Grafik Tasarım Programı Arayanlar için 16+ Popüler Program ✔️

Grafik tasarım programları: grafik tasarımcıların bilgisayarında mutlaka olması gereken programlar ve bu programlara yardımcı olabilecek programlardır. Yapılan işe göre programların türleri ve adları değişse de pek çok grafik tasarımcının bilgisayarında bu programlar bulunur. Grafik tasarım programı önerisi arayan kişiler için bu listeyi olabildiğince detaylı tutacağız.

Bu konuda kim ne yazmış ne çizmiş diye araştırırken birkaç içeriğe denk geldim. Bu içeriklerde Dreamweaver gibi programlardan bahsetmişler. Biz bu tür bir liste yapmayacağız. Gerçekten grafik tasarımcı ile arayüz tasarımcısı arasındaki farkı gözeterek yardımcı programlara da yer vererek bir liste oluşturacağız.

Grafik Tasarım Programı Arayanlar için 10+ Popüler Program
Grafik Tasarım Programı Arayanlar için 10+ Popüler Program

Hakkında Bilgi Sahibi Olmanız Gereken 16+ Grafik Tasarım Programı

Pek çok grafik tasarım programı olsa da bazılarını bilmek ve kullanabiliyor olmak bu sektörde oldukça gerekli. Eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu programları mutlaka öğrenin. Bazılarının kullanım amacı aynı. Bu yüzden bazı programları tercih etmeniz gerekir.

Örneğin Adobe Illustrator ile Corel Draw arasında tercih yapmanız gerekebilir. Her ikisini aynı anda kullanmak başka bir boyut. Fakat gündelik hayatınızda ve iş hayatınızda birine ağırlık vermek zorunda kalıyorsunuz.

1. Adobe Programları

Adobe Programları Grafik Tasarım Programı

Grafik tasarım programları deyince akla ilk gelen programlar genellikle Adobe Illustrator, Adobe PhotoShop ve Adobe Indesign gibi programlar oluyor. Bu programlara yardım edecek pek çok tasarım programı var. Fakat grafik tasarım dünyasında en çok kullanılan Adobe programları bunlar.

Grafik tasarım programı arayışına girenlerin karşısına çıkacak ilk programlar Adobe’un programlarıdır demiştik. Bu programlar sırası ile şu şekilde:

1.1 Adobe Illustrator

Adobe Illustrator Grafik Tasarım Programı

Vektör tabanlı çizimler yapmak ve hayal gücünüzü piksellere dökmek için harika bir programdır. Adobe Illustrator ile yeteneğinize göre vektör tabanlı görsel objeler oluşturabilirsiniz. Eğer acemi bir grafik tasarımcısı iseniz ve Illustrator’ü bilmiyorsanız kesinlikle programı araştırmanızı öneririz.

1.2 Adobe PhotoShop

Adobe PhotoShop Grafik Tasarım Programı

Adobe PhotoShop’u bilmeyen yoktur. Grafik tasarım programları arasında neredeyse en çok kullanılan program diyebiliriz kendisi için. Programın yapabildiklerinin sınırı sizin hayal gücünüz kadardır. Diğer tasarım programları da bu şekilde geliştirilmiştir.

Adobe PhotoShop ile fotoğraflara manipülasyon yapabilir ya da renk ayarı uygulayabilirsiniz. Sadece Grafik tasarım programı olarak değil fotoğraf düzenleme programı olarak da kullanılabilir.

1.3 Adobe InDesign

Adobe InDesign Grafik Tasarım Programı

Genellikle baskı-dizgi işleri için kullanılan Adobe InDesign, pek çok sayfa oluşturmanız gereken çalışmalar için tercih edilmesi gereken bir grafik tasarım programı.

Eğer dergi, katalog, gazete ve benzeri tasarımlar yapacaksanız her sayfa için tek tek şablon düzenlemek yerine InDesign kullanarak birbirinden güzel ve hızlı toplu sayfa tasarımları yapabilir ve hızlı şekilde baskıya gönderebilirsiniz.

2. Topaz GigaPixel

Topaz GigaPixel

Grafik tasarımcıysanız müşterileriniz ve tanıdıklarınız size sürekli benzer isteklerde bulunur. Bu isteklerden biri de kalitesiz bir fotoğrafı daha kaliteli hale getirmek olabilir.

İlgili İçerik: Yapay Zeka İle Fotoğrafın Kalitesini Bozmadan Büyütme – Topaz GigaPixel

Topaz GigaPixel ile düşük kalitedeki fotoğrafları daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Ayrıca küçük sembol ve logo gibi dosyaları daha hale getirerek tasarım projelerinize dahil edebilirsiniz.

Yapay zeka yardımı ile fotoğrafları büyüten ve daha iyi görüntülenmesini sağlayan bu program bir grafik tasarım programı olarak görülmese de grafik tasarımcıların bilgisayarında mutlaka yer almalı.

3. Adobe Acrobat Reader Pro DC

Adobe Acrobat Reader Pro DC

Müşterinizden gelen .PDF dosyasını açmak için kullanacağınız programlardan biri Adobe Acrobat Pro DC’dir. Bu program ile PDF dosyaları oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz. Grafik tasarımcılar mutlaka bu programı bilgisayarında bulundurur. Her ne kadar grafik tasarım programı olamasa da grafik tasarımcıların bilgisayarında mutlaka bir Adobe Acrobat bulunmalı.

4. Corel Draw

Corel Draw Grafik Tasarım Programı

Adobe Illustrator ile yarışan Corel Draw oldukça fazla kullanıcıya sahip eski ve köklü bir grafik tasarım programıdır. Vektör tabanlı çizimler yapmanızı sağlar. Baskı işlerinde vektör tabanlı çizim programları kullanıldığı için bu işi en iyi yapan programlardan biri olarak Corel Draw oldukça sık tercih edilmektedir.

Eski grafik tasarımcılar ve reklamcılar genellikle Corel Draw kullanmayı tercih eder. Fakat yeni tasarımcılar genellikle Adobe Illustrator ile çalışmayı tercih eder. Her ikisi de bir araçtır ve kullanıcısının yeteneği kadar iyidir. Daha fazlası değil…

5. FreeHand

FreeHand

Bu program artık desteklenmiyor. Peki bu listede ne arıyor? Hemen cevaplayalım:

Freehand programı Aldus firması tarafından geliştirilmişti. fakat sonra Adobe Fireworks’ün geliştiricisi olduğu Macromedia tarafından satın alındı. Ve yine Fireworks gibi Freehand de Adobe tarafından satın alındı ve desteği sonlandırıldı.

Oldukça popüler olan bu grafik tasarım programı artık eskisi gibi tercih edilmemeye başladı. Bu yüzden yerini diğer vektör tabanlı çizim programlarına bıraktı.

6. SKETCH

SKETCH Grafik Tasarım Programı

Bu grafik tasarım programı adından sıkça söz ettiren bir MAC için vektörel grafik tasarım programıdır. Vektör tabanlı olması sebebi ile Adobe Illustrator ve Corel Draw ile rekabet içindedir.

Diğer vektör tabanlı programların aksine Sketch sadece MAC bilgisayarlarda çalışır. Bu yüzden kullanıcı sayısı Windows ya da çapraz platform destekli grafik tasarım programları kadar tercih edilmeyebilir.

SKETCH ile hayal gücünüze bağlı vektörel çizimler oluşturabilirsiniz.

7. Canva

Canva

Canva, pek çok çeşit tasarımı online olarak kolaylıkla yapıp kullanmanızı sağlayan bir grafik tasarım sitesidir. Grafik tasarım konusunda çok bilginiz yoksa ve bir şeyler tasarlamak istiyorsanız CANVA tam size göredir.

Grafik tasarım programı yerine grafik tasarım sitesi kullanmak isterseniz Canva’nın işinizi fazlası ile görebileceğine emin olabilirsiniz. Bugün sosyal medyada gördüğünüz pek çok tasarım Canva ile yapılıyor.

8. Adobe Express

Adobe Express

Adobe Express ile Canva benzer sitelerdir. Her ikisinin tasarım şablonları ve gelişmiş tasarım araçları bulunur. Bu online araçlar yardımı ile aklınızdaki tasarımı ihtiyacınıza göre en hızlı şekilde oluşturup yayınlayabilirsiniz.

Bu tür online grafik tasarım araçları son zamanlarda oldukça gelişti. Daha fazla özellik ve daha fazla esneklik kazanan bu siteler sayesinde hızlı ve kolay tasarımlar yapılabiliyor. Bu tür araçlar genellikle uzman grafik tasarımcı olmayanlar, sadece basit işlerini halletmek isteyenler tercih ediyor.

Profesyonel düzeyde çalışma yapmak isteyenler ise grafik tasarım programı kullanmayı tercih ediyor.

9. Pixlr X.

Pixlr X.

Online fotoğraf düzenleyicilerden biri de Pixlr X.’dir. Telefon için en iyi fotoğraf düzenleyici uygulamalar arasında da kendisine sıklıkla yer bulan Pixlr’ın geliştirdiği Pixlr X. oldukça kullanışlıdır.

Online olarak şablon dosyaları düzenleyerek sosyal medya post tasarımları yapabilirsiniz. Ayrıca Pixlr ile pek çok fotoğraf renk ayarı, kesme, kırpma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Grafik tasarım programı olarak kullanabileceğiniz mobil versiyonları da bulunan bu programı kullanmak tamamen ücretsiz.

10. Fotosizer

Fotosizer

Pek çok fotoğrafın boyutunu değiştirmek, toplu fotoğraf sıkıştırma, toplu fotoğraf ismi değiştirme, toplu fotoğraf watermark (imza) ekleme gibi işleri yapmak için Fotosizer oldukça iyi bir programdır.

Her grafik tasarımcının bilgisayarında olmasa da pek çok tasarımcı Fotosizer’ı kullanabilir. Web tasarımcılar ve içerik editörleri de bu programı web görsellerini sıkıştırmak için kullanabilir.

Bonus: Dosya Göndermek İçin Bulut Depolama

Grafik tasarımcılar yaptıkları tasarımları müşterilerine ya da amirlerine gönderir. Ya da müşterilerinden ya da amirlerinden dosyalar alır. Bu dosya transferi süreci yoğun ve gerekli olduğu için dosya transferini sağlayacak aracı hizmetler kullanmak önemlidir.

Dosya Göndermek İçin Bulut Depolama

Bulut depolama hizmetleri sayesinde uzaktaki insanlara dosya gönderip onlardan dosya alabiliyoruz. Bu sayede iş bitirme süremiz daha da hızlı oluyor. Fiziksel dünyadaki iş süreçlerine göre oldukça hızlı ilerleyen bu süreçlerde en çok kullanılan dosya paylaşım siteleri ya da hizmetleri şunlardır:

1. WeTransfer

WeTransfer

Yaptığınız tasarımı müşterinize göndermek ve dosyayı teslim alıp almadığını, indirip indirmediğini öğrenmek isterseniz hızlı ve etkili bir çözüm olan WeTransfer‘i deneyebilirsiniz.

Buraya yüklenen dosyalar bir süre sonra silinerek hem dosya güvenliğinizi sağlar hem de depolama limitlerine takılmanızı engeller. Grafik tasarım programları hakkında bilgi edinmişken bu konuda da bilgi edinmeniz size kolaylık sağlayabilir.

2. Google Drive

Google Drive

Google’ın depolama hizmeti olan Google Drive ile çalışmalarınızı buluta yedekleyebilir, bu çalışmaları müşterilerinize doğrudan gönderebilirsiniz.

3. Yandex Disk

Yandex Disk

Aynı şekilde Yandex Disk ile de istediğiniz dosyayı bulut ortamında muhafaza edebilir, istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz. Yasalara olmamak şartı ile.

4. Mega

Mega

Mega eski ve köklü bir depolama hizmetidir. Bulut üzerine veri depolama ve buradaki verileri güvenle saklama konusunda yıllardır Mega’ya güveniyoruz. Eğer grafik tasarım programları ile çalışma yapıyorsanız dosyalarınızı muhafaza etmek, her yerden erişebiliyor olmak ve veri kayıplarını olabildiğince engelleyen bu depolama hizmetini deneyebilirsiniz.

NOT: Grafik tasarım dünyasında yeniyseniz, bilmeniz gereken bir diğer ifade de Grafik Tabletlerdir. Mouse yerine grafik tablet kullanmaya alışarak çok daha hızlı, seri ve kolay tasarımlar yapabilirsiniz.

İlgili Konu: Android Uyumlu Grafik Tablet Önerileri

Yan Meslek Grupları İçin: Video Kurgu ve Animasyon Programları:

Grafik tasarımcılar genellikle video kurguları da yapmaya merak duyar. Her ne kadar farklı meslek ve alanlar olsalar da iki iş kolu birbirini tamamladığı için grafikerler video kurgu programlarını, videographer’lar da grafik tasarım programlarını bilir. Bu sebeple en çok kullanılan birkaç video kurgu programından bahsedeceğiz:

1. Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro

Grafik tasarım programları ile ilgilenenler video kurgu ve düzenleme programlarından biri olan Adobe Premiere Pro ile de ilgilenebilirler. YouTuber’lar genellikle videolarını bu program ile yapmayı tercih ederler.

Bunun en temel sebeplerinden biri Adobe Premiere Pro uygun fiyatlıdır, basit ve efektif kullanıma sahiptir. Ayrıca içerisine eklenti ve geliştirme dosyalarını dahil etmekte zorlanmazsınız.

2. Adobe After Effects

Adobe After Effects

Biraz daha animasyon ağırlıklı, görsel efekt ağırlıklı video işleri yapmayı düşünürseniz Adobe After Effects öğrenmeniz gerekir. Bu program ile basitten profesyonele video kurgu, animasyonlar ve video efektleri yapabilirsiniz. Hemen her grafik tasarımcının bilgisayarında olan bu program hakkında daha fazla bilgi edinmek için Adobe’un sitesinden pek çok konuya ulaşabilirsiniz.

3. Sony Vegas Pro

Sony Vegas Pro

Eski ve kullanışlı bir program olan Sony Vegas Pro ile basit ve etkili video kurguları yapabilirsiniz. Programın genellikle basit videolar yapmak ve hızlı sonuç almak isteyen kişilere hitap ettiğini söyleyebiliriz.

4. DaVinci Resolve

DaVinci Resolve

Eğer video kurgu yapma konusunda gerçekten iyi seviyelere gelmek ve başarılı sonuçlar almak istiyorsanız DaVinci Resolve size göre bir video düzenleme ve oluşturma programıdır.

Bu program ile film yapılıyor. İzlediğiniz filmlerin bazılarının bu program ile kurgulandığını bilmek belki program hakkında fikrinizin oluşmasına yarar. Grafik tasarım programı olarak nitelendirebileceğimiz bir program olmasa da sektör olarak ilgi duyabileceğiniz bir program olduğu kesin.

5. Final Cut Pro

Final Cut Pro

MAC tarafında en çok tercih edilen video edit programlarından biri Final Cut Pro’dur. Grafik tasarım programları arasında kendisine sıklıkla yer bulan bu program ücretlidir.

Apple ekosisteminde oldukça iyi sonuçlar veren bu program genellikle Adobe Premiere Pro ile karşılaştırılır.

Grafik Tasarım Programı Önerileri SON

Bu listede sizler için en iyi grafik tasarım programlarını listeledik. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın