Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli? Makale Yazım Kuralları

Makale yazım kuralları içerik üreticilerin belirli bir düzeye geldikten sonra merak ettiği yegane konulardan biridir. Kaliteli içerik üretmek isteyen içerik üreticilerin yanı sıra hayat tecrübelerini kaleme alan kişiler de makale yazmak istemekte. Her ne tür olursa olsun makale yazarken nelere dikkat edilmeli bu yazıda hep birlikte inceliyor olacağız…

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Makale yazarken dikkat edilmesi gerekenler özgün olmak, net ve anlaşılır olmak, zengin içerik sunmak, doğru görsel ve video kullanmak, noktalama ve tüm imla kurallarına uymak, doğru anahtar kelimeler belirlemek ve bu anahtar kelimeleri doğru şekilde kullanmak, iç ve dış link kullanımına dikkat etmek, başlık, meta ve url yapısını doğru yapılandırmak ve zengin HTML etiketlerini kullanmak olarak sıralanabilir.

Makale yazım kuralları kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da bu işte teknik bazı zorunluluklar bulunuyor. Eğer makalelerimizin gerekli kitlelere ulaşmasını istiyor isek yeterli oranda SEO yapmamız gerekir. Makalemizin konusunu araştıran insanların makalemize ulaşabilmeleri için yazımızın arama motorlarına uygun halde yayınlanması gerekir. Eğer internet ortamında yayınlanacak bir makale yazmayacaksanız bu işlemi göz ardı edebilirsiniz.

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kuralları kendi başlıkları altında inceleyerek bu konularda yeterli bilgiye sahip olabiliriz. Bu konuları yukarıdaki sırayla açıklayacak olursak özgün makale yazımı ile konuyu değerlendirmeye başlayabiliriz:

1. Özgün Olmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken ilk kurallardan biri makalenin özgün olmasıdır. Özellikle online ortamda içerik üretmek isteyen kişilerin özgün içerik üretme konusunda son derece yetersiz olduğunu görmek mümkün. Ülkemizde pek çok içerik üreticisi uzun ve bilgilendirici makaleler yayınlamak yerine kısa ve tıklanma potansiyeline sahip içerikler üretiyorlar.

Oysa ki belirlenen bir konuda tüm araştırmaları yapıp kendi yorumlarımızı da katarak sabitleri göz ardı etmeden tamamen özgün ve faydalı makaleler yazmak oldukça mümkün. Yazdığımız makalenin hem en az bir konuyu ele alıyor olması, hem de yeterince araştırıp doğru bilgilere dayanarak yazılması oldukça önemli.

Var olan makaleleri derleyip toplayıp tek bir makale haline getirmek özgün olmanın çok uzağında bir stratejidir. Makalenin özgün olması benzersiz olması anlamına gelmiyor. İki aynı makale teknik anlamda birbirinden farklı olabilir. Birbiri ile aynı iki konuyu işleyen fakat farklı iki yazıma sahip olan makaleler de olabilir. Son iki cümlede görüldüğü gibi konu aynı olsa da yazım farklı olabilir. Bu, makalenin özgün olduğu anlamına gelmez.

Makalenin konusu ve fikri de özgün olmalıdır. Geçerli konu hakkında farklı bir bakış açısı sunarken bu bakış açısının doğru da olması gerekir. Tartışmalara olabildiğince az ortam sağlayan makaleler daha sabit ve başarılı bulunmaktadır.

2. Anlaşılır Üslup Kullanmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallardan bir diğeri ise üslup konusunda anlaşılır olmaktır. Anlaşılır bir makale amacına ulaşmak için yeterli potansiyele sahip olabilir. Makalenin konusunu açık ve net olarak ifade etmek en doğru üslup olacaktır. Makalenin konusu üslubu doğrudan etkiler. Bu yüzden makale konusu ile üslup örtüşmelidir.

Okuyucu kitlesi konu ile alakalı olarak öngörülebilir. Mesela bu yazıyı teknoloji haberi gibi yorumluyor olsam eminim ki aynı etkiyi bırakmayacaktır. Bu yüzden konu ile ilgilenen kitlenin anlayabileceği bir üslup kullanmak gerekir.

3. Zengin İçerik Sunmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallardan birisi de zengin içerikler ile makaleyi detaylandırmaktır. Makale içerisindeki materyaller ne kadar zengin olursa konu o kadar kapsamlı anlatılabilir. İçerik zenginleştirilirken kullanılan materyallerin kaliteli ve özgün olması oldukça önemlidir.

Makale içerisine eklenen materyallerin başka kaynaklardan edinilmesi durumunda mutlaka kaynak belirtilmelidir. Telif hakları korunan bir materyalin makalenizin içerisinde izinsiz kullanılması makaleyi yazan yazarı yasal olarak zor durumda bırakabilir. Bir diğer yandan eser sahibinin haklarını ihlal etmek meslek etiğine de aykırıdır.

İçerik, makaleyi oluşturan yapı taşları olduğundan makale içerisindeki içeriklerin oldukça zengin olması makaleyi daha eğlenceli ve iletişime açık kılar. Okur, makale içerisindeki konuyu görseller ile idrak edebilmeli ve zengin içerikten faydalanabilmelidir.

4. Alakalı Resimler ve Videolar Kullanmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale içerisinde kullanılan resim ve videoların makalenin konusu ile doğrudan alakalı olması, kaliteli olması kadar önemli bir konudur. Resim ve videoların güncel olması, özgün olması, makale içerisinde temsil ettiği konuyu ifade ediyor olması makalenin daha da iletişime açık olmasını mümkün kılar.

Makalede bulunan resim ve videoların özgün olması, makalenin özgünlük değerini artırır. Diğer yandan özgün resim ve videoların kullanılması hem meslek etiğine uygundur hem de okurların bağlılığını artırır.

Pek çok makale içerisinde sadece kalabalık yapmak için kullanılan resim ve video görmüş, görmezden gelmişsinizdir. Bu tür deneyimleri okurların yaşamasını engellemek için makale içerisinde alakalı resimler ve videolar kullanmak önemlidir. Alakalı resimler ve videolar kullanmak makale yazarken dikkat edilmesi gereken önemli bir kuraldır.

5. İç ve Dış Link Kullanmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallardan bir diğeri iç ve dış linkleri doğru şekilde kullanmaktır. Makaleler düzenli olarak yazılıyor ise online ortamda bu makalelere diğer alakalı makaleler içerisinden link verilebilir. Bu sayede aynı ya da benzer konular makale içerisinde birbirine köprülenmiş olur. Bunu en iyi yapan platformlardan birisi WikiPedia’dır.

WikiPedia içerisindeki herhangi bir içeriği incelediğinizde pek çok iç ve dış link görürsünüz. Cümle içerisinde geçen kelimeler, isimler, öbekler ve diğer ibareler için çeşitli linkler kullanılır. Bu sayede makale okunurken makale içerisinde geçen bazı terimlerin açıklamaları da okunabilir.

Makale içerisinde daha önce yazmış olduğunuz makalelerin ilgili yerlerine bağlantı vermeniz, zaman içerisinde ziyaretçilerinizin daha fazla sayfa incelemesine vesile olacaktır. Bu sayede herhangi bir konuda yazmış olduğunuz makale ile ilgilenen okurunuz diğer makalelerinizi de incelemiş olur. Bu sayede makalenizi okuyan kişilerin daha fazla içeriğinizi tüketmesini sağlarsınız.

Aynı site içerisinde yayınlanmış diğer makalenize verdiğiniz link iç linke bir örnektir. Bir konu hakkında bilgi verirken herhangi bir kelime içerisinden dış bir kaynağa yani siteye verdiğiniz link ise dış linke bir örnektir.

6. Başlık, Açıklama ve URL Yapısına Dikkat Etmek

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

Makale yazım kurallarının en önemlilerinden birisi ise makalelerin başlık, açıklama ve URL yapılarının oldukça iyi olmasıdır. Makale başlığı makaleyi net olarak ifade etmeli, yeterli uzunlukta olmalı ve hedef anahtar kelimeyi mutlaka içeriyor olmalıdır.

Hedef anahtar kelime, makalenin konusunu içeren sorgu tahminleri olarak tanımlanabilir. Makalemizin okurları bu makaleyi ne yazarak bulacak ise o sorgu hedef anahtar kelime olarak belirlenebilir. Örneğin bu makalenin hedef anahtar kelimesi “Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar” olarak belirlenmiştir.

Makale başlığı hem konuyu iyi ifade ediyor olmalı hem de hedef anahtar kelimeyi içeriyor olmalı. Ayrıca makale bir web sitesinde yayımlanacak ise yayınlandığı adreste hedef anahtar kelimeyi içeriyor olmasına dikkat etmek bir diğer önemli konudur. Arama motorları, makalelerin başlıklarını, içerisindeki metinleri, resimleri, videoları, makale açıklamasını, HTML kodlarını ve diğer tüm içeriklerini tarıyor.

Taranan içeriklerin hedef anahtar kelimeyi içeriyor olması arama motorlarında hedef anahtar kelimeniz tetiklendiği anda sıralamaya dahil edilmesini sağlar. Eğer “Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar” araması yapıldığında arama motorlarında çıkan sonuçlar arasında yer almak istiyorsak makalelerimizi bu sorguya uygun olarak yazmamız gerekir.

Detaylı bir SEO dersi vermek niyetinde değilim fakat makale yazarken hatırı sayılır ölçüde SEO kurallarına dikkat etmek gerekir. İç ve dış SEO, alan adı ve sayfa otoritesi, backlink ve diğer kriterler oldukça önemli elbette. Fakat makale içi SEO içerik tarafında yapılacağı için diğer SEO kavramlarına girmenin bu yazıyı gereksiz uzatacağını düşünüyorum. Bu yüzden sadece makalenizin hedef anahtar kelimenize uygun olmasına dikkat etmeniz yeterli diyebilirim.

7. HTML Etiketlerini Kullanmak

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallarMakale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallardan bir diğeri ise HTML etiketlerini doğru ve yerinde kullanmaktır. Eğer makaleler fiziksel ortamda yayımlanıyor ise baskı ile alakalı önlemler alınıyordur. Aynı şekilde dijital ortamda yayımlanan makaleler için de bazı sabitler bulunuyor.

Web ortamında yayınlanan makalelerin bir metin işaretleme dili olan HTML ile oldukça zenginleştirilmesi, makalenin daha zengin sunulmasını sağlar. HTML etiketlerinin bir çoğu makale yazarken kullanılan editörlerin içerisinde bulunmaktadır. Örnekle açıklamam gerekirse:

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar

  1. Özgün Olmak
  2. Anlaşılır Üslup Kullanmak
  3. Zengin İçerik Sunmak
  4. Alakalı Resimler ve Videolar Kullanmak
  5. İç ve Dış Link Kullanmak
  6. Başlık, Açıklama ve URL Yapısına Dikkat Etmek
  7. HTML Etiketlerini Kullanmak

Hemen yukarıdaki kalın yazılmış yazı 7 adet başlığın yer aldığı listeyi temsil ediyor. HTML dilinde bir yazıyı kalın yazmak için <strong>Kalın Yazı</strong> ifadesi kullanılır. Bu yazının hemen altındaki liste ise <ol> Liste </ol> ile ifade edilir. OL etiketi ile açılan listenin sayısal ögeleri ise <li>Liste ögesi</li> ile ifade edilir.

Bu ifadeler HTML bilmeyen kullanıcılar için karışık olabilir. Bu yüzden Word, Gutenberg ve diğer metin editörlerinin içerisinde bu ifadeleri kullanmak için görsel ikonlar bulnur. Bir metni seçip boyutunu değiştirmenin bile HTML dilinde karşılığı vardır. Makale içerisindeki yazıların H1, H2, H3, H4 gibi etiketlerle işaretlenmesi, o metnin başlık türünü belirtir.

Bu makale içerisinde anlattıklarımı yeterince örneklemeye çalışıyorum. Makale içerisinde bulunan 7 başlığı H3 etiketi ile işaretledim ve başlık olduğunu HTML dilinde belirtmiş oldum. Diğer yandan makaleyi okuyan sizler, bu başlıkların paragraf metinlerine nazaran oldukça büyük ve vurgulanmış olduğunu ve bu kısımların birer başlık olduğunu rahatlıkla anlayabildiniz.

Aslında oldukça basit bir işlem bile olsa bu tür ifadelerin ne kadar önemli olduğunu işin içine girince anlıyoruz. Bu makalenin içeriği çok zengin HTML etiketlerine ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden başlık, paragraf, resim düzeni gibi eklemeler dışında bir ekleme yapmadım. Makalemiz örnek kod kullanımı ile alakalı olsaydı kod snippet’leri kullanmam gerekirdi. Buradan anladığımız üzere her makale aynı içeriğe ve aynı yapıya sahip değildir.

Sonuç

Makale yazarken dikkat edilmesi gereken kuralları bu makale içerisinde detaylı olarak ele almaya çalıştım. Sonuç olarak, makale yazarken gerçekten makalenin konusunu en iyi şekilde anlatmaya çalışın. Bazı makale yazarları sadece makaleyi yazıp yayımlamak için yazıyor. Sadece yazmak için yazmayın.

Her makalenin bir hikayesi olmalı. Bir konuyu ele alıyor olmalı ve bu konuyu en iyi şekilde temsil etmesi sağlanmalı. Daha bilgilendirici makalelerin üretilmesi doğrudan toplumu da bilinçli hale getirecektir. Makaleyi okuyan kişilerin o makalenin konusu ile ilgili tüm bildiklerinizi bilmesini sağlayın. Okur, bu sayede makalenizde yer alan bilgilerden tam anlamıyla istifade etmiş olacak ve makale amacına hizmet etmeyi başaracaktır.

Bu makalede yer alan bilgiler uzun süredir ürettiğim içeriklerin bana kazandırmış olduğu tecrübelerden ibarettir. Katılmadığınız bir nokta var ise lütfen yorum yaparak bildiriniz. Ayrıca görüşleriniz için de yorum yapmayı ihmal etmeyin. Sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın