WordPress Hangi Tema Olduğunu Öğrenme konusu oldukça merak edilen bir konu. WordPress ile yeni tanışan hemen herkes rakiplerinin ve beğendikleri benzer sitelerin hangi temayı kullandığını öğrenmek istemekte. WordPress Hangi Tema Olduğunu Öğrenme hakkında detaylı bilgileri vermeye çalışalım…
WordPress Hangi Tema Olduğunu Öğrenme
WordPress ile oluşturulmuş sitelerin hangi temayı kullandığını öğrenmek oldukça kolay bir durum. Fakat sitelerinin içeriklerini korumaya çalışan bazı siteler temalarını da gizlemeye çalışır. Bu durumlarda sitelerin temasını bulmak için pek çok hamle yapılması gerekir. WordPress ile oluşturulmuş bir sitenin hangi tema olduğunu öğrenmek için neler yapabiliriz hep birlikte inceleyelim…
Konu Başlıkları
WordPress Tema Öğrenme
WordPress tema öğrenme, WordPress ile oluşturulduğunu bildiğimiz bir sitenin hangi temayı kullandığını öğrenmektir. WordPress tema öğrenme bazı durumlarda basit, bazı durumlarda ise zor olabilmektedir.
WordPress sitenin temasını öğrenme yöntemleri bazı durumlarda doğaçlama gerektirebilir. Sitenin temasını öğrenmek için öncelikle kendimize bir site belirleyelim.
Hedef siteyi belirledikten sonra üzerinde bazı uygulamalar yapabiliriz. İlk olarak sitemizin kaynak kodlarına bakmamız gerekiyor. Bunun için tarayıcı üzerinde CTRL + U kombinasyonu yapmamız yeterli olacaktır. Bu kombinasyonu yaptıktan sonra eğer engellenmemiş ise sitenin kaynak kodlarını görebiliriz.
sitenin kaynak kodları açıldığında CTRL + F kombinasyonu ile sayfa içinde arama yapmamız gerekiyor. Burada yapacağımız arama terimi themes olacak. Biliyoruz ki WordPress içerik yönetimi kullanan sitelerin temaları bu dizinde yer alır. Ve bir sitenin hangi tema olduğunu öğrenmek istiyor isek bu dizini aratmalıyız ki hangi tema kullanılıyor ise dizinlerden adına bakabilelim.
WordPress Tema Öğrenme
Yaptığımız arama sonucunda temanın adı görülmekteidir. Ayrıca işaretli olan kısımda temanın style.css dosyası linklenmiş. Buradaki yolu kullanarak dosyayı açıyoruz ve bingo;
Genelde temaların stil dosyalarının en başında tema ile ilgili bilgiler olur. Temayı nereden aldığını, temayı kimin yaptığını ve sürüm bilgilerini buradaki bilgiler yardımı ile öğrenebiliriz. Bu yöntem ile birçok wordpress sitenin hangi temayı kullandığını öğrenebiliriz.
Eğer içerik kopyalama engelleme işleminde bulunmuş bir site ile karşılaşırsak bu sefer sitedeki herhangi bir javascript ögesine sağ tuş yapıp ögeyi denetle dememiz gerekiyor.
Siteye CTRL + U kombinasyonlarını uygulamadığımız durumlarda kaynak kodları görmemiz zorlaşabilir. Bu durumda sitenin herhangi bir yerinde sağ tuş yapıp ögeyi denetlememiz gerekebilir. Fakat kaynak kodlarını gizleyen siteler genelde sağ tıklamayı da engellemektedir. Fakat scriptlerin üzerindeki sağ tıklamayı engelleyemedikleri için (reklamlar gibi) buralardan öge denetlemesi yapabiliriz.
Öge denetlemesi yaptıktan sonra sayfanın kaynak kodlarına erişiyoruz. Bu kodların içerisinde body etiketini en aşağıdan buluyoruz. Body etiketinin kapanış kısmına sağ tuş yapıp Edit as HTML seçeneğine tıklıyoruz.
Açılan pencerede CTRL + F kombinasyonu ile theme terimini aratıyor ve tema dizinini buluyoruz.
Temanın dizinini ve stil dosya yolunu bulduktan sonra yukarıdaki anlatımda olduğu gibi temanın adını, yapımcısını ve satıldığı web adresini görebiliyoruz. Buradaki yöntemleri kullanarak tersine mühendislik yapabilir ve temanızı gizleyebilirsiniz. Bu konuda talep olursa WordPress tema gizleme adında bir yazı daha yazabilirim.
WP Tema Öğrenme ve Tema Bulma Araçları
Wp tema öğrenme ve tema bulma araçları oldukça yaygın bir kullanıma sahip. WordPress hangi tema olduğunu öğrenmek için aşağıdaki 6 araçtan yararlanabilirsiniz.
1. IS It WP
Bir sitenin WordPress mi yoksa başka bir içerik yönetim sistemi ile mi yönetildiğini anlamaya yarayan Is It WP sitesi oldukça kullanışlı bir site. Sitenin hangi temayı kullandığını öğrenmek için tercih edilebilecek bir site olduğundan listemize dahil ettik.
2. WPSniffer
Bu listede yer alan ve web uygulaması olmayan tek servis WpSniffer olmaktadır. Chrome üzerinde eklenti olarak çalışan bu servis WordPress sitelerinin hangi temayı kullandığını size söyleyebilmektedir. Basit bir uzantı olduğu için temanın adını ve anasayfasını bulabilmektedir. Çok fazla özelliği olmaması sebebi ile kullanımı yaygın değildir.
3. What WordPress Theme Is That
What WordPress Theme Is That aracı ise bir WordPress sitesinin temalarını bulabilen kullanışlı bir araç. Aktif olan temayı bulduğu gibi pasif olan alt temaları da bulabilmektedir. Alternatif temaları bulabilmesi onu rakiplerinden ayıran en temel farkıdır.
4. CodeinWP
Eğer istediğiniz sadece bir sitenin hangi temayı kullandığını bulmak ise bu araç tam size göre. Piyasada en fazla kullanılan WordPress tema öğrenme araçlarından biri olan CodeinWP uygulaması sayesinde WordPress sitelerin hangi temayı kullandığını öğrenebilirsiniz.
5. ScanWP
En çok kullanılan WordPress tema bulma sitelerinden biri de ScanWP’dir. WordPress siteleri tarayarak siteler hakkında detaylı bilgilere yer vermektedir. Bu bilginin yanı sıra sitenin kullandığı hosting firmasını da raporlamaktadır. Ayrıca sitede taranan sitelerin ve bu sitelerin hangi temaları kullandığının bir kaydını tutar ve kullanıcılara bu konularda listeler sunar.
6. WordPress Theme Detector
Adından da anlaşılacağı üzere bu araç bir Tema bulma aracıdır. Temasını bulmak istediğiniz sitenin URL adresini bu sitedeki araca girerek site hakkında detaylı rapor edinebilirsiniz. Temanın açıklamasını, yapımcısını, kullandığı eklentileri ve temanın ne sıklıkla tercih edildiğini bu araç ile görebilirsiniz.
Bu yazıda WordPress tema öğrenme konusu üzerinde durduk. Bir sitenin wordpress hangi temayı kullanıyor olduğunu öğrenmek istiyorsanız yukarıdaki bilgiler işinize yarayacaktır. Konu hakkındaki soru, görüş ve önerileriniz için lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.