Smtp nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? ✔️ 2023

Web sitelerinin olmazsa olmazları webmailler için geliştirilmiş bir sistem olarak tanımlayabileceğimiz SMTP, sunucular arasındaki E-Posta trafiğinin güvenli ve doğru yapılmasını sağlayan bir protokoldür. Gönderdiğiniz e-postaların karşı tarafın gelen kutusuna değilde spam yada istenmeyen klasörüne düşmesinin başlıca sebepleri vardır. Çözümleri de buna göre yapılmaktadır. Smtp hakkında bilgiler içeren yazımızı okumaya devam ediniz…

smtp nedir nasıl kullanılır
smtp nedir nasıl kullanılır

Açılımı Simple Mail Transfer Protocol olan SMTP, yandaki resimde de görüldüğü gibi gönderilen e-postaların karşıdaki kişinin gelen kutusuna düşmesini sağlamak amacı ile geliştirilmiş bir sistemdir. Görevleri sadece mail göndermek olan sunucular tarafından gerçekleştirilir.

Sistem temelinde çok basit çalışır. Şöyle ki ; E-Posta (Webmail de olabilir) hesabınız için belirlediğiniz bilgileri ve sunucu bilgilerinizi kullanarak bir smtp bağlantısı oluşturdunuz. Bu bilgiler kullandığınız arayüz sayesinde sunucuya iletilir.

Bağlantı sağlandığında bilgisayarınızdan yada sunucunuzdan alınan veriler Mail sunucusu tarafından karşı tarafa teslim edilir.Bu konuda en çok sorulan sorulardan başlıcaları aşağıdaki gibidir…

Hangi smtp portunu kullanmalıyım? 

Kullanabileceğiniz çok port bulunmamakla beraber bu iş için ayrılmış 2 port bulunmaktadır. 25 ve 587 numaralı portlar SMTP için kullanılır. Türkiye üzerinde 25 portu birçok sistem tarafından kabul edilmediği için büyük çoğunlukla 587 numaralı smtp portu kullanılır.SMTP nasıl kullanılır ?

Kulandığınız sistemlere göre değişen bu işlemin nasıl kullanılacağına dair birkaç bilgi vermek isterim.

WordPress gibi bazı hazır sistemlerin bu iş için kendi eklentileri vardır. Site içerisinde formlardan alınan verileri SMTP sunucusuna aktarıp yerine ulaştırmak için bu eklentileri kullanmalısınız. “WordPress smtp eklentisi” gibi sorgular girerek bu eklentilere ulaşabilirsiniz.  Yada WP Mail SMTP adresinden ilgili eklentiye ulaşabilirsiniz.

Bu eklentilerin temel ayarları şu şekildedir :

wordpress smtp ayarları
wordpress smtp ayarları

Ayarları resimdeki gibi yaptıktan sonra kaydedin. Resimde görülmeyen bir kısım daha var o da Kullanıcı adınız ve şifreniz

[email protected] ve şifrem olarak girdim ve kayıt ettim. Smtp bağlantısını sağlamış olacak ve iletişim formundan alınan verileri mail adresime düzgünce gönderebilecek. Diğer yandan göndermiş olduğum mailler (sistem üzerinden) smtp sunucusu tarafından gönderilmiş olacaktır.

Not : SMTP ile gönderilen maillerin tamamı gelen kutusuna düşecek diye bir kaide yoktur. Yandex kurumsal ile yapılan smtp işlemi (atıyorum) yahoo mailin spamına düşer. Yada Gmail den gönderilen bir mail Hotmail üzerinde istenmeyene düşebilir. Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için biraz paraya kıyım profesyonel bir hosting hizmeti alabilirsiniz. Hosting Almak istiyorum derseniz anlarım 🙂

Bu kadar anlatımı yapıyorum ama webmail nedir nasıl kullanılır derseniz Cpanel üzerinden e-posta hesaplarına girin ve ekranı biraz süzdükten sonra kendinize bir webmail açın. Webmail diğer maillerden farklı olarak sizin domaininizi kullanır. Hosting hesabınız ile çalışır.

[email protected] Bir hotmail hesabıdır fakat [email protected] bir webmail hesabıdır. Bilmeyenleri aydınlatalım ki daha kapsamlı bir konu olsun. Ayrıca webmail gönderirken karşı tarafın imzanızı görmesini istiyorsanız  gönderdiğiniz e-postaların altına resimli imza eklemeniz gerekir. Onu da Webmail resimli imza oluşturma adlı yazımızda okuyabilir ve uygulayabilirsiniz.

Devam edelim…

Webmail oluşturdunuz. Oluşturduğunuz arayüzde bazı bilgiler var. Yukarıdaki resimde verdiğim notları anlatıyorum. Smtp sunucusu Gelen sunucu ve giden sunucu ( Port ) gibi bilgileri alabileceğiniz bir yer zaten var. Bunun için google da arama yaparak yanlış bilgiler bulmanıza gerek yok. Zaman kaybı yani ! Cpanelden e-posta hesaplarınızın listelendiği alana girin. aşağıdaki görselleri inceleyerek bu alana girin ve gerenek SMTP bilgilerinizi alıp gerekli yerlerde kullanın.

SMTP bilgilerimi nasıl / nereden bulabilirim?

Phpmailer kullanarak kendi sistemime entegre etmek istiyorum diyorsanız da buraya tıklayın ve güncel Phpmailer sınıflarına ulaşın. Sormak istediğiniz yada yapamadığınız yerler olursa yorum yapmaktan çekinmeyin. Umarım yardımı dokunur…

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın