Önce “Marslı” filmini izlemediyseniz mutlaka izleyin demekle başlıyorum söze. Çünkü insanoğlunun keşfedeceği çok şey var. Filmdeki olmaz dediklerimiz gerçek oluyor. Önceleri yani önceleri dediğimde 1962’li yıllar oluyor. O zamanlarda Mars’ta akıllı varlıklar olduğuna inanılıyordu. Sonra insanoğlu, gönderdiği araçlarla yaptığı araştırmalarla aslında onların farklı akıllı canlıların inşa ettiği şeyler değil de büyük kanyonlar olduğuna ulaştı. Sonra teker teker araçlar gönderildi Mars’a. İlgilenilmek hoşuna gitti galiba nazlandı biraz. Kimse yanına yaklaşamadı önceleri. Sonra yüzünü gösterdi. Fotoğrafları alınıp yüzey sıcaklığı, dağ yükseklikleri, manyetik alanlar hakkında bilgilere ulaşıldı. Bir araç vardır ki o hala Mars’ın etrafında dönmektedir. Gezegenin bütün yüzeyini gösterip görüntü gönderiyor. 2022 yılında Mars bünyesine gireceği düşünülmektedir.
Mars ile ilgili bilgileri bünyemize aldığımıza göre gelelim asıl meselemize. 2015’te vizyona giren “Marslı” filmi bilim kurgu türünde bir A.B.D filmidir. Konusu ise Mars’a düzenlenen bir sefer süresinde orada kalmaya mecbur kalan astronotun Mars’taki yaşam mücadelesini anlatmaktadır. Bu mücadelede astronot aynı zamanda botanikçidir. Ölmemek için kendine hırs yapar ve erzakta bulunan patatesleri ekip kendisine besin üretecektir. Fakat Mars’ın toprağı, havası, iklimi elverişli olmadığı için oluşturduğu ve patatesin yetiştirilebileceği bir düzenek kurar ve 54. günün sonunda amacına ulaşır.
İşte bu şekilde “Marslı” filminde olduğu gibi Mars’ta patates yetiştiriciliği temel kaynak olarak görülmektedir. Artık ileri zamanlarda biliyor ki insanoğlu Mars’a gidecek ve orada yaşam sağlayacak. Orada yaşanılabilecek bir ortam sağlamak için A.B.D NASA’dan 2033’e kadar Mars’a insan gönderilmesini istemektedir. Dolayısıyla giden kişilerin yaşanılacak bir gezegen oluştururken kendilerinin de hayatta kalması şart. Bu yüzden NASA, ana yiyeceğin patates olmasını tercih ediyor. Çünkü patates besin değeri yüksek, zor şartlarda yetişmeye müsait ve yemek yapımı konusunda da yüzlerce yemeğe malzeme kaynağıdır.