Windows 10 OpenDNS Yapılandırması – Cisco OpenDNS

Windows 10 OpenDNS Yapılandırması ile Windows 10 üzerinde DNS adreslerini değiştirerek trafiğimizi belirli oranda filtreleyebiliriz. DNS servisleri içinde açık kaynaklı olan servislerden bir tanesi de Cisco önderliğinde kullanıma sunulan OpenDNS’dir. OpenDNS için Windows 10 ayarları nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim.

Windows 10 OpenDNS Yapılandırması

Dünyanın en büyük şirketlerinden olan Cisco Systems, sektöre yön veren ağ teknoloji şirketlerinden birisi olmuştur. Bilinen en hızlı ücretsiz DNS servislerinden biri olan OpenDNS’i de bünyesinde barındıran Cisco, DNS ihtiyaçlarımızı sektördeki tecrübesini kullanarak gideriyor. Sektördeki hakimiyeti sayesinde ücretsiz de olsa OpenDNS pek çok ücretli DNS servisinden daha kararlı çalışıyor.

OpenDNS ile Windows 10 üzerinde internete çıkmak için şu ayarları yapmak yeterlidir;

1. Başlat menüsüne sağ tıklayın ve Ağ Bağlantıları’nı seçin.

Windows 10 DNS Ayarları
Windows 10 DNS Ayarları

2. Sol tarafta 2. Sırada bulunan Ethernet ayarlarına tıklayın. Daha sonra Bağdaştırıcı Seçeneklerini Değiştir‘e tıklayın.

Windows 10 DNS Ayarları
Windows 10 DNS Ayarları

3. Kullandığınız ağ bağlantısını sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin.

DNS Ayarları
DNS Ayarları

4. Listeden İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/iPv4) ü seçin ve özellikler’i tıklayın. Ya da ögeye çift tıklayın.

Windows 10 OpenDNS Yapılandırması
Windows 10 OpenDNS Yapılandırması

5. Dns sunucu adresini otomatik olarak al seçili gelecektir. Eğer öyle ise bir alttaki seçeneği yani Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan’ı işaretleyerek OpenDNS adreslerini yazıp onaylayın.

"<yoastmark
Windows 10 OpenDNS Yapılandırması
OpenDNS Adresleri: 
208.67.222.222
208.67.220.220

Dns Değiştirmek neden gereklidir?

İnternet sağlayıcılarımız bizlere birincil ve ikincil DNS sunucuları verir. İnternet servis sağlayıcılarının vermiş olduğu varsayılan DNS adresleri her ad sunucuları için aynı performansta iletişim kuramaz. İnternete çıkmamızı sağlayan bilgisayar ve modem teknolojilerimiz DHCP ile internete çıkıyor. İnternet sağlayıcılarımızın tanımladığı DNS sunucuları DHCP sorunları yaşayabiliyor. Farklı ve bilindik DNS servisleri kullanmanın avantajı tam da burada beliriyor.

Önerilen İçerik: En iyi DNS Sunucuları

Türk telekom’un vermiş olduğu DNS hizmeti ile CloudFlare’ın vermiş olduğu DNS hizmetini bir düşünün. Sadece sektörde yaptıkları işlere bakarak hangisinin işini daha ciddiye aldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. CloudFlare ve OpenDNS, DNS sunucuları konusunda en çok tercih edilen iki DNS sunucu hizmetidir. Ücretsiz olması sebebi ile oldukça büyük trafikleri kontrol etmekte ve firma tecrübelerini bu hizmetlere dahil etmektedirler. Bu yüzden piyasadaki internet servis sağlayıcılardan çok daha iyi DNS hizmeti veriyorlar.

Photo of author

Bilir Kişi

"Takdir ediliyorsanız değil taklit ediliyorsanız başarmışsınız demektir." - Einstein Profesyonel işbirlikleriniz için bilirkisi[at]webdeyazilim[.]com adresime mail gönderebilirsiniz.

Yorum yapın