Microsoft’un geçtiğimiz dönemlerde Windows 7 ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda desteklenip desteklenmeyeceği ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Günümüzde bir çok kullanıcısı bulunan Windows 7 için güncellemeler kapatıldı ve 14 Ocak tarihinde tüm desteği kesildi. Bu konu ile ilgili ise özgür yazılım vakfı bazı açıklamalarda bulundu.
“Windows 7 açık kaynak olmalı.”
Mevcut sistemlerini değiştirme aşamasında oldukça zorlanan firmalar eski işletim sistemlerini kullanmaya devam ediyor. Banka ATM’leri, elektronik billboard’lar, endüstriyel otomasyon sistemleri, otomasyon arayüzleri ve benzeri işlerde kullanılan cihazların çoğu halen Windows XP kullanıyor.
Ekosistemleri gereği işletim sistemi değiştirmeyen firmalar Windows 10’a geçmemekte ısrarcı. Özellikle Windows 7 kullanımı oldukça yaygın. Bir çok kişiye göre Windows’un en stabil sürümü olarak kabul ediliyor olması Windows 7’yi günümüzde hala popüler tutuyor.
Bu kadar tutulan bir sürümün açık kaynak olması fikrini de özgür yazılım vakfı ortaya atmış bulunuyor. Windows 7 için sunulan bu güzel teklif ile Windows 7 desteğini ilk elden vereceğini de belirten yetkililer, Windows 7’nin daha kararlı ve istikrarlı bir yapıya bürünmesinde önemli etkili rol oynamayı hedefliyor.
Microsoft, 10 Ocak 2023 tarihine kadar Windows 7’yi ücretli olarak destekleyeceğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra Alman hükumeti 33.000 bilgisayar için şirkete 886.000 dolar, İrlanda hükumeti ise Windows 7 işletim sistemi kullanan bilgisayarlar için 1.2 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.
Yakın tarihte açık kaynak proje haline gelmesi zor görünen Windows 7, Windows’un açık kaynak projeler konusunda aktif olmaya başlaması sebebi ile ileri tarihlerde açık kaynak proje haline gelebilir. Kaynak kodları paylaşıp paylaşmayacağı kesin olmasa da Microsoft, açık kaynak projelerin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
Umarız Windows 7 tarihin tozlu rafları arasında kendine yer bulmaz.