Açılımı Long-Term Evolution olan LTE teknolojisi aslında bizim yaygın olarak bildiğimiz adıyla 4G ,beraberinde yepyeni teknolojiler getirdi. Bilgi teknolojileri ve iletişim dünyasında o kadar çok kısaltma ve terim var ki, akıllara doğrudan “VoLTE nedir?” sorusu geliyor. Öncelikle telefon ekranımızın köşesinde görmeye alışık olduğumuz VoLTE ibaresine bir göz atalım: VoLTE ne demek?
Konu Başlıkları
Volte Servisi Nedir?
VoLTE teknolojisinden bahsedebilmemiz için öncelikle LTE teknolojisini anlamamız gerekiyor. LTE teknolojisi, UMTS/HSPA ve GSM/EDGE ağ teknolojileri prensiplerine dayalı, kablosuz veri aktarım protokolüdür. Bu yapı tümüyle IP tabanlı bir sistem olduğundan, herhangi bir zamanda herhangi bir yerde olmanız fark etmeden her çeşit ağ hizmetini tek noktada birleştiren bir sistemi barındırıyor.
Bu standartların ardından LTE Advanced Pro ve LTE Advanced adında iki protokol daha gelişiyor. İlk başlarda her ikisi de 3GP kapsamında geliştirilmeye başlanılmıştır ve 2G/3G arayüzünü desteklemektedir. LTE üzerine kurulu olan bir sistem olan LTE Advanced sistemi ise, kimi operatörler tarafından 4.5G olarak pazarlansa da, aslında tabanı LTE üzerine kurulu olduğundan bir 4G sistemidir. 2020 yılı verilerine bakıldığında ülkemizde 4G LTE teknolojisine geçme oranı %86’dır.
Volte Servisi Ne Demek?
VoLTE teknolojisinin temel amacı telefonla yaptığımız görüşmeler sırasında yaşanan boğuk ses bozukluğunu azaltmaktır ve bu yüzden Vo-LTE, yani voice over önekini alıyor. Aslında bildiğimiz LTE ve LTE Advanced teknolojisinin üstüne çalışan bir sistemdir fakat iki prensipten farklı olarak IP tabanlı çalışmaz.
Kısaca yüksek kaliteyle ses iletimi sağlayan kablosuz ses iletişimi teknolojisidir diyebiliriz. Üstelik sesin ve verinin aynı anda alınabilmesini sağlayan eş zamanlı aktarım yapabilme becerisinden dolayı bir yandan herhangi bir uygulamada gezebiliyorken diğer taraftan sesli görüşmemize devam edebiliyoruz.
VoLTE servisi, 4G/3G ve 2G ses kaliteleri arasında yapılan karşılaştırma videosunu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Eğer cihazınızın kendisi veya operatörünüz Volte desteği sağlamıyorsa maalesef yararlanamıyorsunuz. Ülkemizde Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell Volte servisi desteği sağlıyor.
Volte Nasıl Çalışır?
VoLTE’nin çalışma prensibi standart sesli arama işleyiş biçiminden birazcık farklıdır. Standart sesli aramanın aksine VoLTE sesli arama yapmak için hücresel veriyi kullanarak ağa bağlanır. Basitçe özetlemek gerekirse bu bağlantı türü birkaç aşamadan oluşur:
- Öncelikle; akıllı telefonunuz hücresel veri üzerinden 4G LTE ile bağlantı kurar.
- Sonrasında arama verileriniz, normal arama verileri formatına geçerek operatöre iletilir.
- Bu aşamada operatörünüze iletilen veriler, VoIP üzerinden arama hedefine gönderilir.
- Karşı taraf VoIP/VoLTE özelliği olan cihazıyla aramanıza yanıt verir.
Bu servisten yararlanabilmeniz için VoLTE özelliğinizi aktif hale getirmeniz gerekir. Eğer telefonunuz ve operatörünüz VoLTE aramalarını destekliyorsa:
Ayarlar>>Bağlantılar>>Mobil Veri>>VoLTE adımlarını takip ederek fonksiyonu aktif hale getirebilirsiniz.
VoLTE Servisi Avantajları
VoLTE servisi ile arama yapmak özellikle işlevselliği göz önüne alındığında diğer servisler arasından ön plana çıkar. VoLTE servisi sayesinde cep telefonunuz 2G veya 3G servislerinde olduğu gibi sürekli olarak en temiz ses sinyalini aramak zorunda kalmaz.
Bu sayede telefonunuzun bataryasından yüksek oranda enerji kullanılmaz ve telefonunuzun pil ömrü uzar. Diğer servislerde aramalar zaman zaman kopukluğa uğrarken, VoLTE servisi aramaları her iki taraf için de +HD kalitesindedir. Servisi kullanırken aynı anda Wi-Fi üzerinden kullanmış olduğunuz tüm uygulamaları kullanmaya devam edersiniz.
İlgileniyorsanız “Operatörlerin İnternet Hızları ✔️ En Hızlı Operatör Hangisi?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.