[email protected] hatası çözümü pek çok şekilde mümkün. Bu hatanın ne şartlar altında alındığını öğrenerek çözüm çözüm bulacağımız bu yazı içerisinde, sorunun önce neyden kaynaklandığını, sonra ise çözüm yollarını tek tek öğreneceğiz.
Konu Başlıkları
[email protected] hatası
E-Posta gönderdikten birkaç dakika sonra [email protected] hatasını alıyor olabilirsiniz. Bu hatanın ana nedeni, e-posta gönderdiğiniz mail adresinin kullandığı e-posta sunucusunun, bu iletiyi kabul etmemesidir. Bu durum ise yaygın olarak iki şekilde gerçekleşir.
- e-Posta adresinin yanlış yazılmış olması
- E-posta içeriğinin hedef mail sunucusu tarafından engelleniyor olması
Her iki şekilde gönderilmiş olan mail karşı sunucudan ret yiyecek ve tekrar size dönecektir. Bu sorunları çözmek için başlıkları detaylandıralım…
Yanlış yazılan eposta adresi
Yanlış yazılan e-posta adresine mailiniz ulaşmayacaktır. Fakat bu durumu fark etmeniz açısından hedef sunucunun size bir bildirim göndermesi gerekir. Eğer bu hata size ulaşmasa önemli bir mailin gittiğini zannederek aslında gitmediğini öğrenemezsiniz. Karşı tarafın mail sunucusunun bu hatayı bize bildirmesi son derece faydalı.
Bu ileti detaylarına bakıldığında eğer e-posta adresinin hedef sunucuda bulunmadığı ile ilgili bir ifade yer alıyor ise gönderilen kişinin e-posta adresini kontrol etmekte fayda var.
E-Posta içeriğinin spam olarak algılanacak ögeler içeriyor olması
Göndermiş olduğunuz iletinin içeriği [email protected] hatasını almanız için başlıca bir neden. Eğer gönderilen ileti spam niteliği taşıyor ise hedef sunucu bu maili kabul etmeyecek ve direkt olarak spam filtresine tabii tutacaktır. Karşı tarafın e-posta sunucusuna ulaşamayan bu ileti için ise [email protected] uyarısı alacaksınız.
Gelen bu uyarı içerisindeki detayları inceleyerek iletinin spam niteliğinde olup olmadığını anlamanız güç olabilir. Tam bu noktada yaygın olarak yapılan hatalardan bahsetmek istiyorum.
E-Posta imzanızı kontrol edin:
E-posta imzaları oldukça yaygın kullanılıyor. E-posta için HTML İmza rehberimize olan talepten de bunu anlamak mümkün. Bu imzaları kullanırken imza kısmını oldukça kısa ve öz tutmakta fayda var. Pek çok firmada gördüğüm üzere bu alan oldukça uzatılıyor. İmza kısmında kampanya duyuruları, gönderen kişi bilgileri, firma bilgileri, sosyal medya paylaşımları ve çeşitli diğer duyurulara yer veriliyor.
E-Posta imzalarının kullanım alanı manipüle edildiği için gönderilen e-posta içeriği bir satır da olsa karşı tarafa gönderilen ileti bir hayli uzun olabiliyor. Uzunluğundan dolayı spam filtresine takılan bu ileti ise hedef sunucu tarafından kabul edilmeyebiliyor.
Tek kriter uzunluk da değil. İmza bölümündeki spam niteliğindeki içerik, sürekli olarak farklı farklı adreslere gönderilen kopya içerik aslında. Tam olarak spam filtresine takılacak türde olan bu içerik doğal olarak karşı sunucu tarafından kabul edilmiyor. E-Posta imzaları, bildiğimiz üzere her gönderilen iletinin altında otomatik olarak gidiyor. Hal böyle olunca aslında buradaki ifadeler onlarca hatta yüzlerce kere farklı adreslere gönderiliyor. Bu da olağan dışı bir durum olarak algılandığından spam olarak değerlendiriliyor.
Peki ne yapılmalı?
Sağlıklı bir E-Posta trafiği için yapılması gereken birkaç işlem bulunuyor. Bunlardan kısaca bahsedelim…
Başlığı olmayan e-posta göndermeyin!
Pek çoğumuz şirket içinde ya da tanıdığımız kişilere mail gönderirken eğer işimiz acil ise başlık eklemeden ileti göndeririz. Başlıksız iletiler potansiyel spam iletilerdir. Spam kontrolü onlarca dakika sürebilen bu iletilerin spam kutusuna düşmesi bile saatler alabilir. Bu sebeple basit düzeyde ileti gönderiliyor olsanız bile mutlaka başlık ve açıklama eklemelisiniz.
Alıcı adresinin doğru olduğundan emin olun!
En sık yapılan hatalardan biri alıcı adresini yanlış yazmaktır. Özellikle yaygın olmayan e-posta adresleri bu sorundan oldukça muzdarip. [email protected] adresini kolaylıkla yazabiliriz. Telaffuzu da kolay olan bu adreste Türkçe karakter de yer almıyor. Fakat adı Ökkeş olan birinin kendi alan adında çalışan bir e-posta adresi var ise işin rengi birazcık değişebiliyor. Üstelik alan adında da Türkçe karakter var ise işin rengi tamamen değişiyor.
Telefonda “ökkeş at ökkeşayakkabı nokta kom” olarak duyulan bir mail adresi pek çok kişi tarafından duyulduğu gibi yazılabilir. Bu da e-postanın yanlış yazılması anlamına gelir. Çünkü ökkeş@ökkeşayakkabı.com şeklinde bir mail adresi olmaz. Bu mail adresinden Türkçe karakterleri çıkarmak gerekir. ([email protected])
E-Posta içeriğinize dikkat edin!
İlk maddede başlıksız e-posta gönderilmemesi gerektiğinden bahsetmiştim. Şimdi ise e-posta içeriğinden bahsedeceğim.
Yazının önceki kısımlarında E-Posta imzalarının nasıl olması gerektiğinden bahsetmiştim. [email protected] hatasını almamak için bu son derece önemli. İmza kısmı da gönderilen iletiye dahil olduğu için ilk olarak buraya dikkat etmek gerekiyor. Daha sonra ise E-Posta içeriğinin kontrol edilmesi gerekiyor.
E-Posta içeriği onlarca linkten oluşuyor ise spam olarak algılanabilir. Çok çok uzun metinler, çok çok fazla e-posta ekleri, çok çok fazla görsel ve diğer unsurlardan içeriyor ise spam olarak algılanabilir. Bu yüzden iletiler olması gerektiği uzunlukta ve zenginlikte olmalıdır. E-Posta iletiniz içerisindeki fazlalıklardan olabildiğince kurtularak iletiyi göndermenizi tavsiye ederim.
Burada unutulmaması gereken bir husus var. Eğer gönderilen ileti çok çok kısa ise de spam olarak algılanabilir. Tek kelimelik bir iletinin spam olarak işaretlenmesi muhtemeldir. Yeteri kadar detay verdiğinizden emin olun.
[email protected] hatası kimlerde görülür?
[email protected] hatası yandex mail servisini kullanan kişilerin aldığı bir hatadır. Benzeri sorunları gmail.com, yahoo.com, mail.com ve alanadiniz.com özel mail sunucunuzda da görebilirsiniz. Her birinde dikkat edilmesi gerekenler aynıdır. Bu başlık ile size dönen maillerinizde dikkat edilmesi gereken hususlar mail servisi ayırt etmez.
Konu ile ilgili destek almak için e-posta servis sağlayıcınıza ulaştığınızda bununla ilgili bir sorun olmadığı bilgisini almanız mümkün. Bu hata, dahili sunucunuzda ya da e-posta servisinizde kaynaklanan teknik bir sorundan kaynaklanmıyordur. Bilakis, e-posta alıcısının yapılandırmasından kaynaklanan bir takım kurallardan kaynaklanıyordur. Bu sebeple hizmet aldığınız kişileri bu hatadan sorumlu tutmamanızı tavsiye ederiz.
Bu konuda bazı müşterilerimizden geri dönüş aldığımız için tüm detaylara yer vermeye çalıştım. Umarım buradaki bilgiler işinize yaramıştır. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdan yorum yapabilir ve bana ulaşabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.