internetten telefon almak günümüz teknolojisinin kolaylıklarından sadece birisi hiç şüphesiz. Güvenli olarak internet üzerinden telefon almak ve aldığımız ürünün istediğimiz özelliklerde gelmesi için bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Aldığımız ürünün istediğimiz gibi gelmesinden kastım; kutudan ‘hıyar’ çıkmaması…
Konu Başlıkları
İnternetten telefon almaktan kasıt nedir?
İnternet üzerinde başta telefon olmak üzere birçok ürünün satışını yapan sitelerden/firmalardan alışveriş yapmaktır. Evinizde oturduğunuz yerden beğendiğiniz ürünü internet üzerinden sipariş ederek kapınıza kadar gelmesini sağlayarak internetten telefon almış olursunuz.
İnternetten telefon almak güvenli midir?
Bu soruya doğru cevabı verebilmek için İnternet kavramını tanımlamanız gerekir. İnternet genel bir kavram olacaktır. Bu karmaşaya yol açan temel sebepler arasında İnternet kavramının sürekli genel olarak kullanılmasıdır. Bu durumu şöyle açıklığa kavuşturalım;
(İnternet kavramını bilmeyen veya yeni yeni öğrenmeye başlayan milyonlarca insan var. Bu yüzden yazıyı oldukça açık ve açıklayıcı yazmaya çalışıyorum…)
Elden taksitle telefon almak içeriğimize de daha sonra mutlaka göz atın…
İnternet kavramını genelden özele yaymak için şöyle bir örnek vereyim;
Varsayalım ki iki tane internetten telefon alabileceğiniz site buldunuz. Bir tanesi x sitesi diğeri hepsiburada.com. Önce x sitesini ele alalım…
x sitesi sadece ürünleri sitesinde var olarak gösteren, destek taleplerini, yorumları yada çağrıları yanıtlamayan bir online ticaret sitesi olsun. Buradan sipariş veren insanlara kargo ile ‘hıyar’ gönderiyor olsun. (Bilmeyenler için ufak bir hatırlatma: Ülkemizde telefon sattığını iddia ederek müşterilerine telefon kutusunda hıyar gönderenler olmuştur. Zaten bu yazının yazılma amacı bu durumdan etkilenerek güvenli satış sitelerinden de çekinen insanların internete olan güvenini arttırmak ve internete özel fiyatlardan mahrum kalmamalarını sağlamaktır. Bu yüzden sürekli yazı içerisinde hıyar tabirini kullanıyor olacağım.) Bu site o kadar insanı dolandırmış olsun ki milyonlarca insan “internetten telefon aldı ‘hıyar’ geldi” şeklinde dedikodu yapsın.
Tüm bu varsayımları aklınızın bir köşesine not edin. Birkaç insanın bu şekilde dolandırılması sonucunda ülkenin dört bir yanına yayılan haberlerin sonucunda lekelenen tarafın x firması olması gerekiyordu fakat internet lekelendi. “İnternetten telefon alırsan öyle olur” gibi tepkiler çığ gibi yayılmaya başladı.
Diğer sitemiz hepsiburada.com‘u ele alalım. (hepsiburada.com temsilidir. Güvenli siteler arasında olduğu için örneklemelerde kullanıyor olacağım…) x sitesinin aksine müşteri yorumları ile yakından ilgilenen, satıcıları alıcılar ile birleştiren, canlı destek sağlayan, çağrıları olabildiğince hızlı yanıtlayan, milyonlarca alıcıyı binlerce satıcı ile buluşturan dev bir platformdur hepsiburada.com.
Tüm bunları yaparken alıcının memnun kalması adına birçok şeyi de yapmaktadır. Bunlardan bazıları kargo takibi, paranın havuzda bekletilmesi (Ürünü almak için ödeme yaparsınız. Bu ödeme hepsiburada.com havuzunda bekletilir. Ürün kargo ile elinize ulaşır. Ürünü alır ve konrol edersiniz. Üründe sorun çıkmazsa hepsiburada.com sistemi üzerinden ürünü onaylarsınız. Paranız o anda satıcı hesabına geçirilir. Aksi halde paranız havuzda bekletilir. Ürünü geri gönderir yada iade edersiniz. Paranız geri hesabınıza aktarılır.) ve iade-değişim gibi imkanları müşterilerine sunuyor olmasıdır.
Şimdi X sitesinden alışveriş yapıp internetin zararlı olduğunu düşünen insanların dilden dile taşıdığı bu durumun etkisinde kalan insanların hepsiburada.com gibi büyük firmaların büyük hizmet ve kolaylıklarından faydalanamaması büyük bir eksiklik değil midir? Tabii ki öyledir.
Nasıl ki bir satıcı bir markayı zedelemiyor ise bir dolandırıcı da bir topluluğu etkilememeli. Bu işi hakkı ile yapan birçok insan var. Zaman içerisinde bunlar isimlerini duyurdular ve birçok satış yaptılar. Daha uygun ürünlerin bulunduğu internet dünyası’na adım atmaktan çekinmeyin. Yazımın devamında hangi sitelerin güvenli olduğunu, hangilerinin ucuz ürünler sattığını ve hangi şartlarda alışveriş yapabileceğinizi anlatıyor olacağım…
İnternetten telefon almak için site önerileri!
Güvenli olarak Telefon almanız için birçok site mevcut. Bunların 3-5 tanesini şöyle sıralayıp biraz da haklarında bilgi verelim (sıralama rastgele yapılacaktır);
Tekrar hatırlatalım: Yukarıdaki siteler güvenilir firmalardır. Fakat burada satış yapan mağazalar için kimse kefil olamaz. Telefonları her ne kadar bu sitelerden alsanız da ürünleri size burada üye olan satıcılar gönderir. Bu yüzden telefon alırken telefonu satan satıcının puanına, yorumlarına, sattığı ürünlerdeki yorumlara bakın. Alacağını telefondaki yorumlara mutlaka ama mutlaka bakın.
Hepsiburada.com Birçok satıcının bir araya getirilmesini, siparişlerin takibini ve kontrolünü, fiyatta rekabeti ve müşteri memnuniyetini sağlayan bir e-ticaret platformudur. Satıcılardan gerekli doneleri alıp güvenli ve şeffaf satış için birçok çözüm üretmektedir. Son derece güvenlidir.
n11.com yine hepsiburada.com gibi bir e-ticaret sitesidir. Aynı imkanları burada da bulabilirsiniz. Bir ürünü iki sitede aratıp aradaki fiyat farklarını gözlemledikten sonra ikisinden de duruma göre alışveriş yapabilirsiniz. Son derece güvenlidir.
Amazon Türkiye: Amazon dünyanın en büyük e-ticaret markalarından biri. Bu gücü sayesinde pek çok ülkede operasyonlarını yerel olarak yürütebiliyor. Bu ülkelerden birisi de Türkiye. Amazon Türkiye sitesinde cep telefonları genellikle daha uygun oluyor. Bunun temel sebebi ise komisyon oranları ve teşvik.
Çoklu satıcılı bir pazar yeri sitesi olan Amazon Türkiye, zaman zaman yaptığı kampanyalar ile oldukça uygun fiyatlı telefonlar listeliyor. Satıcıları da düzenli olarak denetleyen bu siteden telefon almak güvenlidir. Son derece güvenlidir.
Trendyol.com listeye sonradan eklediğim bir diğer pazaryeri sitesi. 2019 yılının en gözde pazaryeri sitelerinden biri olan trendyol.com, yaptığı reklamlar ile en çok indirilen mobil uygulamalar listesine de girmiştir. Mobil uygulaması üzerinden sipariş verebildiğiniz pazaryerlerinden birisidir. Buradaki satıcılar oldukça sıkı denetlenir. Bu yüzden trendyol.com’dan telefon almak son derece güvenlidir.
Pazaryeri sitelerinden alışveriş yaptığınızda güvenceniz pazaryeridir. Satıcılar, yani mağazalar panel üzerinden gelen siparişi görüp ürünü hazırlar ve kargoya verir. Sonra da ürünü teslim alıp onaylamanızı bekler.
Siz ürünü teslim alıp, sorunsuz şekilde aldığınızı onayladığınızda satıcının parası havuzdan kendisine aktarılır. Yani siz ürünü elinize alana kadar satıcı o ürünün parasını alamaz. Bu yüzden de sizi pazaryeri üzerinden dolandırmaya çalışamyacaktır. (Yeni mağazalar bunun dışında kalabilir. Güven kazanana kadar satış yapmaları gerekir.)
gittigidiyor.com‘da diğer e-ticaret sitelerinin verdiği tüm hizmetleri vermektedir. Hepsini ayrı ayrı anlatmaya gerek yok kesinlikle bu sitede son derece güvenlidir.
sahibinden.com sitesini opsiyonel olarak belirtmemin sebebi ilan üzerine yoğunlaşmış bir site olmasıdır. Telefon satışları var fakat bir emlak yada vasıta ilanları kadar ilgi görmemektedir. Genelde insanlar ev,araba yada ikinci el eşya aradıklarında sahibinden.com’u tercih ederler. Fakat yine söylüyorum ki burada da sıfır telefon ve ikinci el telefon alma imkanınız vardır ve site ne kadar güvenli olsa da satıcılar pek denetlenmez.
Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Sahibinden üzerinden ürün alırken ürünü sahibinden.com’dan almadığınızı bilmeniz gerekiyor. sahibinden alıcı ile satıcıyı buluşturan bir site. Bu yüzden herhangi bir kötü niyetli satıcının ilanını görüp onu aradığınızda paranızı alıp ürününüzü göndermeyebilir. Diğer pazaryeri sitelerinden farklı olması sebebi ile aynı kefeye konulmamalıdır.
Telefon alırken 2. el almak istiyorsanız sahibinden.com iyi bir tercihtir. Fakat sahibinden.com ürüne ulaşmanızı sağlar. Ürünü alıp memnun kalmanızı sağlayamaz. Dolandırılmamanızı sağlamak için GET ödeme sistemi gibi sistemler geliştiriyor fakat dolandırıcılık olaylarına henüz çözüm bulabilmiş değil.
Sahibinden.com üzerinden telefon alacaksanız aynı şehirdeki ilanlara bakıp direkt elden görerek almanızı tavsiye ederiz. Başka şehirdeki ilanlarda ise tanıdığınız birinden giderek görerek almasını rica edebilirsiniz. Diğer türlü önce parayı gönderip sonra kargo bekleyecek ticaretlerden olabildiğince kaçının. Bu riske değmez.
Telefon almak için güvenilir siteleri bu şekilde sıraladık ve tanımladık. Listeye eklenecek üç beş site daha bulunur fakat bunlar telefon alımları için tüm talebi karşılayacaktır. Bu siteleri inceleyerek hangi sitelerin telefon almak için güvenli olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
İnternetten telefon alırken nelere dikkat edilmelidir?
İnternetten telefon alırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta elbette bulunuyor. Yukarıda verdiğim güvenli siteleri baz alarak yazımın devamındaki önerileri değerlendirebilirsiniz.
internetten Telefon Almak
İnternetten telefon almak 2017-2018 döneminde oldukça popüler. Bu durumu sektörün biraz da içinde olarak ister istemez gözlemliyoruz. Gözlemlerim sonucunda internetten telefon alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şu şekilde ifade edebilirim;
- Fiyat Araştırması
- Garanti Durumu
- Kullanıcı Yorumları
- Satıcı Puanı
- Kargo ve Diğer ayrıntılar…
#1 Fiyat Araştırması
Fiyat konusunda öncelikle bütçenize göre araştırma yapmalısınız. Yukarıda ismini verdiğim telefon alabileceğiniz siteler içerisinde aradığınız bir telefonun fiyatını araştırın. Sadece almaya karar verdiğiniz bir telefonun değil bütçenizi de siteler içerisinde araştırabilirsiniz. Bu sitelerin içerisinde bulunan telefonların fiyatlarını belirledikten sonra almak istediğiniz telefonları belirleyebilirsiniz. Daha sonra belirlediğiniz telefonun fiyatını verdiğim tüm siteler içerisinde araştırıp fiyat araştırmasını tamamlamış olursunuz.
#2 Garanti Durumu
Fiyat araştırmanız bittikten sonra telefonun garanti durumunu öğrenmelisiniz. Cep telefonlarının internette ucuz olmasının sebeplerini yazımın ilerleyen kısımlarında anlatıyor olacağım. Fakat burada ufak bir köprü kurmak durumundayım. Telefonların garanti durumları fiyatları doğrudan etkilemektedir. Telefonların garantileri genelde Distribütör ve İthalatçı olarak ikiye ayrılır. Bu garanti çeşitleri şöyle;
Distribütör garantili telefonlar, distribütörlerin garanti verdiği telefonlardır. Distribütörler telefon üreticileri ile doğrudan bağlantılı oldukları için telefonları ülkeye ilk getiren taraflardır. Örneğin Samsung Türkiye Distribütörleri tarafından ülkeye getirilen telefonların garantileri yine samsung onaylı servisler tarafından sağlanır. Garanti Samsung Türkiye Garantisidir. (Apple Türkiye Garantisi, LG Türkiye Garantisi vs. aynı garantilerdir. En iyi garanti bu garantilerdir.) Distribütör garantileri telefon alırken tercih edilmesi gereken ilk garantidir. Fakat bu durum zaman zaman değişebilir.
İthalatçı garantili telefonlar, garantileri özel garanti şirketleri tarafından sağlanan telefonlardır. Hemen örnek ile açıklayacak olursam; Bir telefon şirketi açtınız. Yasal yollar ile bir şekilde telefonları Türkiye’ye getirdiniz. Telefonları siz özel olarak ülkeye girdirdiğiniz için garantisini de sizin sağlamanız gerekiyor. Eğer telefonu ülkeye üretici firma girdirmiş olsaydı garantisini üretici firma karşılamak zorundaydı. Siz bu telefonların garantisini sağlamıyor da olabilirsiniz. (Telefon orijinal telefon olur fakat garantisiz telefonu kim alır ki?)
Not! Garantisiz ürünleri bu yazıya dahil etmiyorum. Garantisiz ürünleri aldığınız site ve ürünler tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Hakkında yorum yapmamız mümkün değildir.
Garantisiz telfonu kimsenin almayacağını bildiğiniz için de telefonu garanti kapsamında satmak için Garanti şirketlerinden biri ile anlaşmanız gerekiyor. Bu şirket genelde Delta olmaktadır. Servis Garantisini Delta ile sağladıktan sonra telefonunuzu yine Garantili satmış olursunuz fakat Samsung Türkiye Garantisi gibi bir garanti olmamış olur. (Satıcı taraflı örneklendirme yaptım ki satıcının ürünü neden daha ucuza sattığını anlayabilin. Bunun sebebine birazdan değineceğim…)
#3 Kullanıcı Yorumları
Kullanıcı yorumları almayı istediğiniz ürünün altında bulunur. Bu yorumlar incelediğiniz ürünü almış yada almayı düşünen kullanıcıların yorumlarıdır. İncelediğiniz ürünü alan kişilerin yorumlarını okuyarak ürünü almadan fikir sahibi olabilirsiniz. Kullanıcı yorumları en güvenilir ürün öncesi analiz biçimidir.
#4 Satıcı Puanı
Mağaza puanı olarak birçok sitede görebileceğiniz satıcı puanı ürün alırken oldukça önemlidir. Bir telefon alırken o telefonu kimin sattığını incelediğinizde satıcı puanını da incelemeniz gerekir. %95 ve üzerindeki puanlara sahip satıcılar (eğer yeni bir mağaza ise ve 1 kere 5 yıldız almışsa puanı %100 olur ve bu onun gerçek anlamda mükemmel bir satıcı olduğu anlamına gelmez. Oylama sayılarının 50-100 civarında olduğundan ve gerçek oylamalar olduğundan emin olun.) genelde işine özen gösteren satıcılardır. Bu satıcıların ürünlerini alarak güvenli alışveriş yapmış olursunuz.
#5 Kargo ve diğer ayrıntılar…
Ürünü alırken kargo süresini ve ücretini alışveriş yapmadan önce görmenize imkan tanınır. Kargonuzun kaç günde geleceğini ve kargo ücretini satıcının mı alıcının mı ödemesi gerektiğini inceledikten sonra ürünü sipariş etmenizi öneririm. Ürün hakkında soru ve görüşlerinize yine cevap bulamadıysanız Satıcıya Soru Sor bölümlerinden ürünü almadan önce bilgi almanızda fayda var.
Cep telefonlarının internette ucuz olmasının sebepleri nelerdir?
Toparlayacak olursam, Distribütör garantili telefonlar doğrudan üretici güvencesi ile satışa sunulur. Bu güvencenin fiyatı ithalatçı garantili telefonlardan biraz daha fazla olur. İthalatçı garantili telefonlarda ise tüm yükü ithalatçı firmalar çeker. Garanti durumunu da anlaştığı şirketler ile hallettiği için fiyatı düşürme şansı vardır. Sonuçta ticaret yapmak için fiyatları kendi kârlarından feragat ettirerek düşürürler. Bu sayede ithalatçı garantili telefonlar distribütör garantili telefonlara göre biraz daha ucuz ve uygundur.
Peki Fiyat konusunda daha makul olan İthalatçı garantili telefonlar alınmalı mıdır?
Eğer aradaki fiyat farkı sizin için problem olmayacaksa distribütör garantili telefonlara öncelik vermenizde fayda var. İthalatçı garantili telefonların alınmasında da hiçbir sebep yoktur. İki garanti şekli de tercih edilebilir. Fakat distribütör garantisi altındaki telefonların alınması daha mantıklıdır.
Herhangi bir durumda karşınızda daha profesyonel ve büyük bir firmanın destek vermesi illaki işimize gelecektir. Kullanıcı hatalarının sebep olduğu arızalarda her iki taraf ta ücret ile yardım etmektedir. Üretimden kaynaklanan arızalarda ise her iki taraf ücretsiz olarak destek vermektedir. Bu süreçteki üslup ve süre ortalama eşit olduğundan dikkat etmeniz gereken tek husus fiyat olmalıdır. Bu konuda içinizi ferah tutabilirsiniz…
Cep telefonlarının internette ucuz olmasının bir diğer sebebi de perakende satış yapan firmalara göre daha az masraflı olmasıdır. İnternet üzerinden satış yapan firmalar sadece gelen siparişleri değerlendirip kargoya verirler. Fakat perakende satış yapan firmalar ürünleri tanıtacak fiziksel bir mağazaya ihtiyaç duyarlar. Mağazada çalışacak personelin ve mağazanın giderlerinin de karşılanması gerekecektir. Tüm bu masraflar da satılan ürün fiyatına yansıtılacaktır. Hal böyle olduğundan internette satılan telefonlar normalde satılan telefonlardan daha ucuzdur.
İnternetten Yurt Dışı Telefon Almak
İnternetten yurtdışı kayıtlı bir telefon alabilirsiniz. Bu şekilde alınan telefonların artıları ve eksileri olacaktır…
İnternetten alınan yurt dışı telefonların artıları;
Her ne kadar artı olarak görmesem de birçok kişi tarafından vergilerin ödenmemesi artı olarak görülmekte. Yurt dışından alınan telefonların daha ucuz olmasının sebebi bu telefonların vergiden muaf olmasıdır. Yurt dışında alınıp Türkiye’de kullanılan telefonlardan vergi alınmadığı için fiyatı çok daha ucuz olmaktadır. Fakat ne kadar fazla olursa olsun vergilerin ödenmesi ve yerli sermayenin düşünülmesi daha doğrudur. (Kendi görüşüm)
İnternetten alınan yurt dışı telefonların eksileri;
Öncelikle telefonunuzun garantisi olmayacaktır. (Bazı durumlarda 1 yıl garantisi olabilir) Telefonun başka bir ülkeden alınması garantiyi olumsuz etkiler. Telefonun alındığı ülkenin garanti servisi tarafından başka ülkelere destek veremediği için telefonunuz garanti kapsamında olmayacaktır.
Telefonunuzu yurt dışından aldığınızda yapmanız gereken pasaport işlemi eksi hanesine yazılıyor. Yurt içinden almış olduğunuz telefonlarda pasaport kaydı gerekmiyorken yurt dışından aldığınız telefonlar için pasaport kaydı yaptırmanız gerekmektedir. (Pasaport kaydı genelde ücretlidir.) Detaylı bilgi için tıklayın.
Yurt dışından aldığınız telefon eğer Türkiye ile aynı dağıtım değilse Türkçe dil desteği bulunmayabilir. Ayrı kıtalara gönderilen telefonlarda tüm dillerin desteklenmedi geçmişte gözlemlenmiştir. Uzak doğu ile Avrupa kıtalarına gönderilen telefonlar aynı karakter kodlamasını (harfleri) barındırmayabilir.
İnternetten telefon alma ile ilgili sıkça sorulan sorular
internetten telefon almak güvenli midir?
Evet güvenlidir. Sebebini yukarıda 1760 kelime ile anlatmaya çalıştım.
İnternette satılan telefonlar kaçak mıdır?
İnternette satılan telefonlar kısıtlamasının yanlış olduğunu yukarıda anlattım. Kaçak olanı illaki vardır. Yukarıda internetten güvenle telefon alabileceğin sitelerin listesi var.
İnternette satılan telefonlar neden daha ucuzdur?
Sebebini yukarıda anlattım. Yazımı okumanı kesinlikle tavsiye ederim…
Telefonunu aldıktan sonra bizi unutmazsın umarım 🙂 Aldıktan sonra işine yarayacak birçok bilgiyi buraya tıklayarak öğrenebilirsin. Cep telefonları ile ilgili o kadar çok şey anlattık ki…
#eldeva konuşması
internetten telefon almak isteyenler için olabildiğinde açık bilgiler vermeye çalıştığım bu yazının sonuna geldik. Göz yaşlarınız eşliğinde huzurlarınızdan ayrılırken bir diğer yazımda görüşmek üzere müsadenizi istiyorum, hoşça kalın… 🙂
Amazon?
Amazon Türkiye de tercih edilebilir. Yazı tarihinde pek aktif bir operasyon olmadığı için listeye eklenmemiş sonraki zamanlarda kaynak güncellenecektir.