Slayt nasıl yapılır sorusu ve en iyi slayt programları, sunum hazırlamak isteyen kişilerin ilk olarak araştırması gereken konulardan biridir. Okulda, işte veya daha farklı bir amaç için sunum hazırlamak büyük önem taşır. Bu yüzden en az bir slayt hazırlama programı bilmek ve öğrenmek gerekir. Bazı slayt programları ücretli iken, bazıları ücretsiz bir şekilde kullanım imkânı sunmaktadır. Fakat özünde hepsi aynı amaca hizmet etmektedir. Eğer siz de sunum yapabilmek için slayt nasıl yapılır sorusunu soruyorsanız ve en iyi slayt programlarını arıyorsanız doğru içerikte bulunuyorsunuz.
Konu Başlıkları
Slayt Nasıl Yapılır?
Slayt nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Kullandığınız programa veya hizmete göre slayt hazırlama süreçleri küçük farklılıklar gösterebilse de genellikle hepsi aynı mantıkla çalışmaktadır. Online veya offline olarak kullanabileceğiniz bu slayt programlarında bilmeniz gereken şeyleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bir sunum içerisinde birden fazla slayt bulunmaktadır. Bu yüzden yeni bir sunum projesinde birden fazla slayt kullanmanız gerekir.
- Her slayt içerisine resim ve yazı ekleyebilirsiniz. Bunun için kullandığınız yazılımdaki menüden yardım alabilirsiniz.
- Tüm slayt oluşturma programları farklı olsa da yapılan işlemler neredeyse aynıdır. Bu yüzden birini öğrenerek diğerlerini de kolaylıkla kullanabilirsiniz.
- Birçok slayt programında hazır temalar bulunmaktadır ve bunları ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Böylece daha kolay bir şekilde şablon oluşturabilirsiniz.
- İnternet üzerinden her türlü bilgiyi ve görseli sunumunuza kopyala yapıştır yöntemi ile ekleyebilirsiniz.
Slayt nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, öncelikle kendinize bir slayt hazırlama programı seçmelisiniz ve daha sonra bu programın detaylarını öğrenmelisiniz. Böylece slayt hazırlamanın nasıl olduğunu daha iyi kavrayabilirsiniz.
En İyi Slayt Programları
Öğrenebileceğiniz ve kullanabileceğiniz birçok slayt programı bulunuyor. Bunlar arasından kendinize en uygun olanını tercih ederek hemen slaytlarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi slayt programları arasında küçük farklılıklar olsa da hepsi aynı mantıkla çalışmaktadır ve öğrenme süreçleri oldukça basittir.
Slayt Nasıl Yapılır? – Microsoft PowerPoint
Microsoft Office yazılımlarından biri olan ve en çok kişinin kullandığı slayt ve sunum programı Microsoft PowerPoint, eğer sunumlarla çok işiniz varsa mutlaka kullanmanız gereken bir programdır. Her türlü özelliği içerisinde barındıran ve en sade şekilde slayt hazırlamanıza olanak sağlayan bu program şu an neredeyse her işletme tarafından aktif olarak kullanılmaktadır ve çalışanlarının da bu programı bilmesi istenmektedir.
Microsoft PowerPoint, Microsoft Office paketleri içerisinde sunulmaktadır ve ücretli bir programdır. Fakat öğrenciler ve çalışanlar, bulundukları kuruma bağlı olarak bu programı ücretsiz bir şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca önermesek de internet üzerinde kırılmış birçok versiyonu da bulunmaktadır. Eğer kendinizi slayt ve sunum konusunda geliştirmek istiyorsanız PowerPoint programını mutlaka kullanmanız gerekmektedir.
Google Slaytlar
Çevrimiçi bir hizmet olan ve ücretsiz bir şekilde, sınırsız olarak kullanabileceğiniz Google Slaytlar, gün geçtikçe popülerliğini ve kitlesini arttıran bir slayt oluşturma yazılımıdır. Dünya’nın her yerinde istediğiniz zaman düzenleme ve gösterim yapabileceğiniz bu sistemde, tüm sunumlarınız hesabınıza bağlı olan bulut hesaplarda barındırılır. Böylece sunumlarınızı kaybetme riskini de ortadan kaldırmış olursunuz. Hazırlama ve düzenleme aşamasında da PowerPoint ile oldukça benzerlik gösteren bu yazılımı, sürekli farklı cihazlar kullanan ve ücretsiz yazılım arayan biriyseniz mutlaka kullanmalısınız.
En iyi slayt programları arasında birinci sırada gösterilen Google Slaytlar ile ister hazır isterseniz de kendinizin oluşturduğu şablonlarla çalışmalar yapabilir ve internetin tüm nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Günümüzde bazı işletmeler ve okullar da PowerPoint programından vazgeçip Google Slaytlar yazılımı kullanmaya başlamıştır.
Keynote
Keynote, Apple firması tarafından geliştirilen ve Mac bilgisayarlarda kullanılması amaçlanan bir sunum hazırlama ve sunma programıdır. Oldukça şık ve basit bir tasarımla sunulan KeyNote uygulaması ücretlidir ve yalnızca Apple kullanıcıları bu uygulamadan faydalanabilir. Fakat hazırlanan sunumlar farklı cihazlarda da görüntülenebilir.
Microsoft PowerPoint rakibi olarak üretilmiş ve kendi alanında kafa tutmayı başarabilmiş olan KeyNote ile daha profesyonel sunumlar hazırlayabilir ve bu sunumları iş toplantılarında ve okulda sunabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, KeyNote uygulamasının diğer sunum hazırlama programlarına göre çok daha farklı olmasıdır. Bunun sebebi de farklı bir işletim sistemi ile sunum hazırlanmasından kaynaklanmaktadır.
Prezi
Prezi, aynı Google Slaytlar gibi çevrimiçi bir yapıya sahip olan ve interaktif sunumlar hazırlama konusunda kendisini kanıtlamış olan bir slayt programıdır. Prezi ile çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla sunumlar hazırlayabilir ve bunları interaktif videolar halinde getirebilirsiniz. Böylece daha eğlenceli ve kaliteli sunumlar hazırlamış olursunuz. Fakat diğer yazılımlara göre kavraması ve kullanması biraz daha zor olabilir. Ayrıca hazırlamış olduğunuz sunumları yine Prezi üzerinden canlı olarak sunabilirsiniz. Canlı görüşme altyapısı sayesinde Zoom, Teams veya Google Meets aracılığıyla sunumlarınızı interaktif olarak sunabilirsiniz.
Slayt Nasıl Yapılır? – Diğer Slayt Programları
Böylece slayt nasıl yapılır sorusunun cevabını vermiş olduk. Yukarıda bahsettiğimiz slayt programları dışında hem bilgisayar ortamında hem internet ortamında hem de mobil ortamda kullanabileceğiniz daha onlarca slayt yapma programı bulunuyor. Bu programları internet üzerinden araştırma yaparak ve uygulama marketlerine girerek keşfedebilirsiniz. Ancak en çok kullanılan ve uyumlukları en yüksek olan slayt programları listemizde bulunan programlardır.
Ayrıca yine paylaşmış olduğumuz Bilgisayar için En İyi Slayt Programlarını inceleyebilirsiniz.
Umarız içeriğimiz sayesinde slayt nasıl yapılır sorusunun cevabına net bir şekilde erişebilmiş ve en iyi slayt programlarını öğrenmişsinizdir. Kullandığınız slayt programı hakkında Udemy ve Youtube gibi platformlar üzerinden kısa eğitimler almayı unutmayın.