Tersine Mühendislik serisinin 4. bölümünde ollydbg içerisinde breakpointleri inceleyeceğiz. Hedef programın çalışma mantığını anladıktan sonra duruma göre çeşitli kesme noktaları (BreakPoint) oluşturacağız. Debug esnasında program ilgili bölüme geldiğinde duracak ve işlemlere satır satır devam edeceğiz.
Konu Başlıkları
BreakPoint Eventleri :
Breakpoint eventleri plugin olarak eklenmektedir. Ollydbg içerisinde hazır olarak bulunmuyor. Ben modlanmış Ollydbg olarak Win 8.1 Olly kullanıyorum. Peki bu eventlerin anlamları neler? hedef programı incelerken nasıl bir yol izlememiz gerekecek? Devam edelim.
NOT : Bu bilgiler için TÜRKÇE kaynak bulmak neredeyse imkansız. 🙂
Text Recuperation:
Bu event içerisinde 3 adet tip bulunmaktadır. Birinci eventimiz kullanılan windows apisine göre değişiklik gösterdiği için iki türde incelenir. Bunlar GetWindowText(A/W) ve GetDlgItemText eventleridir. Öğelerdeki breakpoint noktaları hedef programın giriş metnini okumasını sağlar. Breakpoint noktasına geldiğinizde, hangi kodun giriş metninizi okuduğunu ve bellekte nerede depolandığını görmek için çağrı yığınını izleyebilmenizi sağlar.
Message Boxes:
Başlıktanda anlaşıldığı üzere mesaj kutuları eventleridir. Hedef programın lisans bölümünde çıkan uyarıları yakalarken veya hedef programın açılış sırasında ekrana gelen , uyarı , hata mesajlarını silebiliriz. Mesaj kutusu oluşmadan önce bu eventlerin hepsine breakpoint koyarak , programı debug etmeye başlayabiliriz. Mesaj kutusu çıkmadan önce ofset başlangıcında duracaktır.
Dialog Boxes:
Bu event biraz daha çeşitlidir. Dialog adındanda anlaşılacağı üzere bir işlem için bize 3 veya 2 seçenek sunabilir . Elbet bu seçenekler daha fazla artırılabilir. Ancak genel olarak maksimum 3 olarak gelmekte. Dialogboxlar oluşum esnasında veya opsiyonel cevapların verilmesine göre breakpoint koyulabilmekte.
Files BreakPoint :
Benim en sevdiğim breakpoint eventlerinden bir tanesi. Hatta en sık kullandığımda diyebilirim. Çünkü Dosya okuma işlemlerini , yazma işlemlerini , taşıma işlemleri gibi bir çok durum için kesme noktası oluşturabilmekteyiz. Serinin 4. bölümünde eklenecek olan videoda Files BreakPointleri inceleyeceğiz. Yinede terimlerinin bir kısmını anlatalım .
- Create File = Dosya oluştururken çalışır.
- Delete File = Dosya silinirken çalışır.
- Move File = Dosya Taşınırken çalışır.
- Open File = Dosya açılırken çalışır.
- Read File = Dosya okunurken çalışır.
- Write File = Dosya yazılırken çalışır.
- GetFileSize = Dosyanın boyutunu hesaplarken çalışır.
- GetFileType = Dosyanın türünü alırken çalışır.
Önceki bölümlerde neden kodlama öğrenmemiz gerektiğini vurgulamıştık. İşte bu terimlerin anlamlarını ve kullanım mantığını programlama ile ilgilenenler anlayacaktır .Kendi fikirlerini yürütebilecekleri ilk fırsat diyebiliriz…
Modules And Libraries :
Bu kısımlar biraz daha ileri düzey diyebiliriz. Çünkü programlama koşullarında sıkça kullanmadığımız apilerdir bunlar. Yaygın olarak virüs , trojan , worm gibi zararlı yazılımlar daha fazla kullanmaktadır. Oyun hilelerinde vs kullanımı çok yaygındır. 2. bir programa dışarıdan müdahale ve inject işlemlerinde kernel32 kütüphanesi üzerinden gidilir. GetModuleHandleA eventinin microsoft’un kendi sitesinde vermiş olduğu bilgiler şöyle.
Minimum destekleme | Windows XP [desktop apps only] |
Minimum destekli Server | Windows Server 2003 [desktop apps only] |
Hedef Platform | Windows |
Header | libloaderapi.h (include Windows.h) |
Library | Kernel32.lib |
DLL | Kernel32.dll |
Memory Management:
Mavi ekran hatası ile alakalı değildir.. 🙂 Daha önceden başına mavi ekran hatası gelenler hemen atlamasın çünkü durum çok farklı. Bellek yönetimi ile ilişkili olan temel bölümdür. Örnek olarak yazılan kodun referans tiplerinin Garbage Collector tarafından ele alınır ve nesne örneklerinin yaşam döngüsünden, onların bellek üstündeki fragmantasyonlarından ve serbest bırakılmalarından sorumlu olduğunu söyleyerek özetleyebiliriz. Win32 ile .Net Memory Management hemen es geçilemeyecek kadar detaylıdır. Bu yüzden konuyu ayrıca ele alalım konumuz dağılmasın.R
Registry:
Regedit üzerindeki hemen hemen bütün işlemler için breakpoint koyulabilir. Hedef program lisans kayıt için veya versiyon bilgileri vb. dataları buraya kaydedebilir. Tersine mühendislikte regeditin incelenmesi önemli yer tutar. okunacak veri yollarınıda kesme noktaları sayesinde görebiliriz.
Directory And Paths:
File Event ile yakından ilişkili olan bölümdür. Dizin ve dosya yollarını bulmada kullanılır. Hedef programın sistem içerisine sakladığı lisans dosyası yada settings bölümü gibi yolları açığa çıkarabilir. Yine dosya işlemlerinin farklı jenerasyonu olduğu için üzerinde fazla durmamıza gerek yok.
Drives:
Sürücüler hakkında bilgi alma işlemlerinde sıkça kullanılan eventlerden oluşan bir listeyi barındırır. Boş disk alanı , dolu disk alanı gibi hesaplamalar için kesme noktalarına bu bölümlerden ulaşabiliriz.
Time:
Ollydbg içerisine attığımız hedef program sistem saatini alırken kesme noktası belirleyip aldığı saatten sonra yapacağı işlemleri değiştirebiliriz. Örnek olarak deneme günü 30 gün olan demo version bir programı sistem saatini aldıktan sonra işlem yaptığı ofsetlerde müdahil olup , lisanslanmış gibi algılatabiliriz. Her zaman bahsettiğim gibi bütün programları sabit yöntemler ile değiştirip kıramayız. Sebebi ise bu yöntemler zamanla programcılar tarafından öğrenilir ve farklı kontroller sağlanarak , işlemler zorlaştırılır.
VB APIs:
Sadece visual basic kütüphanesini kullanan programlar için geçerli olan eventlerdir. Eğitim serisinin 3. bölümünde basic ile yazılmış bir program incelemiştik ve İntermodular call skısımlarından bu eventlere direk erişim ile kesme noktası sağlamıştık .
Videolu Anlatım :
iyi günler bence sitenin popülerliğini arttırmak için anti cheat programlarını atlatma konusundan başlarsanız süper olur guided hacking de anlatımlar var ama türkçe kaynak bulma konusunda sorun yaşayan benim gibi çok kişi var anti cheat bypass kernel injecting dll injecting falan bayağa iyi olur mis gibi olur
vakit buldukça elimizden geleni yapıyoruz. ilginiz için teşekkür ederiz 🙂
Hocam merhabalar. Saygılarımı iletmek isterim. Çok sağolun şu zamana çok derin forumlarda gezdim ama böylesine anlatım görmedim ve bu detay görmedim . Belliki master seviyedesiziniz ricam devam etmeniz.
Ayrıca şu konulara girecekmisiniz emülatör vb. olaylara.
Geri bildirimin için teşekkür ederiz. Mert iş yoğunluğundan dolayı eğitim serisine biraz ara vermek zorunda kaldı. Tekrar geldiğinde daha kapsamlı makaleler yayınlayacağız. Bu içerikleri videolar ile destekleyeceğiz. Türkiye’nin en kapsamlı tersine mühendislik eğitim serilerini ücretsiz olarak yayınlayacağız. YouTube’da Tersine Mühendislik serimizi incelemediyseniz incelemenizi tavsiye ederim. Kanalımıza da abone olmayı unutmayın. İlginiz için tekrar teşekkür ederiz. Yakın zamanda görüşmek üzere.