DGS Kaç Dakika? DGS Sınav Süresi ✔️ 2023

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), önlisans ve meslek yüksekokul mezunlarının girdikleri bir sınavdır. Kendi bölümleri ile alakalı olarak 4 yıllık örgün öğretim lisans programlarına geçiş hakkı tanınan bir sınavdır. ÖSYM tarafından senede bir defa yapılan sınava dair en çok merak edilen sorulardan biri: DGS kaç dakika?

Sadece mezunlar değil aynı değil zamanda staj hariç diğer gereklilikleri yerine getirmiş son sınıf öğrencileri de başvuru yapabilir. 2 yıllık öğrenimden 4 yıllık örgün öğretime geçmek isteyen adayların bu sınava girmesi gerekmektedir. Yurtdışı denkliği olan okullardan da başvuru yapılabilmektedir.

Yatay Geçiş Sınavı ve Dikey Geçiş Sınavı Arasındaki Farklar

Dikey Geçiş Sınavı ile Yatay Geçiş Sınavı arasında farklar vardır. Bu farklar:

  • Yatay geçiş aynı lisans ve önlisans programlarından farklı üniversitelere geçiş yapmak amacıyla yapılan bir sınavdır.
  • DGS önlisans veya meslek yüksekokul mezun veya mezun aşamasında olan öğrencilerin 4 yıllık örgün öğretime geçiş yapmak için girmeleri zorunlu bir sınavdır.
  • Yatay geçiş okunulan zamandaki not ortalamasını dikkate alır.
  • Her iki sınavın da puanlaması farklı bir şekilde yapılıyor. Farklı dinamikler dikkate alınıyor.
dgs kaç dakika
dgs kaç dakika

DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

DGS puanının elde edilmesinde ilk olarak sınav sonucunda alınan puan önemlidir. DGS’de sözel ve sayısal testlerden elde edilen puana, ağırlıklı ön lisans başarı puanının eklenmesi ile elde edilir. Dolayısıyla sınava hazırlık ile birlikte 2 yıllık dönemdeki not ortalaması da puanı etkiliyor.

DGS Kaç Dakika?

DGS 180 dakika olarak belirlenmiştir. 120 sorudan oluşan sınavda 60 tane Matematik ve 60 tane Türkçe sorusu soruluyor. Amaç, öğrencilerin temel düşünme ve akıl yürütme becerilerini ölçebilmek. Bunun için de adaylara 3 saat süre tanınıyor. DGS kaç dakika sorusunun cevabı: 180 dakikadır.

DGS Giriş Belgesi Nasıl Alınır?

DGS başvuruları Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Büroları aracılığıyla yapılır. Sınava giriş ve kimlik belgeleri, örneğin KPSS sınavında olduğu gibi ÖSYM’nin aday işlemleri sitesinden temin edilebilir. Bu site üzerinden ayrıca hangi okulda sınava girileceğine ilişkin bilgi alınabilir. DGS kaç dakika sorusunun ardından en çok aratılan sorulardan birinin cevabını ÖSYM’nin sitesi üzerinden öğrenip takip edebilirsiniz.

Yorum yapın