WordPress Spam Yorum Engelleme (Eklentili / Eklentisiz)

WordPress Spam Yorum Engelleme | Web dünyasının vazgeçilmez projelerinden biri olan WordPress, kullanıcılara yorum yapmaya izin veren bir altyapı. Yorum formu üzerinden talep edilen yorumlar her zaman kullanıcılar tarafından gelmiyor. Büyük çoğunlukla botlar tarafından spam amacı ile gelen bu yorumları engellemenin birkaç yöntemi var. Bu yazıda sizlere bu yöntemlerden bahsedeceğim.

WordPress Spam Yorum Engelleme (Eklentili / Eklentisiz)
WordPress Spam Yorum Engelleme (Eklentili / Eklentisiz)

WordPress spam yorumlar neden geliyor?

Google’da yükselmek için çeşitli sitelerden kendi sitenize bağlantı almanız gerekebilir. Bu linklere backlink denir. Fakat bu linkler sadece sitenizle ilgili sitelerden ve içeriklerden alınmalıdır. Ayrıca size link veren sayfalar kaliteli olmak zorundadır. Sitenize gelen spam yorumların %99.9’u backlink amacı ile gönderilmiştir.

Spam yorumlar reklam amacı ile gelen yorumlardır. Genellikle yabancı dilde yazıldığı görülür. Yetişkin sitelerden yetişkin ilaçlarına kadar pek çok yasadışı ürün ya da hizmeti tanıtan web bağlantıları içerirler. Yasal ürün ya da hizmetler içeren spam yorumlar da bulunur. En genel şekilde tanıtım ve pazarlama amacı ile gönderilirler.

Sadece bunları bilerek bile WordPress spam yorum engelleme işleminin nasıl yapılacağı kafamızda şekillenebilir. Şahsen ben pek çok eklenti deneyip çözüme kendi bulduğum bir yöntem ile ulaştım. Lütfen yazıyı bir yerde paylaşırsanız kaynak göstermeyi ihmal etmeyin.

Spam yorumlar otomatik olarak çöp kutusuna taşınıyor
Spam yorumlar otomatik olarak çöp kutusuna taşınıyor

WordPress SPAM Yorum Engelleme (Eklenti ile)

Spam yorumları engellemek için kullanabileceğiniz birkaç eklenti bulunuyor. Bu eklentilerden iki tanesini size önerebilirim. Fakat bunların yetmediği durumlarda eklentisiz spam yorum engelleme yöntemini kullanmanız gerekecektir. Önceden uyarmış olayım.

Akismet ile Spam yorumları engelleme:

Akismet WordPress ile yerleşik olarak gelen ücretsiz bir spam yorum engelleme eklentisi. Ücretsiz olması sebebi ile pek çok sitede kullanılır. Fakat ücretsiz sürüm sizi bir yere kadar idare eder. O yerden sonra kullandığınız API geçerliliğini yitirir ve ücret ödemeniz gerekir. Eğer eklentiden memnun kalmış iseniz ücret ödeyerek hem eklenti geliştiricilerine destek olabilirsiniz hem de spam yorumları engelleyebilirsiniz.

reCaptcha ile spam yorumları engelleme:

reCaptcha pek çoğumuzun bildiği gibi Google’ın geliştirdiği bir güvenlik katmanı. Siteler üzerinde yapılan bazı işlemleri (özellikle post işlemlerini) belirli filtrelerden geçirir. Bu filtre sonucunda sizin bot olmadığınıza karar verir ise işlemi yapmanıza izin verir. Eğer sizin bot olduğunuzu düşünür ise size birkaç soru sorar. Soruları bilirseniz insan, soruları bilemezseniz robot olarak algılar ve işlemlerinizi engeller. Pek çoğunuz pek çok sitede form doldururken ya da yorum yaparken reCaptcha görmüşsünüzdür. Görmediyseniz robot olabilirsiniz.

WordPress SPAM Yorum Engelleme (Eklentisiz)

Hem akismet hem de reCaptcha kullanarak WordPress sitenizden spam yorumları arındırabilirsiniz. Spam yorumların gelmesini engelleyebilirsiniz. Fakat bu iki yöntemin dışında bir de hem ücretsiz, hem uygulaması basit hem de eklentisiz bir yöntem geliştirdim. Açıkçası pek çok eklenti ve uygulamadan sonra en çok bu yöntem ile verim aldım.

Bu konuda çektiğim en büyük sıkıntı ise gerçek yorumlar ile spam yorumlar arasında ayrım yapamayan pek çok eklenti ya da yöntem kullanıyor olmam. Kullanıcılarımızın yaptığı yorumların bazıları spam olarak algılanabiliyor. Fakat yorum spam değil. Bazı spam yorumlar ise spam filtresinden geçip normal yorum olarak geliyor. Buradaki karmaşayı engellemek için öncelikle spam yorumların arasında ortak bir nokta bulmak gerekiyor.

Spam yorumları genellikle link içerir. Linkler şu iki şekilde eklenir:

Merhaba, bu benim ilk yorumum. Bunun için çok heyecanlıyım. 
Sen de heyecanlı isen lütfen websitemi ziyaret et. Siteme şuradan ulaşabilirsin:
https://webdeyazilim.com/

Yorumun içerisinde 2 adet bağlantı bulunur. Bu bağlantılardan ilki ‘websitemi’ kelimesine verilmiştir. İkincisi ise doğrudan link olarak eklenmiştir. Her ikisinin ortak özelliği bir linke sahip olmasıdır. Linkler doğrudan kelimeye verilebilir. Doğrudan açık link şeklinde de gönderilebilir. Doğrudan link olarak gönderilen bir yorumun içerisindeki linki http:// ya da https:// yapısından yakalayabiliriz.

Eğer kelimeye link verilmiş ise <a href=”” ile başlayan bir ifade olması gerekiyor. Sadece bu ifadeyi engellersek http ya da https ile gönderilen yorumlar engellenmemiş olur. Eğer link içeren bu üç ifadeye sahip yorumları çöp kutusuna otomatik olarak taşıyabiliyor olsaydık spam yorumları bir şekilde engellemiş olmaz mıydık? Bence engellemiş olurduk.

Not: Akismet, diğer eklentiler ve reCaptcha, spam yorumların size ulaşmasını engeller. Fakat arada engellenen gerçek kullanıcı yorumları da olabilir. Bu yorumları görme şansına sahip olmak için bu yöntemi uygulayabiliriz. Çöp kutusuna taşınan bu yorumlara göz atarız. Aralarında işe yarar yorumlar var ise çöpten alırız. Eğer yok ise tüm çöpü tek tıkla boşaltırız.

Peki bunu nasıl yaparız?

Yorumların otomatik onaylanmadığı siteler için geçerlidir.

spam yorumları engelleme alanı
spam yorumları engelleme alanı
  • Oldukça basit bir yöntemi var. WordPress panelinize giriş yapıp Ayarlar > Tartışma bölümüne gidin. (senindomainin.com/wp-admin/options-discussion.php)
  • Yorum Denetimi kısmında “Eğer bir yorum 0 ve daha fazla bağlantı içeriyorsa onu beklemeye al.” ifadesini yazıyoruz. Sayı alanına 0 yazmamız yeterli olacaktır.
  • İzin verilmeyen yorum anahtarları bölümüne ise şu ifadeleri ekliyoruz:
http://
https://
<a href="

Bu ifadeleri içeren normal kullanıcı yorumları da olabilir. Bu yüzden yorum textarea içerisine bir placeholder eklemekte fayda var.

Genellikle tema klasörünüzün içinde bulunan comments.php dosyasından bu bölüme erişebilir ve ilgili placeholder alanını düzenleyebilirsiniz. Bu konuda deneyiminiz yok ise birilerinden yardım almanızı ve işlem öncesinde mutlaka comments.php dosyanızın yedeğini almanızı tavsiye ederim. Örnek kod:


<textarea placeholder="' . esc_html__('Yorumunuzu buraya yazın: <br> Not: doğrudan link gönderirseniz spam olarak algılanır. Yasaklı ifadeler: ('http:// - https:// - <a href=')', 'newsmag') . '" id="comment" name="comment" cols="45" rows="8" aria-required="true"></textarea>

WordPress Spam yorum engelleme
WordPress Spam yorum engelleme

Bu işlemlerden sonra link içeren yorumları doğrudan çöp kutusuna yönlendirmiş oluruz. Placeholder ile de kullanıcıya doğrudan link eklememesi gerektiği bilgisini veririz. Bu sayede spam yorumları tamamı ile engellemiş oluruz.

Bu yöntem eklenti kullanmak istemeyen ve kullandığı eklenti ve yöntemlerden memnun olmayanlar için alternatif bir yöntemdir.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın