Telefonda virüs olduğu nasıl anlaşılır bu yazıda hep birlikte cevabını öğrenceğiz. Fakat öncesinde virüs nedir, hangi telefonlara daha kolay bulaşır, virüs bulaşması için neler yapılır bunlardan bahsedeceğiz. İçeriğimizdeki bilgiler Android ve iOS (iPhone) için detaylandırılmıştır.
Konu Başlıkları
Virüs Nedir?
Genellikle veri sızdırmak ve reklam göstermek için özel olarak hazırlanan zararlı yazılımlara virüs denir. Virüsler telefonlar için özel olarak tasarlanabilir. Her işletim sistemi ve her sürüm için virüs bulunabilir. Bu virüsler genellikle veri sızdırmak için programlanır.
Hangi Telefonlara Virüs Bulaşır?
Hemen her telefona virüs bulaşmaktadır. Android açık kaynaklı bir işletim sistemi dağıtımı olduğu ve çok daha fazla kullanıcıya sahip olduğu için açık hedeftir.
Android için daha fazla virüs bulunsa da iOS ve HarmonyOS gibi işletim sistemleri ve dağıtımları için de oldukça fazla virüs çeşidi vardır. Dolayısı ile hemen her telefona ve işletim sistemine virüs bulaşır.
iPhone kapalı bir işletim sistemi olan iOS kullanır. Bu yüzden kodları incelemek zordur. Kodları incelenemeyen yapılar biraz daha karmaşıktır ve bu yapılar için virüs üretmek biraz daha zordur. Bu yüzden iPhone biraz daha güvenli gibi görünür.
Fakat hiçbir sistem tam anlamı ile güvenli değildir. Çünkü insan faktörü her zaman zaafiyet anlamına gelir.
Virüs Nasıl Bulaşır?
Virüsler genellikle telefon kullanıcısının bir anlık dalgınlığı ile bulaşır. Okumadan bir uyarıya onay vermek, yanlış bir linke tıklamak, yanlış sitelere girmek gibi sebeplerden dolayı kullanıcı kendi eli ile virüsü indirir ya da aktif eder.
Virüs Bulaşmasını Nasıl Engelleriz?
Telefona virüs bulaşmasını engellemenin en temel yolu bilinçli olmaktır. Hemen her uygulamayı Google Play Store üzerinden indirmeye özen göstermek virüs bulaşma riskini azaltır. Fakat yok etmez.
Google Play Store üzerindeki uygulamalarda da virüs olabilir. Bu yüzden sadece bildiğimiz yayıncıların uygulamalarını yüklemeye gayret etmeliyiz. Telefona indirdiğimiz uygulamaların köklü yayıncılar tarafından yüklenmiş olduğuna emin olmalıyız.
İlgili İçerik
Güvenli kaynaklardan indirilen uygulamalar daha güvenlidir. Ayrıca oyun hilesi, hack, oyun modları, uygulama modları gibi dosyaları indirmek her zaman risk taşır. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde virüs bulaşmasını bir nebze olsun engelleyebilirsiniz.
Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Telefonda virüs olduğunu anlamanın birkaç yöntemi vardır. Teknik analiz yapacak bilgiye sahip olmadığınız için basit birkaç test ile telefonunuzda virüs var mı yok mu anlamanız muhtemel.
Telefonunuzun şarjı normalden daha hızlı tükenmeye başlamış ise ya bataryanız bozuluyordur ya da telefonunuz arkaplanda anormal işlemler yapıyordur. Bu anormal işlemler ise genellikle virüs kaynaklıdır. Bu yüzden şarj süresi virüs var mı yok mu anlamada önemli etkenlerdendir. Fakat tek başına yeterli değildir.
Telefonunuz her zamankinden fazla kasılıyor ise (donarak, takılarak çalışıyor ise) telefonunuzda virüs olabilir. Virüsler arkaplanda işlem yaptığı için telefonun kaynaklarını tüketerek kasılmasına sebep olur.
Telefonunuz kendi kendine bir yerlere giriyor ise telefonda virüs olma ihtimali oldukça yüksektir. Ekran boşta iken işlem yapılıyor ise telefonunuzda virüs olabilir.
Telefonunuzdaki kamera ışığı ya da mikrofon ışığı durduk yere yanıyor ise telefonunuzda virüs olabilir. Bu gibi durumlarda telefon virüs temizleme işlemlerini yapmanız tavsiye edilir.
Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır Sonuç:
Telefondaki virüsleri algılamak için bir dizi basit yöntem uygulanabilir. En doğru sonuç teknik analiz sonucunda çıkacaktır. Şüpheleriniz var ise her ihtimale karşı telefonunuzu sıfırlamanız faydalı olabilir. Hard Reset bu gibi durumlarda genellikle çözüm olur.