Tersine Mühendislik 8 Unpack İşlemi [Aspack/Upx/PeCompact] ✔️

Tersine mühendislik aşamalarında sıklıkla karşılaşılan terimlerdir. Asıl amacı derlenmiş olan .exe/.dll dosyalarını sıkıştırma yaparak PE bölümlerini şifrelemesidir. Bu olaya en iyi örnek WinRAR uygulaması ile klasörlerinizi tek bir dosya haline getirme işlemini verebiliriz.

Pack işlemi paketleme anlamına gelmekte. Packer ise paketleyici yani işlemi yapan araç anlamını taşımakta. Unpack kelimesi ise paketleme işlemini tersine çevirmek , paketi açmak anlamlarına gelir. Teorik bilgileri geçtikten sonra örnek bir paketleyicinin nasıl davrandığını, neler yaptığını inceleyelim.

Packer ve Unpacker Kavramları:

Packer ve Unpacker

Resimden anlaşılacağı üzere PE altında bulunan sektörler paketleyici tarafından şifrelenir. Oluşan yeni bölümler kalıcı olarak saklanır. Orjinal bölümler ise silinir. Bu işlemlerin başlangıç noktası olan OEP tekrardan atanır. Unpack işlemi sırasında şifrelenmiş veriler çözümlenerek eski haline gelir. Ram içerisine açılan orjinal değerler ve orjinal başlangıç adresine (OEP) sıçrar ve dosya normal olarak çalışmaya devam eder.

PE Başlığı

tersine mühendislik 8 unpack işlemi
tersine mühendislik 8 unpack işlemi

PE Header BilgileriPortable Executable (PE), Windows işletim sisteminde çalışabilen dosya biçimidir.
İlk olarak Tersine Mühendislik ile ilgilenen arkadaşların kesinlikle PE ile ilgili bilgi sahibi olması gerekiyor.
Çünkü PE dosya formatındaki başlık bilgileri analiz ve tersine mühendislik konularında detaylı bilgi sunuyor. Programın yada dosyanın
giriş adresi (EP) , dosyanın oluşturulduğu tarih, çalışabileceği makine türü gibi önem arz eden bilgiler bu alanda barınıyor.

Daha öncedende görmüş olabileceğiniz uzantıları vardır. Dosya uzantıları şu şekildedir:

  •  acm
  •  ax
  • cpl
  • drv
  • efi
  • mui
  • ocx
  • scr
  • sys
  • tsp

Peki Ya DOS Başlığı?

PE Başlığında Bulunan Bilgiler

DOS Header(DOS Başlığı) , tek bir görevi var diyebiliriz. Çünkü PE bölümündeki kısımda hata olup olmadığını denetleyip eğer uyumsuz bir sistemde  ise programın hata verip kapanmasını sağlıyor. Yani buradan şunu çıkarabiliriz. Dosyaya uyumluluk sağlamak için PE dosya başlığına ekleniyor diyebiliriz.

UPX :

Bu paketleme tersine mühendislik işlemini engellemekten çok bana göre boyut küçültmede kullanılıyor. Geçtiğimiz yıllar boyuncada sürekli paketlemenin daha küçük olması üzerinde çalışılmış ve bu yönde geliştirilmiş. Peki ya ben bu varsayıma nasıl ulaşıyorum derseniz. UPX paketleyicinin hemen hemen tüm sürümlerini unpack methodu sürekli olarak aynı kalmıştır. Bundan dolayı sadece sıkıştırmanın çok , kaynak kullanımının az olmasını hedefleyerek ilerlediği bu noktada anlaşılıyor.

Aspack :

ASPack, programları ve kitaplıkları daha küçük yapmaya yarayan bir alternatif. Sıkıştırma oranını %70 e kadar çıkarması ile ünlü paketleyicimiz .

PeCompact :


Diğer paketleyicilere göre daha çok özelleştirme ek ayar sunan bir paketleyici. Aspack ve upx gibi diğer paketleyiciler ile aynı işlevselliğe sahip.

Peki bunları karşılaştıracak olursak:

Paketleyicilerin Karşılaştırılması

Bu karşılaştırmanın dosyalara ve yapılandırma ayarlarına göre değişiklik göstereceğine eminim. Çünkü kullandıkları algoritmalar dosya mimarisindeki kodların yoğunluğunu ve türünü ele alıyorsa Aspack ile paketlenen bir dosyayı PECompact daha iyi sıkıştırabilir.

Video Anlatım:

Photo of author

Mert Dirilik

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

“Tersine Mühendislik 8 Unpack İşlemi [Aspack/Upx/PeCompact] ✔️” üzerine 33 yorum

  1. Ülkemiz koşullarında böyle bir kaynak açıkcası beni şaşırttı videolara ve egitimlere altın madeni bulmuş gibi bakıyorum.

    Cevapla
  2. rıca etsem araçları bana tekrar atabilir misiniz, dosyaalar silinmiş … şimdiiden teşekürler

    Cevapla
  3. öncelikle emeğinizi için tşk eder , uygun görülmesi halinde tarafıma arşivin gönderilmesi rica olunur.

    Cevapla
  4. Öncelikle emeğiniz için teşekkür eder bu tür paylaşımlarınızın devamını temenni ederim. Listeye baktığımda çok detay ve kapsamlı olduğu aşikar. Uygun görmeniz halinde tarafıma paylaşmanız rica olunur. İyi günler dilerim

    Cevapla
    • Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Arşiv için arşiv konusuna yorum yapmanız gerekiyor yorumlar kendi konularına yapıldığında onay alıyor. İyi günler dileriz.

      Cevapla
  5. nasıl bi yorum istiyorsun anlamadım önceden nete vardı şuan çoğu çalışmıyor bana hangi yazılım dillide yazııdıgı şifreli dosyaları açarak dosyalara ulaşmak değişiklik yapma araçları lazım benden başka yorum çıkmaz bu kadar

    Cevapla
    • arkadaşım yorum bana değil sana lazım. sen yorum yapınca ben bir şey kazanmıyorum. benim görevim her konunun yorumlarını konu ile birleştirmek. eğer doğru konuya doğru yorumu yapmış isen yorumunu onaylayıp işaretlemek. üslubunuza dikkat etmenizi öneririm. sonuçta ücretsiz bir eğitim sunuyoruz size. layık olmaya çalışmalısınız.

      Cevapla

Yorum yapın