CloudFlare DNS 1.1.1.1 Kurulumu nasıl yapılır? ✔️ 2023

Bu içerikte CloudFlare DNS 1.1.1.1 hakkında oldukça kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz. Yasaklı sitelere giriş yapmak, sosyal medya erişim kısıtlamalarından muaf olmak ve benzeri kısıtlamalardan etkilenmemek için CloudFlare DNS hizmetini anlatacağız.

Özellikle Türkiye’de bazı sitelere ve sosyal medyaya erişim engeli getiriliyor. Bu engellemeler Türkiye’de bulunan DNS servislerini kapsıyor. Yani Türkiye harici bir DNS servisi kullanılır ise BTK tarafından getirilen kısıtlama ve engellemelere dahil olmuyorsunuz. Sosyal medya ve diğer engellenen sitelere girebiliyorsunuz.

CloudFlare DNS 1.1.1.1 Kurulumu nasıl yapılır?

Yasaklı sitelere giriş yapmak için en çok kullanılan yöntemler VPN ve DNS hizmeti kullanmaktır. VPN, genellikle bir ya da birkaç siteye erişmek için tercih edilir. Eğer kısıtlama ülke genelinde yapılmış ise ve pek çok siteyi kapsıyor ise DNS servisi kullanmak daha mantıklıdır.

Bu sebeple biz de önceki gün yaşanan sosyal medya kısıtlaması ya da engelleme durumlarında erişim sorunu yaşamamanız için hızlı ve ücretsiz bir DNS servisi olan CloudFlare DNS (1.1.1.1) hizmeti ve kurulumundan bahsedeceğiz.

Önemli Uyarı: DNS ve VPN servislerini kullanırken firma tercihi çok önemlidir. İnternete çıkarken kullandığınız tüm veri paketlerini depolayıp daha sonra inceleyen ve bu işlemi çeşitli yerlere rapor eden pek çok hizmet var. Bu yüzden anonim VPN ve DNS hizmetlerini tercih etmenizi öneririz. Bu içerikteki DNS hizmeti anonimdir ve verilerinizi BTK gibi kurumlarla paylaşmaz.

CloudFlare Nedir?

CloudFlare özellikle webmasterların yakından tanıdığı ve güvenlik, optimizasyon ve alan adı sunucusu gibi hizmetleri sağlayan bir şirket. Milyonlarca site (webdeyazilim.com dahil) CloudFlare güvenlik ve hız odaklı hizmetlerini kullanır. Firma 2010 yılında San Francisco‘da kurulmuştur.

Biz ise bu yazıda CloudFlare şirketinin DNS hizmetini kurmayı, etkinleştirmeyi ve diğer detaylarını anlatıyor olacağız. Bu sırada, kurulum işlemlerinden önce eğer bu konularda bilgi almak isterseniz hemen aşağıdaki bağlantılara dokunarak içeriğin ilgili bölümüne atlayabilirsiniz:

Android için CloudFlare DNS (1.1.1.1) Kurulumu

Android için CloudFlare DNS (1.1.1.1) Kurulumu

Android işletim sistemine sahip telefonlar için CloudFlare DNS 1.1.1.1 hizmetini etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede yasaklı sitelere girebilir, sosyal medya kısıtlamalarından etkilenmezsiniz.

Android telefonlarda CloudFlare DNS’i etkinleştirmek için şu adımları takip edin;

  1. Google Play Store üzerinden 1.1.1.1 uygulamasını indirin ve etkinleştirin
  2. Uygulamayı açın ve okla gösterilen etkinleştirme butonuna dokunun
  3. VPN profili cihazınıza daha önce yüklenmemiş ise bu profili yüklemek için izin isteyecektir. Gerekli izinleri verin
  4. Ağ ile bağlantı kurmaya izin verin
  5. Bağlantının kurulduğunu teyit edin

Bu adımları tamamladıktan sonra CloudFlare DNS ve VPN profillerini yüklemiş ve etkinleştirmiş olursunuz. Bu bağlantı sayesinde sosyal medya kısıtlama sorununu çözmüş ve yasaklı sitelere giriş yapmaya hazır hale gelmiş olursunuz.

iOS – iPhone için CloudFlare DNS (1.1.1.1) Kurulumu

iPhone ve iPad akıllı cihazlarda da CloudFlare DNS 1.1.1.1 hizmetini kullanabilirsiniz. Bu işlemi ayarlardan manuel olarak DNS ekleyerek ya da CloudFlare’ın 1.1.1.1 adlı uygulamasını indirerek ve yükleyerek yapabilirsiniz.

iPhone ve iPad akıllı cihazlarda CloudFlare DNS 1.1.1.1‘i etkinleştirmek için şu adımları takip edin;

iOS - iPhone için CloudFlare DNS (1.1.1.1) Kurulumu
  1. App Store üzerinden 1.1.1.1 uygulamasını iPhone ya da iPad cihazınıza indirin
  2. Uygulama için gerekli izinleri vererek yükleyin
  3. iphone için cloudflare Daha sonra ekrandaki butona dokunarak tüm onayları verin ve CloudFlare DNS ya da VPN ağına bağlanın

Windows için CloudFlare DNS (1.1.1.1) Kurulumu

CloudFlare DNS sadece telefonlar için değil bilgisayarlar için de etkinleştirilebilir. Eğer Windows bilgisayar kullanıyorsanız ve yasaklı sitelere girip erişim kısıtlamalarından muaf olmak istiyorsanız CloudFlare DNS servisini Windows bilgisayarınızda etkinleştirmelisiniz.

Windows bilgisayarınızda CloudFlare DNS’i etkinleştirmek için şu adımları takip edin;

Başlat > Denetim Masası > Ağ ve İnternet ayarlarına girin. Windows aramasına ‘ağ ayarı’ yazarak bulabilirsiniz.

Daha sonra bağdaştırıcı seçeneklere girip bağlı olduğunuz ağ bağdaştırıcısının özelliklerine girin:

Bağlı olduğunuz ağın özelliklerine giriş yapın.

Özellikler içerisinde IPv4 ve IPv6 işaretlerini bulun ve çift tıklayarak içlerine girin.

Açılan pencerede “aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” ifadelerine;

  • IPv4 için 1.1.1.1 ve 1.0.0.1 yazın.
  • IPv6 için 2606:4700:4700::1111 ve 2606:4700:4700::1001 yazıp kaydedin.

Çıkarken ayarları doğrulamayı unutmayın.

Bu ayarlar sayesinde Windows 10/11 cihazınız artık sosyal medya engellemeleri gibi engellere takılmayacaktır.

Windows için Windows 10 VPN Kurulumu – VPN Ekleme başlıklı yazımızda VPN kurulumu ile ilgili daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

1.1.1.1 nedir?

1.1.1.1 , İnternette gezinmek için hızlı ve özel bir yol sunan, Cloudflare tarafından işletilen bir genel DNS çözümleyicisidir . Çoğu DNS çözümleyicisinin aksine 1.1.1.1, kullanıcı verilerini reklamcılara satmaz. Ayrıca, 1.1.1.1’in mevcut en hızlı DNS çözümleyicisi olduğu ölçülmüştür.

DNS nedir?

Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) , İnternet’in telefon rehberidir. İnsanlar, example.com gibi etki alanı adları aracılığıyla çevrimiçi bilgilere erişirken, bilgisayarlar bunu İnternet Protokolü (IP) adreslerini (her İnternet özelliğine atanan benzersiz alfasayısal karakter dizileri) kullanarak yapar. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylece kullanıcılar sitenin IP adresini bilmek zorunda kalmadan bir web sitesine kolayca erişebilir.

CloudFlare DNS Nedir?

DNS çözümleyici nedir?

DNS çözümleyici, bir IP adresinin etki alanı adıyla eşleştirildiği ve onu isteyen bilgisayara geri gönderildiği, “ad-adrese” çevirisini yöneten bir sunucu türüdür. DNS çözümleyicileri, özyinelemeli çözümleyiciler olarak da bilinir .

Bilgisayarlar, IP adresiyle tanımlanan belirli DNS çözümleyicileriyle konuşacak şekilde yapılandırılmıştır. Genellikle yapılandırma, ev veya kablosuz bağlantılarda kullanıcının İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) ve ofis bağlantılarında bir ağ yöneticisi tarafından yönetilir. Kullanıcılar ayrıca bilgisayarlarının hangi DNS çözümleyiciyle konuşacağını manuel olarak değiştirebilir.

Neden bir ISP’nin çözümleyicisi yerine 1.1.1.1 kullanılmalı?

Üçüncü taraf bir DNS çözümleyicisine geçmenin ana nedenleri, güvenliği artırmak ve daha hızlı performans elde etmektir.

Güvenlik tarafında, ISS’ler DNS’lerinde her zaman güçlü şifreleme kullanmazlar veya DNSSEC güvenlik protokolünü desteklemezler, bu da DNS sorgularını veri ihlallerine karşı savunmasız hale getirir ve kullanıcıları yolda saldırılar gibi tehditlere maruz bırakır . Ayrıca, ISS’ler, kullanıcılarının aktivitelerini ve davranışlarını izlemek için genellikle DNS kayıtlarını kullanır.

Performans tarafında, ISP’nin DNS çözümleyicileri yavaş olabilir ve yoğun kullanım nedeniyle aşırı yüklenebilir. Ağda yeterli trafik varsa, bir ISS’nin çözümleyicisi istekleri yanıtlamayı tamamen durdurabilir. Bazı durumlarda, saldırganlar bir ISS’nin yineleyicilerini kasıtlı olarak aşırı yükleyerek hizmet reddine neden olur.

1.1.1.1’i diğer genel DNS hizmetlerinden daha güvenli yapan nedir?

Çeşitli DNS hizmetleri DNSSEC’yi destekler. Bu iyi bir güvenlik uygulaması olsa da, kullanıcıların sorgularını DNS şirketlerinden korumaz. Bu şirketlerin çoğu, reklamcılara satış yapmak gibi ticari amaçlarla kullanmak üzere DNS müşterilerinden veri toplar.

Buna karşılık, 1.1.1.1 kullanıcı verilerini araştırmaz. Günlükler, hata ayıklama amacıyla 24 saat tutulur, ardından temizlenir.

1.1.1.1 ayrıca sorgu adı minimizasyonu gibi diğer birçok genel DNS hizmetinde bulunmayan güvenlik özellikleri de sunar. Sorgu adı minimizasyonu, yalnızca her sorguya çözüm sürecinde o adım için gereken minimum bilgi sayısını dahil ederek gizliliği artırır.

1.1.1.1’i en hızlı özyinelemeli DNS hizmeti yapan nedir?

Cloudflare ağının gücü, 1.1.1.1’e hızlı DNS sorguları sağlama açısından doğal bir avantaj sağlar. Cloudflare’nin 275 küresel şehri kapsayan ağına entegre edildiğinden, dünyanın her yerindeki kullanıcılar 1.1.1.1’den hızlı yanıt alır.

Ayrıca, ağdaki veri merkezlerinin Cloudflare platformundaki milyonlarca İnternet özelliğine erişimi vardır ve bu alanlar için yıldırım hızında sorgular yapar. Genel olarak, bağımsız DNS izleyicisi DNSPerf, 1.1.1.1’i dünyanın en hızlı DNS hizmeti olarak sıralıyor:

1.1.1.1'i en hızlı özyinelemeli DNS hizmeti yapan nedir?

Cloudflare ÇÖZGÜ nedir?

WARP, 1.1.1.1’in üzerine inşa edilmiş isteğe bağlı bir uygulamadır. WARP, kişisel cihazlar (bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi) ile İnternet üzerinden eriştiğiniz hizmetler arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. 1.1.1.1 yalnızca DNS sorgularının güvenliğini sağlarken, WARP cihazınızdan gelen tüm trafiği güvence altına alır.

WARP bunu trafiğinizi genel İnternet yerine Cloudflare ağı üzerinden yönlendirerek yapar. Cloudflare, tüm trafiği otomatik olarak şifreler ve genellikle, Cloudflare’ın düşük gecikmeli yolları üzerinden yönlendirerek hızlandırabilir. Bu şekilde, WARP, birçok kâr amaçlı VPN’nin getirdiği performans cezaları ve veri gizliliği endişeleri olmadan, sanal bir genel ağ (VPN) hizmetinin bazı güvenlik avantajlarını sunar.

1.1.1.1 ve WARP’ı nasıl kullanırım?

1.1.1.1 tamamen ücretsizdir. Bir masaüstü bilgisayara kurmak dakikalar alır ve hiçbir teknik beceri veya özel yazılım gerektirmez. Kullanıcılar, bilgisayarlarının İnternet tercihlerini basitçe açabilir ve mevcut DNS hizmetlerinin IP adresini 1.1.1.1 adresiyle değiştirebilir. Farklı masaüstü işletim sistemleri için talimatlar burada mevcuttur .

1.1.1.1 veya WARP’ı bir telefonda kullanmak için burada bulunan uygulamayı indirin:

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın