Windows 10 Defender Nasıl Kapatılır? ✔️ 2023

Windows Defender, windows işletim sistemi ile birlikte gelen mini bir anti-virüs (güvenlik) yazılımıdır. İlk olarak Vista işletim sisteminde kullanılan Defender, her ne kadar güvenlik açısından ortalama düzeyde bir koruma sağlasa da birçok bilgisayar kullanıcısı tarafından tercih edilmemektedir.

Windows Defender Nasıl Kapatılır
Windows Defender Nasıl Kapatılır

Windows 8.1’de yapılan en büyük hatalardan birisi de kullanıcılara programın kapatma seçeneğinin sunulmamasıdır. Windows 8.1 kullanıcıları Defender programını kapatsa bile bilgisayar yeniden başlatıldığında program tekrardan aktif olmaktaydı.

Her ne kadar bu hatadan Windows 10 sürümünde vazgeçilse de hala daha profesyonel olmayan ev kullanıcıları tarafından Defender programını kapatmak oldukça zordur. Bu yazımızda ise Windows 10 işletim sisteminde Defender yazılımını nasıl devre dışı bırakacağınızı (kapatacağınızı) anlatacağız.

Windows 10 Defender Neden Kapatılmalıdır?

Kullanıcı için önemli fakat virüslü bir dosya varsa bu dosyayı Defender yazılımı bulup silecektir. Virüs, kullanıcı için önemsiz fakat anti-virüs programları tarafından tehlikeli olarak görülüyorsa Defender ve diğer kurulu olan anti-virüs programları kapatılmalıdır.

Eski donanım özelliklerine sahip bilgisayarların arka planlarında çalışan tüm anti-virüs ve güvenlik yazılımları hali hazırda düşük olan performansı daha da düşürecektir. Kullanıcı performans düşüklüğü yaşamamak adına da Defender yazılımını kapatmak isteyebilir.

Kullanıcılar Eset, Kaspersky veya Avast gibi anti-virüs programlarını yüklemek isteyebilir. Bu durumda hali hazırda bir anti-virüs programı olacağı için Defender’ın çalışmasının hiçbir anlamı yoktur.

Dosyalar kopyalanırken arka planda çalışan programlar kopyalama işlemini yavaşlatmaktadır. Defender ise kopyalama işleminin hızını %40-%50 oranında düşüreceği için büyük dosya kopyalama işlemlerinde program kesinlikle devre dışı bırakılmalıdır.

Bilgisayar açılırken ilk açılışta çalışan programlar çok önemlidir. Çok fazla program başlangıçta çalışıyorsa bu açılış hızını yavaşlatacağı için Defender gibi yazılımlar devre dışı bırakılmalıdır.

Sistem tarama programları başlatılmadan önce de Defender kapatılmalıdır. Combofix gibi güvenlik yazılımları detaylı taramalar yaptığı için Defender’a bu esnada hiçbir ihtiyaç duyulmaz.

Windows 10 İşletim Sisteminde Programsız Defender Kapatma

Windows 10 Pro işletim sistemindeki Defender, klasik güvenlik duvarıyla birleştirilmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Denetim Masası – Sistem ve Güvenlik – Defender Güvenlik Duvarı – Bildirim Ayarlarını Değiştir sekmelerine girildikten sonra Özel Ağ ve Ortak Ağ kısmında kapat seçeneğini işaretlemeniz durumunda Defender devre dışı kalmaktadır.

Bir diğer programsız olarak kapatma yöntemi de komut istemcisi yardımıyla yapılmaktadır. Başlat-Çalıştır kısmına “%ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe” yazıldığında Defender ara yüzü ekrana gelmektedir. Sağ üstte yer alan Ayarlar kısmından da gerçek zamanlı koruma seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz.

Yine Başlat-Çalıştır kısmına “[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender]” yazıldığında DisableAntiSpyware”=dword:00000001 kaydı uygulandığında da defender kapanacaktır.

Bu ayarları yapmanıza rağmen Defender hala daha kapatılamıyorsa aşağıda detaylıca anlatacağımız Defender Control ile de yazılımı devre dışı bırakabilirsiniz.

Defender Control 1.7 Programı ile Defender Kapatma

Boyutu 520 KB olan bu program herhangi bir kurulum gerektirmeyen basit ve işlevsel bir yazılımdır. Defender Control programıyla Defender kapatmak için denetim masasına girmeye veya herhangi bir ayarlama yapmaya gerek yoktur.

Program açıldığında eğer Defender çalışıyorsa aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız. “Windows Defender’i Devre Dışı Bırak” butonuna bastığınızda program direkt olarak devre dışı olacaktır.

Windows 10 Defender Kapatma
Windows 10 Defender Kapatma
Windows 10 Defender Aktifleştirme
Windows 10 Defender Aktifleştirme

Bu programı tam tersi işlem için yani Defender’i aktifleştirmek içinde kullanabilirsiniz. Eğer program aktif değilse yukarıdaki resimdeki gibi kırmızı bir yazı çıkacaktır. “Windows Defender Etkinleştir” butonuna bastığınızda da program tekrardan aktifleşecektir.

“Güvenlik Merkezini Aç” butonuna bastığınızda ise Denetim Masasında yer alan Güvenlik merkezi otomatik olarak açılacaktır. Defender Control; Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 işletim sisteminde sorunsuz olarak çalışmaktadır.

Defender Control 1.7 programını webdeyazilim.com sunucusundan indirmek için buraya tıklayınız.

En iyi anti-virüs programları hangileridir adlı yazımızdan da Defender’a alternatif olarak programlara erişebilirsiniz.

“Windows 10 Defender Nasıl Kapatılır? ✔️ 2023” üzerine bir yorum

Yorum yapın