Windows 10 işletim sistemi, Microsoft şirketinin bugüne kadar piyasaya sürdüğü en iyi ve istikrarlı işletim sistemidir. Windows 8.1 işletim sisteminde denenen ve kullanıcılar tarafından beğenilmeyen Başlat menüsü, Windows 10 sürümü üzerinden kaldırılmış ve Windows 7 benzeri daha modern bir başlat sistemi tercih edilmiştir.
Konu Başlıkları
Windows XP’ye sunulan desteğin kalkmasıyla popüler hale gelen ve hala daha çok tercih edilen Windows 7’ye sunulan desteğin de 14 Ocak 2020 tarihinde kalkmasıyla birlikte sektördeki boşluğu Windows 10 doldurmuştur. Gerek sistem gereksinimlerinin düşük olması gerekse kullanımının kolay olması bu sürümü en çok tercih edilen işletim sistemlerinden birisi yapmıştır.
Windows 10 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
- İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci
- RAM: 32 bit sürüm için 1 GB, 64 bit sürüm için 2 GB
- Sabit sürücü alanı: 32 bit sürüm için 16 GB, 64 bit sürüm için 32 GB
- Grafik kartı: DirectX 9 veya üzeri ekran kartı
Microsoft’un sitesinde yazan bu sistem gereksinimleri doğru olsa da eski tip donanım özelliklerine sahip bilgisayarlarda bazı teknik sorunlar yaşanabilmektedir. Sitemizde de değindiğimiz bir konu olan Windows 10 Bios Açılıyor Sorunu Çözümü sıklıkla yaşanan teknik sorunlardan birisidir. Özellikle Asus marka anakart kullanan masaüstü bilgisayarda yaşanan bu problemin çözümü ilgili linkte detaylıca anlatılmıştır.
Windows 10 İşletim Sisteminin Sürümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Windows 10 sürümleri 3 farklı kategori altında incelenmektedir.
- Desktop (Masaüstü)
- Mobil
- IoT (Nesnelerin İnterneti)
Bizim konumuz ise Desktop (Masaüstü) sürümleri olduğu için diğer kategorilere fazla değinmeyeceğiz.
1. Windows 10 Home İşletim Sistemi
Windows 10 Home, klasik kullanıcıları hedef alan bir işletim sistemidir. Bu sistemin en büyük avantajı masaüstü bilgisayar, laptop ve tabletlerde eş zamanlı çalışabilmesidir. Diğer sürümlere oranla fiyatı uygun, sabit diskte kapladığı alan daha azdır.
2. Windows 10 Pro İşletim Sistemi
Windows 10 Pro işletim sistemi genellikle iş dünyası tarafından tercih edilen bir sürümdür. Windows 10 Home’un geliştirilmiş versiyonu olan bu sürüm, diğer sürümlere oranla çok daha stabil çalışmaktadır. Windows 10 Home’da olmayan Assigned Access 8.1, BitLocker-EFS, İş Mağazası ve Hyper-V gibi özelliklere de sahiptir.
3. Windows 10 Enterprise İşletim Sistemi
Windows 10 Enterprise sürümü bir alt sürüm olan Windows 10 Pro’nun sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin yanı sıra AppLocker, Device Guard, DirectAccess ve Windows To Go gibi özelliklere de sahiptir.
4. Windows 10 Education İşletim Sistemi
Education sürümü ise Enterprise’ın sahip olduğu özelliklerin hepsini kapsamakla birlikte In-Place Upgrade from Home or Pro to Education özelliğine de sahiptir. Enterprise’a oranla daha esnek bir sürüm olsa da üniversite ve okul gibi eğitim alanında faaliyet gösteren işletmelere yöneliktir.
En İyi Windows 10 İşletim Sürümü Hangisidir?
Enterprise sürümü çok detaylı bir sürüm olsa da içerisinde normal bir bilgisayar kullanıcısının kullanmayacağı çok fazla detay barınmaktadır. Windows 10 Home sürümü de biraz daha kısıtlı bir sürüm olduğu için yeni bilgisayar kullanıcılarının tercih edeceği bir sürümdür. Windows 10 Pro ise hem ev hem de profesyonel kullanıcıların tercih etmesi gereken bir sürümdür. Home’un tüm özelliklerini kapsamakla birlikte daha rahat özelleştirilmesi bu sürümün en öne çıkan özelliğidir.
Yine de en iyi Windows 10 sürümü tamamen kişisel kullanıma bağlıdır. Yani Home sürümü işinizi en iyi gören sürüm ise sizin için en iyi Windows 10 sürümü odur. Bilgisayarınızın donanım özelliklerine de bakılarak karar verilmelidir. Donanım bakımından sorun yaşamıyorsanız Windows 10 Pro tavsiye edilir.
Windows 10 Lisans Türleri Nelerdir?
Windows 10 lisans türleri; OEM, Retail ve Volume olarak üçe ayrılmaktadır. Her lisans türünün fiyatı ve kullanım amaçları birbirinden farklıdır.
1. OEM Lisans
OEM Lisanslar diğer lisans tiplerine göre çok ucuzdur çünkü bu lisans tipi sadece bir bilgisayarda kullanılabilir. Bir bilgisayara tanımlanan bu lisans başka bir bilgisayar tarafından kullanılamaz. Lisans harddiske değil anakarta tanımlanır ve disk değişilse de anakart değişilmediği sürece lisansı kullanılmaya devam edilebilir.
2. Retail Lisans
Bu tip lisanslar OEM’e göre daha pahalıdır çünkü kutu içerisinde gelmektedir. OEM gibi tek bir anakarta tanımlı olarak çalışmaz, birden fazla bilgisayarda kullanılabilir. Yine destek ağı OEM tipi lisanslara göre daha geniştir.
3. Volume Lisans
Volume lisans ise işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Microsoft firması tarafından belirlenen bu fiyatlandırma, işletmenin potansiyeline göre değişmektedir. Normal kullanıcılar bu lisans tipini satın alamazlar.
Windows 11’in Windows 10 sürümü üzerindeki etkisi
Bildiğiniz gibi Windows 11 çıktığından beri pek çok kişi bu sürümü konuşuyor. Yuvarlak hatları, tasarımdaki iyileştirmeler, çekirdekteki güncellemeler ve yeni özellikler bakımından Windows 11, Windows 10’u tahtından edebilir.
Bu sebeple Windows 10 sürümü araştırırken Windows 11’i de seçenekleriniz arasına almanızı tavsiye ederiz.
Windows 10 Etkinleştirme:
Windows 10 sürümünüzü etkinleştirmenin birden fazla yöntemi vardır. Sizin için hazırladığımız Windows 10 Ürün Anahtarı adlı içerikte bu konu ile ilgili daha fazla detay bulabilirsiniz. Windows 10 ürününüzü ücretsiz olarak lisanslamak ve aktif etmek için konuyu ziyaret edin!