E-Ticarette Kullanılan Yardımcı Programlar – Reklam, Analiz ve Ölçümler

Bilgisayar programları hayatımızın pek çok alanında bizlere yardımcı oluyor. Bu içeriği size yazarken ve ulaştırırken kullandığımız web teknolojileri ve yazılımları nasıl işimizi kolaylaştırıyor ise, E-Ticaret süreçlerimizde bizlere yardımı dokunacak pek çok yazılım bulunuyor. E-Ticarette Kullanılan Yardımcı Programlar e-ticaret süreçlerimize katkı sağlıyor. Bu içerikte E-Ticarette en çok yapılan hatalardan biri olan yardımcı programlar kullanmamak ve dönüşümleri izlememek nelere sebep olur, neleri görmemiz engel olur bunlardan bahsedeceğiz. 

E-Ticarette Kullanılan Yardımcı Programlar

E-Ticaretin çok detaylı bir süreç olduğunu serimizin diğer içeriklerinde de sıkça belirtmiştim. Bu denli detaylı bir sektörün hakkını vermek için tüm gereklilikleri yerine getirmek şart. Bu gerekliliklerden biri ise yardımcı programlar sayesinde dönüşümleri ve ziyaretçi hareketlerini izlemek. 

Ziyaretçilerimizin ya da müşterilerimizin hareketlerini izleyerek onların hangi noktalara takıldığını, hangi durumlarda alışveriş yaptığını, hangi durumlarda alışveriş yapmadığını ve diğer tüm detayları analiz yaparak görmek mümkün. Müşterilerimizin alışveriş yapmadan çıkmalarının sebebini biliyor olsaydık buna çözüm bulmak daha kolay olurdu değil mi? Bu yazıda sizlere E-Ticaret süreçlerinizde kesinlikle kullanmanız gereken birkaç temel araçtan bahsedeceğim.

Google, içerik dağıtım ağı sayesinde senede milyarlarca dolar kar elde ediyor. Bu kazancın büyük bir kısmını ise bu ağı oluşturan partnerlere dağıtıyor. Google reklamları, milyonlarca web sitesi ve milyarlarca içerik sayesinde ilgi görüyor. Yıllardır internet kullanıcılarını buna alıştıran Google’da bu sürede pek çok veri incelemiş ve araştırmalar yapmış. Bir söylentiye göre gelirinin büyük kısmını AR-GE süreçlerine ayırıyor. Bu sayede ağını daha da genişletip cirosunu her geçen sene katlıyor. 

E-Ticaret süreçlerimiz de bu ağın bilincinde yürütülmelidir. Müşterilerimizin E-Ticaret sitemizde, sosyal medya hesaplarımızda ya da pazar yerlerinde neleri aradığını, neleri beğendiğini ya da neleri beğenmediğini bilmemiz gerekiyor. Bu sayede ürettiğimiz ürünlerin ya da verdiğimiz hizmetlerin gelişmesi mümkün olabiliyor. 

Google Analytics

Tüm bu süreçleri takip edebileceğimiz ve Google tarafından sunulan ücretsiz bir araç olan Google Analytics, onlarca analiz özelliğini yıllardır bizlere ücretsiz olarak sunuyor. Hangi ürünlerimizin daha çok tıklandığını, hangi ürünlerimizin daha çok satın alındığını ya da hangi ürünlerimizin daha çok sepete eklendiğini Google Analytics sayesinde görmek mümkün. 

Sitemize gelen ziyaretçilerin nereden geldiğini ve hangi sayfada dolaştıklarını gibi bilgileri bize ücretsiz olarak sunan Google Analytics, Dijital Pazarlama dünyasındaki pek çok kavramın da üreticisidir. Analiz konusunda web site sahiplerine ve mobil uygulama geliştiricilerine destek olur. Tüm bunları ücretsiz olarak yapması ise takdire şayan bir durumdur. 

E-Ticaret süreçlerimizde Google Analytics kullanmak ziyaretçilerimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Sitemizi ziyaret eden müşterinin o ürünü neden almadığını anlamak için bazı analytics kuralları oluşturulabilir. Bu kurallara dönüşüm izleme diyebiliriz. Dönüşüm izleme sayesinde bir ziyaretçinin site üzerindeki bazı hareketleri izlenebilir. Böylece tüm ziyaretçilerin hareketleri raporlanmış olur. Örneğin, Facebook kampanyalarından gelen kullanıcıların Twitter üzerinden gelen kullanıcılardan daha çok alışveriş yaptığı bilgisi Analytics ile elde edilebilir. Bu bilgi ile hangi mecraya reklam verilmesi gerektiği daha iyi anlaşılabilir. Böylece yanlış mecralara yanlış yatırımlar yapılmasının önüne geçilmiş olur. 

Sitemizdeki kullanıcıların yaşlarını, coğrafyalarını, eğitim durumlarını ve ilgi alanlarını analiz edebiliriz. Hangi kullanıcının hangi ürünümüzü incelediğini detaylı olarak görebiliriz. Sitemizdeki canlı ziyaretçileri ve anlık olarak hangi ürünleri incelediklerini görebiliriz. Analytics konusu çok detaylı olduğu için başka bir içerikte detaylı olarak bu konuyu konuşmak istiyorum. Şimdilik Analytics kullanmanızı tavsiye etmekle yetiniyorum. Kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Yandex Metrica

Yandex, Google Analytics gibi araçların benzerlerini kendi bünyesinde barındırıyor. Bu araçlar ile Google’ın pazar payını bir nebze olsun eline almış durumda. Metrica ile web sitelerinizin ziyaretçi bilgilerini depolayabilir ve bu  bilgileri analytics’de olduğu gibi ayrıştırabilir ve gruplayabilirsiniz. Fakat farklı olarak Metrica üzerinde sitenizdeki kullanıcıların sitenizdeki hareketlerini görsel olarak kaydedebilir, daha sonra bu kayıtları detaylı olarak analiz edip çeşitli çıkarımlarda bulunabilirsiniz. 

Sitenizdeki tüm ziyaretçilerin siteniz içindeki hareketlerini kayıt eden Metrica’yı kesinlikle kullanıp ziyaretçilerinizi daha iyi anlamanızı tavsiye ederim. 

Facebook for Business

Facebook ve Instagram reklamlarınızı detaylı olarak yönetmek, takipçi kitlenizi anlamak ve daha detaylı reklam kampanyaları hazırlamak için Facebook for Business kullanmanız gerekir. Instagram paylaşımının altında bulunan Tanıtımını Yap butonuna dokunarak birkaç adımda reklam veren çok çok kişi var. Fakat bu hiç de doğru  bir yöntem değil. 

Instagram üzerinde verilen 5.000 TL değerindeki bir reklamı düşünün. Hedeflenmemiş ve sadece ücret odaklı bir reklam kampanyası oluşturulduğu varsayalım. Bu paylaşım Instagram’da yayınlanmış ve altındaki tanıtımını yap butonu yardımı ile gönderinin reklamı yapılmış olsun.

Bir de Facebook for Business üzerinden detaylı hedef kitlesi oluşturularak reklam verilsin. Her iki reklamın bütçesi ise 5.000 TL olsun. İlk reklamın sadece cinsiyet, coğrafya ve süre gibi kriterleri belirlenir iken ikinci reklamda hedef kitlenin ilgi alanları, daha önce site ya da diğer sosyal medya hesapları ile olan ilişkisi, daha önce site üzerinden yapmış olduğu alışverişler, daha önce diğer sitelerde ve internette araştırmış olduğu konular ve etkileşimde bulunduğu hesaplar gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor olsun. 

İlk reklam kampanyasında 5.000 TL’ye 45.000 görüntüleme elde edilirken belki %0.4 dönüşüm gerçekleşecek. Fakat daha özenli oluşturulmuş bir reklam kampanyası olan ikinci reklam ise 5.000 TL’ye belki 35.000 doğrudan alakalı kişiye gösterilecek ve dönüşüm oranı %7-8 olacak. Bu sayılar tamamen farazi ve tahminidir. Gerçeği yansıtmaz. 

İki reklamı kıyasladığımızda aynı bütçe ile 10-20 kat daha fazla verim almak mümkün. Bu gibi verimleri ise Facebook for Business ile elde edebiliyoruz. Bu yüzden E-Ticaret süreçlerinizde kesinlikle Facebook Business hizmetini kullanın.

Google Ads

Google Ads, Google’da vereceğiniz reklamların yönetilmesine imkan tanıyan bir hizmettir. Görüntülü ve arama ağı reklamlarınızı Google Ads üzerinden oluşturabilir ve yayınlayabiliriz. Bu sayede reklamlarımız reklam ağına dahil olan sitelerde, arama motorlarında ve platformlarda belirli şartlarla yayınlanır. Bu panel üzerinden bakiyemizi de kontrol edebiliriz.

Google Ads’in en işlevsel özelliklerinden biri ne kadar bütçe ile ne kadar kişiye göründüğünüzü takip etmenize olanak tanıyor olmasıdır. Dijital pazarlama uzmanı olmasanız da buradaki raporları takip ederek bazı çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Tabii ki bir uzman kadar incelediğiniz verilerden anlam çıkarmanıza imkan yok. Fakat süreç hakkında bilgi sahibi olmanız için bu arayüzü kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Ürünlerinizin otomatik olarak Google Alışveriş reklamlarında çıkmasını sağlamak için Merchant Center kullanmanız gerekir. Hem Merchant Center hem de Google Ads hesabınızı Analytics ile ilişkilendirip tüm verileri rapor halinde istediğiniz tarih ve düzende teslim alabilirsiniz. Gerçek zamanlı olarak da panel üzerinden tüm verilere erişerek yürüttüğünüz E-Ticaret projesi hakkında daha fazla pazarlama verisine ulaşabilirsiniz.

E-Ticarette Kullanılan Yardımcı Programlar

E-Ticaret süreçlerinizde kullanmanız gereken pek çok yardımcı program ve arayüz bulunuyor. Kampanyalarınızı analiz etmek için kullanacağınız araçlar bunlardan en önemlileri olduğu için bu içerikte onlara yer verdim. Başarılı bir E-Ticaret süreci yürütmek istiyor iseniz verilerinizi analiz etmeniz oldukça önemlidir. Veriler gözümüzün önünde duran cevaplardır. O cevaplara ulaşamazsak E-Ticaret süreçlerimiz yanlış yönetilmiş olur. Bu da başarıyı geciktirir. 

Yardımcı programlar kullanmanın önemini umarım daha iyi anlamışsınızdır. Diğer E-Ticaret Eğitim içeriklerimizi okumayı ihmal etmeyin. E-Ticarette en sık yapılan yanlışları öğrenerek bu yanlışlardan kaçınabilirsiniz. Bu süreci yanlışları tecrübe ederek değil, doğruları deneyimleyerek geçirmeniz için elimizden geleni yapıyor olacağız. Lütfen diğer içeriklerimizi de inceleyin ve konu hakkındaki soru, görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletin. 

E-Ticaret Eğitim serimizde yer alan tüm konular hakkında aşağı kısımdan yorum yapabilirsiniz. Tüm E-Ticaret içeriklerimizi görmek için ilgili kategoriyi ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz E-Ticaret Eğitimi içeriğimize giderek tüm içeriklerimize oradan ulaşabilirsiniz. Yorum yapmaktan lütfen çekinmeyin. Elimizden geldiğince tüm yorumlara hızlı şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Sorularınızı samimiyetle cevaplayacağımızdan şüpheniz olmasın. Serinin diğer yazılarında görüşmek üzere…  

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın