Fastboot Nedir? Fastboot Ne Anlama Geliyor? ✔️ 2023

Fastboot Nedir, ne işe yarar bu yazıda detaylı olarak ele alacağız. Android fastboot işleminin nasıl yapıldığı hakkında da detaylı bilgilere yine bu yazı içerisinden erişebileceksiniz.

Fastboot Nedir? Fastboot Ne Anlama Geliyor?
Fastboot Nedir? Fastboot Ne Anlama Geliyor?

Fastboot Nedir? Fastboot Ne Anlama Geliyor?

Fastboot nedir? sorusunun en yalın cevabı; telefonundaki işletim sistemini değiştirmek, başka bir işletim sistemi yüklemek için oluşturulmuş ortama verilen isimdir. Android işletim sistemi sürümleri farklılık arz ettiği için, yeterli donanım desteği olan telefonların, var olan işletim sistemlerini değiştirerek yerine daha işlevsel Android sürümleri yüklenmesi için bu ortam (fastboot) kullanılır.

Bazı programlar, işletim sistemlerinin daha üst versiyonlarına yükseltmeyi gerektirdiğinde ya da kullanıcı, işletim sistemini değiştirmek istediğinde, fastboot moduna girilir.

Fastboot, adı üzerinde hızlı boot anlamına gelir. Boot işlemi ise bir kalıptan (ios, ipa gibi) cihazı başlatmaktır. Yani bir işletim sistemi kurulum ekranını başlatmaya boot diyebiliriz. Fastboot ise bu işlemin hızlı yapılan halini ifade eder.

Fastboot Moduna Giriş ve Süreçler

Fastboot moduna giriş için telefonda öncelikle bootloader anahtarının açılması gerekiyor. Her telefonun markasına ve modeline göre farklı bootloader kilitler vardır. Xiaomi model telefonlarda, cihaz OFF konumuna getirildikten sonra (güç) ve (ses+) tuşlarına aynı anda basılarak fastboot moduna giriş yapılabilir. Bu moddan çıkmak için de açma kapama tuşuna uzun süre basmanız gerekir.

Xiaomi Fastboot
Xiaomi Fastboot

Bu işte deneyimli olmayanlar için telefon fastboot modunda kalabilir ve yeniden başlatma imkanı olmayabilir. Bu duruma brick adı verilir. Bu nedenle fastboot modunda deneyimi olan kişilerin işlem yapması önerilmektedir. Bazı Xiaomi model telefonlarda bu moddan çıkılamadığında, ses azaltma ve kapatma tuşuna uzun süre basarak Mi logusunun çıkması beklenir. Bu yol ile fastboot modundan çıkış yapabilirsiniz.

Fastboot modunda TWRP Ekranından çıkma

Telefonlara güncelleme geldiğinde, güncelleme dosyaları indirildikten sonra TWRP ekranı sabit kalabilir ve bu ekrandan çıkmak mümkün olmayabilir. Bu durumda flaş bellek ve bir bilgisayar yardımı ile telefonun açılması sağlanabilir.

Güncelleme yapıldıktan sonra TWRP menüsünde, eski dosyalarla uyumlu olmayan klasörler, telefonun açılmasını engeller. TWRP menüsünde install kısmında alt alta dizilmiş dosyalar görüyorsanız, yeni klasörler sisteme entegre edilmemiş demektir. Dahası yeni klasörler, eski ROM ile uyuşmayabilir. Bu durumda sistem çöker.

Fastboot Modundan Çıkma

Çözüm için Telefona uygun ROM bilgisayara indirilmelidir. İndirilen dosyanın uzantısının .zip olması gereklidir. İndirilen romu telefonun içine atmak için, USB kablosu ile telefonu bilgisayara bağlamak gerekir.

Telefondan TWRP moduna girerek, bilgisayarınızda telefon klasörlerini görebilirsiniz. İndirdiğiniz zip dosyasını telefonun içine aktar işleminden sonra telefon Fastboot modundan çıkacak ve yeniden açılacaktır.

Bu yazıdaki terimler bu konuda az da olsa bilgi sahibi olan kişilere yönelik terimlerdir. Bu terimler yardımı ile hangi işlemi hangi durumda yapacağınızı bilebilirsiniz. Hemen aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu terimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir, hızlı şekilde telefon kurtarma terimleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Fastboot nedir sorusuna yanıt vermeye çalıştığımız bu yazının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı bilgiler içeren bir içerik olmuştur. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapın.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın