PPPoE Nedir? PPPoE Nasıl Çalışmaktadır?

PPPoE nedir sorusunun cevabını merak edenler için hazırladığımız bu yazımızda öncelikle PPPoE kavramını ve açılımını inceleyeceğiz. PPPoE, Ethernet üzerinden bir noktadan başka bir noktaya (bilgisayarlar arasında) iletişim sağlayan bir protokoldür.

PPPoE Nedir? PPPoE Nasıl Çalışmaktadır?
PPPoE Nedir? PPPoE Nasıl Çalışmaktadır?

PPPoE Nedir?

Birden fazla makineyi birbirine en hızlı ve en az maliyetle bağlamanın en basit yolu; ethernet ile sağlanan bağlantı yoludur. Bu nedenle PPPoE Ethernet tabanlı olarak geliştirilen bir protokol olarak ortaya atıldı. Bu şekilde birçok cihaz, hem birbirine hem de internete sorunsuz bir şekilde bağlanabilmektedir.

Bu yol ile 2 farklı network sistemi arasında iletişim kurulabilmektedir. PPP (Point to Point) ise kullanıcı adı ve şifre doğrulamayı ifade ediyor. Bu yolla kimlik denetimi yapılabilmekte ve izinsiz bağlantılar engellenmektedir.

PPPoE ve PPP

Servis sağlayıcıları, oturum oluşturarak, hem kalıcı ve istenmeyen bağlantıları eler, hem de havuzdaki geniş ip adreslerini sınırlayarak fazla abonelere izin vermez. PPP kimlik doğrulamasını gerektirdiği için, hem daha güvenlidir hem de ücretlendirmeyi doğru müşteriye faturalandırabilir. Bilgisayarlarda yazılım güncellemeleri yapılarak, Ethernet üzerinden PPP çalıştırmak daha pratik bir yoldur. Bu protokol ile bağlanan cihazların ip adreslerinin dinamik olması, sorun teşkil etmez.

PPPoE ve PPP
PPPoE ve PPP

PPP protokolünün kullanıldığı değişik alanlar vardır. Bu alanlar, fiber optik kablo ortamı, telefon iletişimi, cep telefon iletişimi ve radyo iletişim alanları olarak çeşitlendirilebilir. Örneğin ortak bir dijital abone hattının birden çok kullanıcı tarafından kullanılmasına olanak sağlar. Sistem, şifreli iletişime, veri sıkıştırmaya ve kullanıcı kontrolüne imkan tanır.

PPPoE Nasıl Çalışır?

Sistem basitçe BRAS ile Router arasına PPP sistemini kurmak üzerine çalışmaktadır. BRAS ünitesinden DSLAM ünitesine (ATM ve Ethernet) ve oradan da MDF ünitesine bağlantı söz konusudur. MDF ünitesinden DSL ve ATM ile önce Router sonra da son kullanıcıya (PC) hat taşınmaktadır.

Son kullanıcıya hat RJ11 data hattı ile modeme bağlanır. MDF ünitesinden tüm abonelere sadece RJ11 tip kablo ile bağlantı verilmektedir. MDF ünitesi le DSLAM ünitesi arasındaki bağlantı ise sadece RJ25 tipi data kablosu ile sağlanmaktadır. Tüm internet ve telefon hattı verilen abonelere bağlanan hat aslında sadece MDF ünitesinde toplanmaktadır. Umarız içeriğimiz sayesinde PPPoE nedir ve nasıl çalışır sorularının cevaplarını bulabilmişsinizdir.

Modem İnternet Işığı Yanmıyor Sorunu Nasıl Çözülür? başlıklı içeriğimizi de incelemeyi unutmayın.

Yorum yapın