Google’da her gün onlarca hatta yüzlerce arama yapabiliyoruz. Bu aramaların amacı aradığımız içeriklere ulaşmak. Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar ise Google tarafından bize sunulan bir özellik. Amacı ise yaptığımız aramaların sonuçlarına daha hızlı ulaşabilmek, tabiri caiz ise Google’dan elimiz boş dönmemek.
Konu Başlıkları
Google’da herhangi bir ifade arattığımızda sayfanın en sonunda aradığımız ifade ile ilgili aramalar bulunur. Bu aramalar Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar başlığı ile bizlere sunulur. Burada yer alan öneriler, yapmış olduğumuz aramalarla ilişkilendirilmiş diğer aramalardır. Buraya eklenen aramalar Google sistemleri tarafından belirlenir ve genellikle aradığımız ifadenin varyantlarını içerir.
Bu sistem sayesinde Google’ı yeterince iyi kullanamayan kullanıcılar, yazdıkları ifadeye daha yakın ifadeleri yazmayı düşünemediklerinde Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar bölümünü kullanarak buradaki arama sorgu kalıpları ile aradıklarına daha kolay ulaşabilirler.
Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar bölümü sadece Google’ı yeterince kullanmayı bilmeyenler için değli, bilenler için de faydalıdır. Hem yeniden sorgu yazmadan yeni arama yapmaya izin verir, hem de aklımıza gelmeyen arama ifadelerini bize hatırlatmış olur.
Sadece Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar bölümünde yer alan ifadeleri kullanarak içerik oluşturan bir blog sitesinin normal bir blog sitesinden daha çok ziyaret alacağını da söylemek mümkün. Çünkü burada yer alan ifadelerin belirli oranda aranma hacmi var. Blog Sitelerinin Başarılı Olması İçin 12+ Tavsiye!
Google Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramaları Neden Önerir?
Google’da yapılan aramalara alternatif aramalar sunuluyor olmasının başlıca nedenleri vardır. Bu nedenler kullanım kolaylığı ve sonuca ulaşma odaklıdır. Yani, Google size bazı ilgili arama önerilerinde bulunuyorsa, araştırdığınız içeriğe ulaşmanızı sağlamak istiyordur. Pek tabii sonuca daha hızlı ulaşmanız için birden fazla öneri sunuyordur.
Hemen hepimizin kullandığı Google’ın çalışma mantığını anlamak için daha farklı aramalar yapmak ve bu aramalar karşısında Google’ın ne tepki verdiğini gözlemlemek gerekir. Sürekli aradığınız ifadelere ekleme ve çıkarmalar yaparak Google’ın bu değişikliğe verdiği tepkiyi ölçümleyebilirsiniz. Böylece Google’ın kullanıcıların yaptığı diğer aramaları neden önerdiğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Google’ı anladığınızda daha iyi bir arama deneyimi yaşayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki Google bir araçtır. Bir aracı kullanmayı bilmek, o aracı daha efektif kullanmak ve daha fazla verim almak anlamına gelir. Tıpkı araba kullanmak gibi.
Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar Doğru Mudur?
Google’da en çok yapılan aramalar kaydedilir ve bununla ilgili detaylı rapor oluşturulur. İlgili aramalar gruplanır. Böylece bir konu hakkında araştırma yaptığınızda otomatik olarak sayfa sonunda diğer aramaları görürsünüz. Bu arama önerilerinden herhangi biri sizin arama niyetinize uygunsa ona tıklarsınız ve onunla ilgili sonuçları yeniden listelersiniz.
Bu şekilde tekrar eden birkaç arama sonucunda, bulmak istediğiniz sonuçlara ulaşma ihtimaliniz artar. Böylece Google, arama motoru olarak size hizmet verebilmiş olur. En azından Google’ın algoritma güncellerken ve kullanıcıların yaptığı diğer aramalar özelliğini sunarken savunduğu argüman bu.
Kullanıcıların Yaptığı Diğer Aramalar Neye Göre Belirlenir?
Google’da yaptığınız arama Google sistemleri tarafından kayıt edilir. Tüm kullanıcıların yaptığı aramalar birbiri ile mukayese edilir. Böylece büyük bir veri elde edilmiş olur. Bu veri zamanla anlamlandırılır ve aratılan ifade doğru yere konulmaya başlanır.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere telefon kayıt ücreti sorgusu için 8 tane önerilen arama belirlenmiş. Google, telefon kayıt ücreti arayan kişilerin zamanla bu 8 öneri gibi ifadeler aradığını tespit etmiş. Bu yüzden “bu ifadeyi arayan bunları da arayabilir” diyerek ilgili önerileri kullanıcılara sunmuş.
Bir kullanıcı olarak yukarıdaki arama ifadesini aradığınızı ve size önerilen bu önerilerin ne kadar işe yarar olduğunu düşünün. Eğer Google bu konuda başarılı ise sistemin nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer bu öneriler sizin için başarılı değil ise farklı sorgularla test etmeyi ve sistemi bu şekilde anlamayı deneyebilirsiniz.
Bu arada, Google halen gelişiyor ve güncelleniyor. Profesyonel Google kullanıcıları, pek çok Google hatasından muzdarip. Bu yüzden çalışmayan bir şey gördüğünüzde alternatif yolları tercih etmeyi denemenizi tavsiye ederiz.
Yaptığımız aramalar kaydediliyor mu?
İnternette hemen her veri kıymetlidir. Bu yüzden hemen her hareketimiz olabildiğince kayıt altına alınır. Google arama motorunda yapılan aramalar da kayıt altına alınır. Çünkü bu veriler algoritmayı iyileştirmek için kullanılır. Kullanıcıların yaptığı diğer aramalar şeklinde öneriler sunulur. Bu sayede Google’da bir arama yapan kullanıcı, yaptığı aramayla ilgili sonuç bulamadığında Google’ı daha iyi yönlendirmesi ve ek sonuçlar çıkarılması amacı ile diğer arama önerileri sunulur.
Bu yöntem sayesinde kullanıcılar (yani bizler) daha fazla arama yaparak daha fazla sonuç görürüz. Böylece aradığımız sonuca daha çok yaklaşma fırsatı elde ederiz. Google gibi büyük arama motorları, arama niyetimizi anlamak ve aradığımız sonucu bulmamız için büyük yatırımlar yapıyor. Bizler de profesyonel Google kullanıcıları olarak (SEO Uzmanı) bu tür güncellemeleri yakından takip ediyoruz.
Yaptığımız aramalar izleniyor mu?
Evet, internette yaptığınız aramalar genellikle izlenmektedir. Çeşitli nedenlerle, çeşitli taraflar tarafından internette yaptığınız aramaların izlenmesi mümkündür. Örneğin, tarama geçmişinizi tutan tarayıcınız veya kullandığınız arama motoru tarafından izlenebilir. Ayrıca, internette gezinirken ziyaret ettiğiniz web siteleri de tarama davranışınız hakkında bilgi toplayabilir. Bu bilgi, reklamların daha ilgili hale getirilmesi, arama sonuçlarının daha anlamlı hale getirilmesi veya diğer amaçlar için kullanılabilir.
Ancak, internette yaptığınız aramaların izlenmesini önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin, tarayıcınızda “Gizlilik” ayarlarını kullanarak tarama geçmişinizi sıfırlayabilir veya özel tarama modunu kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir VPN (Virtual Private Network, Sanal Özel Ağ) veya Tor tarayıcısı gibi özel araçları da kullanarak internette yaptığınız aramaların izlenmesini azaltabilirsiniz.