Android Geliştiriciler Mobil Uygulamaları Güvenli Kılmak İçin Neden Kod İmzalama Sertifikasına İhtiyaç Duyar?

Kod İmzalama Sertifikaları, Comodo, GlobalSign, Thawte vb. Sertifika Yetkilileri (CA) tarafından yazılım kodunun şifreleme yöntemiyle güvenliğini sağlamak ve böylece bilinmeyen kaynaklar tarafından tehlikeye atılmasını önlemek için verilen dijital sertifikalardır. Kodun gerçekliğini doğrulamak ve aynısının değiştirilmediğini veya imza sonrası değiştirilmediğini doğrulamak için uygulamaları ve yürütülebilir dosyaları dijital olarak imzalamak için kriptografik karmalar kullanırlar.

Android Uygulamaları ve Kötü Amaçlı Yazılım Saldırıları

Yaklaşık sekiz yıl önce ‘Android’ adı verilen bir işletim sistemini neredeyse hiç kimse bilmiyordu. Ancak bugün, dünyadaki akıllı telefonların ve tabletlerin neredeyse çoğu buna güveniyor. ‘Google Play‘ olarak da bilinen Android pazarı, sunduğu ‘ücretsiz uygulamalar’ açısından ‘Apple App Store‘u gölgede bıraktı. Android Play Store’un popülaritesi son birkaç yılda katlanarak arttı ve sunulan ücretsiz uygulama sayısı açısından en büyük mağazalardan biri.

Kod İmzalama Sertifikası

Ancak ne yazık ki artan bu popülerlik, istenmeyen ilgiyi de çekmeyi başardı. Android, giderek artan sayıda küçük şirketlerden ve bireylerden oluşan geliştiricilerle güçlü bir topluluğa sahip olsa da, Android uygulamalarında gerçekleştirilen birkaç kötü amaçlı yazılım saldırısı vardır. Çok az geliştiricinin bir uygulamanın güvenliğini sağlama konusundaki ihmali, dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı etkiledi. Ve son birkaç yılda, bu tür saldırıların oluşumu ve yoğunluğu katlanarak artmıştır.

Saldırganların bir Android platformunda kullandığı en yaygın taktiklerden biri ‘Meşru bir uygulamaya saldırı kodu eklemek‘ ve bu tür ‘yeniden paketlenen‘ kod daha sonra piyasaya yeniden sunuluyor. Sonuç olarak, kullanıcılar sahte uygulamayı gerçek uygulamadan ayırt edemezler. 

Bu tür kötü amaçlı yazılım bulaşmış uygulamalar, kullanıcıların cihazlarında saklanan özel bilgilerini kolayca çalabilir veya istenmeyen içerik ve sinir bozucu reklamlar gönderebilir. Kötü amaçlı yazılım ayrıca, maliyeti kullanıcılara ait olmak üzere yüksek kaliteli SMS’ler göndererek Android cihazından yararlanabilir.

Android, herhangi bir uygulama geliştiricinin Android için yeni ve son derece yenilikçi uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir açık geliştirme platformuna sahiptir ve kullanıcılar onu seviyor gibi görünse de, “kötü amaçlı yazılım yaratıcılarının” bu açık platform yapısını eşit derecede çekici bulduğunu belirtmekte fayda var. Çoğu zaman, kullanıcılar bir uygulamayı indirmeden önce sunulan uzun izinleri görmezden gelir ve ‘Kabul ediyorum’ seçeneğini tıklayarak kötü amaçlı yazılım bulaşmış bir uygulamanın hilesine kapılırlar. Bu, kötü amaçlı yazılımların uygulamanın kendisiyle birlikte indirilmesini çok kolaylaştırır.

Kod İmzalama Sertifikası

Bu tür olaylar, hem Android geliştiricileri hem de kullanıcılar arasında uygulama güvenliği bilinci gerektirir. Bu, Android uygulamalarının güvenliğini sağlamak için bir Kod imzalama sertifikasının önemine odaklanmamızı sağlayan şeydir. Bu sertifikalar, uygulama geliştiricilerin son kullanıcıları için uygulamalarının bütünlüğünü geliştirmelerine yardımcı olmada önemli bir role sahiptir.

Kod İmzalama Sertifikası Nedir?

Kullanıcıların çoğu, mobil uygulamaların da kötü amaçlı yazılım yaydığının farkında değil. Aslında, halkın çoğunluğu tam izinler vererek bilinmeyen uygulamaları indiriyor ve bu durum, bundan aşırı derecede fayda sağlamayı bekleyen bilgisayar korsanları tarafından fark edilmiş durumda.

İşte böyle durumlarda Kod İmzalama Sertifikaları devreye giriyor. Bu sertifika, uygulama kodunu dijital olarak imzalar ve geliştiricinin sisteminden kullanıcının sistemine kadar uçtan uca güvenlik sağlar. Bu nedenle uygulama yazılımı, dağıtım veya indirme işlemi sırasında değiştirilemez.

Bu sertifikanın temel amacı, müşterilerin indirdikleri uygulamanın orijinal olduğu ve herhangi bir zararlı unsur içermediği konusunda bilinçlendirilmesidir. Bu sertifikalar açıkça Android ve Apple gibi işletim sistemleri arasında bir favoridir.

Kod İmzalama Sertifikası Nasıl Çalışır?

Kod imzalama sertifikası, SSL sertifikasına benzer şekilde çalışır. Tıpkı SSL sertifikası gibi, açık anahtarlı şifreleme veya asimetrik şifreleme teknolojisi kullanır. Bu teknoloji, bir çift halinde çalışan iki şifreleme anahtarı, genel anahtar ve özel anahtar içerir. Genel anahtarlar ve özel anahtarlar birbirinden farklı olsalar da matematiksel olarak ilişkilidirler.

Kod İmzalama Sertifikası Nasıl Çalışır?

Kod imzalama sertifikası için bir istek gönderdiğinizde iki anahtar oluşturulur. Adından da anlaşılacağı gibi, özel anahtar her zaman bir sır olarak kalmalıdır. Özel anahtar, başvuranın cihazında saklanır ve sertifika yetkilisine sunulmaz. Öte yandan, ortak anahtar genellikle kod imzalama sertifikası verilmeden önce sertifika yetkilisine sunulur. 

Daha önce de belirtildiği gibi, bu anahtarların kod imzalama sertifikalarında çalışma şekli, SSL sertifikalarında çalışma şekline benzer. Özel anahtar, dijital imzayı uygulamaya uygulamak için kullanılacak olan anahtardır. Ortak anahtar, kod imzalama sertifikasını imzalayan kuruluşun kimliğini doğrulamak için kullanılır.

Kod İmzalama Sertifikasının Avantajları 

Kod İmzalama Sertifikasının Avantajları 

2022’de uygulamanızın bu dijital sertifika olmadan hayatta kalması mümkün değil. Şimdi, uygulamanız web sitenizde listeleniyorsa ve müşterileriniz uygulamanın sahibini biliyorsa neden bir uygulamaya ihtiyacınız olduğunu merak edebilirsiniz. Ancak o zaman bile bir sertifikaya ihtiyacınız olabilir çünkü bu dijital sertifikayla yapabileceğiniz çok daha fazla şey var. Aşağıda, temel avantajlarından bazıları ve bunun işinizi nasıl etkileyebileceğine dair hızlı bir bakış bulunmaktadır.

Kod Bütünlüğünü Korur:

Kod imzalama sertifikası, karma işlevi eşleştirme ve zaman damgası yoluyla kod bütünlüğünü korumada çok önemli bir rol oynar. Kodu imzalamak için kullanılan karma sonunda onaylandığından, bütünlüğünü otomatik olarak doğrular. Böylece son kullanıcı, siber suçluların kodu değiştirmediğinden emin olabilir. Ayrıca, ilk imzayla birlikte bir zaman şeridi (daha çok zaman damgası olarak bilinir) ekleme seçeneği, bir kişinin kodun bütünlüğünü doğrulamasını sağlar.

Güvenilirlik Oluşturun:

Kullanıcılar uygulamanızı yüklediğinde, ‘bilinmeyen yayıncı‘ uyarısı gibi güvenilirliğinizi azaltabilecek bir güvenlik uyarısı görmelerini istemezsiniz. Ancak, kullanıcıları korumak amacıyla çoğu işletim sistemi, kurulumdan önce uygulamaya uygulanan imzaya atıfta bulunarak yayıncının kimliğini onaylar. Bu nedenle, tanınmış bir CA’dan kod imzalama sertifikası almak ve tüm uygulamaları ve güncellemeleri yayınlamadan önce imzalamak gerekir.

Üstün Kullanıcı Deneyimi:

Kullanıcılar, güvenliğe her şeyden önce dikkat eder ve yazılım geliştiricilerin tam olarak bu durumdan faydalanması gerekir. Bu nedenle, müşterileriniz tanınmış bir CA‘dan bir güven mührü gördüğünde ve hiçbir güvenlik uyarısı görmediğinde, bu muhtemelen onları rahatlatacaktır.

Uygulamayı sizin geliştirdiğinizin kanıtı:

Zaman damgası özelliği, kodun size ait olduğunu kanıtlamanıza olanak tanır ve bu, mülkiyet haklarınız sorgulandığında son derece yararlı olabilir. Örneğin, PlayStore ve AppStore gibi birçok tanınmış uygulama deposu, klonlanmış uygulamaları hem kendi başlarına hem de gerçek uygulama geliştiricilerinin isteği üzerine periyodik olarak kaldırır. Bu nedenle, bu tür anlaşmazlıklar başlatılacağı veya çözüleceği zaman, uygulamanız bir kod imzalama sertifikası ile imzalanmışsa, gerçekliğinizi ve yetkinizi her zaman kanıtlayabilirsiniz.

Kod İmzalama Sertifikasının ve Zaman Damgasının Sona Ermesi

Çoğu geliştiricinin, süresi dolmuş bir kod imzalama sertifikasının uygulamalarının güvenilirliği üzerindeki etkisi konusunda kafası karışır. Öncelikle, bu dijital sertifikanın yaşam döngüsünün bir ile üç yıl arasında değiştiğini anlamalısınız. Yine de, kodu imzalarken ve zaman damgası koyarken sertifika geçerli olduğu sürece endişelenecek çok az şey vardır. 

Sistemler yalnızca zaman damgasını arar, bu nedenle önemli olan imza uygulandığında kod imzalama sertifikasının geçerli olup olmadığıdır. Bu nedenle, süresi dolmuş kod imzalama sertifikasına sahip bir uygulamayı asla imzalamamaya dikkat edin.

Android Geliştiricilerinin Neden Kod İmzalama Sertifikasına İhtiyacı Var?

Bilgisayar korsanlarının bu dijital sertifikayı kullanmayan uygulamalara kötü amaçlı kodlar sokmasının ne kadar kolay olduğunu bilseniz şaşırırsınız. Bilgisayar korsanlarının her zaman kurcalayabilecekleri şifrelenmemiş kod arayışında olmalarına şaşmamalı. 

Ancak, uygulamanın kodunu şifrelemek için bir kod imzalama sertifikası kullanarak bunun olmasını önleyebilirsiniz. Şifreleme, kodu üçüncü şahıslar için okunaksız hale getirerek, bilgisayar korsanlarının kodu kopyalamasını veya kurcalamasını imkansız hale getirir.

Son Paket Servis

Tartışıldığı gibi, bir kod imzalama sertifikası, sahiplik oluşturma, kod bütünlüğünü koruma ve sanal dünyayı kullanıcılar için daha güvenli hale getirme gibi üç amaca hizmet eder. Tarayıcı uzantısı, mobil uygulamalar, masaüstü uygulamaları vb. gibi her tür uygulama geliştirme projesi için olmazsa olmazdır çünkü artık hemen hemen her ana işletim sistemi bunu gerektiriyor.

Ancak, sadece bir tanesine sahip olmak güvenlik sorunlarınızı çözmez. Firmanız tarafından oluşturulan mobil uygulamaları ve diğer projeleri güvence altına almak için özel anahtarınıza erişimi sınırlandırarak güvende tutmalısınız. Uygulanan birkaç güvenlik önlemi ile uygulama geliştirme işiniz çok sayıda güvenlik sorununa anında karşı koyabilir.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın