Yandex Kurum kullanıcılarının yaşadığı en sık sorunlardan biri de eski mail sunucularındaki postaları yeni mail sunucularına yani Yandex Mail servisine aktarma sorunudur. Google ile Yandex arasındaki şaşırtıcı uyumsuzluk maalesef ki mail servislerin de bir çok yerine mevcut. Kendi imzalarını bile spam mail olarak algılayan bu iki servis arasındaki postaları içe aktarma ve taşıma sorunları ve bu sorunların çözümleri hakkında yazıp çizmeye başlayalım…
Konu Başlıkları
G-Suite uygulaması ile kurumlar için mail hizmeti veren Google, şirket personellerine 10’a kadar ücretsiz ve her mail adresi için 15GB kota uygulamaktadır. Bu hizmeti kullanan firmalar ya çok eskiden bu hizmeti kullanmaya başlamışlardır ya da Yandex Kurumlar için mail servisinden bi haberdir. Zira Yandex’in Kurumlar için mail servisinde her firma için 1000’e kadar mail adresi açma imkanı vardır. Ayrıca bu hesapların Google’daki gibi kotası bulunmamaktadır.
Yandex Mail
İstediğiniz kadar mail alıp göndermenizi sağlayan Yandex’in Kurumlar için mail servisini tanımaya başladığınızda ise bu hizmeti kullanmaya karar vermeniz son derece muhtemel bir durum. Hal böyle olunca mevcut mail hizmetinizdeki mailleri Yandex Kurumlar için mail servisine aktarmak istemeniz bir o kadar normal. Tam bu aşamalarda yaşanan birkaç sorun ve bu sorunun çözümü ile yazıma devam etmek istiyorum…
iMap Sorunu;
Öncelikle Google Mail’den Yandex Mail’e geçmek ve bu geçiş sonrasında eski sunucudaki (Google Sunucularındaki) mailleri yeni sunucuya(Yandex Sunucularına) aktarmak istediğinizde karşılaşacağınız imap protokol hatasından bahsedeyim. (imap nedir?)
Kurum Yandex hesabınızda oturum açıp ilgili alan adınızın içerisinde içe aktarma sayfasına girdiğinizde karşınıza e-postaları hangi sunucudan almak istediğinizi soran bir pencere gelecektir. Bu pencerede kendi sunucunuz ve Gmail servisi arasında seçim yapmanızı isteyecektir. Hali ile siz de Google Mail’den gelen bir kullanıcı olarak Gmail seçeneğini seçeceksiniz. Tam burada bir altta bulunan resimdeki hata belirecektir. (ileri tarihlerde güncellenebilir bu hata giderilecektir. Yandex’e konu ile ilgili bilgi gönderdik.)
Bir üstteki resimde gördüğünüz gibi gmail seçildiği taktirde imap sunucusu imap.googlemail.com olarak belirleniyor. Fakat bir alttaki resimde Google dökümanlarında Google’ın imap sunucusu imap.gmail.com olarak belirtilmiş. Zaten varsayılan olarak gelen imap sunucusunda oturum açmayı denediğimde her bir hesap için oturum açma hatası almıştım ve maillerim içe aktarılamamıştı. Buradaki hatayı gördükten sonra bazı hesaplarda sorunsuz şekilde oturum açıp mailleri yandex sunucusuna aktarabilmiştim.
Bu sorunu hallettikten sonra bazı hesaplardaki oturum açma sorunlarına yoğunlaştım ve bu sorunun kaynağını araştırdım. Sonuçta bu yazıyı yazacak kadar sağlam bilgiler edindim ve sorunları tek tek çözerek içe aktarımı başarısız olan hesapları da taşımayı başardım.
Güvenli olmayan uygulamaların oturum açmasına izin verme;
İçe aktarım sorunlarından biri de (Hemen Yukarıda bahsettiğim) Yandex Sunucularının Gmail servisinde oturum açamamasıydı. Bu işlemleri sonuçta Yandex’in bir uygulaması yapıyordu ve bu uygulamanın bazı hesaplara erişmeye izni yoktu. Google, Yandex uygulamalarından bazılarını güvenlik seviyesi düşük uygulama olarak filtrelediğinden hesaplarda oturum açarken güvenlik protokollerine takılıyordu. Bunu da arayüz üzerinden bizler göremediğimiz için sadece “oturum açılamadı” şeklinde hata alıyorduk. Üstelik bu hatalar günler sonra görünüyordu. Bu da önemli ölçüde zaman kaybetmemize sebep oluyordu.
Google bu tür sorunlar için neyse ki bir ayar tahsis etmiş. (İçe aktarma sorunu yaşadığınız Gmail adresiniz bu tarayıcıda açık ise buraya tıklayarak ilgili ayarı görüntüleyebilirsiniz.) Daha az güvenli uygulama erişimi ayarını yaptığınızda Google üzerinde oturum açabilen Yandex uygulamaları postalarınızı imap protokolüne göre içe aktarabilecektir.
iMap Protokolüne göre taşıma yapmak istediğinizde imap sunucunuzu, portunuzu ve SSL gerekliliğini doğru olarak belirtmeniz gerekmektedir. Tüm bunlar doğru olarak belirtildiğinde kullanıcı adınızın ve parolanızın da doğru olarak belirtilmesi gerekmektedir. Tüm bunları doğru olarak belirttikten sonra sorun yaşamaya devam ederseniz yukarıdaki iki hatanın çözümü büyük ihtimalle işinize yarayacaktır.
Yukarıdaki görselde içe aktarma sorunu yaşadığım bir hesabın içe aktarma durum göstergesi bulunmakta. Sarı şerit ile belirtilen tamamlanmış içe aktarımlar işlemin başladığını gösteriyor. Hataları aldığım esnada bu sarı çubuk bir iki gün geçmesine rağmen %1 bile olmamıştı. Daha sonra bulduğum çözümler ile yaklaşık 20 kadar posta adresinin maillerini Yandex Sunucularına aktarabilmiştim.
Umarım bu yazıda anlatılan Yandex Mail içe aktarma sorunu çözümü sizlerin de Yandex Mail içe aktarma sorunlarınıza çözüm olur. Başka hatalar alıp başka sorunlar yaşarsanız ve her türden görüşlerinizi belirtmek isterseniz yorum yapmanız yeterlidir.
Güzel ve yerinde bir yazı olmuş teşekkür ederiz.