Ekran Kartı Testi Nedir, Hangi Programlarla Yapılır?

Ekran kartları oyun performansını belirleyen en önemli donanımdır. Bu önemli donanıma yapılan bakım çok önemlidir çünkü performansları tozlanmaya ve ısınmaya bağlı olarak azalmaktadır. Yine ekran kartında çip arızası veya hasar olması durumunda da performans anlık olarak düşmekte veya mavi ekran hataları alınabilmektedir. Bu gibi durumlara hazırlıksız yakalanmamak için ilk fırsatta ekran kartı testi yapmak oldukça önemli olabilir.

Ekran Kartı Testleri Nasıl Yapılır?
Ekran Kartı Testleri Nasıl Yapılır?

Ekran Kartı testlerindeki temel prensip, ekran kartını yük yani işlem altına sokmaktır. Herhangi bir işlem yapılmadan ekran kartının verimli çalışıp çalışmadığı anlaşılamayacağı için test programları ekran kartına yük bindirerek anlık FPS değerlerini ölçümlerler. Test esnasında başka bir program çalıştırılmaması ve testin sonuna kadar yapılması başarılı bir test için önem arz eden durumlardır.

Bu yazımızda ise ekran kartı testlerinin nasıl yapıldığını ve ekran kartı hasarının hangi programlarla anlaşılabileceğini anlatacağız.

Ekran kartı testleri yapmak için üretilen programlar bulunmaktadır. Bu yazımızda da MSI Kombustor, FurMark, PassMark ve Cinebench programlarıyla nasıl test yapabileceğinizi anlatacağız.

Ekran Kartı Hasarı Programla Anlaşılır Mı?

Ekran kartı hasarları test programlarıyla tespit edilebilir. Test programları size direkt olarak nasıl bir hasar olduğunu belirtmese de test esnasında ısı değeri 70 dereceye çıktığında mavi ekran veren bir ekran kartının bozuk olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Ekran kartları test edilmeden önce driver yani sürücülerinin güncel olması ve ekran kartının işlemcisi ile soğutucusu arasındaki macunun yenilenmesi tavsiye edilir. Ekran kartının modelini öğrenmek için ilgili bağlantıya tıklayabilirsiniz. İşlemcilerde macun yenileme işlemi kolay olsa da ekran kartlarında bu işlem yapılırken çalışan bir ekran kartı bozulabilir bu sebeple macun değiştirirken anti-statik malzeme kullanmalı ve kullanıcının üzerinde işlemciye veya çiplere zarar verecek bir metal eşya bulunmamalıdır.

Ekran Kartı Test Programları Nelerdir?

FurMark Test Programi
FurMark Test Programi

1. FurMark

FurMark programı ücretsiz bir yazılımdır ve boyutu sadece 13 MB’dır. Türkçe dil desteği olmasa da basit bir ara yüze sahip olduğu için programın kullanılması oldukça kolaydır. Program indirildikten sonra çalıştırılır ve program ekran kartını otomatik olarak tanımlar. Her test programında olduğu gibi FurMark’ın da temel çalışma prensibi ekran kartını strest-yük altına sokarak performansını ölçmektir. Burn-in Test butonuna basıldığında ekrana bir animasyon gelir ve ekran kartının performans değerleri anlık olarak gösterilir.

Bu işlemler yapılırken işlemci, RAM ve Ekran kartı ısınacaktır ki bu gayet doğaldır çünkü ekran kartı testinin yapılabilmesi için ekran kartının aşırı yüklenmesi gerekmektedir. Sol üst kısımda ise ekran kartının ısınma değerini ve FPS değerlerini gözlemleyebilirsiniz.

FurMark programını ilgili linkten indirebilirsiniz.

Msi Kombustor Test Programi
Msi Kombustor Test Programi

2. MSI Kombustor

MSI tarafından üretilen bu programında dağıtımı ücretsiz olarak yapılmaktadır. FurMark programında olduğu gibi ekrana bir animasyon getirilir ve ekran kartı yüke bindirilir. Yük bindiğinde işlem performansı test edilir ve FPS değerleri anlık olarak programın ekranından takip edilir. MSI Kombustor ekran kartının bellek ve strest testlerini yapmaktadır. Yine teste tabi tutulan ekran kartının DirectX 11 desteğinin olup olmadığı da program tarafından test edilmektedir.

PassMark Test Programi
PassMark Test Programi

3. PassMark

PassMark programı MSI Kombustor ve FurMark programlarının aksine ücretli bir yazılımdır. PassMark sadece ekran kartı testi değil tüm donanımları test etmeye yarayan bir programdır. Harddisk, İşlemci ve RAM testleri de yapan bu program oldukça detaylı bir yapıya sahiptir. Türkçe dil desteği olmasa da ara yüzü oldukça basit olduğu için kullanımı da kolaydır.

Cinebench Ekran Kartı Testi Programi
Cinebench Ekran Kartı Testi Programi

4. Cinebench

Cinebench yazılımı ücretsiz ve Türkçe dil desteği olmayan bir programdır. Diğer programlara göre tek dezavantajı boyutunun 250 MB’a yakın olmasıdır. Ekran kartı testi yapabileceğiniz bu programla da net sonuçlar elde edebilirsiniz. Cinebench’in yaptığı testler çok daha zorludur ve daha net sonuçlar elde edilebilmektedir.

En İyi Ekran Kartı Hangisidir?

Kripto para madenciliğinin başlamasıyla birlikte ekran kartlarına olan talep arttığı için kart stokları hızlıca tükenmektedir. Talep arttığı içinde Nvidia ve AMD gibi ekran kartı üreticileri fiyatları sürekli olarak arttırmaktadır.

Fiyat/Performans olarak piyasada satılan en iyi Nvidia tabanlı ekran kartlarının başında Nvidia GeForce GTX 1050 TI gelmektedir. 4 GB 128 bit GDDR5 özelliklerine sahip bu ekran kartının fiyatı 1600 TL‘dir.

AMD tabanlı bir ekran kartı tercih etmek isteyen kullanıcılar için ise fiyat/performans olarak en iyi ekran kartının Sapphire Radeon RX 570 olduğunu söyleyebiliriz. Bu kart 4 GB 256 bit GDDR5 özelliğe sahiptir ve ürünün fiyatı 2050 TL‘dir.

Yorum yapın