Deepfake Nedir? Nasıl Yapılır?

Özellikle son dönemlerde dikkat çeken Deepfake hakkında sizlere bir takım bilgiler sunacağız. Bu bilgiler içerisinde Deepfake Nedir? ve Deepfake Nasıl yapılır? sorularının cevaplarına ulaşacaksınız. Yapay zekânın günümüzde gösterdiği potansiyel her geçen gün artıyor. Çeşitli dijital yöntemler kullanılarak hazırlanan videolar birçok kişiyi mağdur etmek amacıyla yapılıyor.  Gerçeğinden ayırt edilemeyen fotoğraf ve videolar oluşturulan, kimi zaman tehdit olarak algılanabilecek teknolojik uygulama; Deepfake.

Deepfake Nedir?

Deepfake ile yapılan bir çalışma.
Deepfake ile oluşturulmuş bir görüntü. Asıl hali ile karşılaştırılıyor.

Deepfake sözlük anlamıyla “Derin Öğrenme” ve/veya “Derin Sahte” anlamına gelmektedir. Yapay zekâya sahip bu uygulama ile mevcut görüntü, video ve ses kayıtları üzerine kişiler, istenilen amaç doğrultusunda bu verilere montajlanabiliyor.  Böyle bir durum gerçekleştiğinde veride bahsi geçen kişi alakası olmadığı bir durum ile karşı karşıya kalıyor. Sosyal ağlar deepfake videolarını yasaklasa da bu sorunun önüne geçilmesi için daha kapsamlı çalışmalar sürüyor.

Deepfake Nasıl Yapılır?

Deepfake içerik oluşturmak istiyorsanız, öncelikle video düzenleyicileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Eğer sürekli tercih ettiğiniz düzenleme, birleştirme programı yoksa  En İyi Video Birleştirme Programı konusuna göz atabilirsiniz. Elbette tüm yazılımlar Deepfake işlemlerini yapmak için elverişli değil. Bazı araçlar geliştirilmeden önce yeşil perde mantığı kullanılarak uzun uğraşlar sonucunda bazı görüntüler elde ediliyordu. Ancak “DeepFaceLab” isimli bir yazılım bu işlemleri çok rahat yapabiliyor. Github üzerinde bulunan projeye buradan erişebilirsiniz.

deepfake nedir
deepfake nedir

Deepfake Nasıl Çalışır?

Deepfake içerikli çalışmalar normal bir bilgisayarın yapabileceği türden çalışmalar değildir. Güçlü işletim sistemi ve yine güçlü teknik altyapıya sahip bilgisayarlar tarafından oluşturulmaktadır. Sistemin temelinde, daha önceden çekilmiş video, resim gibi dosya türlerini kullanarak deepfake içeriği üretilebiliyorlar.

Deepfake 2 farklı temel teknoloji sayesinde oluşuyor. Bunlar;

  • Yapay zekâ teknolojisi
  • Makine öğrenmesi

Özellikle video içerikli deepfake hazırlanıyorsa kişinin önceden videosunun bulunması gerekiyor. Elde bulunan bu videodan ilk önce kişinin sinir ağları verileri alınıyor. Genelde bu tarz veri girişleri ince bir çalışma ve zaman istiyor. Elde edilen veriler sonucunda kişi, istenilen formattaki videolara rahatlıkla montajlanabiliyor.

deepfake
deepfake

Ses kayıtlı deepfake içerikleri oluşturulmak istenildiğinde ise daha farklı adımlar ile ilerleniyor. Bu yapay zekâ uygulaması ile kişinin sesi rahatlıkla klonlanabiliyor ve istenilen içeriğe veri oluşturulabiliyor. Ortalama otuz kadar cümle haznesi bile, sesin klonlanmasına ve binlerce cümle dağarcığına kadar uzanan bir veri girişi oluşturuyor. Bununla beraber ne kadar çok kelime dağarcığı bulunuyorsa yapılan kayıt, beraberinde daha yüksek kaliteye varıyor. Yapılan bir deneye göre bir gazeteci yapay zekâ uygulamasına belirlenen birkaç cümle ile ses verisi girişi yapıyor. Daha sonra uygulama, klonlanmış ses ile haberi olmayan gazetecinin annesine çağrı sağlanıyor. Yapılan deneme sonucunda kadın durumu fark etmiyor.

Deepfake İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Deepfake, İlk olarak 2017 yılında ortaya çıkmıştır. Amerikan sosyal medya sitesi olan Reddit’de, anonim bir kişi ünlülerin bulunduğu yetişkin içerikli videolar yayınladı. Yayınlanan videolar, içinde yer alan ünlü isimlere ait değildi. Bu videolar ünlülerin yüzlerinin başka yüz ve bedenlere Deepfake teknolojisi ile yerleştirilmesi sonucu oluşturulmuştu. Aynı zamanda yine arama motorlarında “Deepfake” kelimesi aratıldığında karşımıza muhtemel çıkacak olan Barack Obama’ya ait ve neredeyse sahte olduğu hiç anlaşılamayan bir videonun oluşturulduğu görülmekte. Yapılan montajda Başkan Obama‘nın videosu üzerinden söyletilmek istenilen her şey söyletilmiştir. Politikada olduğu gibi dünyaca ünlü yıldızların da videoları hızla yayıldı. Bu ünlü isimlerden bazıları, Taylor Swift, Emma Watson, Tom Cruise, Katy Perry, Scarlett Johansson, Gal Gadot gibi yıldızlar.

deepfake
deepfake
Deepfake İçeriklerini Nasıl Engelleriz?

Deepfake kullanılarak oluşturulan videolar, teknik olarak önceden bulunan orijinal videoyla karşılaştırıldığında kolayca fark edilemeyen veri farklılıklarına sahip.

Yapılan araştırmalara göre oluşturulan deepfake kayıtlarında gözlerin, nadiren kırpma refleksi gösterdiği fark edilmiştir. Bu doğal bir durum olarak görünmemektedir. Bunun sebebi, deepfake videoların çoğunun durağan görüntüler kullanılarak oluşturulmasından kaynaklanmaktadır.

Bununla beraber, sahte videolarda dudak hareketleri sırasında kafa hareketleri gözlemlenmiş ve özellikle üst dudak hareketlerinde kafanın sallandığı fark edilmiştir. Buna benzer ince veri noktaları ile videonun sahte olup olmadığı hakkında bir sonuca varılabiliyor.

Güvenlik amacıyla sosyal medya kuruluşları da, deepfake tespit sistemleri üzerinde çalışmalara devam etmektedirler. Facebook deepfake içeriğini belirlemek amacıyla otomatik bir sistem üzerinde çalışmalar yürüttüğünü duyurmuştur. Bununla Beraber Twitter, bu tür paylaşımların tehdit ve kışkırtıcı özelliğe sahip oldukları tespit edilirse videonun silineceğini bildirmiştir.

Deepfake nedir sorusuna yanıt verdiğimiz bu içeriğin sonuna geldik. Konu hakkında daha fazla sorunuz var ise lütfen yorum yaparak bize ulaştırın. Kısa sürede yanıtlayacağız.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın