Dünyada yaşam kaynaklarının hızla tükenmesi nedeniyle uzayda kurulacak koloni için ilk gezegen için çalışmalar hızla devam ediyor. Küresel ısınma artarken yaşam kaynakları tükenmeye devam ediyor. İşte bu gelişmeler yaşam belirtisi olan yeni bir yeri şart kılıyor. İnsanlık aya ilk kez ayak bastığı tarihten beri de gezegenler araştırılmaya devam ediyor. Yaşam belirtisi denilince akla ilk gelen de Mars oluyor.
Konu Başlıkları
İlk Koloni Ne Zaman Kurulacak?
1970’li yıllardan beri Mars’taki hayat belirtileri konusunda araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Yüzeyi paslı bir yapıya sahip olduğu için kızıl gezegen olarak adlandıran Mars’ta yaşam belirtisi sayılacak veriler bulunuyor. Ancak halen Mars’a ayak basılamadı ve çalışmalar uzaktan devam ediyor.
Yine de bulunan belirtiler insanlığı son derece heyecanlandırdı ve Mars’ta ilk koloni kurulması hayali başladı . Hatta Mars’ta kurulacak olan koloni hakkında çalışmalar bile yapılmaya başlandı. Bordeaux Ulusal Politeknik Enstitüsü’nden Jean-Marc Salotti Mars’ta kendisine yetecek bir uygarlık kurmak için en az 110 insana gerek olduğunu açıkladı. Uzay çalışmaları ile bilinen SpaceX’in sahibi Elon Musk ise koloni kurma girişimlerinden önce gezegenler arası seyahatin daha ucuzlaştırılması gerektiğini belirtiyor.
Mars hakkında bu kadar heyecanlandıran şey ise Dünya’daki metan gazının Mars’ta da bulunmuş olması oldu. Çünkü dünyadaki metan gazının kaynağı fosiller, hayvanlar, canlı atıkları, bataklık gazları gibi yaşam faktörleridir. Dolayısıyla Mars’taki metan gazının canlılardan mı kaynaklandığı akılları karıştırıyor. Ancak metan gazı mevsimlere göre değişiyor ve kaynağı halen bilinmiyor. Diğer yandan Mars’ta karbondioksitin yetersiz olması da akılları karıştırıyor. Henüz olmasa da 2030’lu yıllarda ilk koloninin Mars’ta kurulacağı hayal ediliyor.
İlgini çekebilir: Mars’ta Yaşamak İçin Artık Patates Şart Olacak!
Ceres Mars’a Rakip Olabilir mi?
İnsanlık Mars’ta hayat bulmaya kendisini kaptırmışken ortaya bir ihtimal daha çıktı. 2015 yılında fark edilen ve astroid olan Ceres cüce gezegen olarak adlandırılıyor. Bizi en çok ilgilendiren ise Ceres’in konumu. Dünya ile Mars arasında bulunuyor ve bilinen en büyük astroid oluyor kendisi.
Yeni olsa da büyük yankı uyandıran Ceres şimdiden dizilere filmlere konu oldu ve yaşam için sıkı bir aday olarak yerini aldı. Cüce gezegen bir çamur topu gibi görünüyor ve yüzeyinde büyükçe bir dağ yer alıyor. Bu sayede içi oldukça sıcak ve yüzeye çamur kabarcıkları yansıyor. İşte bu durum yaşam için gereken özellikleri barındırdığı konusunda umutlandırıyor. Çalışmalar ise halen yeterli düzeye ulaşmadı. Ceres’le ilgili büyük bir sorun ise çok küçük olmasıdır. Yani insanlık için yeterince büyük bir alan değildir. Ancak uzayda bir yaşam alanı yaratılırsa Ceres’in mutlaka bir rol alması bekleniyor. Esas yaşam alanı olmasa bile uzay üssü, ticaret noktası, kimya madeni gibi aktif bir rol üstlenmesi bekleniyor. Bu nedenle de uzayda kurulacak ilk koloni için en uygun seçenek olarak halen Mars görünüyor. Mars vs Ceres sonucu yapılan araştırmalar ile gelecekte netleşecektir.