Vestel Temettü Hesaplama ve Temettü Verimliliği

Vestel Elektronik, Borsa İstanbul’da VESTL hisse koduyla işlem gören büyük bir şirkettir. Bu şirkete yatırım yapan temettü yatırımcılarının yeni yıl öncesi en çok merak ettiği konulardan biri ise Vestel temettü hesaplaması. Çünkü 2021 yılında rekor temettü ödemesi yapan Vestel Elektronik, 2022 yılında temettü vermeyeceğini açıkladı. Bu yüzden 2023 yılında Vestel temettü dağıtımının kesin olmayacağını bildirelim.

Uyarı: Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya aynı şirket gibi görünse de Vestel Beyaz Eşya, Vestel’e ait yan bir kuruluştur. Ana şirket olan Vestel Elektronik 2022’de temettü ödemedi ama VESBE koduyla Vestel Beyaz Eşya 2022 yılında temettü ödedi.

1984 yılında faaliyete başlayan şirket, 1994 yılında Zorlu Holding’e geçmiştir. Üretim yeri Manisa’da bulunan şirket, Vestel City olarak tek lokasyonda hizmet vermektedir. 1.1 milyon metrekareye kurulan Vestel City yerli bir markadır.

Vestel City Nedir?

Vestel Temettü Hesaplama ve Temettü Verimliliği

Vestel City, Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri kuruluşlarından biri olarak adlandırılıyor. Oldukça dev bir üretim tesisi olan Vestel City’nin geniş bir ihracat ağı bulunuyor.

Aynı zamanda, Vestel City, National Geographic Mega Fabrikalar belgeselinde adı geçen ilk Türk Fabrikası. Belgeselde Vestel’in teknoloji merkezi hakkında “Türkiye’nin batısında, çok geniş bir alana yayılmış, her biri ayrı mega fabrikadan oluşan elektronik bir şehir” cümlesi kuruluyor.

Vestel Temettü Geleneği

2021 yılında Vestel temettü dağıtımı gerçekleştiren Vestel, bunu 3 taksitte ve oldukça yüksek oranda (%21 oranında) gerçekleştirdi. Ödenen temettü tutarları ise şu şekilde;

Vestel Temettü Geleneği
Taksit sayısıÖdenen MiktarÖdeme Tarihi
1. Taksit1,9930/07/2021
2. Taksit1,9930/09/2021
3. Taksit1,9930/11/2021
Vestel Temettü Geleneği

Vestel Elektronik olarak bilinen ve hisse kodu VESTL olan şirket, 2021 yılı kârında oldukça cömert davransa da 2022 yılında temettü dağıtıma kararı almadı. Bu yüzden şirketin temettü verimliliği 2021’e göre değerlendiriliyor. 2023 yılında temettü dağıtımı yapacağı henüz kesinleşmemiş olan şirketin, yan kuruluşlarından olan VESBE ise temettü geleneğini sürdürmeye devam ediyor.

Peki, 2022’de temettü vermeyen Vestel Elektronik şirketinin temettü hesaplaması için ne yapılmalı? Eğer şirket, 2021’deki gibi temettü verirse 2023 temettü hesaplaması için %24 verimle temettü dağıtabilir diyebiliriz. Ama temettü geleneğini her yıl sürdürmediği için net bir tahminle sayı vermek yanlış olur.

Vestel Elektronik, büyüme ve yatırım, yaptığı kârla tekrar yatırım yaparak kapasitesini artırma yöneliminde olan bir şirket. Bu yüzden portföyünüzde VESTL varsa temettü getirisi beklentinizi düşük tutarak buna göre plan yapmanızda fayda var.

Vestel Şirketi ve Temettü Hakkında Ekstra Bilgi

Vestel, Türkiye merkezli bir elektronik ve beyaz eşya üreticisidir. Şirket, televizyonlar, buzdolabılar, çamaşır makineleri, tabletler ve akıllı telefonlar gibi birçok ürün üretmektedir. Vestel, Türkiye’nin en büyük elektronik üreticilerinden biri olarak kabul edilir ve global pazarlarda da önemli bir oyuncudur.

Temettü gelirleri, bir şirketin yönetim kurulu tarafından açıklanan ve dağıtılan kâr payıdır. Bir şirketin kâr payı dağıtımı, genellikle yıllık bilanço açıklamasından sonra yapılır ve temettü ödemesi, hisse senedi sahiplenen yatırımcılara yapılır.

Vestel’in temettü gelirlerine ilişkin bilgiye ulaşmak için, şirketin yıllık bilanço açıklamalarını inceleyebilirsiniz. Bu açıklamalar, genellikle şirketin kâr ve zarar durumunu, nakit akışını ve temettü dağıtımı gibi bilgileri içerir. Vestel’in yıllık bilanço açıklamalarını, şirketin kamuya açık olan internet sitesinde veya Borsa İstanbul (BIST) veri tabanında bulabilirsiniz.

Yorum yapın