Site Kopyalama Engelleme – Resmin Kopyalanmasını Engellemek

Özgün içerik üreticilerinin en büyük sorunlarından biri olan site kopyalama sorununa bu yazıda hep birlikte çözüm üretiyor olacağız. Site kopyalama engellemenin pek çok yolu bulunuyor. Özellikle resim kopyalanmasını engellemek oldukça önemli olabiliyor. En yaygın kullanımı olan içerik yönetim sistemi olan WordPress için kopyalama engelleme nasıl yapılır gelin hep birlikte öğrenelim…

Site Kopyalama Engelleme

Özgün içerikler üreten sitelerin en büyük sorunlarından biri içeriklerinin kopyalanıyor olmasıdır. Emek harcadıkları içerikleri haklı olarak kopyalanmasın isteyen içerik üreticileri, içeriklerin kopyalanmasını ve çalınmasını engellemek için çeşitli yollara başvurmaktadır. Site kopyalama engelleme ve içerik çalınmasını engelleme işleminden önce sitelerin ne denli korumaya alınacağı belirlenmeli.

Siteye kopyalama engeli koyma konusunda oldukça farklı metotlar uygulanabilir. En çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress için wordpress sağ tık engelleme metodu oldukça fazla kullanılıyor. Yazının sonlarına doğru wordpress sağ tık engelleme yöntemlerine değineceğiz.

Web sitesi kopyalama engelleme yöntemlerini zaman içerisinde deneyimleyip en çok verim aldıklarımızı bu konuya dahil ettiğimizi bilmenizi isteriz. Siteye kopyalama engeli koyma ve içerik çalınmasını engelleme yöntemleri siteden siteye değişiklik gösterebilir. Genel olarak bir çok içerik koruma yöntemine değineceğiz. Bu yöntemlerden hangisinin size uygun olduğunu anlamakta güçlük çekerseniz yorum yaparak destek alabilirsiniz. Güzel bir girişten sonra yazımıza geçebiliriz…

Site Kopyalama Engelleme
Site Kopyalama Engelleme

Web sitelerin içeriklerini korumak hassas bir iştir. Kapsamlı olarak ele aldığımızda sitenizdeki içeriklerin kopyalanmasını bir nebze engelleyebilirsiniz. Hiç bir içerik tamamen korunamamaktadır. Bu yüzden elimizden geldiğince kapsamlı düşünmeliyiz ve içeriklerimizi oldukça iyi korumalıyız.

Resim Kopyalanmasını Engelleme

Sitemizdeki en önemli statik veriler genelde resimler olmaktadır. Sitemizdeki önemli oldukça fazla olan resimlerin kopyalanmasını engellemek oldukça önemlidir. İçerik koruma yöntemlerinden en önemlisi neredeyse resim kopyalamasını engellemektir. Sitedeki fotoğrafların çalınmasını önlemek için bazı başlıkları incelemek gerekiyor. Sitedeki resimlerin kopyalanmasını engellemek için öncelikle şu başlıkları ele almamız gerekir:

Fotoğraflara Watermark (filigran) Ekleme – Resimlere İmza Ekleme

Fotoğraflarımızın ve resimlerimizin kopyalanmasını  ve fotoğrafların çalınmasını engellemek için en önemli hamlelerden birisi görsellerin üzerine imza ve filigran eklemektir. Resimlerin kopyalanmasını ve fotoğrafların çalınmasını engellemek için birazdan da bahsedeceğimiz önerileri yapsanız bile bu yöntemi uygulamadıktan sonra görselleriniz bir şekilde kopyalanacak ve kullanılabilecektir.

Fotoğraflara filigran eklemenin oldukça kolay yöntemleri bulunuyor. Fotoğraflarınıza filigran eklemek için Fotosizer uygulamasını kullanabilirsiniz. Fotosizer uygulaması resimlerinize istediğiniz watermark’ı (filigranı) eklemenize yardımcı olurken, resimleri sıkıştırmanıza da yardımcı olmaktadır. Fotosizer ile ilgili içeriklerimizi okumak için başlıklara tıklayınız:

Fotosizer Kurulumu | Fotosizer Kullanımı | Fotosizer Toplu İşlemler

Fotosizer uygulamasının yanı sıra görsellerinizi Photoshop ile de imzalayabilir, filigranlar ekleyebilirsiniz. PhotoShop yazılımını bilmeyen içerik üreticisi yoktur sanırım. Ne kadar gerekli olduğunu anlatmaya gerek bile yok. Bu yüzden PhotoShop ile watermark eklemeyi şimdilik es geçiyorum. Yorum yapanlar olur ise bu konuda makale yayımlayabilirim. Ayrıca photoshop ile resim optimizasyonu yapmayı öğrenmek isterseniz buraya tıklayın makale yeni sekmede sizi bekliyor olacak.

Fotosizer ve Photoshop yardımı ile resimlerimize watermark ekledikten sonra resimlerimiz her ne şekilde kopyalanırsa kopyalansın imzamızı taşıyacaktır. Eğer imza yerleşimini çok iyi yaparsak üstüne yeni bir imza koyamazlar veya bu imzayı kaldıramazlar. Resimlerin kopyalanmasını engellemek her zaman mümkün olmayabilir. Bu sadece resimler için değil her türlü içerik için geçerlidir. Biz bu yazıda kopyalanmasını maksimum düzeyde zorlaştırmanın yollarını ele alıyoruz.

Resimlere Meta Veri Ekleme – Düzenleme – Telif Bilgisi Ekleme

Resimlerin kopyalanmasını engellemek için yapılması gereken diğer işlem ise resimlere meta veri eklemektir. Meta veriler, resimlerin içine gömülen ek bilgilerdir. Bu bilgiler içerisinde sitemizin adını geçirdiğimizde resimlerin bizden alındığı anlaşılabilir. (Eğer resim yeniden işlenip oluşturulmamış ise)

Resimlere meta veri eklemek için PhotoShop’un save for web özelliğini kullanabiliriz. Save for web hakkında daha detaylı bilgiyi buradaki makalemizden edinebilirsiniz. Photoshop ile resimlere telif hakkı ekleme işlemi ise şu şekilde yapılmaktadır:

Meta verisi eklemek istediğiniz resmi photoshop ile açın ve Dosya > Dosya Bilgisi yolunu izleyin,Photoshop Telif Ekleme

Photoshop Telif EklemeDaha sonra Temel sekmesi altındaki meta verileri alanlarını doldurun. Bu pencerede Telif Hakkı Durumu kısmı bilinmeyen olarak geliyor ise Telif Haklı olarak değiştirin.

Photoshop Telif Ekleme
Photoshop Telif Ekleme

Bu bilgileri kendimize göre güncelledikten sonra kaydediyoruz. Artık bu dosyayı istediğimiz meta verileri ile zenginleştirdik ve imzaladık. Bu resim kopyalandığında bu telif uyarılarını resmen kopyalayan kişiye bildirmiş oluyor ve mahkeme önünde hak sahibi olabiliyoruz.

Sağ Tuş Engelleme – Sağ Tıklamayı Engelleme – Resmi Kaydet Engelleme

Sitemizdeki resimlerin kaydedilmesini engellemek için öncelikle sağ tuşu sitemizde kapatmamız gerekiyor. Sağ tuş engelleme genellikle resimlerin doğrudan kopyalanmasını ve kaydedilmesini engellemektedir.

Sitenizde sağ tuş engellemek istiyorsanız Özlem Çimen’in yazmış olduğu şu kodları <head> etiketi içerisinde kullanabilirsiniz. Ayrıca <body> içerisinde kullanmanız gereken ek de aşağıdaki kodda yer alıyor.

Site üzerinde sağ tıklamayı engellediğinizde resim yolları hala görülebilir. Sayfa kaynağını görüntüleyen kişiler dosya yollarını da görüntüler ve bu yolları kullanarak resimlerin tam boyutlarına ulaşabilir. Eğer imzalı da olsa bu dizinlere ulaşılmasın istiyorsanız dizinleri ve diğer kaynak kodları bir nebze gizlemek için kaynak görüntüleyici kısayolunu da devre dışı bırakmalısınız.

Bildiğiniz üzere bir web sayfasının HTML kaynak kodlarını CTRL + U ile görebilirsiniz. Tarayıcıda oluşturulan bu HTML kodlar dosya yollarını da içerdiği için engellenmelidir.

Sitede kısayolları devre dışı bırakmak için ise şu kodları yukarıdaki kodların devamına ekleyebilirsiniz:

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.10.2/jquery.min.js"></script>
<script>
document.onkeydown = function(e) { if (e.ctrlKey && (e.keyCode === 67 || e.keyCode === 86 || e.keyCode === 85 || e.keyCode === 117)) { return false; } else { return true; } }; $(document).keypress("u",function(e) { if(e.ctrlKey) { return false; } else { return true; } }); </script>

Bu kodları da ekledikten sonra zaten imzalı olarak görünen resimlerinizin sağ tıklayarak indirilmesini ve kaynak kodlar incelenerek dosya yolları üzerinden kopya edilmesini ve indirilmesini engelleyebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra sunucu üzerinde dosya dizinlerinizin kapalı olduğundan emin olmalısınız. Tüm dosya yollarını gizleyip dosya yükleme dizinlerini açık tutmak mantık dışı olur.

resim-kopyalama-engelleme
resim-kopyalama-engelleme

Dizinleri sunucu üzerinde gizlemezsek sadece bir içerikteki değil tüm sitedeki görselleri ve diğer dosyaları public olarak servis etmiş oluruz. Klasör olarak içeriklerimizi halka açık olarak yayınlamak istemeyiz. Bu yüzden dizin listelemeyi devre dışı bırakmalıyız.

Dizin litelemeyi devre dışı bırakmak için en çok kullanılan sunucu yapılandırması Nginx ve LiteSpeed yapılandırmaları şu şekildedir:

Nginx Dizin Listelemeyi Devre Dışı Bırakma

Öncelikle Nginx konfigürasyon dosyasına erişmemiz gerekiyor. Sunucu üzerinde varsayılan olarak /usr/local/nginx/conf, /etc/nginx yada /usr/local/etc/nginx dizininde bulunan nginx.conf dosyası nginx için varsayılan konfigürasyon dosyasıdır. Bu dosya içerisinde aşağıdaki gibi bir ifade geçiyor ise birkaç değişiklik ile dizin listeleme kapatılabilir.

server { listen 80; server_name domain.com www.domain.com; access_log /var/...........................; root /path/to/root; location / { index index.php index.html index.htm; } location /somedir { autoindex on; } }

Bu ifadede görüldüğü üzere autoindex on değeri dizin listelemeyi aktif ediyor. Dizin listelemeyi devre dışı bırakmak için autoindex off olarak güncellemek yeterli olacaktır. İşlemlerin geçerli olması için nginx’i yeniden başlatmanız gerekir. Yeniden başlatma için service nginx restart komutunu kullanabilirsiniz.

LiteSpeed Dizin Listelemeyi Devre Dışı Bırakma

LiteSpeed sunucu üzerinde dizin listelemeyi kapatmak için ise httpd_config.xml dosyasında değişiklik yapmak gerekiyor.

LiteSpeed Dizin Listeleme Kapatma
LiteSpeed Dizin Listeleme Kapatma

Hemen yukarıda bulunan ekran görüntüsünde dizin listelemenin aktif edildiği görülmektedir. Sunucu düzeyinde dizin listelemeyi kapatmak için LiteSpeed konfigürasyon dosyası olan httpd_config.xml adlı dosyaya aşağıdaki tanımlamayı yapabilirsiniz:

<autoIndex>0</autoIndex>

Bu iki sunucu çeşidi için dizin listeleme kapatma bu şekildedir. Başka sunucu yapılandırmaları için yorum yaparsanız yanıt verilecektir.

Telif Haklarının Belirtilmesi

Daha önce de belirttiğimiz gibi bir sitedeki tüm içeriklerin kopyalanmasını engellemek neredeyse imkansızdır. Kullanıcıların görmesini istediğimiz içerikleri bir şekilde kopyalamak isteyen kişilere de yayımlamış oluruz. Onlar da teknik olarak ziyaretçi oldukları için bu içerikleri görebiliyor olacaklar. Görebildikleri içerikleri de pek çok yol ile kopyalayabilecekler.

Kopyaladıkları içerikleri imzalayıp meta verilerini doldurduktan sonra kopyalama yollarını da zorlaştırdığımıza göre geriye sadece yasal düzenlemeler kalıyor. Bu noktadan sonra içerikler bir şekilde kopyalanır ve başka ortamlarda kullanılır ise telif hakkı ihlali için yargıya başvurmak gerekiyor. Tabii öncesinde içeriğe ait telif haklarının bize ait olduğunu içerik hırsızlarına bildirmemiz gerektiğini unutmamak gerekir.

Sitemizdeki içeriklerin telif haklarının bize ait olduğunu belirtmek yasal bir zorunluluktur. Bu yüzden sitenin en altına Copyright (telif) bilgisi eklememiz gerekiyor. Ayrıca © sembolünü de kullanmamız gerekmektedir. Örnek olarak: “Telif 2020 webdeyazilim.com ©” şeklinde bir kullanımı olabilir. Dilerseniz bu ibarenin yanına “Bu sitedeki içerikler webdeyazilim.com tarafından oluşturulmaktadır. İçeriklerin izinsiz olarak kullanılması, yayınlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır.” gibi bir ifade kullanılabilir.

WordPress Kopyalama Engelleme

WordPress içerik yönetim sistemleri ile yönetilen siteler için içerik koruma yöntemleri bulunuyor. İçeriklerin kopyalanmasını engellemek için sağ tuş iptal eden ve kısayolları devre dışı bırakan şu eklentiyi kullanabilirsiniz. Eğer sadece resimlere sağ tıklanmasını istemiyorsanız ve bunun yanında resimleri galeri olarak kullanmak istiyorsanız şu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederim.

WordPress Sağ Tık EngellemeBu yazıda site içeriklerinin korunmasına yönelik belli başlı yöntemleri anlatmaya çalıştık. Sitede bulunan resimlerin kopyalanmasını engellemek içerik üreticilerin oldukça dikkat etmesi gereken bir konu. Ayrıca sitedeki yazıların kopyalanmasını engellemek de bir o kadar önemlidir. Her iki içerik türü sitenin özgün içeriği olduğundan siteyi oluşturan en temel içeriklerdir. Bu yüzden sitenin kopyalanmasını engellemek oldukça gereklidir.

Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

“Site Kopyalama Engelleme – Resmin Kopyalanmasını Engellemek” üzerine bir yorum

Yorum yapın