirdikten sonra kurulumunu gerçekleştirin.
USB cihaz ile cep telefonunuzu bilgisayara bağlamalısınız. Bağlantı sağlandığında programın ekranında da onay verilecektir. Cihazınızdan onay vermeniz istenirse onay vermelisiniz, onay verildikten sonra işlem %100 olana kadar devam edecektir. İşlem tamamen bittiğinde ise “Rooted” ifadesi ekranda belirecektir. Bu ifade belirdikten sonra cihazınızın bilgisayar bağlantısını kapatabilirsiniz.
Bu işlemlerin aynısını tablete root atmak istediğinizde de yapabilirsiniz. Android tabletlerde aynı işletim sistemine sahip oldukları için tabletlere root atmak için ekstra bir yöntem bulunmamaktadır.
Android Telefona Root Atma ile ilgili sıkça sorulan sorular
Root atmayla ilgili pek çok soru ve pek çok yanıt bulunuyor. Bu sıkça sorulan sorular bölümünde Android telefonlar için root atma sorularını ve bu soruların kısa yanıtlarını bulabilirsiniz. Kendi sorularınız için lütfen sayfanın sonundan yorum bırakınız.
Telefona root atma bilgisayarsız şekilde yapılır mı?
Telefonunuza bilgisayar olmadan root atabilirsiniz, rootlayabilirsiniz. Bunun için pek çok yöntem bulunuyor. Bilgisayarsız root atma için yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
Telefona root atma programı önerir misiniz?
Bu içerikte yer alan program sayesinde telefonunuza root atabilirsiniz. Kingroot APK indir 5.4.0 – Ücretsiz Root Programı
Telefona root nasıl atılır?
Bu yazının tüm detaylarını okuyarak telefona nasıl root atıldığını öğrenebilirsiniz.
Android 10 Root Atma bilgisayarsız yapılıyor mu?
Android’in farklı sürümlerinde bilgisayarsız root yapmak mümkün. Android 10 için de bilgiasayarsız root atma yöntemleri geliştiriliyor. İçeriğimizin detaylarını inceleyerek daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
Telefona root atma nedir?
Telefonda yönetici yetkisi almak ve erişilemeyen ayarlarına erişmek için yapılan işleme root atma işlemi nedir. Detaylar için bu içeriğin devamını okuyunuz.
Rootsuz telefona root atma mümkün mü?
Her ne kadar garip bir soru olsa da bu sorunun yanıtını şöyle verelim:
Root atmak için cihazın rootsuz olması gerekir. Cihaz root’suz olduğu için root atılır. Yani root atılan her cihaz zaten rootsuzdur.
Android telefona root izni verme işlemi nasıl yapılır?
Bu içerikte sizlere root nasıl atılır anlatmıştık. Kendi telefonunuz için root atma adımlarını izleyerek telefonunuza root atabilirsiniz.
Yurtdışı telefona root atma nasıl yapılır?
Telefonlara root atmak için yurtdışı ya da yurtiçi bir ayrım gözetilmez. IMEI atmakla root atmak farklı konulardır. Yurtdışı telefona root atılabilir.
Merhaba, yazınızda root işleminin güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğinden bahsetmişsiniz. Kapsamı geniş bir virüs programı ( saldırı ve sızmalara karşı koruma sağlama özelliği bulunan programlar v.b.) rootlu telefonda işe yaramaz mı?
Antivirüs gibi koruma programlarının nasıl çalıştığını öğrenince bunu by-pass etmek çok zor olmuyor diyebilirim. FUD ve UD kavramlarına baktığımızda antivirüsler aşılabiliyor. Crypter ya da RAT içerisindeki yerleşik crypterlar ile pek çok zararlıyı telefona girdirmek mümkün. Root ile telefonun yerleşik güvenlik önlemleri devredışı kaldığı için de güvenlik açığı ortaya çıkabilir. Yani sorunuzun asıl amacı aslında başlı başına bir cevap.
Lütfen yorumuma yanıt verin! İyi günler!
elimizden geldiğince hızlı dönmeye çalışıyoruz 🙂 diğer üyeler ve yorumlar derken sıra ile ilerlemek durumundayız. Root işlemi hakkında bilginiz var ise öneri root yazılımlarını deneyebilirsiniz. Önce yedek almayı unutmayın.
KingRoot adlı uygulamayı gerekenleri yaptıktan sonra indirdim. Yükleme ekranına geldi. Yaklaşık 4-5 saattir açık duruyor ama yüklenmedi! Normalde ne kadar beklememiz lazım?
maksimum 10 dakika sürer fakat 4-5 saat sürmesi normal değil cihazınızın işlem için uygun olup olmadığını araştırmalısınız.