Youtube Analytics İle Daha Fazla İzlenme Elde Edin!

Youtube, sosyal medya platformları arasında video alanında en çok tercih edilen platformlardan birisidir. İnsanların teknolojiyle haşır neşir olması sebebi ile Youtube, sanal bir iş ortamına dönüşmüştür. Profesyonel olarak Youtube’a içerik üreten bireylere verilen isim ise “YouTuber” dır.

Youtube Analytics İle Daha Fazla İzlenme Elde Edin!
Youtube Analytics İle Daha Fazla İzlenme Elde Edin!

Başarılı bir YouTuber olmak için başarılı veri analizleri yapılmalıdır. Youtube Studio ortamında Youtube Analytics raporlarıyla incelemeler yaparak kanalımız hakkında çeşitli istatistiklere ulaşabiliriz ve bu verilere dayanarak yeni içerikler üretebiliriz. Bu sayede rastgele video içeriği üretmek yerine planlı ve programlı içerikler üretebilir ve bu videolardan daha fazla erişim elde edebiliriz.

Youtube Studio Ortamında Analytics Özelliğine Nasıl Giriş Yapılır?

Youtube Studio ortamına giriş yapabilmek için arama motoruna “Youtube Studio” yazılır. Daha sonra Studio panelinin sol kısımdan “Analytics” seçeneği tıklanır. Bu alandan tüm raporlama sistemi temin edilebilir.

Tüm Aşamalarıyla Youtube Analytics Rapor İpuçları

Youtube uygulamasında başarılı işlere imza atmak için Youtube Analytics doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Bu raporlama sistemi sayesinde izlenme sayısındaki artışın yanı sıra kanal optimizasyon işlemine de katkı sağlanabilir. Youtube Analytics için uygulanması gereken tüm aşamalar aşağıda listelenmiştir.

youtube studio
youtube studio

Youtube Analytics Raporlarının Ne İşe Yaradığı Bilinmeli.

Youtube Analytics raporları ile daha fazla izlenme elde edebilmek için öncelikle bu raporların ne olduğu kavranmalıdır. Youtube Analytics, Youtube uygulamasında kanal sahibi kullanıcıların videoları ve izleyiciler arasındaki iletişimi gözler önüne seren raporlama sistemidir. Bu raporlama sistemi sayesinde videonun ne kadar izlendiğinden ne zaman izlendiğine kadar A’dan Z’ye birçok sorunun cevabı bulunabilir.

İzleyici Kitlesinin En Fazla Tercih Ettiği Video Türleri Belirlenmeli.

Youtube Studio, hedef kitlenin izlediği videoların niteliklerinden ne kadar izlendiğine kadar raporlar sunar. Youtube Studio ortamında en fazla tercih edilen video türlerini belirleyebilmek için geniş bir demirbaş video çeşitliliğine (ideal olarak 10 adet) sahip olunmalıdır. Geriye yapılması gereken ise en az 48 saat beklemektir. Bu süre zarfı sonunda tercih edilen video türlerine dair raporlar alınabilir. Ayrıca aylık-üç aylık dönemlerde de bu işlem uygulanarak kesinlik sağlanabilir.

Son Yüklenen Video Performansı Seçeneği Kullanılmalı.

Youtube Studio, son yüklenen video performansı özelliği sayesinde videonun tıklanma oranı hakkında detaylı bilgiler verir. Böylece videonun Youtube kullanıcılarına hitap edip etmediği, tutma durumu gibi unsurlar kolaylıkla incelenebilir. Bu özellik tıklanma oranı dışında farklı sorulara da cevap verir. Bunlar;

  • Video ortalama ne kadar görüntülendi?
  • Video ne kadar izlendi?
  • Videonun kaçta kaçı izlendi?

Bu ek sorular ve verdiği cevaplar sayesinde videonun tutulma durumu da kesinleşmiş olur. Eğer videonun gidişatı kötü bir durumdaysa, hedef kitle istekleri de göz önünde tutularak yeni videolar yüklenmeli ve tekrar tekrar deneme yapılmalıdır.

youtube analitik
youtube analitik

Son yüklenen video performansı özelliğinin kullanılabilmesi için “Erişim” seçeneğinden hemen sonra “Gösterim Tıklama Oranı” adımları uygulanabilir. Eğer bu özelliğin yazılı bir metinle hazırlanmış raporu istenirse, “Erişim” seçeneğinden sonra “Video Analizi” adımları da uygulanabilir.

Ziyaretçilerin Youtube Uygulamasında Online Olduğu Zamanlar Belirlenmeli.

Youtube videolarının izlenme saati önemli unsurlardan biridir. Youtube bazı zaman aralıklarında çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayabilmektedir. Ancak kimi zaman aralıklarında da oldukça az ziyaretçi Youtube uygulamasına giriş yapar. Ziyaretçi sayısının az olduğu süreçlerde video yayınları çöp olabilir ve Youtube uygulamasında derinlerde kaybolabilir. Bu durumu önlemek için Youtube uygulamasının yoğun olduğu saatler belirlenmelidir.

İlgini Çekebilir: YouTuber Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken 4 Ekipman

Youtube Studio ortamında öncelikle “Kitle” seçeneği ve ardından “İzleyicileriniz Youtube’da Ne Zaman Aktif?” seçenekleri tıklanır. Tüm işlemler sonucu yoğunluğun yaşandığı süreçler detaylı saat ve gün belirlemesi ile grafik şeklinde sunulur. Böylece yoğunluğun bulunduğu süreçler hakkında çıkarım yapılabilir.

Aboneliğe Çağrı Yapılmalı.

Abone bildirimleri, Youtube uygulamasının derin uykudan uyanmasına benzer. Öyle ki, abone sayısı arttıkça, bildirim zilini aktif eden aboneler için video yüklendiğinde zil bildirimi gider. Bu nedenle, Youtube kanal sahibinin videolarının önemini fark eder ve hızlı bir şekilde içeriğe ulaşabilir.

“Kitle” ve ardından “Zil Bildirimleri” seçenekleri tıklandığında Youtube kanalına abone olanların sayısı, abone bildirimlerinin ne kadar gittiği gibi durumlar gözlenebilir. Abone sayısının optimizasyon konusunda önemi oldukça büyük. Bu yüzden videoları izleyen kullanıcıların abone olması ve abone bildirimlerini açmasını sağlayacak yöntemlere başvurulmalıdır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanları aşağıda listelenmiştir.

  1. Sesli “Abone Ol, Bildirimleri Aç” Çağrısı

Genellikle kanal sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biri, video yüklese bile abonelik ve abone bildirimi çağrısı yapmamasıdır. Bu nedenle videolar milyonlarca kez izlenmesine rağmen abone sayısı 100’ü geçmez. Bu yüzden videonun sonlarında ya da en başlarında abonelik bildirimlerin açılması çağrısı sesli bir şekilde yapılabilir. Böylece videoların kalitesine de bağlı olarak abone sayısında ciddi artışlar oluşabilir.

  1. Animasyon İçeren “Abone Ol, Bildirimleri Aç” Çağrısı

Birçok Youtuber artık abonelik ve abone bildirimi çağrısını uyguluyor. Videonun akışını kesmek istemeyenler sesli çağrı yöntemini kullanmıyorlar. Tek yapılması gereken herhangi bir animasyon programı yardımıyla animasyonlu çağrı oluşturmak ve oluşturduğunuz animasyonu içeriğe engel olmayacak şekilde videoya monte etmektir.

Hangi Çağrı Daha Etkili?

Abonelik çağrısı video türüne göre değişmekle beraber sesli çağrı en etkili yöntemdir. Çünkü video akışına kapılan bir izleyici abonelik çağrısının farkına varmadan videoyu kapatabilir. Ancak sesli çağrı, izleyiciyi daima tetikte tutarak aboneliği zorunluluktan ziyade ihtiyaç haline getirir.

Bitiş Ekranı Düzenlemesi Yapılmalı.

Kanal sahibi, videolarının sonuna yine kendi videoları olan çeşitli video kartlarını ekleyebilir. Bu aşamada izlenen video ile video kartının uyumlu olmasına da dikkat edilmelidir. Bunun dışında; ilgi çekici ve gündemdeki videolar da kart olarak eklenebilir. Belli bir süreç geçtikten sonra video kartlarından hangisinin en çok tıklandığı ve izlendiği özellikleri belirlenebilir. Bunun için Youtube Studio ortamından öncelikle “Kitle” ve ardından “Bitiş Ekranına Göre Başlıca Videolar” seçenekleri tıklanmalıdır.

Düzenli Kontroller Yapılmalı.

Youtube üzerinde istenilen her şey elde edildikten sonra Youtube Analytics üzerinden düzenli kontroller yapılmalıdır. Değişen kuralları sürekli takip ederek yeni içerikleri bu kurallar ve istatistikler doğrultusunda oluşturulmalıdır. Oluşturulacak olan her yeni içerik, yapılan analizlerle bir öncekinden daha iyi olması hedeflenir ve daha fazla kitleye ulaşması sağlanır.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın