Teknolojinin gelişmesi ile yazılım, yazılımın gelişmesi ile teknoloji gelişmeye devam ediyor. Teknolojinin ve yazılımın bir meyvesi olan yapay zeka hızla gelişmeye devam ediyor. Bu durum sektöre olan yatırımı kat ve kat arttırdı. Yapay zeka mühendisliği adında oluşan yeni bir mühendislik sektörü gelişti. Bu içeriğimizde yapay zeka mühendisliği nedir, yapay zeka mühendisi ne kadar maaş alır gibi sorulara yanıtlar veriyor olacağız.
Konu Başlıkları
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
Yapay zeka mühendisliği, yazılıma öğrenmeyi öğreten bir meslektir. Kodları yazılan program ya da algoritma, sonradan eriştiği bilgileri mantıksal işlemlerden geçirerek bir karara varır. Buna yapay zeka adı verilmektedir. Bu yapıyı tasarlayan ve uygulayan kişiye yapay zeka mühendisi denir.
Yapay zeka hayatımıza çok hızlı şekilde girdi. Hayatımızın pek çok alanında yapay zeka görmeye şimdiden başladık. Örneğin telefonlarımızdaki asistanlar, hemen her gün kullandığımız arama motorları, sosyal medya siteleri ve benzeri pek çok teknoloji yapay zeka yardımı ile daha verimli çalışıyor. Arama motorlarında yapılan aramalar aramayı yapan kişilere göre şekilleniyor. Sosyal medya akışları her hesaba göre farklılaşıyor. Bu içerik ve sonuçların karşımıza çıkmasını sağlayan algoritmalar yapay zeka yardımı ile çalışıyor.
Bu sistemin oluşmasını sağlayan mimarlar ise yapay zeka mühendisleridir. Yapay zeka mühendisliği henüz yeni bir meslek dalı olsa da temeli yazılım bilimine dayanıyor. Yazılım ile iç içe çalışan yapay zeka, farklı bir dal olmayı başardı. Son yıllarda geliştirilen yapay zeka projeleri (örneğin GPT-3) bu sektörün hızla büyümesine yardımcı oldu.
Yapay Zeka Mühendisi Kimdir?
Yapay zeka mühendisi, kodlara öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulamayı öğreten kişidir. Yazdığı kodlar ya da geliştirdiği algoritmalar ile yapay zekanın düşünme şeklini tasarlar ve uygular. Bu sayede bir yapay zekanın düşünme yapısını meydana getirir. Yapay zeka, geliştiricisini yansıtacak yöntemler ile düşünür.
Yapay Zeka Mühendisinin Görevleri Nedir?
Yapay zeka mühendisleri geliştirdikleri yapay zekayı geliştirmekle görevlidir. Düşünmenin sonunun olmadığını hepimiz biliriz. Yapay zeka mühendisleri bunu hepimizden daha iyi biliyor. Yazdıkları kodlar ve geliştirdikleri yapay zeka projeleri sürekli olarak güncellenmek zorundadır ve aldıkları karar sürekli olarak iyiye gitmelidir. Verileri işleme modelleri ise oldukça önemlidir. Tüm bu süreci baştan sonra iyi organize etmek yapay zeka mühendisinin görevidir.
Bir yapay zeka geliştirme mühendisi;
- Veri mühendisleri ile yöneticiler ve uzmanlar arasındaki iletişimi sağlamalı,
- Makine öğrenimi yapısını diğer sistem ve ekipler ile sorunsuz çalışabilecek şekilde tasarlamak,
- Veri bilimi ekibinin tercih ettiği yapıyı sistematik olarak düzenlemek ve geliştirmek,
- Geliştirilen yapay zekayı sürekli olarak test etmek ve geliştirmek,
- Tüm bu makine öğrenim sürecinin sistem adına yararlı hale gelmesini sağlamak için tüm sürecin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlamak ile görevlidir.
Kimler Yapay Zeka Mühendisi Olabilir?
Yapay zeka mühendisliği bölümlerini başarı ile bitiren herkes yapay zeka mühendisi olabilir. Yapay zeka mühendisliği bitirmeyen kişiler ise yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezun olarak bu alanda çalışma yapabilir. Bu çalışmalar ve aldıkları eğitim ile kendilerini yapay zeka konusunda geliştiren her birey yapay zeka mühendisliği yapabilir.
Yapay Zeka Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Bu mesleği yapmak için bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan bireylerin yapay zeka konusunda yetkin olabilmeleri için bazı önemli dersleri alması gerekiyor. Bu dersler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Veri madenciliği ve örüntü eşleme,
- Yazılım üretim döngüsü,
- Veri girişi kontrolü,
- Makine öğrenme algoritmaları.
Geleceğin mesleklerinden olan yapay zeka mühendisliğini tercih etmeden önce yazılım konusunda gerçekten yeteneğiniz ya da merakınız olduğuna emin olun. Ülkemizde maalesef sadece 4 yıllık fakülte bitirildiğinde, bitirilen bölümle ilgili bir meslek sahibi olunabileceği fikri oldukça yaygın.
Bölümü bitirenlerden farklı olarak o bölüm ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olmak oldukça önemli. Bu yüzden tercih edilen bölüm ne olursa olsun mutlaka o bölümü sevmek gerekiyor. Sevmeden bu zorlu sürece girince hem yazılım hem yapay zeka gibi değerli ve önemli konularda uzmanlaşmak imkansız. Üniversite tercih fikirleriniz ve düşünceleriniz için yorum yapabilir ve diğer adaylar ile fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Diğer yazılarda görüşmek üzere…