Toksik Ne Demek? Toksik ilişki ve Toksik İnsan ✔️ 2023

İlişkiler insan yaşamını besleyen kaynaktır. Her insan kendi çevresiyle kurduğu iletişim ölçüsünde hayatını zenginleştirebilir. Ancak sağlıklı olarak ifade edilen iletişimlerin yanı sıra son zamanlarda sıklıkla vurgulanan bir husus var: toksik ilişkiler ve toksik kişiler. Toksik ne demek, toksik insan nasıl anlaşılır, toksik ilişkilerden nasıl uzak durabiliriz en çok araştırılan konuların başında geliyor.

İngilizce “toxic” kelimesinin dilimize geçmesiyle birlikte günlük konuşmada yer edinmeye başlamıştır. “Toxic“, Latince “toxicum” kelimesinden gelmektedir. Asıl olarak ise kelime, Fransızca toxique kelimesinden türetilmiştir. Toksik, Merriam-Webster sözlüğüne göre; “özellikle ölüme veya ciddi şekilde güçten düşmeye neden olabilen zehirli madde içeren veya zehirli olan” ile “son derece sert, kötü niyetli veya zararlı” anlamlarına gelmektedir.

Toksik Ne Demek?

Toksik kelimesi çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler kapsamında “zehirli madde” anlamında da kullanılıyor. Hastanelerde ve laboratuvarlardan çıkarılan zehirli maddelerin üzerinde yazılı olarak görülebilir. Bununla birlikte Biyoloji ve Kimya gibi bilimsel alanlarda kullanılmakta olan bir sözcük.

Toksik Ne Demek? Toksik ilişki ve Toksik İnsan
Toksik Ne Demek? Toksik ilişki ve Toksik İnsan

Ancak günlük dilde kullanımı “zarar veren insan” ile eşdeğer. Hayatınızda sizin ruh sağlığınızı olumsuz etkileyen, sizi zor durumda bırakan, size bilerek veya bilmeyerek zarar veren insanları tanımlıyor bu kelime.

Toksik İnsan Ne Demek?

Toksik ne demek sorusunun cevabına istinaden zehirli kelimesini, insanları tanımlamak için kullanabiliyoruz. Hatta bazı insanlar metaforla birlikte zehirli sarmaşık olarak tanımlanıyor. Toksik bir insan ile iletişim içerisindeyseniz kendinizde değerlendirebileceğiniz bazı durumlar:

  • Toksik ne demek sorusu ile alakalı kafanız karışıksa,
  • Kendinizden emin değilseniz ve sürekli kendinizden şüphe ediyorsanız,
  • Sürekli karşınızdakine yardım etme ihtiyacı hissediyorsanız,
  • Sınırlarınıza saygı gösterilmediğini veya manipüle edildiğinizi fark ediyorsanız,
  • Karşınızdakine uyum sağlamak için davranışlarınızı sık sık değiştiriyorsanız,

toksik bir insan ile ilişki içerisinde olabilirsiniz.

Toksik İlişki Ne Demek?

Toksik ilişkide, desteklenme yoktur. Kendinizi yanlış anlaşılmış, aşağılanmış veya saldırıya uğramış hissedersiniz. İlişkiler kendimizin mutlu olması için oluşturduğumuz bağlardır. Ancak sizi daha iyi hissetmek yerine daha kötü hissettiren herhangi bir ilişki toksik ilişki olarak adlandırılır.

İletişimde bulunduğunuz kişi ile zaman geçirdikten sonra sürekli olarak bitkin veya mutsuz hissediyorsanız, toksik bir ilişkide olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz. Toksik bir ilişki içerisinde olduğunuzu gösteren birkaç emare:

  • Destek eksikliği
  • İletişim bozuklukları
  • Kıskançlık
  • Davranışları kontrol etmeye çalışma
  • Dürüst olmayan iletişim
  • Kızgınlık
  • Sürekli stres

Toksik İlişkilerden Uzak Durmak

Toksik ilişkilerden her zaman uzak durabilmek mümkün olmuyor. Arkadaşlar, dostlar ve sevgililer söz konusu olduğunda sınır koyabilmek daha kolayken, söz konusu aile ise uzak durabilmek zorlaşıyor. Uygulayabileceğiniz uzak durma yöntemleri:

  • Toksik davranışlarını fark ettiğiniz kişi ile yüzleşebilirsiniz. Toksik ne demek farkına vardıktan sonra, kişilerin davranışlarını anlamlandırmak daha kolay hale geliyor. Nasıl davrandığını anladığınızı belirtirseniz, iyi niyetli ise davranışlarını değiştirmeye çalışacaktır.
  • Sınır çizebilirsiniz. Hayatınızdan çıkaramayacağınız bir insansa, sınırlarınızı daha net ifade etmeniz işe yarayabilir.
  • Eğer hayatınızı etkileyen bir tutuma maruz kalıyorsanız ve çizdiğiniz sınırlar sürekli ihlal ediliyorsa, hayatınızdan çıkarma seçeneğini düşünün.

Toksik ne demek, toksik insan nasıl olur anladıktan sonra, sosyal medya ve haberleşme uygulamalarında sınır koyabilmek adına alabileceğiniz önlemleri öğrenmek için içeriklerimize göz atın:

Yorum yapın