Google’da aradığınız sonuçlara ulaşmak için Google arama teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanız şart. Eğer doğru teknikleri kullanırsanız Google’da aradığınız pek çok sonuca ulaşabilirsiniz. Sonuca daha kısa sürede ve daha az uğraşarak ulaşmak için yine Google arama tekniklerinden yardım almanız gerekir.
Konu Başlıkları
İnternette araştırma yaparken hızlı ve etkili şekilde sonuç almayı kim istemez? Size öğreteceğimiz Google arama teknikleri sayesinde Google üzerinde aradığınız içeriklere daha hızlı ve kolay ulaşabileceksiniz.
Google arama teknikleri nelerdir?
Google’da arama yaparken kullanılan tekniklerdir. Bu teknikler sayesinde daha kısa sürede daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. En büyük artısı zaman kazandırmasıdır.
Google Arama Teknikleri
Web aramalarını hassaslaştırma olarak adlandırılan Google arama teknikleri ile birlikte aramalarınızı hızlı ve doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki güncel Google arama teknikleri sayesinde Google’ı daha efektif kullanabileceksiniz.
Görsel aramaları hassaslaştırma
Google Görseller‘de arama yaparken aramanızı özelleştirebilirsiniz. Örneğin, bir görselin yükseklik ve genişlik değerlerine göre arama yapmak için bir kalıp kullanabilirsiniz. Böylece aradığınız görseli sadece istediğiniz boyutlara göre filtreleyebilirsiniz.
Örnek Kullanım Sorgusu: bilgisayar imagesize:1366×768
Görsel Çıktısı:
Sağlaması: Görselin üzerinde görebileceğiniz üzere çıkan sonuçlar 1366×768 olarak filtrelenmiştir.
Yaygın olarak kullanılan arama teknikleri
Google Görsellerdeki filtrelemenin yanı sıra arama bölümünde de detaylı filtreler yapabileceğiniz özellikler vardır.
Sosyal medyada arama:
Aradığınız ifadeyi sadece sosyal medya sitelerinde aramak için kullanılır. Sonuçlar sadece sosyal medya sitesi için filtrelenir. Aslında bu yöntem bir sosyal medya sitesinde detaylı arama yapmak için de kullanılır. İlgili sitelerin kendi arama motorlarından sonuç alamadığımız durumlarda bu tekniği kullanırız.
Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bir ifadenin sonuna @twitter eklediğimizde sadece Twitter’daki sonuçları görürüz. Aradığımız ifadeyi sadece Twitter’da aramanın bir diğer yolu ise site:twitter.com “yazılım” şeklindedir. Bu içeriğin diğer bölümlerinde bu kullanımdan bahsetmiştim.
Hemen yukarıdaki resimde ise aynı örneğin Instagram için olanını görüyorsunuz. Bunu diğer sosyal medya siteleri için türetmek mümkündür.
Fiyat arama:
Bir ürüne ait fiyat araştırması yapıyorsak ya da bir ürün için kendi bütçemiz dahilinde sonuç çıkmasını istiyorsak bu tekniği kullanırız. Fakat son zamanlarda bu tekniğin doğru sonuçlar vermediğini gözlemliyorum. Yine de bazı arama gruplarında sonuç verdiğini görmek mümkün. Dolar cinsinden arama yaptığınızda doğru sonuç çıkma ihtimali daha yüksek. İngilizce aramalarda ise bu doğruluk daha da artıyor.
Örnek Sorgu: smartphone $500
Yukarıdaki resimde göreceğiniz üzere Google’a smartphones $500 yazdığımızda fiyatı 500 birim olan akıllı telefonlar için sonuçları görüntülüyoruz. Bu içeriğin devamında 2 fiyat arasındaki ürünleri görmeyle ilgili farklı bir bilgi yer alıyor. Orada da dile getirdiğim gibi: $500 ifadesindeki $ (Dolar) işareti aslında ‘fiyat’ ifadesi. Yani doğrudan Dolar kurunu temsil etmiyor. Herhangi bir ülkenin birim 500 parası olacak şekilde sonuçlar karşımıza geliyor.
Özetle, Google Arama Teknikleri içerisinde ürün fiyatı analiz etme ve araştırma ile ilgili en çok kullanılan sorgu budur.
Kelimeleri aramanızdan hariç tutma:
Google’da en çok kullanılan arama tekniklerinden biri de hariç tutma tekniğidir. Eğer bir ifade yazdığınızda karşınıza çıkan bazı sonuçların karşınıza çıkmasını istemiyorsanız ve ilgili sonuçları aramanızdan çıkarmak istiyorsanız hariç tutma tekniğini kullanabilirsiniz.
Örnek Sorgu: iphone 14 -128
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere Google’da iPhone 14 arattım fakat 128 ifadesini bu aramadan çıkardım. Çünkü amacım 128 GB olmayan iPhone sonuçlarını görmekti. Bu yüzden 512 ve 256 GB olan iPhone 14 ürünleri hakkındaki sonuçları gördüm. Yani istediğime ulaşmış oldum.
Ayrıca bakınız: Amerika iPhone Fiyatları
Tam eşleşme arama:
Google’da bir ifade arattığınızda arattığınız ifadenin arasına farklı kelimeler eklenmiş sonuçlar görebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için tam eşleşme tekniğini kullanabilirsiniz. Bunu yaptığınızda sadece yazdığınız ifadenin tam eşleşmiş sonuçları karşınıza çıkarılacaktır.
Daha basit bir ifade ile: Google’da “iphone 14 128” gibi bir arama yaptığınızda çıkan sonuçlar arasında “iphone 14 256 GB” gibi bir sonuç görmeniz bu teknik sayesinde engellenmiştir.
Yukarıda gördüğümüz gibi “iphone 14 128” araması yaptığımızda karşımıza sadece 128GB olan iPhone 14 modelleri geliyor.
Sayı aralığında arama:
Genellikle fiyat araştırması yaparken (Eğer Google Shopping kullanılmıyorsa) iki fiyat arasında arama yapmak istediğimiz zaman sayı aralığında arama tekniğini kullanırız. Örneğin 500$ ile 1000$ aralığındaki telefonları görmek istiyorsak sayı aralığında arama tekniğini kullanırız.
Önceki ürün fiyat araştırması başlığında ifade ettiğim gibi $ işareti ve İngilizce dilindeki aramalarda bu teknik daha doğru çalışıyor. Türkçe içeriklerde ve ₺ ikonuna sahip ürünlerde tam anlamı ile doğru sonuçlar veremiyor. Denemekte fayda var.
Örnek Sorgu: smartphone 500$..750$
Yukarıdaki resimde örnek sorgumuzu görüyoruz. 500 ve 750 birim arası sonuçların listelendiğini görebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus: Dolar ($) işareti kullandığımız halde Euro ve TL gibi birimleri de sonuçlar arasında görüyoruz. Ama yine de 500 ve 750 birim arasındaki telefonları görüyoruz. Buradan anladığımız üzere Dolar işareti aslında bir sabit ifade. Doları değil, fiyat ifadesini temsil eden bir kullanım söz konusu.
Aramaları birleştirme:
Google üzerinde iki kelimeyle ilgili iki farklı arama yaptığınızı ve bu sonuçları tek ekranda görmek istediğinizi düşünün. Böyle bir ihtiyaç anında aramaları birleştirme tekniğini kullanırız.
Örnek Kullanım:
Google Sorgusu: Futbol OR Basketbol
Görsel:
Belirli bir siteyi arama:
Benim de en çok kullandığım Google arama tekniklerinden biri olan belirli siteyi arama yöntemi oldukça işlevsel. Eğer bir site içerisinde bir ifade aramak istiyorsak bu tekniği kullanıyoruz.
Eğer aradığımız ifadeleri sadece belirli uzantılarda aramak istiyorsak yine aynı tekniği kullanarak site:.gov gibi bir ifade yazarak sonuna ekleme yapabiliriz. Böylece sadece .gov uzantılı eğitim sitelerindeki ifadeleri görürüz. Böylece akademik araştırma yaparken gözümüzle .gov uzantılı siteler aramak yerine tüm sonuçları .gov olarak filtreleyebiliriz. Aynısını .com, .net ve bilindik diğer uzantılar için yapabilirsiniz.
İlgili siteleri arama:
Eğer bir sitenin benzerlerini aramak istiyorsak bu Google arama tekniğini kullanıyoruz. Bu teknik sayesinde webdeyazilim.com benzeri siteleri bulabiliriz. Elbette buna gerek yok, çünkü webdeyazilim.com pek çok konuda yeterli bir site. 🙂
Bu teknik her sitede çalışmayabilir. Çünkü Google her site için bir havuz oluşturmuyor. En büyük ve bilindik sitelerin benzerlerini listelese de her site için bunu yapamıyor. (Henüz)
Bir sitenin Google’ın önbelleğine alınmış sürümünü görme:
Google, siteleri kendi önbelleğine alarak siteleri bu önbelleğe göre tarar ve değerlendirir. Sitelerin her saniye taranması ve Google sistemlerinde canlı olarak görünmesi mümkün değildir. Google’ın bir siteyi en son taradığında neler gördüğünü öğrenmek istiyorsanız bu tekniği kullanarak sitelerin Cache belleğe alınmış hallerini görebilirsiniz. Bu biraz teknik bir konu. Geliştiriciler için önemli bir özellik.
Yukarıda webdeyazilim.com için Google’ın son tarama yaptığında gördüklerini hep birlikte görüyoruz.
Google Arama Araçlarını Kullanma
Google’da herhangi bir arama yaptığınızda yukarıdaki resimde görülen araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar sonuçları detaylı şekilde filtrelemek içindir.
Videolar: Aradığınız ifade ile ilgili videoları filtrelemeye yarar. Karşınızda sadece video sonuçları yer alır.
Alışveriş: Aradığınız ifade ile ilgili ürünleri filtrelemeye yarar. Karşınızda sadece Google Shopping ürün sonuçları yer alır.
Görseller: Aradığınız ifade ile ilgili görselleri filtrelemeye yarar. Karşınızda sadece resim ve görsel sonuçları yer alır.
Haberler: Aradığınız ifade ile ilgili haberleri filtrelemeye yarar. Karşınızda sadece haber sonuçları yer alır.
Daha Fazla: Eğer aradığınız ifade ile ilgili aşağıdaki sonuçları filtrelemek isterseniz daha fazla alanını kullanabilirsiniz.
- Haritalar
- Kitaplar
- Uçuş Arama
- Finans
Araçlar: Aradığınız ifade ile ilgili Dil, Zaman ve kelime filtresi yapmak istediğinizde Araçlar alanını kullanabilirsiniz. Şahsen en çok kullandığım Google arama tekniklerinden biridir.
Özellikle herhangi bir zaman yazan yerdeki filtreyi çok kullanırım. Eğer aradığım ifade ile ilgili son 24 saatte neler yayınlanmış görmek istiyorsam buradaki zaman ayarını son 24 saat olarak güncellerim.
Ya da, bir konuda araştırma yapıyorsam, özellikle ‘nasıl yapılır’ içeriği araştırıyorsam, öncelikle dili İngilizce yapar, daha sonra ise herhangi bir zaman yazan yerdeki zamanı son 1 ay ya da son 1 yıl olarak değiştiririm. Böylece yaptığım arama ile ilgili güncel sonuçları yabancı kaynaklardan görüyor olurum. Bu da tam olarak istediğim sonuçlara ulaştığım anlamına gelir.
Google Arama Teknikleri kullanmak bize ne kazandırır?
Her şeyden önce zaman kazandırır. Google arama teknikleri olmadan yapılan aramalar genellikle zaman kaybına sebep olur. Çünkü filtresiz yapılan aramalar farklı sonuçlar getirir ve bu sonuçlar arasında bulmak istediğiniz sonucu arayıp durursunuz.
Fakat Google arama tekniklerini kullanırsanız karşınıza sadece bulmak ve görmek isteyebileceğiniz sonuçlar gelmiş olur. Böylece görece doğru sonuçlara daha kısa sürede ulaşmış olursunuz.
Arama tekniği kullanmadan Google kullanmak bize ne kaybettirir?
Önceki başlığın detayından anlayacağınız üzere zaman kaybettirir. Ayrıca Google’ı kullanma amacınız bir sonuca ulaşmak olduğu için, Google arama tekniklerini kullanmadığınızda sonuca ulaşamayabilirsiniz. Bu da sizin için vakit kaybı ve çözümsüzlük anlamına gelir.
Google arama hakkında bilmemiz gereken ek bilgiler
Eğer Google’ı daha efektif ve doğru kullanmak istiyorsanız Google’ı anlamanız gerekir. Unutmayın ki Google bir araçtır. Bun aracı kullanma kabiliyetinizi geliştirdiğinizde bu araçtan daha çok verim alırsınız.
Daha önce verdiğim araba örneğini düşünün: Eğer arabayı çok iyi kullanıyorsanız araba sizin için daha faydalıdır. Fakat arabayı çok iyi kullanamıyorsanız, korkuyorsanız, kaza yapıyorsanız araba sizin için iyi bir araç olmayabilir. Fakat araba iyi bir araçtır çünkü pek çok işimizi görür. Siz bu aracı kullanamıyor olduğunuz için arabanın faydalarından istifade edemiyor olursunuz. Google arama teknikleri de böyledir.
Sonuç
İnternet hayatımızın her yerinde. Eğer doğru şekilde kullanırsak pek çok faydasını da görebiliriz. Google’da bu anlamda bize oldukça fayda sağlıyor. Her gün ücretsiz şekilde kullanıyor olsak da gözümüzün önünde duran bu gerçeği inkar edemeyiz. Google’ın daha faydalı hale gelebilmesi için onu iyi anlamalı, onun anladığı dilden konuşabiliyor olmalıyız. Umarım bu yazı size Google konusunda faydalı bilgiler vermiştir.